![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Legat de asta, mi-a ramas in memorie o predica ascultata intr-o biserica. Parintele indemna de pe soleea Sfantului Altar sa nu incurajam cersetoria dand bani celor sanatosi si apti de munca, pentru ca riscam ca indirect sa facem alte pacate .. In timp ce noi ne credem milostivi, intretinem altora trandavia, prefacatoria, minciuna etc.
Last edited by crinrin; 07.12.2014 at 12:55:07. |
|
|
|||
|
|||
|
Nu cred ca, chiar toti tigani cersesc nemotivat . Asta ar fi rasism sa pui eticheta peste o natie. Cum sunt tigani profesori si medici,asa pot fi si cersetori tigani care cu adevarat nu au ce manca,chiar daca au incercat sa lucreze ceva . Stiu cat de greu o duc romanii in gasirea unui loc de munca , cu atat mai mult tiganii au sanse reduse de a gasi.
Dar eu nu vorbeam de un tigan ci de un tip in varsta, bine imbracat (hainele sunt ieftine la second), la care doar faptul ca cerea fiecarui trecator in parte ,avea indrazneala , m-a dus cu gandul ca asta are tupeu ,deci bea. Apoi am realizat ca nu aveam de unde sa stiu eu ca vrea sa cumpere bautura , ca daca ma bizui doar pe mirosul meu pot pune de multe ori etichete gresite ,ca diavolul atata asteapta ,sa ne apucam sa judecam si sa ne luam dupa impresii ,ca sa ne cultive blocajul in a putea darui. Uite nu toti suntem la fel ,sotia dlul Neagu desi i se cere de cateva ori ,nu se satura de omul respectiv ,nu se vede fraierita. Este o anumita stare de a darui,in care inevitabil mai dai si celor care fac o meserie din asta , si o stare de analiza perpetua,in care ,la fiecare care iti cere ,te intrebi conturile cui le alimenteaza , si daca ii trebuie neaparat banii tai. Aceasta din urma stare nu e asa benefica, pentru ca pune prea mult accentul pe ratiunea proprie ,care nu are insa date suficiente de a judeca , ci iarasi ,se bizuie pe instinct Deci daca oricum instinctul ne calauzeszte , de ce sa nu il lasam sa zburde si in sens altruist , de a da tuturor , si sa ne luam dupa el doar in sens pesimist , gasind tot felul de cusururi fiecaruia . Vom constata la sfarsitul vietii ca am economisit ,la un calcul aproximativ, 1 leu x 2000 zile in care am fi daruit cuiva care nu avea nevoie . Dar am pierdut capacitatea de a darui , ne-am omorat sufletul cu judecati meschine, ceea ce e o pierdere mult mai mare. Si am pierdut astfel multe ocazii in care oameni care aveau nevoie i-am ignorant |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Suntem oare Dum.nezeu ca sa stim starea reala a fiecarui om? Cred mai degraba ca ar trebui acuzati cersetori falsi ,pentru ca prostesc lumea, si distrug astfel sentimentele frumoase de darinicie si intrajutorare , iar nu cei care cred si daruiesc. Pacatul e al celui ce minte ,nu al celui ce il crede pe cel care minte. Nu poti indemna "nu mai darui,decat aceluia care iti prezinta analizele medicale" ci e mai usor sa spui " Nu cersi cand nu ai motive sa nu poti munci " Trebuie combatut pacatul iar nu cei afectati de el. Last edited by iustin10; 07.12.2014 at 15:37:51. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Se intelegea ca e vorba despre diversi indivizi in toata puterea varstei, unii destul de tineri, care nu se sfiesc sa intinda mana si sa-si dreaga un glas mieros. Multi sunt foarte bolnavi, dar demni si cinstiti. Nici nu cer, nici nu intind mana, dar se duc la serviciu si-si mananca painea lor. Daca pe unul pe care-l vezi beteag sau batran il recunosti ca e amarat, pe un altul, pe care-l vezi in acelasi loc ... ca el cu asta se ocupa si e tanar, fara handicap fizic si care ar putea sa munceasca ceva.. mai poti sa-l iei tot de sarman? Daca nu am atins masura desavarsita a milosteniei, care nu cauta la fata omului si la cat de des vine sa-ti ceara ceva, cred ca e necesara o triere nu dupa rase sau judecati superficile ci o constatarea reala a situatiei - pentru ca miluesti pe unul tanar si intreg la trup si constati ca in spatele lui mai e un batran sau un infirm sau un sarac din acela autentic, in privinta caruia nu ai cum sa te inseli. Asa ca pachetelul cu mancare sau haina sau banul sa-l dam celor care par a avea mai multa nevoie de ele iar celor fata de care avem dubii serioase sa le adresam o rugaciune, un cuvant cald... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
De unde stii ca tanar fiind nu are vreo boala psihica sau cine stie3 ce alt handicap ? Vederea nu e mereu suficienta. Sau de unde stii ca cel batran ,nu e cersetor de profesie? Caci pe aceasta se bazeaza si dealerii de cersetori : sa aiba un aspect cat mai garbov si bolnav , ca sa fie cat mai productiv in a insela oamenii . Cel mai rational e sa dai tutror putin,asa cum a facut amicul tau ,nu degeaba a sustinut el ca avut o revelatie prin asta ! Normal,excluzi pe unul care stii clar ca insala, desi Evanghelia ne spune ca celui care iti fura haina ,lasa-i si camasa.... Oare de ce? Tocmai pt a vedea ca inselatorul nu e doar in ceilalti ,ci mai ales in noi. |
|
|
|||
|
|||
|
Pentru mine mai e cale lunga pana aici - vezi raspunsul 778 http://www.crestinortodox.ro/forum/s...166#post571166
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Va marca trecerea de la ratiunea rece , la ratiunea filtrata de glasul inimii . Daca daruiesti 1 leu cui merita nu ai facut mare lucru, dar daruieste o singura data cui nu merita,impotriva gandului tau care va tinde sa te impiedice ,si vei vedea cum te va inunda bucuria .Vei zice atunci : daca as fi stiut de acest sentiment as fi daruit 100 ron numai ca sa il simt mai repede. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Sunt destui tineri cersetori de meserie.Nu stii ca lenea poate deveni un viciu ? Cel mai bine sa cumperi mancare ,un covrig ,o chifla si sa o daruiesti .E cel mai bun test.Chiar si unii tigani mici ma refuza daca le dau de mancare iar cei care nu au cu adevarat se multumesc cu acel putin. |
|
|