Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2015, 21:45:09
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asadar, e o carte (nu stii care) a unui teolog ortodox (nu-ti amintesti) care spune ceva (nu stii exact ce) prin care s-ar da o explicatie. Iar asta prin asta demonstrezi in mod indubitabil ca as avea eu o logica defectuoasa. Si mai si spui ca dau doar copy-paste, probabil ca sa te scuzi ca tu nu stii despre ce vorbesti.
Cartea o sa o gasesc.
Dar te-am invitat la un exercitiu de logica teologica, dar se pare ca nu-ti sta in fire.

Singura logica teologica pe care o poti invoca este teribil de gaunoasa.

Tot ce dai citate se rezuma practic la ce a spus Sf. Ciprian.

Insa concluzia ta, personala (ma rog, si a lui Emilian al nostru) "doar ortodocsii se mantuiesc" din pacate, pentru orgoliile voastre de pretinsi teologi, nu se gaseste in teologia ortodoxa.

Si nici nu deriva implicit din afirmatia Sfantului, oricat de paradoxala pentru intelegerea voastra limitata in care se gasesc, evident, simptome pentru un QE problematic.

E aceeasi fire justitiara a femeilor din Partidul Babelor Conservatoare de care vorbea par. Calistrat, de data asta la barbati.

Citat:
Din fericire eu stiu despre ce e vorba si o sa te ajut. Am mai discutat pe forum despre asta. Stiu si cine spune, ce spune si de unde a luat ideile.
Teologul de care spui este IPS Kallistos Ware, convertit din protestantism la ortodoxie si arhicunoscut ca avand conceptii ecumeniste (apartine de Patriarhia ecumenica, stim ca si Patriarhul are idei progresiste).
Daca vrei sa fii de ajutor, trebuie sa spui cum se cheama cartea si eventual explicatia care o da.

Altfel, este tactica ta clasica, in momentul in care te confrunti cu un argument care iti depaseste capacitatea de rationament, o dai pe barfa, incerci sa-ti clasific interlocutorul: ca e din curentul ala, ca e influentat de aia, etc.

Citat:
Ca sa-ti faci o parere, sustine evolutionismul teist (care rar lipseste din portofoliul cuiva cu conceptii ecumeniste) si spune ca ar trebui discutata hirotonia femeilor (a scris si o carte cu o convertita din protestantism, care se numeste hirotonia femeilor in Biserica).
Iar explicatia era una cunoscuta printre modernisti, ca Biserica nu inseamna doar cea Ortodoxa, Biserica ii include si pe cei din afara Ortodoxiei. Iar afimatia este preluata chiar de la cel citat de Igor, Homiakov (probabil pentru a i se da o alura ortodoxa, fiind o afirmatie tipica din ecumensim).
Aham, deviatii inutile de la subiect care in ochii tai probabil te fac sa te simti doct, dar de fapt ascund adevarul si anume, ca nu ai nimic consistent de replicat la niste probleme de logica si bun simt care ti s-au ridicat.

Citat:
Ca sa vedem cine face parte din Biserica:
"48. Cine sunt membrii Bisericii?
Ai mai dat copy/paste la chestia asta, incepi sa semeni teribil cu tovarasu' Emilian.

Intelege ca pe nici un rand de acolo nu scrie "doar ortodocsii se mantuiesc".

Si din moment ce n-ai fost in stare sa vii cu ceva mai bun si tot repeti ca papagalul aceleasi chestii sperand ca prin repetitie si textele tale se vor dovedi adevarate, nici un teolog ortodox serios n-a spus vreodata asa ceva.

Nu mai bine ai face un efort sa raspunzi la probleme concrete de logica care ti s-au ridicat?

Mai ales ca practic pui la indoiala atat dreptatea cat si bunatatea lui Dumnezeu si implicit si mantuirea oferita TUTUROR oamenilor.

Stii tu, ca sectarul de rand.

Last edited by AlinB; 25.03.2015 at 21:47:36.
Vechi 25.03.2015, 22:01:00
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Alin, există o specie de oameni pentru care "dreptatea", "bunătatea", ba chiar și "Dumnezeu" nu sunt valori esențiale. Oricât de dur ar suna, ăsta e adevărul.

Valoarea fundamentală pentru această specie este apartenența la un club exclusivist. "NUMAI NOI NE MÂNTUIM; VOI ĂILALȚI NU !!!!!" "NUMAI NOI AVEM; VOI NU AVEȚI !!!!" "NOI; NOI; NOI !!!!! (A se citi - EU; EU; EU!).

Dacă mâine ar fi, printr-un miracol, convinși că nu numai orotodocșii se mântuiesc, ar renunța să mai fie ortodocși, pentru că apartenența la ortodoxie ar înceta subit să le furnizeze materialul necesar hrănirii acestei bolnăvicioase sete de superioritate.

Valabil și pentru unii dintre catolici, mahomedani etc. Este o boală spirituală care transcede granițele confesionale.
Vechi 25.03.2015, 22:05:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Mihai, dar sa stii ca eu totusi cred in continuare ca doar biserica ortodoxa este corabia mantuirii :)

Poate tu totusi intelegi ca paradoxul asta este insa functional.
Vechi 25.03.2015, 22:15:57
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Ups... Mihai, touche! En garde! :)

Doamne ajută, că mai și tu pe-acasă, Aline. Slavă Domnului. Rugăciunile Preacuratei.

Da, da, ecumenismul e boala aia, de care spui tu, Mihai.

E "unsă" politic boala aia. Dar se luptă cu Dumnezeu. Deci știi ce șanse are: nule (pentru Împărăția Cerurilor)

"Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește." - Matei 12, 30.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Vechi 25.03.2015, 22:20:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Doamne ajută, că mai și tu pe-acasă, Aline. Slavă Domnului. Rugăciunile Preacuratei.
Mai buna imi este dojana de la un bun crestin decat o lauda goala din partea ta.
Vechi 25.03.2015, 22:43:14
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ups... Mihai, touche! En garde! :)
În ce te privește, BOTOȘ REMUS EMILIAN, atâta vreme cât nu vei recunoaște că ai mințit, susținând că nu ești BOTOȘ REMUS EMILIAN, n-am ce altceva să vorbesc. Toată pseudo-teologhia ta nu valorează nimic în gura unui mincinos.
Vechi 25.03.2015, 22:31:56
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Mihai, dar sa stii ca eu totusi cred in continuare ca doar biserica ortodoxa este corabia mantuirii :)

Poate tu totusi intelegi ca paradoxul asta este insa functional.
ESTE funcțional. Și eu cred că doar Biserica Catolică este corabia mântuirii.

Și totuși - fiul meu este ortodox. Mâine dimineață merge cu clasa, cu profesorul de religie și cu învățătoarea, să se împărtășească, la biserica ortodoxă din cartier. N-am nicio problemă, dimpotrivă, sunt bucuros.

Cât a fost mic de tot am avut o bonă - credincioasă ortodoxă de zile mari - care l-a dus în multe rânduri, cel puțin săptămânal, la biserica pe care o frecventa ea. Așa am ajuns și eu la parohia respectivă, și - nota zece...

Eu i-am dăruit bonei o carte rară despre istoricul Liturghiei Sf. Ioan Hrisostomul, ea mi-a adus de la Ierusalim, unde a fost în pelerinaj, o icoană cu Maica Domnului și niște cruciulițe din lemn de măslin.

Cât m-am bucurat eu că m-am învredicit să-mi pun la gât o cruce din lemn din Țara Sfântă, atâta s-o bucurat și ea de cartea de la mine.

Mai am un prieten, foarte bun, prieten de peste 20 de ani, din adolescență. Nominal, băiatul e ateu. Acuma doi ani, a fost în vacanță la Roma. A venit la mine cu un rozariu cu poza Fericitului Ioan Paul al II-lea. Un dar sincer. Anul trecut s-a însurat - i-am făcut cadou de nuntă o Biblie Anania, cu specificația că, ateu sau credincios, Biblia, într-o traducere cât mai bună n-are voie să lipsească din casa nimănui.

Anul ăsta, a botezat-o pe fiica lui, și m-a chemat expres la biserică, la slujbă; alți cunoscuți, mai puțin religioși, n-au fost, omul, deși a făcut botezul mai mult din obligație socială, s-a bucurat în mod vizibil că m-am dus.

Nu știu, pentru mine, care am fost ateu timp de mai bine de 30 de ani, creștinismul e ceva de genul ăsta. Unii și alții care ne mișcăm încet către Dumnezeu.
Vechi 25.03.2015, 23:11:00
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Mihai, :) nu confirm și nu infirm, numele meu din viața reală. Aici sunt Igor. Și-atât, mie îmi ajunge. Nu vreau să te convertesc, n-am putere, și nici har, ci doar mărturisesc Adevărul.
Eventual, vi la magazinul bisericesc, la mine, și stăm de vorbă la un pahar de ce vrei tu pt tine și de apă tonică Schweaps, sau vitamine efervescente pentru mine.

Dar să știi că n-am mințit cu nimic, în nici un post de-al meu, niciodată.

Cu adevărat extraordinare și prea frumoase experiențele tale de viață creștină, Mihai.

Dar cum poți spune că știi că catolicismul apusean e corabia mântuirii, când tu, peste 30 de ani, ai fost ateu ?
Asta înseamnă că abea cunoști puțină dogmatică, patristică, istorie și versete din Biblie.

Nu te condamn cu nimic, dar să știi că ai o datorie, dacă ai devenit creștin.
"Crede și nu cerceta", nu există în Biblie, e o lozincă iezuită, din Evul Mediu.

În Ortodoxie, e invers. Biblic: "cercetați duhurile care vin asupra voastră, că nu toate sunt de la Dumnezeu." Le cercetăm cu rugăciune și lacrimi de pocăință și mai multe.

Deci ai fost chemat. Acum mai depinde să fi și ales, pentru Împărăția Cerurilor. Că spune Biblia: "mulți chemați, puțini aleși". Depinde în întregime de tine.

Catolicitatea are inchiziția, azi secretă, are cruciadele, crimenele abominabile, are primatul papal, purgatoriul, care nu sunt biblice, se dă doar azima, adică trupul, la Împărtășanie, ceea ce din nou, nu-i biblic, și chiar anti-biblic, că spune "trupul și sângele" pentru cei ce moștenesc viața veșnică. Deci ei opresc viața veșnică pentru oameni, dându-le doar trupul. Și pun și mâna pe azima aia, când o bagă în gura omului și multe altele.

De ce alegi franco-latinii ? Doar pentru că ei sunt un miliard și noi, creștinii, suntem aproximativ 400 de milioane ?

Dar în Biblie spune: "Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția." - Luca 12, 32.
Și mai spune:
"Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află." - Matei 7, 13-14

Uite cât de PUȚINI se mântuiesc:

Și I-a zis cineva: Doamne, puțini sunt, oare, cei ce se mântuiesc? Iar El le-a zis:
Siliți-vă să intrați prin poarta cea strâmtă, că mulți, zic vouă, vor căuta să intre și nu vor putea. După ce se va scula stăpânul casei și va încuia ușa și veți începe să stați afară și să bateți la ușă, zicând: Doamne, deschide-ne! și el, răspunzând, vă va zice: Nu vă știu de unde sunteți (...) Nu știu de unde sunteți. Depărtați-vă de la mine toți lucrătorii nedreptății. - Luca 13, 23-25

Fi înțelept, Mihai, că timpu-i scurt. Mult prea scurt.

Cercetează concret și viu. Întreabă-te, frământă-te. Dacă îți pasă cu adevărat de mântuirea ta, atunci "caută și vei găsi, cere și ți se va da, bate și ți se va deschide", spune Biblia.

Am făcut și eu exact așa, cercetând minuțios întreg creștinismul: catolicismul, ortodoxia, protestantismul, islamismul, budismul, hinduismul.

Și mi-a rezultat Ortodoxia. Sincer. Și am rămas uimit și fascinat de frumusețea ei. Ortodoxia, pentru mine, e cel mai mare dar, cadou, ce mi l-a dat Dumnezeu. Mai mare ca însăși viața și suflarea din pieptul meu. Pentru că am ajuns să cunosc atâta frumusețe și plinătate, nu pot fi îndeajuns de recunoscător vreodată...
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 25.03.2015 at 23:15:20.
Vechi 26.03.2015, 08:11:59
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mihai.
Remus Botos Emilian, eu cu tine nu am ce discuta pana nu recunosti si-ti ceri iertare pentru ca ne-ai mintit pe toti.
Vechi 26.03.2015, 09:29:13
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Remus Botos Emilian, eu cu tine nu am ce discuta pana nu recunosti si-ti ceri iertare pentru ca ne-ai mintit pe toti.
Spovedania si pocainta in public nu trebuie sa se faca. Paradoxal, Igor n-are
nici o obligatie sa faca asta.Aici este un forum, nu-i politie si nici confesional.

Citat:
În ce te privește, BOTOȘ REMUS EMILIAN, atâta vreme cât nu vei recunoaște că ai mințit, susținând că nu ești BOTOȘ REMUS EMILIAN, n-am ce altceva să vorbesc. Toată pseudo-teologhia ta nu valorează nimic în gura unui mincinos.
Acum exagerezi.Uite eu o sa continui sa vorbesc cu el.Nu ma intereseaza cum decide sa-ti traisca viata fiecare.
E treaba lui.Aici pe forum discutam despre subiecte nu identitati.Despre identati se ocupa organele de ancheta.

Last edited by oaie_cugetatoare; 26.03.2015 at 09:32:46.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare