Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2015, 12:10:53
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Sophia, cred ca cel mai simplu e sa faca fiecare cum ii spune/cere preotul lui...daca ii cere sa sespovedeasca saptamanal, daca vrea sfanta impartasanie, asa sa faca. Daca ii cere sa posteasca, asisderea ( daca nu e post, poate ajunge miercurea si vinerea, sau poate unii cer si sambata, daca vrei sa te impartasesti duminica ???); femeile insarcinate, de asemenea, sau bolnavii, sa faca tot asa cum le spune duhovnicul lor, eventual sa specifice daca au vreun tratament special ( medicatie) sau regim de urmat cu strictete ( mancat la ore fixe etc), si sa gaseasca o solutie de comun acord.

In fine, nu stiu daca o solutie ( buna) ar fi ca in cazul in care nu ne convin reglementarile impuse de duhovnicul nostru, sa cautam altul sau sa mergem la unul care am auzir noi ca ar fi mai permisiv... daca a fost cu cineva nu inseamna musai ca e cu toata lumea; sa nu fie similar cu ce auzim prin vecini ca lui cutare i-a dat doctorul un anume medicament si a fost " mai bun" ca ce ne-a dat noua medicul nostru...( ca si cum toti am suferi de aceiiasi boala :)

Last edited by fallen; 07.05.2015 at 12:33:34.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 13:07:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Adevarul asta e, daca vrei sa te impartasesti rar, te duci la unul care iti da dezlegare doar de 2 ori pe an.

Daca vrei sa te impartasesti des, cauti pe unul care sa-ti dea saptamanal daca chiar vrei si cu spovedanie mai rara si etc.

Pana la urma cu adevarat, reperul nu este duhovnicul ci constiinta credinciosului.

Si constiinta asta, pe unii ii duce la mantuire, pe altii la pierzare daca omul nu isi cunoaste masura.

Chiar ca si credinciosi practicanti.
Vechi 07.05.2015, 13:46:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Acuma nici să-ți cauți duhovnicul după cum îți dă sau nu dezlegare la Potir.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 13:48:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

De ce nu?
Argumentele ar fi:
1.
2.
3.
etc
Vechi 07.05.2015, 21:00:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Pentru cine n-a citit, Parintele Calciu scrie despre deasa impartasanie si impartasania fara spovedire, raspunzand unui preot din SUA. Vedem cat de aiuristice sunt argumentele folosite de cei ce propovaduiesc asta. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...ie-spovedanie/
Pentru a se realiza impartasirea saptamanala au spus la inceput ca nu e nevoie de post, ca nu se poate tine post tot timpul. Apoi ca nu mai e nevoie nici de spovedanie, ca la protestanti si catolici (doar ca la ei nu e Trup si Sange, asa ca nu-i arde nimic). Si am vazut pe forumul Par. Pruteanu ceva si mai ciudat si ilar, totodata. Pentru ca se invoca faptul ca Sf. Maria Egipteanca nu s-a impartasit decat inainte de trecerea la Domnul, unii afirmau ca de fapt nu a existat sf. Maria Egipteanca, e o povestire gresita. Ca sa nu mai spun ca Par. Pruteanu a ajuns sa spuna ca majoritatea vietilor sfintilor sunt doar povestiri neadevarate.
Este des invocat sfantul Nicodim Aghiorotul, dar am dat citatul in care sfantul spune si de deasa spovedanie, chiar la fiecare mic gand aparut. Iar sf. Nicodim Aghioritul spunea ca a luat de la catolici aceasta practica (la fel ca parintii colivari, in primul mesaj intelesesem invers), eu pun mai mult pret pe traditia Bisericii. Chiar la inceputul topicului e dat un citat din sf. Simeon, care a trait in sec. XIV, si acolo aminteste de cele 40 de zile. Asa a considerat Biserica fiind bine.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 21:54:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Parintele Cleopa: "- Se poate impartasi cineva fara sa se spovedeasca ?
-Nu. Niciodata. Si in caz de moarte si de altceva, nu. Intai spovedania si apoi sa se impartaseasca."

Parintele Dionisie d ela Muntele Athos: "Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească."
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 22:18:20
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
-Nu. Niciodata. Si in caz de moarte si de altceva, nu. Intai spovedania si apoi sa se impartaseasca."

Parintele Dionisie d ela Muntele Athos: "Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească."
Chiar daca vor fi voci care sa conteste sau macar sa nu fie deacord cu acest punct de vedere, este foarte clar ca noi chiar ne incadram in grupul celor vizati. Poate chiar sunt prin manastiri monahi induhovniciti carora li se da dezlegare temporara pentru Sf Impartasanie, si numai daca isi simt sufletul incarcat cu ceva, trebuie sa mearga sa se spovedeasca, dar noi, cei ce traim in lume, printre atatea ispite si proaste obiceiuri, printre slabiciuni dintre cele mai pestrite si prietenii care ne trag in jos din toate partile, trebuie sa fim cuprinsi in totalitate de mandrie ca sa nu realizam in ce haos sufletesc suntem!...

Multumesc pentru citate! Chiar se simtea nevoia...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 23:29:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Chiar daca vor fi voci care sa conteste sau macar sa nu fie deacord cu acest punct de vedere, este foarte clar ca noi chiar ne incadram in grupul celor vizati. Poate chiar sunt prin manastiri monahi induhovniciti carora li se da dezlegare temporara pentru Sf Impartasanie, si numai daca isi simt sufletul incarcat cu ceva, trebuie sa mearga sa se spovedeasca, dar noi, cei ce traim in lume, printre atatea ispite si proaste obiceiuri, printre slabiciuni dintre cele mai pestrite si prietenii care ne trag in jos din toate partile, trebuie sa fim cuprinsi in totalitate de mandrie ca sa nu realizam in ce haos sufletesc suntem!...

Multumesc pentru citate! Chiar se simtea nevoia...
Intr-o vreme ma zideau comentariile dvs,imi placeau la nebunie(scuze ca va spun deschis).
De la o vreme nu stiu ce spirit va incearca.
Mai intai,corect si principial ar fi sa vb numai pt dvs.
Nu pt ca nu-mi cunosc eu pacatele si am lipsa acuta de smerenie,dar nu este correct sa generalizati cand vb despre vietile si stilul de viata al unora.
Nu stiu prin ce ispite treceti dvs ,ma gandesc ca altii care au viata mai retrasa dpdv social,nu le au;si atunci nu este drept sa ganditi ca daca dvs sunteti rau si altii sunt la fel,automat(figurativ vorbind).

La fel,nu am putut sa nu remarc un raspuns pe care mi l-ati dat in paginile trecute,punand accent pe:"sunt reguli clare pt impartasanie si fiecare mirean le cunoaste".
Am vrut sa dezvolt idea,dar m-am intristat si rusinat.
De unde deduceti ca eu sunt "orice" mirean? ba mai mult unul care le stie pe toate si care se afla in practica de o viata?

Nu sunt domnule,sunt fara exagerare si falsa smerenie omul din urma;care afla ultimul...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2015, 00:11:32
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Intr-o vreme ma zideau comentariile dvs,imi placeau la nebunie(scuze ca va spun deschis).
De la o vreme nu stiu ce spirit va incearca.
Mai intai,corect si principial ar fi sa vb numai pt dvs.
Nu pt ca nu-mi cunosc eu pacatele si am lipsa acuta de smerenie,dar nu este correct sa generalizati cand vb despre vietile si stilul de viata al unora.
Nu stiu prin ce ispite treceti dvs ,ma gandesc ca altii care au viata mai retrasa dpdv social,nu le au;si atunci nu este drept sa ganditi ca daca dvs sunteti rau si altii sunt la fel,automat(figurativ vorbind).

La fel,nu am putut sa nu remarc un raspuns pe care mi l-ati dat in paginile trecute,punand accent pe:"sunt reguli clare pt impartasanie si fiecare mirean le cunoaste".
Am vrut sa dezvolt idea,dar m-am intristat si rusinat.
De unde deduceti ca eu sunt "orice" mirean? ba mai mult unul care le stie pe toate si care se afla in practica de o viata?

Nu sunt domnule,sunt fara exagerare si falsa smerenie omul din urma;care afla ultimul...
In urma acestei remarci, si eu ma simt rusinat si vinovat in aceeasi masura. Ispite avem toti si nu vad cum de tocmai eu as face exceptie. Dar ispitele si caderile sunt un aspect, iar starea ideala catre care trebuie sa tindem este altceva. OK, cadem, suntem slabi, stie El Dumnezeu mai bine. Dar am observat ca aici nimeni (nici eu nu fac exceptie!!!) nu se cerceteaza pe sine, (sau daca o face o face cu multa indulgenta) ci sesizeaza abaterile de la ceea ce isi inchipuie fiecare ca inseamna credinta adevarata. Nu cred ca putem vorbi de generalizare, ci de modul in care ar trebui inteleasa si traita credinta, indiferent daca ceea ce ni se spune, ne darama sufleteste sau nu.
Spuneam undeva, nu demult ca uneori orice aluzie a cuiva ni se pare ca ne priveste direct si personal, iar asta ne tulbura enorm, riscand sa nu-l iertam prea usor pe cel care-o face. Doar ca (cel putin in cazul tau), discutia era de principiu si nimeni nu te-a vizat pe tine personal. Din pacate/fericire, stiu foarte bine cum este sa ma simt cu musca pe caciula si sa mi se para ca si cei care fac "gramada" la rugby, se aduna sa ma barfeasca si nu pentru altceva... (chiar gluma fiind, constiinta ataca prin orice mijloace!!!). Nenorocirea este ca, de fiecare data cand suntem tulburati, si cand ne recunoastem din complezenta pacatosi, mandri si trufasi, inca nu reusim sa trecem "testul". Vorbesc din proprie experienta. Daca spun ca sunt "cel dintai dintre pacatosi", trebuie sa ma recunosc in fiecare clipa in ochii lui Dumnezeu, la modul cel mai sincer. Cat timp nu sunt sincer, constiinta ma va da de gol, iar eu voi fi tulburat pentru orice fleac, considerandu-ma mereu jignit si ofensat, chiar si atunci cand nu este cazul.

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 08.05.2015, 05:06:04
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

Poate părea surprinzător (iar pe mine m-a surprins când am citit) că mult îndrăgitul și "popularul" Cuviosul Paisie Aghioritul ținea ca oamenii să se spovedească mai întâi și apoi să vină pentru a discuta cu el chestiuni "teologice". Ca și cum a vorbi e tot una cu a te împărtăși...:)
Mă gândeam de nu cumva starea de spirit a unuia plin de bune (sau rele) intenții înainte de spovedanie e diferită de a aceluiași om după spovedanie. Să fie vreo diferență semnificativă între cel spovedit și cel nespovedit? Dar între cel îmbunătățit și același om înainte de pocăință?

*
Oare o rază de lumină care se refractă în apă își schimbă direcția la trecerea dintr-un mediu în altul independent de indicele de refracție al apei? Direcția luminii prin apă să fie aceeași și când apa e limpede și când apa e plină de murdărie?
Dar cu apa sufletească oare cum o fi? Lumina neînserată ajunge în același loc indiferent de starea de curăție a acestei ape?
Oare cel străveziu (prin nevoință și har) e la fel de opac cum este omul gros/grosolan prin păcatele lui constitutive?
(Păcatul și virtutea au obiceiul de a ne alcătui, nerămînînd exterioare nouă.)

*
Unuia îi ajunge doar să îl privești o clipă și a priceput tot, e receptiv și se pune (deîndată! - "iată-mă, Doamne!") în mișcare la modul adecvat mesajului, de parcă ar fi doar un alt trup al aceluiași duh comun;
altuia îi citezi tomuri și nu se clintește, fiind un caz abordabil cu macaraua, excavatorul ori, poate, cu rotopercutorul...:)

Last edited by Ioan_Cezar; 08.05.2015 at 05:11:14.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16