Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2016, 20:14:35
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Mihai, vreau sa iti impartasesc o convingere de-a mea, bazata pe oarece experienta, mai intai. Am lucrat cu oameni abuzati precum si cu aceia care in hartoagele voastre ies curati ca lacrima. Am, asadar, alte repere si vreau sa iti spun ce cred eu.
Anume:
a) sunt familii unde bataia lipseste si care o duc, de fapt, foarte prost; inutil sa detaliez, imagineaza-ti orice, exceptind bataia, pentru ca in adevar poti gasi acolo orice nu vrei sa traiesti;
b) sunt familii unde lipseste violenta fizica ori verbala si care o duc foarte prost;
c) sunt familii unde lipsesc acestea deja enumerate si care o duc binisor; din multe puncte de vedere, pe multe planuri;
d) sunt familii care o duc chiar foarte bine;
e) sunt familii care au trecut prin perioade de violenta si care au dat sfinti;
f) sunt familii care au trecut prin perioade de violenta si care au dat monstri.

Si asa mai departe. Tipologia si cazuistica acopera largi palete ale posibilului.

Problema e alta, mai mereu...

Un lucru mie imi e clar: treburile astea nu se pun la rigla si sublerul comportamentalist al faptelor (in sine, cum va place voua sa consemnati pe hartiute la procese), nici sub lege si zabrele. Tocmai din astfel de dileme si incercari ne este facuta viata si problema ar trebui pusa in alti termeni. Cum dealtfel s-a tot pus dar asta a fost mereu trecut cu vederea...
De catre unii.

P.S. De obicei, violenta unora asupra altora devine subiect demn de interes doar atunci cand altii au de tras un folos din asta. care altii? pai, vecinii, prietenii, colegii, avocatii, judectorii, politistii, politicienii etc. Mereu se va gasi unul interesat sa se implice cand va afla, vai, ca unul l-a pocnit pe altul. In schimb, cand el insusi pocneste pe careva, hehe, sa vezi cum se schimba dintr-odata atitudinea. Vai, cum incep scuzele, justificarile, rationalizarile etc.
Personal am o mare indoiala, ca sa ma exprim delicat, fata de pe aparatorii inflacarati si majestuosi ai nonviolentei. De obicei tocmai acestia sunt cei mai violenti oameni. Cei mai distructivi. Ca ei n-o fac precum o face omu simplu, neinstruit si dintr-o bucata, e alta poveste... Povestea comuna a tuturor marsavilor si marsaviilor.

Treaba asta o stiu atat de bine incat nici nu mai vreau sa ating subiectul. Printre altele pentru ca imi e sila.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2016, 20:20:35
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Ioan ai trecut printr-un proces intr-un tribunal vreodata?
Reply With Quote
Vechi 02.03.2016, 23:53:35
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Ioan ai trecut printr-un proces intr-un tribunal vreodata?
Da. Am si trecut, am si asistat, am si citit. Tocmai am vazut si un film...:)
Bun. Ce anume vrei sa ma intrebi de fapt?
Reply With Quote
Vechi 02.03.2016, 23:55:59
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Cum ai perceput tu aplicarea legii?
Reply With Quote
Vechi 03.03.2016, 00:01:58
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
Cum ai perceput tu aplicarea legii?
Greu de spus, asa, sintetic si generalizat. Am asistat si participat la mai multe.
Poate ca experienta mea a fost una fericita - nu mi s-a parut nimic sarit peste limite omenesti, la procesele de care stiu eu. Nici cand am fost parat (in procesul privind primul copil) nu am gasit ca s-a facut vreo nedreptate sau ca s-a ajuns la vreo monstruozitate.
Dar sunt chestiuni de detaliu, mereu. Tocmai asta vreau sa subliniez, ca e vorba despre multime de date, de aspecte care nu pot fi ignorate fara a produce ori amplifica un rau deja intamplat etc. etc.
Sunt probleme de discernamant, sunt chestiuni de filosofie de viata, de sens etc.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2016, 00:22:27
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Eu nu cred ca intr-o instanta sunt probleme de filosofie. Sau pot fi cand privesti din exterior. Cred ca intr-o instanta trebuie sa fie probe, asa cum le defineste legea, o judecata si asumarea deciziei de catre unul sau mai multi oameni numiti judecatori. Care sa judece strict pe probe si pe nimic altceva. In realitate o asemenea lume nu exista, pt ca si judecatorii, oameni fiind sunt supusi greselii, spiritului subiectiv, propriei viziuni etc. Ideea este ca el, prin decizia lui sa respecte si sa aplice spiritul legii pe care este pus sa o aplice, chiar si cand constiinta lui ar dori poate o alta lege. Cat de greu de acceptat ar fi legea aceea cand iti asumi sa fii judecator va trebui sa o aplici, daca probele asta arata si ea este in vigoare. Sau nu te faci judecator, nu iti asumi povara asta si comentezi, liber si fericit, virtual, poetic sau filosofic :) Dreapta sau nedreapta, de multe ori abia ulterior se dovedeste asta, cat timp iti asumi judecata iti asumi si aplicarea. Cu tot ce decurge din asta. Cine crede ca toate legile sunt toate drepte,crestine sau ca vor face dreptate tuturor, traieste o utopie. Insa daca acei oameni cred ca acele legi nu vor fi aplicate,cat timp sunt in vigoare, traiesc o alta utopie. Si vor exista oameni care le vor aplica. Si tot acei oameni vor aplica si alte legi, mai corecte, tot in timpul judecatii lor.

Cred ca in cazul discutat ceea ce ar trebui sa conteze ar fi trebui sa probele si doar probele.Daca nu exista copii urgent inapoi.Daca exista si ele sustin aplicarea legii lor atunci sa aplice legea, cum o au ei.Dar si in acest caz judecatorii vor fi oameni, cu tot ce deriva din asta.Ramane de vazut ce vor decide. Citeam odata un interviu cu un judecator de prin America de Sud parca, nu mai stiu exact. Spunea ca traise proteste in timp ce judeca si ca singurul efect a fost ca l-au determinat sa fie si mai atent, sa invoce strict probe si strict legea.In rest incercase sa le ignore pt a nu fi influentat. Nu spunea clar cat a reusit asta :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 03.03.2016 at 00:41:03.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2016, 00:37:53
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
Eu nu cred ca intr-o instanta sunt probleme de filosofie. Sau pot fi cand privesti din exterior. Cred ca intr-o instanta trebuie sa fie probe, asa cum le defineste legea, o judecata si asumarea deciziei de catre unul sau mai multi oameni numiti judecatori. Care sa judece strict pe probe si pe nimic altceva. In realitate o asemenea lume nu exista, pt ca si judecatorii, oameni fiind sunt supusi greselii, spiritului subiectiv, propriei viziuni etc. Ideea este ca el, prin decizia lui sa respecte si sa aplice spiritul legii pe care este pus sa o aplice, chiar si cand constiinta lui ar dori poate o alta lege. Cat de greu de acceptat ar fi legea aceea cand iti asumi sa fii judecator va trebui sa o aplici, daca probele asta arata si ea este in vigoare. Sau nu te faci judecator, nu iti asumi povara asta si comentezi, liber si fericit, virtual, poetic sau filosofic :)

Cred ca in cazul discutat ceea ce ar trebui sa conteze ar fi trebui sa probele si doar probele.Daca nu exista copii urgent inapoi.Daca exista si ele sustin aplicarea legii lor atunci sa aplice legea, cum o au iei.Dar si in acest caz judecatorii vor fi oameni, cu tot ce deriva din asta.Ramane de vazut ce vor decide. Citeam odata un interviu cu un judecator de prin America de Sud parca, nu mai stiu exact. Spunea ca traise proteste in timp ce judeca si ca singurul efect a fost ca l-a determinat sa fie si mai atent, sa invoce strict probe si strict legea.In rest incercase sa le ignore pt a nu fi influentat. Nu spunea clar cat a reusit asta :)
Pelerinule, faci greseala sa iei in balon poezia si filosofia. Asta spun asa, in treacat, fara suparare.
Totusi, revezi te rog: eu am scris filosofie de viata (a comunitatii, a tarii, a poporului etc.), nu taclale filosofice.
Stii bine ca in orice produs omenesc, inclusiv in legi, filosofia de viata a grupului/comunitatii/tarii/poporului este o componenta importanta. Tocmai eu sa iti reamintesc aceasta?

*
Aplicarea legii nu e o stampila mecanica. Indiferent de probe si de tot tambalaul dubiilor si neclaritatilor, aceasta aplicare, in spiritul legii, e subsumata mereu unor date (sensuri, scopuri, consecinte etc.) care nu incap in lege, in formularea ei sau in sistemul din care face parte integranta legea respectiva. Aici e loc de subiectivism, de inspiratie, de geniu chiar... Sau de prostie, marsavie, nebunie. Precum si de interventia altor factori, de pilda a unor comenzi politice sau a influentei unor grupuri de interese.

*
Cat priveste asumarea rolului de judecator, eu nu cred ca acesta e rupt de comunitatea in care a trait si s-a format judecatorul. Nici de istoria omeneasca dinaintea, din timpul si din viitorul judecatorului...:)
Rolul si prescriptiile sale sunt mereu influentate/dependente de statut precum si de alti numerosi factori. Sunt precizati in psihologia sociala, in sociologia juridica, in psihologia juridica etc.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2016, 20:25:46
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Mihai, vreau sa iti impartasesc o convingere de-a mea, bazata pe oarece experienta, mai intai. Am lucrat cu oameni abuzati precum si cu aceia care in hartoagele voastre ies curati ca lacrima. Am, asadar, alte repere si vreau sa iti spun ce cred eu.
Anume:
a) sunt familii unde bataia lipseste si care o duc, de fapt, foarte prost; inutil sa detaliez, imagineaza-ti orice, exceptind bataia, pentru ca in adevar poti gasi acolo orice nu vrei sa traiesti;
b) sunt familii unde lipseste violenta fizica ori verbala si care o duc foarte prost;
c) sunt familii unde lipsesc acestea deja enumerate si care o duc binisor; din multe puncte de vedere, pe multe planuri;
d) sunt familii care o duc chiar foarte bine;
e) sunt familii care au trecut prin perioade de violenta si care au dat sfinti;
f) sunt familii care au trecut prin perioade de violenta si care au dat monstri.

Si asa mai departe. Tipologia si cazuistica acopera largi palete ale posibilului.
Dar relația cauzală, Ioane ? Oare poți să-mi arăți că în familiile de sub lit. a., lipsa bătăii duce la calitatea proastă a vieții fizice și morale ?

Oare poți să-mi arăți cum în familiile de sub lit. e., bătaia a contribuit pozitiv la sfințenia membrilor ?

În fine, am înțeles (cred) că bătaia în familie nu poate fi cuantificată d.p.d.v. moral (câtă vreme vorbim despre bătaia copiilor; îți amintesc că și bătaia aplicată soției de căre soț a fost bună parte din istorie acceptată societal); dar haide să vedem dacă alte comportamente pot fi cuantificate. Ce zici ? De pildă: abuzul sexual asupra copiilor. Suntem și aici în aceeași zonă de ambiguitate, sau ne îngădui nouă, celor cu hârtia și pana și rigla și șublerul, să trasăm o linie și să spunem: până aici ?
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 02.03.2016, 23:57:48
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Dar relația cauzală, Ioane ? Oare poți să-mi arăți că în familiile de sub lit. a., lipsa bătăii duce la calitatea proastă a vieții fizice și morale ?

Oare poți să-mi arăți cum în familiile de sub lit. e., bătaia a contribuit pozitiv la sfințenia membrilor ?

În fine, am înțeles (cred) că bătaia în familie nu poate fi cuantificată d.p.d.v. moral (câtă vreme vorbim despre bătaia copiilor; îți amintesc că și bătaia aplicată soției de căre soț a fost bună parte din istorie acceptată societal); dar haide să vedem dacă alte comportamente pot fi cuantificate. Ce zici ? De pildă: abuzul sexual asupra copiilor. Suntem și aici în aceeași zonă de ambiguitate, sau ne îngădui nouă, celor cu hârtia și pana și rigla și șublerul, să trasăm o linie și să spunem: până aici ?
Tocmai asta vrea sa iti aduc in atentie: ca relatia cauzala, in cele omenesti, e departe (iar eu cred ca e chiar imposibil) de a fi formalizata in termeni juridici.
Relatiile cauzale nu sunt liniare si univoce nici macar in fizica mecanica. Nu mai vorbesc de alte fizici.
Mi se pare grotesc si, ca sa spun tot ce am pe inima, mi se pare pur si simplu dracesc modul in care vad ca se cam pune problema pe aici.
Asemenea limitare si dispret fata de taina vietii omenesti nu am intalnit decat in scrierile (fie si SF) in care e vorba despre entitati nepamantene, mai exact lipsite de omenie.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2016, 11:26:40
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul

Cata ipocrizie.
De parca tu poti sa vii cu exemple in care o palma la fund a dus la un impact negativ profund asupra dezvoltarii copilului

Citat:
De pildă: abuzul sexual asupra copiilor. Suntem și aici în aceeași zonă de ambiguitate, sau ne îngădui nouă, celor cu hârtia și pana și rigla și șublerul, să trasăm o linie și să spunem: până aici ?
Stim ca iti place sa faci o astfel de asociere pentru ca pe partea cealalata nu ai argumente sau te faci ca nu le vezi.

Dar e potrivita fix ca nuca in perete.

Dar binenteles, ca dom' avocat care esti, ai liber la un discurs prin care sa demonstrezi ca cele doua sunt fix aceleasi lucru si transferul discutiei dintr-o parte in cealalta e perfect justificata.

Thread Tools
Moduri de afișare