Citat:
În prealabil postat de sophia
Ar trebui sa facem putina diferentiere si sa respectam oamenii.
Si sa fim cinstiti cu noi insine si cu ceilalti.
Eu ii respect pe toti deopotriva, dar atunci cand vine vorba de extreme, de tinut post negru care regim de viata nu-l mai inteleg si il consider periculos.
|
Poate ca problema ar fi, de fapt, ca tragem la o formula, ca mizam pe o formula a mantuirii.
Unii pe formula postului, de pilda; altii pe formule de alt gen. Se tinde spre formule si stass-uri in toate cele... Vezi nenumaratele discutii ambitioase despre post, impartasire, spovedire etc. Ca si cum doar ideile absolute despre o practica sau alta ar garanta succesul izbavitor...
Or, tocmai aici cred ca ar fi bine sa ne reamintim: nu e nevoie de formule pentru mantuire! Mantuirea nu e reductibila la o demonstratie alcatuita din algoritmi, oricat ne-ar placea noua sa tinem la anumite reguli si procedee.
Este Cale, nu insa si formula pentru mantuire! Sunt pilde, recomandari, indrumari, porunci dumnezeiesti si bisericesti - nu insa si retete stricte.
Cum merge fiecare pe Cale, in vietuirea concreta, cred ca tine de taina fiecarei persoane aflate in Trupul Bisericii. Cele stabilite in Biserica, toate acelea care sunt mai intai cuprinse in canoane, au rolul de repere si nu de cuie in care ne sunt batute vietile. Viata de credinta se desfasoara intr-o albie, asa cum raul curge si el in albia lui. Dar nu putem confunda dinamica apelor raului, precum nici izvorul si delta, cu malurile sau adancurile sale de lut si de piatra....
Legea e una, iar trairea ei in fiecare e unica, personalizata. Chiar daca, pe de alta parte, putem abstrage cateva aspecte comune care pot sugera o anumita formalizare.