Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2018, 12:43:08
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

cat de frumos zice aici, cat de penibili sunt unii si cum s-a "imbunatatit" Biserica...

" la un veac după libertatea acordată creștinismului, majoritatea credincioșilor nu se mai împărtășeau decât în posturile mari, cu toate că, în Constantinopol spre exemplu, Sfânta Liturghie se săvârșea zilnic. Sfântul Ioan Hrisostom ne informează că „unii creștini se împărtășeau de mai multe ori, alții de mai puține ori, cei mai mulți o singură dată sau de două ori pe an, iar monahii din pustie și la doi ani” (Sf. Ioan Gură de Aur, Omilia XVIII către evrei). El mai spune că „nici obișnuințele, nici soroacele să te îndemne să te apropii, ci curăția și nevinovăția sufletului, cugetul curat. Timpul de împărtășire pentru voi să fie conștiința curată” (Despre botezul lui Hristos). Aceasta este și singura condiție pusă de Biserica Ortodoxă în calea împărtășirii: conștiința curată. Ea n-a impus vreodată termene obligatorii pentru cuminecare, chiar dacă a căutat să stabilească anumite reguli: în cele patru posturi de peste an / sau măcar o dată pe an, la patruzeci de zile și/sau la treizeci de zile (cum spune Sfântul Simeon al Tessalonicului, „pentru cei sporiți”)."

"constiinta curata", adica exact ce spunea pavel: "cercetarea pe sine insusi si apropierea cu nevrednicie". spovedania este la fel de importanta, dar nu cred ca e vorba despre spovedanie mai sus.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 12:55:39
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

iata, chiar pe acest site:

"2. Venirea la Biserica si tinuta in cadrul Sfintei Liturghii

Pentru ca cineva sa se poata impartasi cu Sfintele Taine, trebuie ca mai intai de toate sa vina la Biserica. Din perspectiva Sfantului Ioan Hrisostom, orice crestin care vine la Sfanta Liturghie este dator sa se si impartaseasca la momentul potrivit si cuvenit. Sfantul Ioan nu imparte credinciosii in doua categorii: cei care doar asista la slujba si cei care se impartasesc. Nu! Ci odata ce ai venit la biserica, trebuie sa fii pregatit sa te si impartasesti. Ca stare sufleteasca, noi trebuie sa pastram o liniste totala, fiind atenti la desfasurarea Sfintei Slujbe, fiind convinsi ca ne aflam in prezenta lui Iisus Hristos Insusi. De asemenea, in timpul Sfintei Liturghii credinciosului i se cere o participare activa si constienta . Mai mult decat atat, toti trebuie sa fim inflacarati si entuziasmati, sa avem sufletele clocotitoare, sa fim cu mintile treze si sa nu ne apropiem cu scarba sau cu pasi sovaitori . Aceasta nu este un lucru imposibil ori cu neputinta de indeplinit, mai ales daca tinem seama ca „din cele o suta saizeci si opt de ceasuri ale saptamanii, macar unul sa fie dat lui Dumnezeu in intregime” . Vom fi inflacarati si entuziasmati, vom avea mintile treze doar daca, mai dinainte de a veni la biserica, ne-am cercetat pe noi insine (potrivit Cuvantului Sfantului Apostol Pavel: „Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din Paine si sa bea din Pahar” – I Cor. 11, 28). Drept urmare, cercetarea de sine este obligatorie pentru a nu ne impartasi cu nevrednicie, caci, cel ce face aceasta, vinovat este fata de Trupul si Sangele Mantuitorului (I Cor. 11, 23 – 31)."

cititi tot daca aveti timp, cat de frumos si clar...

https://www.crestinortodox.ro/religi...ur-121087.html
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 14:44:54
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
De unde sa stie simpllu lucrurile astea,ce...el a trait pe timpul lui Sf. Ioan Gura de Aur?
De părcă genul asta de băgat în seamă ține loc de argument. Totuși, dacă te-ai băgat în seamă, știi ce spune Sf. Ioan Gură de Aur?

Citat:
simpllu nu e prea interesat de cate ori se impartaseste cineva ,el e interesat sa se contrazica cu tine,dar nu intelege ca tu doar expui invatatura Bisericii.
Nu pritene, eu mă contrazic când se găsește un deștept ca și Cătălin să afirme că nu știu ce părinte e ecumenist.

Citat:
simpllu,cel care baga zazanie in Biserica nu e miscat de Duhul lui Dumnezeu ci de alte duhulete.
Oare ignoranța voastră de ce duhulețe este mișcată? Ah, am uitat că ”sufletul are nevoie de timp”! :))
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 14:52:38
Senior Member

Implicit

Să revenim la subiectul topicului. Cătăline, am primit răspauns de la Părintele Pruteanu:

1. Eu cred că ceea ce se întâmplă la Ierusalim în Sâmbăta Mare se îmtâmplă și în altarul oricărei biserici.
2. Din acest motiv, nu este nevoie de a aduce lumina de la Ierusalim, din moment ce fiecare Sfântă Masă este mormântul Domnului.

Ceea ce îți spuneam se confirmă, tu poți nega în continuare. Încerci pe orice cale să denigrezi, ca atare pe acest subiect (lumina de la Ierusalim) ai amintit de împărtășire și uite așa am scris zeci de pagini off-line.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 15:24:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
2. Din acest motiv, nu este nevoie de a aduce lumina de la Ierusalim, din moment ce fiecare Sfântă Masă este mormântul Domnului.
Perfect de acord.

Dar dacă tot poți s-o aduci, de ce să n-o faci?
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 16:01:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Voi inca incercati sa dialogati cu Catalin ?!

Adica, pe bune, chiar mai credeti ca este posibil ?
Mesaj reportat, ca de obicei.
Nu stiu de ce acest user nu este niciodata atentionat si este incurajat, astfel, sa ii atace pe toti ortodocsii care nu-i impartasesc conceptiile, comportandu-se ca un trol. In timp ce unii ortodocsi au fost banati pentru lucruri mult mai marunte, acest user se comporta de atatia ani in cel mai urat mod posibil, aratandu-si caracterul. Acest user incita tot timpul la cearta si s-a comportat execrabil pana acum. Parerea mea e ca multi useri au plecat de pe forum din cauza acestui user.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 16:11:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Perfect de acord.
Nu are legatura cu asta, discutia era despre faptul ca parintele Pruteanu se indoieste (sau neaga) minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Iar simpllu, ca de obicei, s-a contrazis vreo cateva zile pentru un lucru ce era scris negru pe alb si il intelege oricine, facandu-se ca nu intelege sau neputand renunta la orgoliul sau ca s-a inselat. Desi i-am explicat cuvant cu cuvant ce spune parintele in acele mesaje publice, chiar si acum, in mod incredibil, spune ca eu am mintit si am vrut doar sa-l denigrez pe parintele. Parintele i-a raspuns exact ce a scris si pe forumul sau, nementionand si partea cu faptul ca se indoieste de aceasta minune. Aici am aratat ce spune parintele: https://www.crestinortodox.ro/forum/...&postcount=461
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 16:29:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Să revenim la subiectul topicului. Cătăline, am primit răspauns de la Părintele Pruteanu:

1. Eu cred că ceea ce se întâmplă la Ierusalim în Sâmbăta Mare se îmtâmplă și în altarul oricărei biserici.

Ceea ce îți spuneam se confirmă, tu poți nega în continuare. Încerci pe orice cale să denigrezi, ca atare pe acest subiect (lumina de la Ierusalim) ai amintit de împărtășire și uite așa am scris zeci de pagini off-line.
De fapt tu incerci sa denigrezi si sa spui neadevaruri. Dar ti-ai gasit o justificare, tu esti apropae de sfintenie si nu ai cum sa faci pacate, de aceea te poti impartasi des, fara sa te spovedesti prea des, esti aroape ca pruncii la pacate. Sa ne amintim cum te aliai nu de mult timp cu alti useri care atacau si jigneau (gen MihaiG si AlinB). La tine adevarul depinde de cat de multi useri aduni ca sa-ti faci grup ca sa ironizezi.

Spui doua neadevaruri in acest mesaj:
1. Cand spui ca eu as fi scris un neadevar despre parintele Pruteanu doar ca sa il discreditez. Oricine poate intelege ce a spus parintele Pruteanu in mesajele de pe forumul domniei sale, doar tu te-ai prefacut ca nu intelegi (sau chiar iti lipseste capacitatea sa intelegi frazele) si ai continuat sa te contrazici degeaba, cum faci de fiecare data. De altfel chiar Adrian imi semnala ce crede parintele Pruteanu despre minune, cand ai intervenit tu. Si tu nu ai inteles, desi ti-am explicat fiecare cuvant de acolo: https://www.crestinortodox.ro/forum/...&postcount=461

De asemenea, mai spui un neadevar (pe asta nu l-am mai pus la socoteala, sunt generos) cand dai de inteles ca parintele Pruteanu ar fi confirmat ce spui tu, adica faptul ca nu se indoieste de minunea de la Ierusalim. Parintele ti-a scris doar acele lucruri pe care le crede, nespunand nimic despre faptul ca se indoieste de minune. Noi nu am discutat despre aceste lucruri, ci despre faptul ca parintele spune ca se indoieste de minune.
2. Mai spui un neadevar, de impartasire ai deschis tu subiectul, nu eu: https://www.crestinortodox.ro/forum/...&postcount=460 Si tot tu ai insistat sa dezvolti discutia, desi am mai discutat despre asta de vreo cateva ori.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 16:47:22
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Eu nu am spus acest lucru. Asta e poziția lui. :)
Reply With Quote
Vechi 07.05.2018, 16:47:24
Senior Member

Implicit

Citat:
Mesajul a fost dresat lui Ali.
Si ce importanta are? Tu te-ai referit acolo la ceva ce am spus eu.
Citat:
Te poți rezuma la ceea ce spune în acea înregistrare? Spune ceva pertinent sau sunt doar concepții ecu?
Ironiile tale ieftine au ca rezultat doar atragerea celor ce au aceleasi conceptii ca tine. Din fericire cei ce aveau conceptii ecumeniste s-au mai rarit pe forum, a ramas doar cerberul MihaiG, altfel se incepea o bataie de joc, cum stiti voi sa va distrati.

Yannaras repeta aceleasi lucruri gresite ca si tine, dupa conceptiile aparute la scriitori ortodocsi din vest, intoarcerea la practicile primelor secole. Iar despre faptul ca Yannaras are conceptii ecumensite am scris de mai multe ori pe forum, pentru ca toti cei ce aveau conceptii ecumeniste pe forum il aveau la mare pretuire si dadeau citate din el.
Eu cred ca a spus Sfantul Paisie despre Yannaras, nu sunt de acord nici cu faptul ca il denigra pe Sfantul Nicodim Aghioritul, desi nu sunt de acord cu tot ce a scris sfantul. http://www.cuvantul-ortodox.ro/ce-sp...#comment-39056
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11