Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #27  
Vechi 05.03.2024, 12:57:24
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 950
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Tu ai spus (vezi caseta a treia din acest post la care ai răspuns) că omul din firea lui e făcut să-L caute pe Dumnezeu și eu am zis că numai datorită Duhului Sfânt omul ajunge să-L caute pe Dumnezeu
Una e ce spui tu aici și ce ai spus mai devreme. Mai sus ai zis „nu ajunge el însuși la Infinit, adică la Dumnezeu” ceea ce e adevărat (nu are cum să ajungă la Dumnezeu fără ajutor divin), acum zici că nici nu ajunge să-L caute ceea ce nu e adevărat (îl caută (câteodată fără să știe) dar nu poate ajunge fără ajutorul lui Dumnezeu).

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Poate că tu erai de părere că firea naturală e duală(sufletească + trupească), comună și activă
Este comună și activă, da. Ce mi-ai citat tu din Galateni le pune în opoziție adică discută despre trup fără duh care într-adevăr e doar animalic, robotic. Însă tot în Scriptură spune că trupul este templul Duhului Sfânt, iar trupul este pătruns de suflet, iar atunci nu mai rămâne simplu trup animalic în niciun caz.

Din manualul de teologie dogmatică pe care l-am mai citat în alte părți (Pr. Isidor Todoran):

Citat:
Așa cum spuneam, omul este o ființă personală, știind că există și pentru ce există. El se ridică deasupra tuturor celorlalte făpturi însuflețite nu numai prin suflet, ci și prin trupul său. Căci și acesta a fost creat printr'un act special și direct al lui Dumnezeu (Fc 2, 7), ca să fie purtătorul și organul vieții spirituale. Această menire specială a trupului îi determină și însemnătatea lui particulară. În raport cu sufletul, dar inferior lui, trupul nu este un reflex sau o umbră a sufletului, ca în monismul spiritualist, și nici o închisoare a lui din care sufletul scăpând prin moartea fizică și-ar trăi adevărata viață, ca în platonism sau în ascetismul rău înțeles, ci element esențial al naturii omenești și organ de manifestare, de origine dumnezeiască, a sufletului, adică a omului în întregimea ființei sale, aici pe pământ.

Trupul omului nu este străin sufletului, ci este potrivit lui, precum și lucrării lui. Trupul este adaptat continuu spiritului, sau este imprimat în mod particular de spirit. Inferior spiritului, într-un mod particular, trupul participă prin aceasta la viața spiritului, adică a sufletului, depășind planul biologic și fizico-chimic.

Viața trupului face parte constructivă din viața sufletului nostru, într-o lucrare sinergică. Viața aceasta este, în același timp, primul obiect contingent al libertății spiritului, care o lasă să coboare până la starea de procese automate prin slăbirea libertății spiritului, ori întipărește în ea o libertate spirituală tot mai mare. În cazul al doilea, prin trup se exercită asupra lumii libertatea spiritului și lumea este astfel ridicată de spirit spre scopul superior al unirii ei cu spiritul suprem, adică cu Dumnezeu. Fără trup, spiritul uman n'ar putea mișca, prin sine, lumea spre sensuri alese de el, n'ar putea modifica mișcările ei, ci acestea ar rămâne determinate de cauze pur intrinsece lumii exterioare și extrinsece spiritului. Participant la spirit ca subiect al său, trupul omului nu poate fi definit ca un obiect pur și simplu. Trupul omului nu este numai materie, sau numai raționalitate plasticizată, palpabilă ca obiect; ci materie subiectivizată, participând la spirit ca subiect al ei. În materialitatea trupului nostru este ceva care transcende ceea ce s'ar putea numi materialitatea lui și mișcările ei pur automate, ceva ce nu se poate reduce la proprietățile lui materiale (Pr. prof. Dumitru Stăniloae, Teologia dogmatică ortodoxă, vol. I, București, 1978, pp. 366-367).

Trupul nu se poate înțelege fără spiritul care l-a organizat și îl străbate, combinând rațiunile diferitelor elemente materiale, în sistemul de rațiuni ale trupului, prin care se manifestă rațiunile spiritului. Fără trup, posibilitățile spiritului nu s'ar putea actualiza. De aceea, într-un fel, sufletul însuși se formează prin trup sau primește o pecete a lui. Simțurile trupului sunt și simțurile sufletului. Prin ele nu lucrează numai trupul, ci și sufletul care se servește de ele pentru cunoașterea realității materiale, obiective.

Puterile sau facultățile sufletului omenesc: mintea sau rațiunea, simțirea sau afectivitatea și voința liberă, precum și lucrarea acestora servindu-se de simțurile trupului, subliniază spiritualitatea sufletului, precum și existența lui distinctă în unitatea psiho-fizică a omului ca ființă spirituală trăitoare în această lume în drum spre patria lui cerească.

Fiecare om își are sufletul și trupul său și fiecare dintre noi este o existență personală și unică, nerepetată și nerepetabilă.
Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Oare e de bună credință sursa din care ai citat pe sf Maxim Mărturisitorul? N-o fi protestantă/progresistă?
E traducerea Pr. Dumitru Stăniloae cu notițe de subsol tot de la el, am citat cartea în articolul de pe OrthodoxWiki.
__________________
„Nu e rău televizorul ci e rău ascultătorul dacă rău îl folosește și rău vremea-și cheltuiește” - Părintele Cleopa

Last edited by RappY; 05.03.2024 at 13:04:29.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare