Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2013, 01:13:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Problema începe, însă, când deschidem gura, arătînd ce înțelegem noi din minunea propriu-zisă și din situația noastră de viață. Să te ții, atunci!
Teoretic vad ca stii, dar practic nu te tii de propriile tale indemnuri.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 02:00:14
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Teologul Mairan Maricaru despre energiile create si necreate

http://www.teologie.net/2013/07/29/t...e-si-necreate/
Multumim, Mihaela. Intr-adevar interesant si pe inteles.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 02:59:15
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit Pentru Cătălin, mai întâi

Și pentru noi toți, cei care căutăm Adevărul și statornicia în El,

un text documentat, limpede, din care putem înțelege cum tâlcuiesc Părinții despre energia necreată: din cunoașterea sfinților Palama, Simion Noul Teolog, Vasile cel Mare, Grigorie de Nyssa, Chiril din Alexandria, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul.
Câteva trimiteri și la Tomul Aghioritic și Filocalia.
Note din lămuririle teologilor Dumitru Stăniloae, Vladimir Lossky, John Meyendorff, Paul Evdokimov.

http://www.basilica.ro/stiri/sf-grig...esti_5216.html

Selectez câteva paragrafe, cu rugămintea de a fi iertat pentru sublinierile cu bold.
Părțile selectate (precum și tot materialul) confirmă, sper, că poziția mea față de pozele de pe topic nu reprezintă o manifestare a necredinței (cum mi s-a spus în mod insistent și ofensator de către cei care NU fac disticția cuvenită între fenomene/învățături drepte, ortodoxe - respectiv false, eretice, mincinoase) ci, dimpotrivă, o încercare de mărturisire a dreptei credințe, așa cum trăiește ea în Biserica lui Hristos, până azi.
Am trecut deja peste neînțelegerile/ gâlceava noastră, fără supărare. Ceea ce nădăjduiesc acum este să înțelegem cât mai bine cu toții cum stau de fapt lucrurile, spre paza noastră, spre întărirea dreptei credințe (iar nu a iluziilor).

"Sinoadele din secolul al XIV-lea vor preciza într-un mod cât se poate de limpede existența în Dumnezeu a ființei, incognoscibilă și inaccesibilă și a energiilor cognoscibile și accesibile vederii creștinilor îmbunătățiți. Astfel, s-au pus bazele dogmatice ale cunoașterii și experierii lui Dumnezeu prin rugăciunea curată și s-a rezolvat contradicția doar aparent insolubilă, în sensul că Dumnezeu este și cognoscibil și incognoscibil, fără ca aceste două însușiri ale Sale să se excludă una pe cealaltă."

Din acest paragraf reiese că nici aparatul foto nici toată lumea care se trezește înaintea unui computer, căscînd gura și extaziindu-se naiv, nu pot avea priză la "energiile cognoscibile și accesibile vederii", ci numai "creștinii îmbunătățiți" și cei cu "rugăciunea curată". În cadrul unei întâlniri personale, față către față, cum deja cunoașteam și cum se va preciza în următoarele pasaje.

Last edited by cezar_ioan; 09.08.2013 at 03:53:25.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 03:04:33
Banned

Implicit

Energiile necreate care iradiază din Dumnezeu „nu sunt mărginite, vin la toți, dar vin în special în Sfintele Taine. Sunt prezente în Sfintele Taine cu intensitate deosebită, aducând însăși Persoana lui Hristos; prin Biserică, prin preot în special, prin toate binecuvântările lui, trec în grade diferite asupra tuturor, sunt deci și ale îngerilor, sunt și în natură. Căci natura, făcută din nimic, n-ar putea să stea în ea însăși fără energiile necreate care o fundamentează” (Pr. Stăniloae în 7 dimineți cu Părintele Stăniloae, Anastasia, p. 28).

Sper că vă amintiți de câte ori am reamintit că minunea e în Sfintele Taine, mai întâi, în special în Sfânta Euharistie. Ca om din Biserică, vorbeam, ca simplu creștin.
În Sfintele Taine harul lucrează cu intensitate deosebită, zice Părintele Stăniloae. Nu e suficient pentru noi să avem parte de intensitate deosebită? De ce nu?
Harul fundamentează toată zidirea. Fără har lumea ar pieri. Nu, așadar, luciri și luminițe exterioare, ci însăși temelia Creației!

Energiile divine care izvorăsc veșnic din ființa divină ne sunt comunicate de Duhul Sfânt, pentru transfigurarea și pentru îndumnezeirea noastră, nefiind un intermediar sau un mijlocitor între Dumnezeu și noi, nici simple emanații sau exalții ale Lui, ci sunt necreate și nedespărțite de ființa divină. Dumnezeu este în întregime prezent în energiile Sale fără a-Și părăsi ființa. Energiile dumnezeiești se numesc dumnezeire și sunt „Dumnezeul Cel viu în acțiune, de care isihaștii se bucură prin vederea față către față, lumina necreată fiind însăși manifestarea, revelarea acestei dumnezeiri.” (Vl.Lossky, După chipul și asemănarea lui Dumnezeu, Humanitas, 1998,p. 46).Energiile divine necreate pot fi numite har (ή χάρις) divin în legătură cu ființele umane.

Care va să zică, nu ține cu emanațiile nici măcar la Dumnezeu, darmite la om, oricât ar fi de înduhovnicit, Cătăline... Așadar, când te trăgeam nițel de mânecă, ce crezi acum: te mințeam, frate?
Vederea, zice, e față către față. De ce nu și prin net? Pentru că pur și simplu Însuși Domnul binevoiește altfel, nu cum vrem noi. Cine s-a supărat și de ce, atunci când am subliniat și această condiție?

Dumnezeu S-a coborât la noi, S-a făcut om ca noi din prea multa iubire față de noi, ca și noi să ne îndumnezeim. Din scrierile palamite reiese, în acest sens, că venirea și așezarea Fiului lui Dumnezeu în noi, e urcarea noastră prin Revelație la El. Însă, precum am precizat deja, nu se revelează și nu se arată ființa lui Dumnezeu, ci harul și lucrarea Duhului este aceea prin care se arată și se așează în cei vrednici Dumnezeu.[/i]
Se reamintește condiția: vrednicia. Nu, așadar, la grămadă, cu toată gașca, pe net, cum vor unii.

Last edited by cezar_ioan; 09.08.2013 at 04:02:19.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 03:18:44
Banned

Implicit

Sfântul Grigorie Palama vorbește despre trei lumini

Sfântul Grigorie Palama vorbește despre trei lumini: 1. lumina sensibilă, 2. lumina inteligenței și 3. lumina necreată care le depășește pe primele. Lumina inteligenței este diferită de lumina percepută de simțurile noastre. Lumina sensibilă ne descoperă obiectele proprii simțurilor noastre, iar cea intelectuală servește la manifestarea adevărului care se află în gândire. Deci, vederea și inteligența nu percep una și aceeași lumină, ci este propriu fiecăreia din cele două facultăți să acționeze după natura lor și limitele lor. Totuși, atunci când cei care sunt vrednici primesc harul și puterea spirituală supranaturală, ei percep atât prin simțuri, cât și prin inteligență ceea ce este mai presus de orice simț și de orice intelect. Cum? Acest lucru este cunoscut numai de Dumnezeu și de cei care au avut experiența harului său (Tomul Aghioritic,P. G. CL, col. 1833D).

Lumina divină nu este una materială și nici spirituală sau sensibilă, dar nici nu este o lumină inteligibilă sau de ordin intelectual. Această lumină este divină și necreată. Vederea luminii dumnezeiești, nu este o analogie simbolică cu lumina fizică sau o simplă teorie, ci semnul prezenței vii și personale a lui Hristos.

Această lumină divină se descoperă oamenilor curați duhovnicește și care ajung pe culmile cele mai înalte ale virtuții și duc o viață de sfințenie. În lumina divină omul îl vede pe Hristos, Îl cunoaște, comunică cu El și se bucură nespus de prezența Lui.

Orice comentariu al meu, acum, cred că e de prisos.
Ceea ce am avut de zis până în acest moment pe topic, îmi asum, ca de obicei. Cu tot cu pasajele mai puțin fericite, în special cu acelea în care îmi exprimam mâhnirea și indignarea.
Sper să ne reîntâlnim la toamnă, mai buni și mai citiți!
Dumnezeu să ne miluiască pe toți!

Last edited by cezar_ioan; 09.08.2013 at 03:27:28.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 04:06:47
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Însă, precum am precizat deja, nu se revelează și nu se arată ființa lui Dumnezeu, ci harul și lucrarea Duhului este aceea prin care se arată și se așează în cei vrednici Dumnezeu.[/i]
Se reamintește condiția: vrednicia. Nu, așadar, la toată gașca, pe net, că așa vrea omu și tot boboru amator de senzațional, a la Esca și PRO-TV.
Dar Saul, in ce fel indeplinea el conditia vredniciei, cand a vazut Lumina si L-a auzit pe Domnul Iisus vorbindu-i? Sau crezi cumva ca Saul era in cautare de senzational, atunci pe drumul Damascului?!?
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 07:52:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
care va să zică, Dumnezeu nu acționează prin energie necreată asupra oamenilor din Biserică, la Sfântul Botez dar acționează cu energie necreată (sau poate aflu că Domnul lucrează și altfel decât prin har) asupra hârtiei fotografice... Hîm... Așa susții, parcă...
Nu asupra oamenilor, nu asupra botezaților, nu asupra preoților, ci asupra unei nenorocite de pelicule sau ce-o fi fost ea...
Nu, nu susțin că așa s-a și întâmplat. Am vrut doar să arăt că dacă vrem să considerăm că e vorba de o minune, atunci ea s-a petrecut cu hârtia fotografică, care, însă, n-a imortalizat harul.
Personal, însă, sunt rezervat. Pur și simplu consider că nu trebuie luată în considerare o fotografie de pe net.
Mulțumesc pentru citatele atât de bine alese pentru înțelegerea luminilor.

Last edited by N.Priceputu; 09.08.2013 at 08:03:43.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 11:53:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ei bine, atunci când Dumnezeu face ca harul să fie însoțit de o lumină - ca în cazul Mântuitorului, al lui Moise, al sfinților - tu spui că acea lumină este însuși harul, în timp ce eu susțin că este doar o arătare a lui.
Cristian, despre asta vorbeam, asta sustinea Varlaam si sustine si azi teologia catolica. Tu si Cezar sustineti acelasi lucru (nu stiu daca si Decebal), dar nu va dati seama pentru ca ati cercetat mai putin.
Sfantul Grigorie pe asta si-a bazat argumentatia lui impotriva invataturii lui Varlaam, pe aratarea faptului ca lumina de la Schimbarea la Fata este chiar harul, lumina harului. Vaarlam (influentat de teologia apuseana) sustinea ca nu poate fi o energie necreata izvorand din Domnul, pentru ca noi nu putem percepe Fiinta lui Dumnezeu. Asa ca sustinea ca e o energie creata ce s-a aratat la Schimbarea la Fata. Nu putea distinge intre Fiinta Domnului si energiile necreate, de aceea nu putea intelege ca noi putem vedea harul necreat si chiar il putem lua inlauntrul nostru prin Sfintele Taine.
Aceasta se spune ca e principala diferenta intre ortodoxie si catolicism, toate invataturile gresite din catolicism avand la baza aceasta intelegere gresita.
In concluzie, ca sa sintetizez, Sfantul Grigorie sustinea ca la Schimbarea la fata s-a aratat harul, lumina harului, o energie necreata, iar Vaarlam sustinea ca aceea nu putea sa fie o energie necreata, pentru ca nu putem vedea si primi ceva necreat, el confundand harul cu Fiinta lui Dumnezeu.

Asadar ce este harul? Harul este o energie necreata, este o lumina. In Rai nu este intuneric, harul este cel ce lumineaza si in Rai.
Daca observi chiar am dat un link cu explicatia Sfantului Serafim, care daca era citit nu mai discutam cateva pagini. Spune chiar la sfarsit ce e acea lumina de pe chipul lui Moise, de la Schimbarea la fata, etc. http://sfantulserafimdesarov.wordpre...l-este-lumina/
"Amintiti-va de Moisi dupa convorbirea sa cu Dumnezeu din muntele Sinai. El stralucea atat de tare, cu o lumina atat de grozava, incat oamenii nu se puteau uita la el. Chiar a fost nevoit sa poarte un voal cand a aparut in public. Amintiti-va Schimbarea la Fata a Domnului, in Muntele Tabor. O lumina mare L-a inconjurat “si vestmintele Lui s-au facut stralucitoare, albe foarte, ca zapada” (Marcu 9:3), iar ucenicii Sai au cazut cu fata la pamant de frica. Iar cand Moisi si Ilie I s-au alaturat in acea lumina, un nor i-a umbrit pentru a ascunde stralucirea luminii harului dumnezeiesc, care orbise ochii ucenicilor. Astfel se infatiseaza harul Prea-Sfantului Duh al lui Dumnezeu, intr-o lumina nestricacioasa, tuturor celora care le dezvaluie Dumnezeu lucrarea sa.”
In aceasta fraza este rezumat tot ce am spus pana acum, nu stiu de ce am mai discutat 33 de pagini. Harul se infatiseaza oamenilor, e o lumina nestricacioasa (adica nu e materiala, nu e din lumea aceasta).
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 12:07:23
N.Priceputu
Guest

Implicit

Cătălin, o întrebare scurtă care cere un răspuns la fel: Harul poate fi fotografiat?
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 12:14:05
Banned

Implicit

Cătălin, poate încerci să vezi ce am scris în postările de deasupra. Vezi și tu ce scrie în materialul pe care l-am dat ca link. E toată învățătura despre energia necreată acolo, condensată și explicit/sugestiv formulată.
Doar citește!! (Sfinții vorbesc, sfinții pe care îi invoci, iar nu eu!)

Nu face bine nimănui să vorbim despre alfa iar tu să bați câmpii, perorînd la nesfârșit despre omega.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare