![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Dar să nu uităm că nu ne-a numit oi decât metaforic, pentru că ne-a ridicat chiar la rangul de prieteni și Hristos este singurul care ne-a învățat că Tatăl Său este Tatăl Nostru. Care om ar fi îndrăznit, altfel, să se creadă copil al lui Dumnezeu! Iar dacă-i vorba să fim slugi – mai degrabă slujitori ai lui Dumnezeu –, El însuși "a luat chip de rob" și, cu smerenie, a spălat picioarele oamenilor, inversând valorile sociale care îl respectă pe cel puternic și bogat și îl disprețuiesc pe cel slab și sărac. În ce privește teama de plictisul etern pe care l-ar presupune slăvirea lui Dumnezeu de către fericiții mântuiți, cred că aceea se va întâmpla fără nicio silă, ci pur și simplu le va cânta inima de bucuria nemăsurată pe care le-o inspiră apropierea de Dumnezeu. Am observat că ai deschis foarte multe topicuri, pe teme diverse, multe dintre ele spirituale, ceea ce îmi dă senzația că în căutarea ta spirituală neîncetată apuci cu entuziasm pe câte un drum pe care după o vreme îl abandonezi, fie că te-ai plictisit, ai obosit, nu ți-a dat bucurie... întorcându-te de fiecare dată la tine însuți, la eul tău. Nu ești oare de acord că în căutarea duhovnicească avem nevoie să fim călăuziți de cineva? Să nu conteze, oare, experiențele cumulate ale înaintașilor noștri care merg în istorie până la cei care L-au cunoscut pe Hristos chiar în carne și oase?
|
|||
|
|||
|
Acuma dacă tot sunt la capitolul "Confesiuni",dar mai degrabă Din "Noaptea întunecată a sufletului"...
Pe scurt:am fost și sub ascultarea Bisericii,a unor duhovnici,am aparținut și "turmei" etc Cât despre Eternitate...Eu văd lucrurile în lumina reîncarnării,deci nu-mi fac probleme, atâta doar că viziunea creștină (oficială),a celor 2 opțiuni mi se pare absurdă (Rai /Iad etern). Eu nu mă "consum" doar din pricina unor aspecte personale sau "traume" avute de-a lungul vieții. Mă "chinuie" și căutarea "Sensului Vieții",la modul serios. Oamenii te pot călăuzi până la un punct! Însă fiecare are drumul său. Nu am cum să-mi las viața călăuzită de alte persoane! Nu mi se pare ceva anormal să mergi individual pe o anumită Cale. Eu asta am cam făcut mereu, desigur am întrebat,am discutat,am învățat de la ceilalți. Adică chiar și acum ,asta fac discutând cu tine,cu ceilalți colegi. La fel și în viața de zi cu zi, găsesc oameni,de diferite confesiuni,și chiar din Biserica Ortodoxă/Catolică,care mă invită să mă reintegrez sau particip la adunările lor. Adică chiar dacă sunt pe "drumul"meu,nu sunt izolat total. Însă majoritatea adunărilor,și chiar a slujbelor bisericilor tradiționale sunt mai degrabă "spectacole",forme oarecum de expresie cu conținut "artistic", tematică spirituală, dar fără esență. Adică nu-i o problemă, pentru majoritatea persoanelor este destul atât,și chiar un consum de "așa ceva" îi ajută. Dar asta nu-i Dumnezeu! Pentru mine Dumnezeule nu-i limitat la un cult, nici măcar la religie,deci implicit n-am nevoie de o autoritate omenească să mă pună în legătură cu EL.
|
||||
|
||||
|
Nu știu dacă ai citit "Omul în căutarea sensului vieții" a lui Viktor Frankl – o carte excepțională, ca întreaga filozofie de viață a acestui psihiatru vienez care a supraviețuit lagărelor naziste tocmai pentru că a găsit sens – în suferință, în a-i ajuta pe colegii de detenție să găsească și ei sens, în conștiința că tu datorezi ceva vieții, iar nu viața ție. Pe scurt: Caută să afli ce vrea Dumnezeu de la tine în împrejurările vieții tale, cu oamenii pe care-i ai în jur. Ce le poți oferi, care este rostul tău?
Uită de tine, și atunci vei scăpa de nefericirea preocupării de propria fericire! Citat:
Dar nu doar un mod de viață, ci chiar o nouă viață ne-a adus - a Lui. Asta este minunea pe care nu încetez să o descopăr în Biserică, de peste 30 de ani. Pe măsură ce mă apropii de ea, nu doar că nu se epuizează, dar devine tot mai mare. Odată ce ai intrat pe porțile Împărăției Cerurilor găsești atâtea de explorat – nu doar cu mintea, ci și cu inima, nu doar pe dinafară, ci mai ales pe dinăuntru –, încât nu te poți sătura. Este nu doar arheologie duhovnicească, ci și alpinism care te poate duce la un aer tot mai curat și la viziuni tot mai largi asupra lumii. Slujbele Bisericii, o expresie artistică, într-adevăr, pot părea moarte dacă "actorii" nu sunt vii, nu sunt pătrunși de Duh. Dar chiar dacă ei ar fi, însă inima noastră este rece sau nepregătită să primească ea acel Duh, ori mintea modernă, rațională, analitică nu mai este capabilă să recepteze bogăția simbolică a slujbelor, ochii nu știu cum să privească icoanele, inima rămâne rece la niște rugăciuni rostite la fel de sute de ani... devenim niște spectatori plictisiți, plecând eventual cu falsa mulțumire că "ne-am făcut datoria duminicală" de a "asista" la liturghie. Însă sunt încă mulți cei pe care-i văd pur și simplu îndrăgostiți de Biserică, chiar oameni care n-ar pierde o slujbă. Ființe aparent banale dacă le vezi pe stradă, dar suflete acordate atât de bine la muzica duhovnicească pe care o poți bănui în inimile lor.
|
|||
|
|||
|
Cristian,ai un "discurs" cu un parfum aparte, liniștitor,este într-adevăr de factură duhovnicească,bine dozat,pare autentic și deși sunt sceptic cu orice,cred că este nu doar teoretic,ci și dezvoltat în interior.
Îmi aduce aminte de periodele când eram înconjurat de oameni,asemeni ție,mai ales atunci când stăteam prin mănăstiri,sau chiar la facultate. Ei bine atunci,chiar devoram cărți de genul celor amintite de tine. Poate am mai spus-o,dar preferatul meu este/era Bartolomeu Valeriu Anania, în speță "Memorii"(le) sale.... Și mai am una,Ioan Ianolide "Întoarcerea la Hristos". Acestea două mi-au rămas întipărite cam din adolescență,in zona de memorialistică,din literatura română,zona ortodoxă. În zona de mistică ortodoxă,nu mă mai prea duc, că mă "pierd" cu totul după... Vai de capul meu ce mi-au făcut Isaac Sirul și Siluan Athonitul. Bine că de la Siluan am mers pe linia lui cronologică cu Sofronie Saharov,ucenicul Sf Siluan,care mi se pare că a fost canonizat,și Zaharia Zaharou, deasemenea un ucenic al Sf Sofronie.... Urmând să avem și noi pe Rafail Noica care a fost deasemenea ucenic al Sf Sofronie.. Deci urmele de sfințenie se cam și transmit așa pe anumite linii. Eu am mers mai degrabă pe acestea, deși nu pot nega influenta inițială a Părintelui Cleopa... Din păcate n-am reușit să merg la părintele Rafail Noica,care probabil ar fi fost duhovnicul meu ideal,dar fiind faptul că are in gene sângele lui Constantin Noica,unul din cei mai relevanți filosofi români și deasemenea in genele spirituale sfințenia lui Siluan Athonitul,unul din cei mai relevanți sfinți contemporani. Deci părintele Rafail Noica,care mi-a fost recomandat chiar de alți duhovnici in anumite perioade din căutările mele,cred că ar fi fost soluția la toate problemele mele,unde ar fi fost nevoie de intervenția unui duhovnic. Dar asta e,nu m-am dus să-l caut.... Probabil nu-l meritam oricum... Cât despre slujbe, probabil cele din cadrul intim al mănăstirilor,unde am fost "adoptat" uneori de monahi,și participăm doar alaturi de ei. Mă simțeam pentru un moment parte din acea mica comunitate a lor. Am fost îndrăgostit de Biserica? Da,clar ! Mai sunt? Nu,dar iubirile nu se uita. Complicate toate,dar asta e....
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 10.12.2025 at 12:03:32. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Odată ce cunoști calea, nu-ți trebuie mai mult. Îți cercetezi cugetul, îți faci pravila, te spovedești des, te împărtășești – într-un cuvânt, ai grijă să nu mori. La fel spunea și părintele Părăian, că odată ce-l punea pe om pe cale, mai departe putea să se spovedească la orice alt duhovnic. E bine să nu fii singurul tău observator, iar ascultarea face tare bine la smerenie. Călăuza, cum spuneai, îți ajută până la un punct și este bine dacă o ai la început. Dar duhovnicul ăsta mai mic poate să-ți fie tovarăș de drum. Unul experimentat, totuși, pentru că aude durerile, căderile și ridicările multora. Tu știi calea, nu ai nevoie de un duhovnic mare. Unul mic, dar serios, se poate găsi, cu ajutorul lui Dumnezeu. Problemele lăuntrice nu el trebuie să ți le rezolve și nici tu. Doar să-L lași pe Dumnezeu să lucreze sau, mai bine zis, să conlucrezi tu cu El. Sigur, asta numai dacă te vei gândi vreodată să te întorci la dragostea dintâi.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Apare la sfarsit cuvantul Dumnezeu, si apoi negarea sensului comun al aceastui cuvant "Dar asta nu-i Dumnezeu!" , ceea ce e perfect (desi e legat de anumite slujbe care le incadrezi in forme fara fond ) Eu cred ca El ar putea fi raspunsul la toata istoria vietii tale de cautari. In final clarifici oarecum cum vezi tu Dumnezeul ,deci nu ne lasi totusi in ceata "Pentru mine Dumnezeule nu-i limitat la un cult". Aici insa ar trebui sa continui putin , ce e acela cult ? A vorbit oare Dumnezeu insusi vreodata de vreun cult ? A c0onditionat El vreodata Calea catre El de vreun om? Pana si apostolul Pavel s-a ferit sa fie intermediar al cuiva. Atata a spus ca va cladi o Biserica bazata pe marturisierea unui om (Petru) ,si nici aceea venita de la el ci de la Tatal, dar nu a spus ce si cum va fi aceasta Biserica. Tu Il doresti pe Dumnezeu, Cel Absolut si de negasit, iar El vine la tine si te apuca de mana . Si tu ii zici , fugi de aici , eu il vreau pe El ! Iar El zice : "Eu sunt !!" Da, nu ai nevoie de un om sa te puna in legatura cu el, de acord cu tine , dar ai nevoie de EL facut OM. Tu nu ai nevoie de tine, de conceptiile si cautarile tale, de certitudinile actuale si angoasele trecute, tu ai nevoie de EL, oricum ar fi EL. Nu pare ca te-ai lupta cu El, ci mai degraba pare ca Il cauti. La fel cum zicea Filip : "Doamne arata-ne pe Tatal si ne este de ajuns!" Si ce raspunde Hristos? "De atata vreme sunt cu voi Filipe, si nu M-ai cunoscut?" Astept opinia ta despre EL, nu despre alte lucruri , EL pur si simplu . Intelegi care EL? |
|
|
|||
|
|||
|
Bine Iustin....
Îmi place că mă provoci,nu o mai dau pe ăia cu "am scris destule pe tema asta". Însă acolo sunt viziuni mai învechite, despre cum vedeam în acel moment. Tu probabil vrei, exclusiv cum văd eu, așa fără filtre și artificii filosofice sau teologice. Cum îl vezi tu,deja m-ai lămurit.... Iisus Hristos! Acuma nu te întreb cum vezi tu divinitatea lui Iisus, mă gândesc că parte din Treime. Dar aici deja intrăm în alte subiecte. Rămânem strict pe ce m-ai întrebat. Dacă vorbim strict doctrinar și biblic,iudaismul este singurul care are autoritatea sa vorbească despre Torah/Pentateuch/Vechiul Testament. Restul o pot interpreta, desigur, însă nu li se adresează, în mod direct. Iudaismul nu recunoaște Noul Tratament. Strict istoric vorbind recunosc existenta lui Iisus Hristos/Yeshua. Dar din punct de vedere biblic este un singur Dumnezeu revelat: YHWH Dacă mergem mai adânc,vom vedea că și YHWH, provine din alte forme, revelate ale unui Dumnezeu Unic,dar deocamdată rămânem pe Biblie. Deci,in privința asta n-am cum să-L văd, altfel, decât s-a revelat,și asta am făcut și fac când vine vorba despre Dumnezeu,revelat prin Biblie. Însă dacă studiezi cum s-au revelat divinitatea și în alte religii, culturi, tradiții spirituale ajungi la concluzia că Divinitatea nu se rezumă neapărat la o carte, cultură, tradiție, timp istoric. Divinitatea reprezintă doar o Formă Superioară de Existență,care s-a manifestat pe Pământ de-a lungul Istoriei. Nu este neapărat Singulară! Pot exista Ființe Superioare,sau zei,sau chiar Unul, prezent doar in Lumea noastră. Dar mai degrabă cred că este o Ierarhie. Lupta asta spirituală, cosmică,chiar terestră. Sfârșitul, Distrugerea, Sufletul și toate elementele acestea în jurul cărora gravitează ideile din toate religiile sunt o MIZĂ. Iar aceste Forțe sunt cu siguranță angrenate într-o LUPTĂ. Dacă ar fi să luăm ideea unui Dumnezeu UNIC, atunci efectiv nu ar avea de ce sa lupte,cu cine sa lupte și motive să o facă. Adică dacă ești Unic și Atotputernic... O ipoteză de-a mea ar fi că toți avem posibilitatea să ajungem "ZEI",mai regăsiri ideea aceata la Mormoni,in sfera apropiată creștinismului, deși ei sunt cu totul altceva. Însă suntem prinși în acest cadru material izolat,și închis, ținuți oarecum captivi în iluzie. Chiar și acest ciclu ar reincarnărilor, pentru cei care cred în asta, reprezintă deasemenea imposibilitatea de a părăsi Lumea,și de a reveni permanent pe Pământ. Voi continua alta dată, că o dau in SF:))
|
|||
|
|||
|
Ierarhia este o fantezie, un concept inventat de mintea umana slujitoare lui Mamona( a miliardarilor lumii) caruia, si este scris, ii este avantajos si necesar imparatiei lui sa promoveze asa ceva. Sau cum zic asa zisii "parteneri".:... "It's all a RICH Man's TRICK".
Corect, aceasta este telul vietii terestre a omului luptator, acela de a dobandi intrarea in Imparatia lui Dumnezeu care se face numai prin lupta si inima. Citat:
Aici este socul mare. Tocmai ca fortele nu sunt in nici o lupta .Asta este tot din capitolul fantezie impregnata de Pradatorul de serviciu in mintile noastre. Puterile pur si simplu sunt, din observatii si studiu indelungat, coexista cu noi in Univers dar fara sa se "cafteasca" intre ele, ceea ce din start suna a idiotenie convenabila. Citat:
Absolut, asta este adevarul crud foarte bine formulat! Felicitari!
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» Last edited by cozia; 10.12.2025 at 18:55:30. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
In rest ideile decurg logic una din alta urmand extensiile si contractiile cuturii umane, precum si o idee contradictorie ,( cu rol de concluzie) Lantul tau cronologic a fost urmatorul urmatoarul: -YHVW Dumnezeu unic (corect de altfel , dar nu deplin, e vorba doar de fiinta lui "Eu sunt") -Iudaismul are exclusivitatea lui YHVW (contractie -> de ce doar el? De ce nu si Iisus sau Pavel care au fost iudei eminenti?) -YHVW provine din alte forme (de asemenea relevate !! ) ale unui Dumneeu unic (extensie-> Mai rau decat Trinitatea care macar are aceiasi fiinta ->Dumnezeu provine din alt Dumnezeu) -Divinitatea reprezintă doar o Formă Superioară de Existentă,care s-a manifestat pe Pământ (contractie-> de ce am raporta divinitatea la pamant ,Existenta eterna, la existenta trecatoare) -Nu este neapărat Singulară!..Dar mai degrabă cred că este o Ierarhie.(extensie-> si pe orizontala, ca si numar, si pe vereticala , ca si calitate,ierarhie) -"Lupta asta spirituală, cosmică,chiar terestră.Sfârsitul, Distrugerea" (contractie-> de ce nu armonia, eternitatea, Imparatia ) -Dacă ar fi să luăm ideea unui Dumnezeu UNIC, atunci efectiv nu ar avea de ce sa lupte",(contradictie-> tu ai plecat de la Dumnezeu unic, ai extins pe orizintala si verticala, a reiesit ideea luptei , care contrazice unitatea lui Dumnezeu) Deci tocmai ai demonstrat prin metoda geometrica a reducerii la absurd ca Dumnzeu e unic si armonie viata eternitate. -O ipoteză de-a mea ar fi că toti avem posibilitatea să ajungem "ZEI"(copiere-> suntem oameni care putem ajunge Dumnezei, pentru ca Dumnezeu s-a facut om , asa macar are o baza rationala) -Însă suntem prinsi în acest cadru material izolat,si închis, tinuti oarecum captivi în iluzie.(corect-> iluzia a functionat perfect in acest rationament, singura sansa e REVELATIA) -Chiar si acest ciclu ar reincarnărilor,(contractie-> de la viata vesnica la viata finita repeatat la infinit) ======= Deci provocarea mea urmatoare e sa definesti revelatia. Dar simplu sa o intelegem. Ai mentionat una, revelatia lui YHVW: "Eu sunt Cel ce sunt" E singura valabila in opinia ta? O poti explica? Last edited by iustin_dumitru; 10.12.2025 at 21:39:21. |
|
|
|||
|
|||
|
REVELAȚIA!
Dacă ai trecut prin seminar sau Facultatea de Teologie,o sa te întâlnești cu niște "definiții" interesante ale Revelației, chiar Părintele Stăniloaie,le pictează frumos. Se joacă așa cu cea naturală și supranaturală până le unește oarecum într-o singură Revelație. Acuma eu când citeam Dogmatica mă cam luau toți nervii,dar uneori mă relaxează, când vreau așa ceva gata "fabricat". Până la urmă teologii sunt niște Arhitecți,care n-au avut niciodată acces cu adevărat la Revelație,așa că au fabricat Dogme, Învățături,Doctrine,Sinteze etc. Mulți însă au adunat Revelațiile altora. Pe scurt Revelația este orice tip de Informație/experiență (fapt supranatural/eveniment chiar )primită de la Dumnezeu! Dar asta nu-i de ajuns, fiindcă tot "teologii" trebuie sa decidă care Revelație este "bună", veridică etc. Care este de la Dumnezeu,care nu... Etc și etc. De exemplu sunt unii care spun că Scriptura este destul,nu mai ai nevoie de alte "revelații". Deasemenea și musulmanii cu Coranul. Alții, spun că Dumnezeu se manifestă permanent și personal oricui. Alții sunt mediumi sau accesează Cronicile Akasice,in fel de Cartea Vieții sau Biblioteca lui Dumnezeu,unde se păstrează toate informațiile de pe Pământ de la Facerea Lumii. Deci cine decide ce Revelație este de la Dumnezeu? Unui ateu nu-i poți demonstra existența lui Dumnezeu prin Revelația naturală. Cu atât mai puțin prin cele supranaturale, unde nu este un acord comun. Poți cunoaște Creatorul prin Creația Sa? Nu prea cred, uită-te în jur! Dacă avem un Creator precum noi ... E bai mare de tot:))
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 10.12.2025 at 22:35:10. |
|
|