Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2010, 23:35:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Le-am marturisit lui Dumnezeu daca erau pacate savarsite direct impotriva lui Dumnezeu.
Le-am marturisit si mi-am cerut iertare de la oameni (si de la Dumnezeu) atunci cand am gresit semenilor.
Uneori am marturisit si pastorului cand am avut nevoie de indrumare si sprijin in rugaciune.
(Vai mie, pacatosul, nu chiar mereu am facut precum am zis mai sus)
Ce am ingrosat - e un inceput bun.
Si mai bine ar fi sa constientizezi ca ai nevoie de acest lucru la orice pas nu doar in cazuri extreme.

Citat:
Cine ar putea fi un martor obiectiv?
Cine ar putea fi mai obiectiv decat Dumnezeu?
In cazul pacatelor infractorii suntem noi iar judecatorul este Dumnezeu.
Teoretic, asa este.
Dumnezeu este Judecatorul.
Insa el de obicei este mai tacut, nu sacaie si nu bate la cap "ai gresit" la fiecare pas.

Adevaratul si primul martor (nu neparat cel mai obiectiv) este constiinta noastra.

Care o putem considera aprioric intacta si sa ne multumim cu mesajele ei care pot fi de o indoielnica calitate (daca presupunerea noastra se dovedeste inexacta - ceea ce se intampla de cele mai multe ori) SAU putem apela la un martor obiectiv care sa aiba mult mai putine motive de a fi subiectivi in judecatile lor (Scriptura recomanda asta, cred ca stii).

Citat:
El ne iarta si pe baza pocaintei noastre (poate vedea cat e de sincera sau nu) dar, desigur si mai ales, datorita sangelui Domnului Iisus (a Jertfei Lui, adica)
Dupa parera ta, iertarea are mai multe grade sau vine imediat sau poate intarzia?
Raspuns + explicatii te rog.
Vechi 11.05.2010, 23:43:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
Interesant punctul tau de vedere numai ca nu e biblic. Iti dau un exemplu concret din Sfanta Scriptura in care apostolul Petru il trimite pe cel ce a gresit la Dumnezeu pt a cere iertarea de pacate:
"Și Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
Zicând: Dați-mi și mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agonisește cu bani.
Tu n-ai parte, nici moștenire, la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu.
Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale,
Căci întru amărăciunea fierii și întru legătura nedreptății te văd că ești".

Intrebarea mea pentru tine e, de ce nu l-a iertat Petru sau de ce nu i-a zis sa ii ceara iertare lui? Dupa cum bine vezi Petru l-a trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea.
Interpretare gresita.
Nu vad sa scrie undeva ca ar fi fost trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea, ci a fost mustrat in primul rand (pentru ca nu era constient de ceea ce facuse/incercase sa faca) si indemnat sa se pocaiasca, spre iertare, fata de Cel Caruia ii gresise - adica Dumnezeu.

Asadar pana la urma, citatul adus de tine confirma de fapt necesitatea martorului obiectiv, care sa suplineasca rolul constiintei atunci cand functionalitatea ei este afectata de pacat.

Citat:
Spovedania e buna pentru ca te ajuta sa iti marturisesti pacatele si sa primesti sfaturi pentru indreptare insa la spovedanie preotul nu poate ierta pacatele , numai Dumnezeu o poate face.
E aceeasi chestie ca si cand ai spune ca unul din apostoli care facea o vindecare in numele Domnului, nu o facea el, ci Dumnezeu de fapt.
Perfect adevarat, asa stau lucrurile si cu spovedania si iertarea care o da preotul.
Vechi 11.05.2010, 23:50:44
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
draga doriana
in ortodoxie nu jucam ping-pong cu citate din scriptura, altii practica sportul asta.
.
Sa inteleg de aici ca citatele din Scriptura nu sunt studiate sau considerate relevante?

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Problema este ca tu s-ar putea sa nu prea comunici cu El, desi ai impresia taman contrarie.
De asta este necesar un judecator in plan uman, la care sa poti apela.
E mult mai bine decat sa ramai singur cu propria minte sucita de pacate.
ok, dar cine imi garanteaza ca judecatorul uman nu este si el subiectiv si are doar impresia ca poate comunica cu Dumnezeu? Amandoi suntem oameni si amandoi avem impresia ca suntem calauziti de Dumnezeu. Ce-l face pe el mai obiectiv si mai corect decat mine sau altul ca mine?

Citat:
Vrei citate in care Scriptura spune ca pentru iertarea pacatelor e nevoie de marturisirea lor catre alti semeni?
Daca nu ma insel aceea nu este scrisa ca o conditie sine qua non pentru iertare, ci ca o recomandare. Nu se specifica faptul ca ar fi obligatorie pentru iertare. Ma insel oare? Ia verifica tu...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 11.05.2010, 23:59:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ok, dar cine imi garanteaza ca judecatorul uman nu este si el subiectiv si are doar impresia ca poate comunica cu Dumnezeu? Amandoi suntem oameni si amandoi avem impresia ca suntem calauziti de Dumnezeu. Ce-l face pe el mai obiectiv si mai corect decat mine sau altul ca mine?
Atat de predictibil..

Pai ia sa vedem, daca ai practica parasutismul, atragandu-ti-se atentia ca prin constructie si rolul ei, parasuta principala este in general lipsita de securitate si ti s-ar recomanda si o parasuta secundara care datorita particularitatilor constructive este ceva mai sigura decat cea principala, fie ea sa zicem cu f. putin (ca sa-ti fac tie pe plac) dar in nici un caz infailibila cum iti place tie sa crezi ca este parasuta principala tu ce faci?

In "intelepciunea" ta spui "nu mersi, pentru ca nu este 100% sigura, prefer sa sar doar cu asta care rational vorbind stiu cert ca este mult mai nesigura, dar am sa ma autosugestionez ca este foarte sigura si asa va fi?".

Ia zii, daca cineva ar alege sa sara doar cu parasuta principala in baza unei astfel de logici, ai considera persoana respectiva intreaga la minte?

Citat:
Daca nu ma insel aceea nu este scrisa ca o conditie sine qua non pentru iertare, ci ca o recomandare. Nu se specifica faptul ca ar fi obligatorie pentru iertare. Ma insel oare? Ia verifica tu...
Nu te grabi, n-am ajuns cu logica atat de departe inca.

Am spus/demonstrat doar ca martorul extern ( nu folosesc cuvantul obiectiv pentru a nu cadea in greseala de a confunda cu martor infailibil-obiectiv cum ai facut mai sus) este absolut necesar pentru o judecata obiectiva.

Last edited by AlinB; 12.05.2010 at 00:03:58.
Vechi 12.05.2010, 00:00:52
Senior Member

Implicit

Citat:
E aceeasi chestie ca si cand ai spune ca unul din apostoli care facea o vindecare in numele Domnului, nu o facea el, ci Dumnezeu de fapt.
Perfect adevarat, asa stau lucrurile si cu spovedania si iertarea care o da preotul.
Numai ca darul de vindecare este specificat clar in Biblie printre cele noua daruri date oamenilor. Din lista cu daruri [si din Biblie de altfel] lipseste cu desavarsire darul de a primi spovedania altora. Aceasta e o obligatie crestineasca, nu o ungere speciala acordata anumitor oameni.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 12.05.2010, 00:05:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai ia sa vedem, daca ai practica parasutismul, atragandu-ti-se atentia ca prin constructie si rolul ei, parasuta principala este in general lipsita de securitate si ti s-ar recomanda si o parasuta secundara care datorita particularitatilor constructive este ceva mai sigura decat cea principala, dar nu infailibila tu ce faci?

In intelepciunea ta spui "nu mersi, pentru ca nu este 100% sigura, prefer sa sar doar cu asta care in mod cert este mult mai nesigura".
Depinde de credibilitatea celui care imi recomanda parasuta si de studiile pe care le am eu in domeniu. Posibil sa se insele el si a mea sa fie mai sigura. Posibil sa ma insel eu... Insa daca citesc instructiunile de folosire scrise de Cel ce a creat-o, voi avea incredere absoluta in Creator caci stie ce a facut.
Vechi 12.05.2010, 00:05:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Numai ca darul de vindecare este specificat clar in Biblie printre cele noua daruri date oamenilor. Din lista cu daruri [si din Biblie de altfel] lipseste cu desavarsire darul de a primi spovedania altora. Aceasta e o obligatie crestineasca, nu o ungere speciala acordata anumitor oameni.
Nu de a primi spovedania, asta e un "dar" care il poate primi oricine, ci de a acorda iertarea pacatelor.
Si asta ti-a scapat sau ai o alta interpretare a versetelor in cauza care cred ca au fost de altfel deja mentionat (nu am urmarit toata discutia).
Vechi 12.05.2010, 00:08:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Depinde de credibilitatea celui care imi recomanda parasuta si de studiile pe care le am eu in domeniu. Posibil sa se insele el si a mea sa fie mai sigura. Posibil sa ma insel eu... Insa daca citesc instructiunile de folosire scrise de Cel ce a creat-o, voi avea incredere absoluta in Creator caci stie ce a facut.
Deci cu alte cuvinte, ai sa sari cu o singura parasuta pentru ca ai impresia ca securitatea ei sta pana la urma in puterile tale si ai asa mare incredere in ele incat preferi sa te expui unui risc substantial desi iti sta in putere sa-l diminuezi substantial printr-o alegere inteleapta pe care preferi sa o eviti..din ce motiv?
Vechi 12.05.2010, 00:09:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu de a primi spovedania, asta e un "dar" care il poate primi oricine, ci de a acorda iertarea pacatelor.
Si asta ti-a scapat sau ai o alta interpretare a versetelor in cauza care cred ca au fost de altfel deja mentionat (nu am urmarit toata discutia).
Da, spusesem ca darul de iertare a pacatelor este dat , in context, ucenicilor, care nu erau numai cei 11 apostoli, ci mai multi barbati si femei ce Il urmau pe Hristos. La un moment dat se spune ca erau cam 120, ceea ce ne face sa credem ca iertarea este o misiune generala incredintata crstinilor. Prin cei ce sunt ai Sai Dumnezeu vrea sa ierte lumea de pacate.
Vechi 12.05.2010, 00:11:40
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci cu alte cuvinte, ai sa sari cu o singura parasuta pentru ca ai impresia ca securitatea ei sta pana la urma in puterile tale si ai asa mare incredere in ele incat preferi sa te expui unui risc care iti sta in putere sa-l diminuezi substantial printr-o alegere inteleapta.

Motivul pentru care nu faci alegerea inteleapta, pana la urma fiind..care?
Pai cea mai inteleapta alegere e sa ascult de Cel ce a creat parasuta , nu de X si Y care doar isi dau cu parerea. Si voi sari avand incredere in El, nu in puterile mele. Daca a scris ca e buna, insemna ca EL stie mai bine decat toti, doar EL a facut-o.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 20:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 21:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 13:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13