Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.03.2015, 21:59:46
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Capy, nu ai inteles inca ca nu e cazul sa tot corectezi ceva ce nu e gresit? Nimeni din cei carora li te-ai adresat nu a afirmat ceea ce insisti tu sa ne imputi.
Recomandarea mea e să faci o vizită la oftalmolog!
Sănătate, post ușor și toate cele bune!
Reply With Quote
Vechi 04.03.2015, 22:11:32
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Recomandarea mea e să faci o vizită la oftalmolog!
Sănătate, post ușor și toate cele bune!
De ce nu dai un citat unde cineva a sustinut ca in Hristos ar fi 2 persoane?
Daca nu il gasesti cine ar trebui sa faca vizita la oftalmolog?
Vechi 04.03.2015, 21:48:20
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Adică, ce să înțeleg de aici, că domnia ta ești întruparea învățăturii Bisericii, și că învățătura Bisericii înseamnă ceea ce susții domnia ta (deși, nu se vede), iar ceea ce am spus eu nu este învățătura Bisericii.
Putem sa o aplicam si in celalalt sens. Diferenta e ca eu pot folosi ca argumente pastorala validata de Sfantul Sinod, afirmatia parintelui Staniloae pe care BOR il considera cel mai mare teolog roman, Simbolul Credintei, marturisirile Sfintilor Parinti...cum ca Hristos este si om, implicit persoana umana. Cum poate un om sa nu fie persoana unama. Nu, un simplu om, dar avand deplina si fiinta umana.
In schimb, de partea cealalta nu am vazut nici macar un citat care sa spuna ca Hristos nu este persoana umana.
Asa ca cine sustine invatatura Bisericii?
Si nu, nu sunt nici intruchiparea, nici cenzorul invataturii Bisericii.

Citat:
Aceasta este o interpretare eronată a expresiei din Simbolul Credinței "Și S-a făcut om". O astfel de interpretare eronată poate avea implicații ontologice și, implicit, teologice majore!!!
Si totusi nu este o interpretare, nu este o metafora, ci marturisirea de credinta a Bisericii.

Citat:
Este Dumnezeu desăvârșit și Om desâvârșit, fără a fi "persoană umană".
Care este sursa sau argumentul afirmatiei: "Om fara a fi persoana umana"?

Citat:
Cine te-a mințit că dacă nu este "persoană umană" nu are cum să fie "Om desăvârșit"???
Cine te-a mintit ca poate?

Citat:
Confundarea firii umane cu Persoana de natură divină, în Hristos și, de aici, danaturarea caracterului neschimbabil al Ipostasului Său de fire divină, întrupat, a lui Hristos.
Asta este presupunerea ta. Ti-am spus ca nu este o confuzie: Hristos este o persoana divino-umana, nu exclusiv divina, nu exclusiv umana. Repet :sustinerea ca Hristos nu este si persoana umana are influnte monofizite si este erezie.

Citat:
Tocmai despre asta vorbeam. Problema domniei tale constă în înțelegerea și interpretarea eronată a expresiei din "Simbolul Credinței" - "Și S-a făcut om". Această înțelegere eronată denaturează caracterul neschimbabil al unirii celor două firi în Ipostasul Cuvântului.
Tocmai despre asta este vorba: persoana lui Hristos are doua firi: divina si umana, deci Hristos este o persoana divino-umana.

Citat:
În Simbolul Niceo Constantinopolitan se spune că Fiul "S-a întrupat de la Duhul Sfant și din Maria Fecioara și S-a făcut om" - termenul grecesc "enanthropisanta" (), care s-ar traduce mai exact cu "S-a inomenit" adica "a luat firea umana".
Exact. Dar asta nu inseamna ca Hristos, prin intrupare nu a devenit si persoana umana.

Adevarul este ca asa putem sa continuam la nsfarsit. Eu am spus pe ce sustin afirmatiile, sa vedem pe ce ti le sustii tu. Si nu astept citate pe care sa le interpretezi, ci o afirmatie clara si precisa cum ca Hristos nu este persoana umana. Citat si sursa.
Vechi 05.03.2015, 15:25:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dacă aveai bunăvoință și citeai ce am comentat înainte, ai fi înțeles la ce mă refer. Exprimarea Hristos a devenit o persoană omenească, este total eronată - ca să nu spun eretică - despre această greșeală este tema topicului.

Hristos nu a devenit o "persoană omenească", ci Hristos a devenit o Persoană în două firi (divină și umană) sau Dumnezeu Cuvântul a devenit ipostas în trup. Hristos este Om desăvârșit și Dumnezeu desăvârșit sau Om Adevărat și Dumnezeu Adevărat, însă aceste cuvinte indică cele două firi în Hristos - divină (dumnezeiască) și umană (omenească) - ci nu indică faptul că Hristos ar fi devenit "persoană omenească".
Am inteles ce crezi, stiu care e problema si confuzia. Eu am scris "Om adevarat si Dumnezeu adevarat", tu ai spus Om desavarsit. Om adevarat inseamna ca a devenit un Om ca toti oamenii, de aceea se spune asa. Adcia a devenit o Persoana umana, la fel ca toate persoanele. In plus avea si firea divina, adica Dumnezeu adevarat. Dar tot invatatura spune ca cele doua firi sunt neamestecate, deci era (si este) si Dumnezeu si Om. Nu a fost Om desavarsit la inceput, abia dupa aceea, dupa ce a invins pacatul. E esential acest lucru, pentru ca trebuia sa fie Om ca toti oamenii, ca sa invinga pacatul si sa vindece firea omeneasca.
Acum cred ca ai inteles.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 15:55:23
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Om adevarat inseamna ca a devenit un Om ca toti oamenii, de aceea se spune asa. Adcia a devenit o Persoana umana, la fel ca toate persoanele. In plus avea si firea divina, adica Dumnezeu adevarat. Dar tot invatatura spune ca cele doua firi sunt neamestecate, deci era (si este) si Dumnezeu si Om. Nu a fost Om desavarsit la inceput, abia dupa aceea, dupa ce a invins pacatul. E esential acest lucru, pentru ca trebuia sa fie Om ca toti oamenii, ca sa invinga pacatul si sa vindece firea omeneasca.
Acum cred ca ai inteles.
-nu stiu daca e asa

uite ce zice Sfantul Ioan Damaschin:

"Căci însuși Cuvântul s-a făcut trup, a fost conceput din Fecioară, s-a născut Dumnezeu împreună cu natura pe care a luat-o si care a fost îndumnezeită de El în același timp în care a fost adusă la existență, în așa fel incât cele trei: luarea naturii noastre, existența și îndumnezeirea ei de Cuvânt s-au intâmplat simultan. Și în chipul acesta Sfânta Fecioară se înțelege si se numește Născătoare de Dumnezeu si nu numai din pricina firii Cuvântului, ci și din pricina îndumnezeirii firii omenești. "

-deci a fost om desavarsit de la inceput, pt ca a indumnezeit natura (trupul..) inca de la nastere
-nu a fost o persoana ca toate persoanele ci a fost om desavarsit si Dumnezeu desavarsit
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 16:08:11
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Foarte frumos că ai amintit pe Sfântul Ioan Damaschin, cristirg.

Minunat de limpede explică Sfântul Ioan Damaschin, în "Dogmatica", preluând de la Sfântul Vasile cel Mare și alții înaintea lui:

Cartea a treia, pagina 113:

capitolul 1: Despre dumnezeiasca întrupare, despre purtarea de grijă de noi și despre mântuirea noastră
capitolul 2: Despre modul zămislirii Cuvântului și al întrupării Lui dumnezeiești
capitolul 3: Despre cele două firi, contra monofiziților
capitolul 4: Despre modul comunicării însușirilor
capitolul 5: Despre numărul firilor
capitolul 6: Întreaga fire dumnezeiască, în una din ipostasele ei, s-a unit cu întreaga fire omenească și nu parte cu parte
capitolul 7: Despre singura ipostasă compusă a Cuvântului lui Dumnezeu
capitolul 8: Către cei ce spun că firile Domnului se reduc la o cantitate continuă sau la una întreruptă
capitolul 9: Răspuns la întrebarea dacă există fire neipostatică

Acestea toate, până la pagina 132. Deci 19 pagini. Și aveți lămurită problema.

Și nu vă mai contraziceți în termeni ca, copii mici :)

Iertare.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 05.03.2015 at 16:11:11.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 17:47:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-deci a fost om desavarsit de la inceput, pt ca a indumnezeit natura (trupul..) inca de la nastere
-nu a fost o persoana ca toate persoanele ci a fost om desavarsit si Dumnezeu desavarsit
Hristos a luat firea omeneasca, cea cazuta. Altfel nu avea rost Intruparea, exista articole pe tema asta, de acolo am citit si eu. Om adevarat insemana ca a luat toata firea omeneasca, Om desavarsit inseamna ca a fost fara pacat (desi putea sa faca pacate) si nu a avut pacatul stramosesc (urmarea lui).
Iata ce spune Sinodul Calcedon: "deofiinta cu Tatal dupa dumnezeire si deofiinta cu noi dupa umanitate, intru toate asemenea noua afara de pacat."
Asadar, a fost o Persoana ca toate persoanele, afara de faptul ca nu avea urmarea pacatului stramosesc (ceea ce e firesc) si nu a facut pacate. Adica a fost Om adevarat si Dumnezeu adevarat.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 22:40:09
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:
Hristos, Dumnezeu adevărat și Om adevarat€žHristos a devenit o persoană omenească, una singură și reală, și rămâne așa în vecii vecilor ..frate între ceilalți oameni. El veghează la respectarea fraților Săi, pe care așa de mult i-a iubit, încât S-a făcut ca unul dintre ei”[9],spune Părintele Dumitru Stăniloae."

Pastorala o puteți găsi aici: http://acvila30.ro/pastorala-sfantul...domnului-2015/
Cu o propozitie in urma s~a declarat clar:Dumnezeu adevarat si Om adevarat deci threadul asta de discutie s~a nascut mort.

Last edited by bin000; 05.03.2015 at 22:46:18.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 22:52:57
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

-tu nu vezi ca scrie ca :"Hristos a devenit o persoană omenească" ?

--a deveni inseamna schimbare ori persoana/ipostasul dumnezeiesc Dumnezeu Fiul necreat mai inainte de toti vecii fiind,nu e schimbator,persoana Lui a ramas aceeasi, nu a devenit...nu S-a schimbat in ceva

"Ceea ce face ca ereticii să rătăcească este faptul că ei identifică noțiunea de fire si ipostasă.

Cuvântul Hristos spunem că este numele ipostasei; acest cuvânt nu indică numai o singură natură, pe cea omenească sau pe cea dumnezeiască, ci arată că este din două naturi."

Sf.Ioan Damaschin

-deci Hristos nu a devenit si nu e o persoana omeneasca ci este o persoana divino-umana.

Last edited by cristirg; 05.03.2015 at 22:58:44.
Reply With Quote
Vechi 05.03.2015, 23:05:00
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Exact, foarte bine punctat, Cristirg.

Hristos a fost dintotdeauna persoană omenească și dumnezeiască în același timp.

Îmi aduc aminte, că spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, că Hristos, tot s-ar fi întrupat, și dacă Adam nu cădea din Rai, tocmai ca să confirme creația. Dar așa, a venit să o mântuie.

Minunați sunt Sfinții Părinți.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare