24.04.2009, 14:58:57
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
|
|
Salut si salutare tutoror, nu mai aveti ceva de adaugat voi ceilalti casatoriti? M-ar interesa sa mai aflu puncte de vedere.
Citat:
În prealabil postat de Saurian
Dacă cei doi se iubesc vor trăi în curăție.
Curatie este si relatia trupeasca in casatorie. Eu cred ca este angelism sa vezi in curatie numai fecioria sau abtinerea. Este contrar traditiei ortodoxe.
Vai, Vai, Saurian.. sa-ti dea Dumnezeu sa nu ajungi intr-o astfel de situatie!
"Spuneau mulți că cei care trăiesc în curăție pentru Hristos nu li se răcește dragostea ci dimpotrivă. Nu spun că nu e f greu dar până la urmă noi suntem la cheremul sexualității sau sexualitatea e la cheremul nostru?"
O fi posibil pentru unii. Depinde de la cuplu la cuplu. Si poate depinde si de varsta. Eu stiu insa ca multi duhovnici ii sfatuiesc pe oameni sa nu se abtina prea mult pentru ca nu este bine pentru relatia lor. Chiar si in posturi nu prea ii lasa sa se abtina prea mult!
"Nu ai înțeles ce am spus. Nu sunt nici de acord ca soții să facă dragoste pentru a face copii dar nici să se ferească de a face copii. Fac dragoste ca un fel de manifestare trupească a ceea ce este în inima lor. Dacă e să aibă copii sau nu e treaba lui Dumnezeu. E o carte interesantă numită "Manual de dragoste" scrisă de un părinte grec. Vorbea despre această ridicare în slăvi a sexualității și uciderea dragostei. Spunea la un moment dat că dragostea e "periculoasă" deoarece nu se comportă calculat așa cum e totul în viața noastră. În momentul în care faci ceva calculat deja e ceva bolnav în acea dragoste, înțelegi? Duhul Sfinților Părinți spune clar că această relație de dragoste trupească trebuie să fie o manifestare a iubirii duhovnicești ( și de asta ar trebui și să se ridice la o iubire asexuată între cei doi că de aceea sunt puse aceste posturi ) între soți de asta nu e important să te culci cu partenerul ca să ai copii ci ca să vă împliniți.
Dar atunci când te protejezi e exact același lucru, aceeași greșeală dar în extrema cealaltă."
Aici in principiu sunt de acord cu tine. Si nici eu nu zic ca sa folosim anticonceptionale dupa cum ne taie capul. Eu zic ca sunt situatii in care constiinta pentru a evita un rau (pentru copii, pentru cuplu etc) ne indeamna sa le folosim si ca nu e un rau in sine. De altfel asa sfatuiesc si unii duhovnici, si asa scriu si unii teologi (cei pe care i-am citat mai sus).
"E foarte tristă chestia asta mai ales că fostul meu duhovnic care e un preot de mir e foarte înduhovnicit dar tare mult cred că a folosit metode de evitare a copiilor ( are doar 3 copii și ca orice om tind să pun motivul păcatul ). Și pentru un om care se simte că insuflă un Duh al Sfinților Părinți, fără extreme, fără aruncat de pietre în alții și te trezești că în problema dintre îndrăgostiți o dă așa de tare în bară... e trist pentru mine. Mi-a dat foarte multe sfaturi și foarte bune dar în problema asta mi s-a părut că a fost foarte pe lângă."
Cred ca judeci fara sa stii: poti avea "doar" 3 copii si daca nu te feresti! Unii oameni au mai putini copii, desi au incercat sa aiba mai multi, au asteptat ani in sir sa ii aiba. Cunosc cazuri. Si parca ziceai mai jos ca da Dumnezeu cat e bine..
"P.S: Așa de ușor cei mai în vârstă le spun la cei tineri că am trecut prin astea așa că singura soluție e păcatul... Te rog nu o lua ca reproș dar astfel de motive fac ca foarte mulți să ignore sfaturile celor tineri pentru că cei tineri nu știu care e viața.
Ei, da! Aici ai dreptate! Te rog sa ma scuzi daca am vorbit ca o bunicuta 'lasa maica, ca o sa vezi tu mai incolo!" Nici mie nu mi-ar placea sa-mi spuna asta cineva mai in varsta. Si nu am zis ca 'singura solutie e pacatul'. Nu sunt pentru solutii caldicele. Incerc sa explic ca in morala ortodoxa nu exista de fapt legi, ci principii care lasa moc deceziei libere a crestinului. Poate ar trebui sa introduc un nou thread.
Dar totusi experienta e buna si ea la ceva. Experienta proprie si gandul pastoral, ca sa zic asa - sunt profesoara de religie si am auzit multe.
...Dar nici tinerii entuziasti si zelosi nu este bine sa-i judece pe cei care se afla in situatii de viata dramatice, in care ei nu s-au aflat inca, si sa-i numeacsa curvari si egoisti. Cred ca esti cam prea aspru si incruntat.
"În plus era un tip pe forum ce spune că e căsătorit ( de un an, doi cred ) și nu făcea nici o metodă de ferire și a spus că încă nu au copii. Deci Dumnezeu dă copii când e nevoie "
Cine stie? Cum ziceam mai sus, daca are cineva credinta mare de tot probabil ca asa o fi. Dar nu toti o avem de la inceput si daca actionam pretinzand ca o avem, se poate sa ne pomenim cu responsabilitati pe care sa nu le putem duce, cum spunea Ory mai sus.
"( iar pentru cei care tot timpul au copii și nu o mai pot duce așa poate e și o lecție pe care vrea să le dea Dumnezeu și anume să încerce să-și înduhovnicească relația. Poate doar pentru că nu știu gândul Lui )"
Cum adica, sa dea Dumnezeu copii doar ca sa le dea o lectie parintilor? Nu mi se pare prea plauzibil.
Dar ce crezi despre cuplurile in care unul nu e de acord si nu accepta sa aiba oricati copii?
Maica Domnului cu tine!
|
Si cu tine.
|