![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
ziceai undeva ca biserica are membrii bolnavi,sau ceva de genu,cred ca tu esti cel mai bolnav membru.chiar ca ai merita sa te ignore toata lumra
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa este cum spui tu,cu 2 diferente.Muntele nu arata identic,din orice parte ai privi.Pe partea stinga,pe unde urca protestantul,este un versant abrupt de stinca,cu cascade,cu caderi de roci,cu serpi veninosi si vulturi,etc...iar pe partea dreapta,pe unde urca ortodoxul,este o carare lin serpuita,chiar daca mai lunga,cu izvoare de apa rece si curata,cu pomi fructiferi,cu ruguri de mure si zmeura,etc. Iar a doua diferenta,in timp ce protestantul stind pe pitoane sau suspendat in fringhii mai trebuie sa consulte si ghidul ( probabil Sfinta Scriptura ),ortodoxul nu are numai ghidul,ci ca tovaras de drum, chiar pe Cel care a scris ghidul,pe Dumnezeul nostru Iisus Hristos ( in Taina Sfintei Impartasanii...Daca nu va minca cineva...) precum si pe cei care deja au urcat muntele,si ne-au lasat scris din experientele lor ( Sfintii Parinti...oameni in care traieste Dumnezeu....fiinte compuse adica,...cumva, precum mama si copilul inca nenascut ) Din relatarile lui National Geografic,statistic vorbind,din 100 de oameni care au urcat pe partea dreapta,95 au ajuns in virful muntelui iar restul au adormit pe drum...iar din 100 care au urcat pe partea stinga,unul a ajuns sus,dar a fost luat de urgenta cu helicopterul pentru resuscitare,35 nu au ajuns sus dar sint in spitatele de ortopedie si pot fi recuperati,iar restul inca mai sint cautati . PS.la catolici,care tot pe stinga urca muntele,dispar vulturii si caderile de roci...adica ceva mai multe sanse de supravietuire
|
|||
|
|||
![]()
Stiti bancul?
Un om moare si mai intai i se da voie sa faca un tur de recunoastere prin rai. Multe minuni vede, intr-o parte catolicii, intr-o parte protestantii etc, dar la un moment dat, ajungand langa o casa bine imprejmuita si inchisa, Sf. Petru ii spune in soapta: 'Aici sunt ortodosii!' 'Bine, dar de ce vorbesti in soapta?' intreaba omul. 'Ei cred ca sunt singuri!' |
|
||||
|
||||
![]()
Parintele Arsenie Papacioc spune ca singura credinta care ii poate garanta omului mantuirea este ortodoxia. El spune ca cei de alta credinta nu stie daca se mantuiesc sau nu. Stie sigur ca cineva ortodox fiind, trece la alta credinta, nu mai are mantuire in veac, daca nu se intoarce la ortodoxie. Doamne ajuta!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
||||
|
||||
![]()
Grea intrebarea. E usor sa zici ca nu se mantuiesc cei din afara ortodoxiei, sunt diferite citate din scripturi care inclina balanta spre a crede asa. Dar sa nu uitam de dragostea Lui Dumnezeu, si nu in ultimul rand de dreptatea Sa.
Parca in Dogmatica Ortodoxa a prof Isidor Todoran si Ioan Zagrean, am citit ca cei de alte religii, care nu au cunoscut crestinismul pot fi judecati dupa legea in care s-au nascut. Dar si aceasta idee referitoare la cunoastere este discutabila. Pentru ca degeaba aud eu de Buda ca nu ma duc la 5000-5500 km distanta sa ma fac budist, nici acela nu vine la mine sa se faca Crestin, chiar daca aude (vag) despre Iisus. Acum se pune o intrebare la care numai caile cele nestiute si judecatile cele nepatrunse cu mintea ale lui Dumnezeu, pot sa stie. Ce se va intampla cu oamenii care au trait in cele doua Americi, inainte de contactul cu Europenii. Ei nici nu stiau ca mai exista si alti oameni de cealalta parte a ,,apei celei mari", cu atat mai mult sa afle de crestinism. Sau cei din extremul orient, care se nasteau si mureau fara sa vina la ei informatii despre crestini. Crestinismul s-a raspandit acolo unde au fost colonii. Inainte nu se stia de crestinism decat in europa, N Africii, cel mult Orientul Apropiat si in mica parte in india. Exiata in insula Noua Guinee niste triburi care pana prin anii 1960-1970, habar nu aveau ca exista in lume si altceva decat ei si triburile din jurul lor. Si acum mai sunt triburi pe acolo foarte izolate, care vad pentru prima oara in viata un om alb si sunt fascinati de tehnologia albilor. Intrebarea este, cu acestia ce va fi. Vorbim probabil despre sute de milioane de oameni de-a lungul intregii perioade precoloniale. Dar mai ales cu cei care au trait inainte de colonizari si de contactul cu europenii. Nu ar fi drept ca ei sa se osandeasca pentru ca s-au nascut, au trait si au murit fara sa cunoasca crestinismul, ortodoxia. Ce poti sa le reprosezi acestora, care in afara de satul lor, cetatea lor, nu stiau mai nimic. Exista mai multe categorii de oameni care sunt din afara crestinismului, ortodoxiei. Mai ales ca trebuie sa se faca diferenta dintre eretici, eterodocsi, pagani etc. Cat despre eretici, cred si aici ca ar trebui sa se faca doua diferentieri: cei nascuti in erezia respectiva, care probabil sunt nascuti la zeci sau chiar sute de ani de la infaptuirea schismei si caderea in eres a respectivei biserici, si pe de alta parte cei care aposteaza spre o erezie. Sfintii Parinti cand vorbesc cu asprime fata de eretici, ii au in vedere mai mult pe apostati, decat pe cei nascuti in eresul respectiv. Nu e vina la fel pentru amandoua categoriile de oameni. Un parinte (nu imi mai aduc aminte care) spunea ca cei care nu sunt ortodocsi se pot mantui in masura in care fac cele ale ortodoxiei. Parintele Cleopa punea odata o intrebare retorica: Dar voi credeti ca milioane de protestanti nu se vor mantui? Dar cel mai mult da de furca ideea ca Dumnezeu fiind drept si iubitor, nu ar fi cu putinta ca sa creeze un om doar pentru a-l osandi la muncile vesnice. Pentru ca daca din 6,6 miliarde de oameni, 350 de milioane fiind ortodocsi, oare Dumnezeu a creat alti 6 250 000 000 doar pentru a-i osandi, pentru a merge in Iad? Nu e logic. E drept ca teoretic au posibilitatea de a fi ortodocsi, dar in practica, ce sanse exista sa se converteasca, cat de realiste sunt posibilitatile ca ei sa devina cerestini? Religia in care te nasti se infiripa foarte adanc in sufletul omului. Pai daca ar veni la mine un mahomedan si mi-ar spune: inchina-te lui Alah, l-as lua pe fuga. Eu imi iubesc credinta mea! Tot asa si hindusul la care merge un crestin si ii spune: Converteste-te la crestinism. Mai ales ca sunt oameni foarte sinceri in credinta lor si nevoitori. Eu cred ca sunt lucruri prea complexe ca sa le putem cuprinde cu mintea si sa stim sugur ce va fi cu ei. Se pot mantui, e posibil ca Dumnezeu sa gaseasca o modalitate de a-i mantui. Oare va zice cineva: ,,Dumnezeu nu poate sa faca un lucru sau altul pentru ca....." Dumnezeu este atotputernic, El face ce vrea si lucreaza precum pofteste. Nu este ingradit de legi. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Smaranta draga, Chiar nu vrei/nu poti sa citesti in intregime acel post al meu ca sa-ti dai seama ca acea "minune" legata de existenta membrilor sanatosi si bolnavi ai Bisericii nu este a mea, ci este doar o perla din gandirea multi-caterisitului mitropolit grec Kiprian de Oropsos si Fili? Sau doar vrei sa te afli in treaba sa afle lumea de existenta ta pe acest forum ortodox... Sincer vorbind, cand vad la cate aberatii le dai frau liber aici, fara sa gandesti...tu chiar crezi ca ... eu cred ca exista uin Biserica membri sanatosi si membri bolnavi??? Acea biserica ar fi o pseudo-biserica, o biserica eretica si atat - asta cred. Si pe viitor...citeste cu atentie toate posturile cap-coada...iar daca nu ai rabdare, abtine-te de la comentarii rautacioase si nebinevenite. Dumnezeu sa te ajute! Razvan |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
TOTAL GRESIT! Daca ma nasteam in China nu stiam si nu auzeam despre Iisus Hristos si putin probabil sa ma inchin Lui.Dar daca eram un om cinstit nu insemna ca nu ma mantuiam pentru ca am fost invatat cu religia budista de acolo.Eu cred ca e egoism sa zici ca doar ortodoxia este adevarata,numai Dumnezeu are dreptul sa judece.Dupa parerea mea toti oamenii ,chiar si de alte religii vor fi mantuiti dupa legea firii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dragi forumisti, daca vreti sa va jucati cu focul si sa va riscati mantuirea personala, atunci nu va ramane decat sa continuati sa dezvoltati acest topic cu tot soiul de idei nastrusnice cu care diavolul va alimenteaza mintile, sucindu-vi-le in toate modalitatile cu putinta. Deci, nu ne intereseaza pe noi creatia, mantuirea unora care s-au nascut eretici. Are grija bunul Dumnezeu si de sufletele acestora, nu trebuie sa avem si noi o grija inutila in plus... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|