Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.04.2009, 11:14:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
Citind despre viata lui Seraphim Rose, am aflat ca a avut si are in continuare contestatari in privinta ideii "vamilor vazduhului", prin care sufletul trece dupa moarte. Acestia spun ca este o inovatie gnostica si isi argumenteaza pozitia cu citate din Biblie si Sfintii Parinti.

Bineinteles, ideea nu e noua, iar din cunostintele mele stiam ca e o invatatura foarte solida si foarte raspandita, cel putin in ortodoxia romaneasca. Este pentru prima oara cand aud ca are contestatari.

Sunt "vamile" o erezie gnostica?
Cred ca nu. In cartea sa 'Viata de dupa moarte dupa traditia ortodoxa' (in franceza), patrologul Jean-Claude Larchet, care in general e foarte bine documentat si foarte ne-poetic si ne-original, citeaza multe surse patristice si ascetice in care ele sunt mentionate.
Este de adaugat ca nu este vorba de dorme, nu s-a luat vreo hotarare la un sinod. Este traditie - dar traditie destul de puternica si de care vorbesc multi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Infricosatele Vami ale Vazduhului! 0rtodoxia Generalitati 161 16.11.2010 20:13:12
A treia zi si vamile. Semnificatia zilelor a noua si a patruzecea patinina34 Din Noul Testament 11 21.08.2009 13:49:41
Vamile vazduhului NiCcoleta Generalitati 35 21.02.2008 17:52:26
Vamile vazduhului BogdanF Generalitati 17 25.07.2007 17:57:58