![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Esti de acord ca se poate face o ierarhie, chiar si aproximativa?
|
|
|||
|
|||
![]()
Stai, ca nu inteleg! Ierarhie la ce?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
O ierarhie a oamenilor, dupa cum ii iuesti mai mult sau mai putin.
Pare cinic, dar hai sa facem un exercitiu mintal. De exemplu, daca ar fi sa alegi sa salvezi de la moarte pe unul dintre ei, pe cine ai alege: copilul tau sau pe sotul tau? Sa spunem ca iubirea este proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana. Am redus mult problema, dar sa vedem daca merge asa. |
|
|||
|
|||
![]()
"Putea sa le explice de ce nu e bine sa stea la el in templu, un zeu trebuie sa gaseasca o modalitate de a face pe cineva sa inteleaga altfel decit prin forta. Daca un zeu foloseste forta ce se asteapta de la om?"
Ei, le-o fi si zis, nu s-a pastrat tot ce a zis el. "Eu nu te contrazic. Vreau sa scot in evidenta numai ca metodele sale sint umane, cu sentimente umane, adesea si ele paradoxale. " OK, tie asa ti se pare, mie nu. Nu este uman sa zici ca esti Fiul lui Dumnezeu daca nu esti. Este paranoia! "Iubirea divina e comunista pentru ca e utopica. Visam la ea stiind ca nu se poate realiza. Cred ca diferenta intre modul meu si al tau de gindire este ca la mine omul a fost rau (in sensul de animalic) si a devenit bun si incerc sa gasesc o modalitate de a-l face din ce in ce mai bun iar tu crezi ca a fost odata perfect, bun, a cazut si a devenit rau si acum doresti sa il aduci inapoi la acea stare. Corect?" Nu, crestinismul nu doreste sa-l aduca in aceeasi stare, starea lui Adam era de inceput, de o perfectiune potentiala, de o bunatate potentiala. El trebuia sa treaca 'de la chipul la asemanarea lui Dumnezeu', adica de la garunte la planta. (e doar o imagine) Cum a esuat, Dumnezeu s-a facut om, a asumat conditia umana cazuta, si i-a dat posibilitate omului sa isi reia calea de la care se abatuse. Drumul este infinit, nu este catre un moment static, scopul este ceea ce sf. Gregorie de Nyssa numeste epectasis, adica tindere infinita catre Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiu eu daca iubirea e intotdeauna proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Citat:
Citat:
Repet: din punctul de vedere al unei alegorii, trebuie sa recunosc ca e o reusita. Nu sint de acord insa cu literalismul religiei, ce include viata vesnica, caderea si alte asemenea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite, sa zicem ca nu definim asa de simplist iubirea. Pe cine iubesti tu cel mai mult, dupa Dzeu, desigur? |
|
|||
|
|||
![]()
Rapid:
"Nici mie nu mi se pare dumnezeiesc sa spui ca esti Fiul lui Dumnezeu si sa spui ca mori pentru noi in chinuri cind stii ca vei invia." O fi stiut, dar in acelasi timp i-a fost si frica, si a suferit, pentru ca a acceptat conditia umana in totalitatea ei. "Daca Eva nu era asa cum era Adam si Eva stateau si acum in paradis, bine-mersi. Si era bine, vorba bibliei. De ce vrei tu sa ii aduci in alta stare?" Nu vreau eu, asa zice teologia. ;-) Nu erau in rai bine merci, teologia zice ca trebuiau sa evolueze, si sa duca si creatia spre Dumnezeu. "Repet: din punctul de vedere al unei alegorii, trebuie sa recunosc ca e o reusita. Nu sint de acord insa cu literalismul religiei, ce include viata vesnica, caderea si alte asemenea." Caderea si viata vesnica nu tin de literalism, ci de interpretarea in duh... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca confunzi felurile de iubiri.. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Crezi în semne? | metafora | Generalitati | 30 | 21.01.2012 13:37:39 |
Este mai tarziu decat crezi... | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 3 | 16.10.2010 14:15:46 |
Sa vezi si sa nu crezi | Mara2009 | Nunta | 11 | 15.09.2009 09:34:10 |
De ce crezi in Dumnezeu ? | Tiberiu_Rusu | Generalitati | 145 | 04.05.2009 10:58:31 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|