Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.05.2009, 19:05:03
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Din experienta mea, nu este asa. Cum genetic? Nu ne casatorim intre rude, de obicei.
Esti de acord ca se poate face o ierarhie, chiar si aproximativa?
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:05:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Esti de acord ca se poate face o ierarhie, chiar si aproximativa?
Stai, ca nu inteleg! Ierarhie la ce?
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:07:19
topcat
Guest

Implicit

Citat:
"Prapastia uriasa dintre necreat si creat este depasita prin coborarea energetica a Dumnezeirii spre lume si prin urcusul rational al acesteia spre Dumnezeu. E un raport mult mai complex decat cele descrise de creationism si evolutionism.
Parintele prof. Dumitru Popescu observa diferenta acestei viziuni fata de perspectivele occidentale: "Aceasta cosmologie teonoma se distanteaza si de creationism, si de evolutionism. Nu poate accepta nici creationismul, care considera ca lumea a fost perfecta din momentul crearii, intrand in conflict cu evolutionismul, si nu accepta nici evolutionismul, fiindca acesta considera ca lumea se dezvolta prin ea insasi, fara legatura cu Dumnezeu. Cosmologia teonoma depaseste aceste doua tendinte prin conceptia despre procesul de creatie continua, care are obarsia in creatia de la inceput, prin care Dumnezeu a scos lumea din neant, si se incununeaza cu creatia finala, cand totul se transforma in Hristos, ca Logos Creator si Mantuitor, intr-un cer nou si un pamant nou. Aceasta creatie continua e posibila doar in masura in care Creatorul pastreaza o legatura interna cu universul prin energiile necreate si aduce lucrurile la existenta prin ratiunile lor interne la timpul potrivit, dupa intelepciunea sa".

"Cosmologia contemporana dezbate doua opinii privind isotropia expansiunii cosmice: istoria universului e determinata de un set de conditii prestabilite, sau de conditii ce apar, imprevizibil, in timp?
Perspectiva creatiei continue, a cosmologiei teonome - cu intemeierea patristica evocata - depaseste dilema, afirmand in egala masura o conditionare prestabilita si o activare secventiala a conditiilor."

urmeaza
Cum ar ingloba viziunea aceasta ideea pacatului originar?
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:10:14
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Stai, ca nu inteleg! Ierarhie la ce?
O ierarhie a oamenilor, dupa cum ii iuesti mai mult sau mai putin.
Pare cinic, dar hai sa facem un exercitiu mintal.
De exemplu, daca ar fi sa alegi sa salvezi de la moarte pe unul dintre ei, pe cine ai alege: copilul tau sau pe sotul tau? Sa spunem ca iubirea este proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana. Am redus mult problema, dar sa vedem daca merge asa.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:11:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

"Putea sa le explice de ce nu e bine sa stea la el in templu, un zeu trebuie sa gaseasca o modalitate de a face pe cineva sa inteleaga altfel decit prin forta. Daca un zeu foloseste forta ce se asteapta de la om?"

Ei, le-o fi si zis, nu s-a pastrat tot ce a zis el.

"Eu nu te contrazic. Vreau sa scot in evidenta numai ca metodele sale sint umane, cu sentimente umane, adesea si ele paradoxale. "

OK, tie asa ti se pare, mie nu.
Nu este uman sa zici ca esti Fiul lui Dumnezeu daca nu esti. Este paranoia!

"Iubirea divina e comunista pentru ca e utopica. Visam la ea stiind ca nu se poate realiza.
Cred ca diferenta intre modul meu si al tau de gindire este ca la mine omul a fost rau (in sensul de animalic) si a devenit bun si incerc sa gasesc o modalitate de a-l face din ce in ce mai bun iar tu crezi ca a fost odata perfect, bun, a cazut si a devenit rau si acum doresti sa il aduci inapoi la acea stare. Corect?"

Nu, crestinismul nu doreste sa-l aduca in aceeasi stare, starea lui Adam era de inceput, de o perfectiune potentiala, de o bunatate potentiala. El trebuia sa treaca 'de la chipul la asemanarea lui Dumnezeu', adica de la garunte la planta. (e doar o imagine)
Cum a esuat, Dumnezeu s-a facut om, a asumat conditia umana cazuta, si i-a dat posibilitate omului sa isi reia calea de la care se abatuse. Drumul este infinit, nu este catre un moment static, scopul este ceea ce sf. Gregorie de Nyssa numeste epectasis, adica tindere infinita catre Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:12:15
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
O ierarhie a oamenilor, dupa cum ii iuesti mai mult sau mai putin.
Pare cinic, dar hai sa facem un exercitiu mintal.
De exemplu, daca ar fi sa alegi sa salvezi de la moarte pe unul dintre ei, pe cine ai alege: copilul tau sau pe sotul tau? Sa spunem ca iubirea este proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana. Am redus mult problema, dar sa vedem daca merge asa.
Nu prea inteleg totusi.. Eu nu sunt Dumnezeu, si nici nu sunt sfanta, deci iubirea mea nu este perfecta.
Stiu eu daca iubirea e intotdeauna proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana?
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:16:51
topcat
Guest

Implicit

Citat:
"Putea sa le explice de ce nu e bine sa stea la el in templu, un zeu trebuie sa gaseasca o modalitate de a face pe cineva sa inteleaga altfel decit prin forta. Daca un zeu foloseste forta ce se asteapta de la om?"

Ei, le-o fi si zis, nu s-a pastrat tot ce a zis el.

Citat:
"Eu nu te contrazic. Vreau sa scot in evidenta numai ca metodele sale sint umane, cu sentimente umane, adesea si ele paradoxale. "

OK, tie asa ti se pare, mie nu.
Nu este uman sa zici ca esti Fiul lui Dumnezeu daca nu esti. Este paranoia!
Nici mie nu mi se pare dumnezeiesc sa spui ca esti Fiul lui Dumnezeu si sa spui ca mori pentru noi in chinuri cind stii ca vei invia.

Citat:
"Iubirea divina e comunista pentru ca e utopica. Visam la ea stiind ca nu se poate realiza.
Cred ca diferenta intre modul meu si al tau de gindire este ca la mine omul a fost rau (in sensul de animalic) si a devenit bun si incerc sa gasesc o modalitate de a-l face din ce in ce mai bun iar tu crezi ca a fost odata perfect, bun, a cazut si a devenit rau si acum doresti sa il aduci inapoi la acea stare. Corect?"

Nu, crestinismul nu doreste sa-l aduca in aceeasi stare, starea lui Adam era de inceput, de o perfectiune potentiala, de o bunatate potentiala. El trebuia sa treaca 'de la chipul la asemanarea lui Dumnezeu', adica de la garunte la planta. (e doar o imagine)
Cum a esuat, Dumnezeu s-a facut om, a asumat conditia umana cazuta, si i-a dat posibilitate omului sa isi reia calea de la care se abatuse. Drumul este infinit, nu este catre un moment static, scopul este ceea ce sf. Gregorie de Nyssa numeste epectasis, adica tindere infinita catre Dumnezeu.
Daca Eva nu era asa cum era Adam si Eva stateau si acum in paradis, bine-mersi. Si era bine, vorba bibliei. De ce vrei tu sa ii aduci in alta stare?

Repet: din punctul de vedere al unei alegorii, trebuie sa recunosc ca e o reusita. Nu sint de acord insa cu literalismul religiei, ce include viata vesnica, caderea si alte asemenea.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:18:19
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Nu prea inteleg totusi.. Eu nu sunt Dumnezeu, si nici nu sunt sfanta, deci iubirea mea nu este perfecta.
Stiu eu daca iubirea e intotdeauna proportionala cu dorinta de a nu muri acea persoana?
Desigur ca iubirea noastra nu e perfecta, dar nu asta e ideea.
Uite, sa zicem ca nu definim asa de simplist iubirea.
Pe cine iubesti tu cel mai mult, dupa Dzeu, desigur?
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:21:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Rapid:

"Nici mie nu mi se pare dumnezeiesc sa spui ca esti Fiul lui Dumnezeu si sa spui ca mori pentru noi in chinuri cind stii ca vei invia."

O fi stiut, dar in acelasi timp i-a fost si frica, si a suferit, pentru ca a acceptat conditia umana in totalitatea ei.

"Daca Eva nu era asa cum era Adam si Eva stateau si acum in paradis, bine-mersi. Si era bine, vorba bibliei. De ce vrei tu sa ii aduci in alta stare?"

Nu vreau eu, asa zice teologia. ;-) Nu erau in rai bine merci, teologia zice ca trebuiau sa evolueze, si sa duca si creatia spre Dumnezeu.

"Repet: din punctul de vedere al unei alegorii, trebuie sa recunosc ca e o reusita. Nu sint de acord insa cu literalismul religiei, ce include viata vesnica, caderea si alte asemenea."

Caderea si viata vesnica nu tin de literalism, ci de interpretarea in duh...
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 19:27:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Desigur ca iubirea noastra nu e perfecta, dar nu asta e ideea.
Uite, sa zicem ca nu definim asa de simplist iubirea.
Pe cine iubesti tu cel mai mult, dupa Dzeu, desigur?
Pe sotul meu. Dar nu vad rostul intrebarii. Daca as fi sfanta probabil ca i-as iubi pe toti oamenii la fel, in Hristos, dar cu sotul meu as avea o relatie speciala si in plus de iubirea agapé o iubire 'eros' transfigurata. Pot spune ca si acum iubesc multi oameni, dupa puterile mele.
Eu cred ca confunzi felurile de iubiri..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crezi în semne? metafora Generalitati 30 21.01.2012 13:37:39
Este mai tarziu decat crezi... Rodica50 Intrebari utilizatori 3 16.10.2010 14:15:46
Sa vezi si sa nu crezi Mara2009 Nunta 11 15.09.2009 09:34:10
De ce crezi in Dumnezeu ? Tiberiu_Rusu Generalitati 145 04.05.2009 10:58:31
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45