Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2009, 10:45:11
naephius
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
E posibil, dar atunci nu esti intreg la minte.
Tu, daca omori pe cineva cu buna stiinta, e normal ca DOAR sa iti para rau? Nu e normal sa ajungi si pe la mititica sau sa iei o bataie zdravana?
Imi pare rau, dar eu nu pot gindi asa, nu pot sa pactizez cu ideea de Dzeu bun, eventual cu un Dzeu ne-bun.
Iti pare rau ca ti-a murit tatal de cancer, si-l plangi la inmormantare, chiar daca doctorul ti-a spus deja cu o saptamana inainte ca va muri. Trebuie sa nu fi intreg la minte ca sa nu-l plangi. Sau iti pare rau ca ti-au daramat barbarii cetatea, chiar daca stiai dinainte ca lucrul asta tragic urma sa se intample.

Lui Dumnezeu I-a parut rau ca l-a facut pe om pe pamant, in momentul in care a vazut ca acesta s-a stricat foarte mult din pricina pacatului liber-ales de el, care a lucrat in el moartea pana cand Scriptura ajunge sa spuna despre om ca "toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau". I-a parut rau ca l-a facut, chiar stiind dinainte de intemeierea lumii ca intr-o asa stare jalnica va ajunge omul. Faptul ca Dumnezeu spune ca ii pare rau ca l-a facut pe om pe pamant nu implica ca la inceput nu l-a facut asa cum ar fi trebuit, ca ar fi gresit cu ceva in alcatuirea lui. In nici un caz nu putem spune ca a fost neatent la creatie Dumnezeu, ca n-a stiut ce face, ca a trebuit sa aiba El Insusi o experienta dupa care sa scrie o erata, sa schimbe lucrurile. Nu, Dumnezeu a fost la fel de intelept la inceput ca si la sfarsit. El nu a trebuit sa corecteze nimic.

"Dumnezeu S'a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune."

Dar ce este foarte bun pentru un Dumnezeu atotputernic si un Dumnezeu atotintelept ? Ce este foarte binele pentru El ? Este foarte bun un lucru pe care atunci cand ti-l pune in mana tu sa-l poti face praf ? Sau este foarte bun un lucru pe care nici daca vrei sa nu-l poti strica ? Ce este foarte binele pentru Dumnezeu ?

Poti sa-ti iei viata in maini si in cinci minute sa o faci praf, sa nu ramana nimic din ea... cicatricile, durerile sa le porti cu tine o viata intreaga, sa mergi cu ele in mormant. Este lucrul acesta foarte bun ?

Daca nu ar sta asa lucrurile, nu ar exista libertate de alegere. Dumnezeu i-a spus lui Adam sa aleaga viata, sa nu pacatuiasca, dar nu i-a interzis sa aleaga moartea. Dumnezeu a decis ca e foarte bine pentru om sa poata alege viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 11:17:28
topcat
Guest

Implicit

Pe tatal il plingi de cind ti-a spus doctorul vestea, nu numai cind moare. Eu imi pling de pe acum parintii stiind ca vor muri, si sint sanatosi.
Si apoi eu pot face ceva cu buna stiinta, stiind ca lucrul asta e rau, apoi sa-mi para rau, dar pentru asta sint prost sau sint vazut urit de societate sau ajung la inchisoare.
Asta nu e un Dzeu omnipotent, omnistient si ce mai supranaturale calitati ii mai gasiti. Sau daca e, nu e bun sau drept, cel mult prostut sau jucaus.
Cum poti spune ca Dzeu gindeste cind face niste oameni pe care stie sigur ca-i va inunda peste putin timp? Asa ma jucam eu cu soldateii de plastic, ii aranjam pe jos, ii puneam sa se bata apoi ii stringeam inapoi in cutie. E un nonsens, ca intreaga biblie, inclusiv interpretarile non-literale.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 11:19:03
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de naephius Vezi mesajul
Daca nu ar sta asa lucrurile, nu ar exista libertate de alegere. Dumnezeu i-a spus lui Adam sa aleaga viata, sa nu pacatuiasca, dar nu i-a interzis sa aleaga moartea. Dumnezeu a decis ca e foarte bine pentru om sa poata alege viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul.
Mai terminati cu libertatea asta de alegere.
Ce libertate de alegere?
Cind Dzeu stie exact ce vei alege?
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 11:28:27
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

[quote=topcat;138031]Mai terminati cu libertatea asta de alegere.
[COLOR=Red]Pune mama si te calmeaza [/COLOR]
Vechi 15.05.2009, 11:43:15
topcat
Guest

Implicit

[quote=cristiboss56;138032]
Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Mai terminati cu libertatea asta de alegere.
[COLOR=red]Pune mama si te calmeaza [/COLOR]
Sint calm, stai linistit :)
Ma nedumireste numai ca puteti sa vorbiti cu atita senitate si sa acceptati atitea nonsensuri numai pentru a va salva sufletele.
Da-l incolo de suflet, crezi ca raiul o sa plinga dupa tine? Crezi ca e atit de important sufletelul tau acolo ca nu mai poate Dzeu fara el? Daca credea ca e atit de necesar sa ajungi in rai facea el altfel sa intelegi asta, nu punea niste amariti de oameni sa scrie o poveste fara sens. Sau cu un infinit de sensuri, ia-o cum doresti.
Daca o fi si in rai atita "bunatate" si nonsens, prefer sa gust din "rautatea" iadului.
Acum sint sigur ca o sa ii dati cu: sigur ca credea ca e necesar sa ajungi in rai, ca altfel nu il trimitea chiar pe fiul sau (adica pe sine) sa moara (nemuritor fiind) pentru noi ca sa vedem noi ca se poate (adica sa ne pacaleasca). Alt nonsens.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:05:51
Anca-Miha
Guest

Implicit

[quote=topcat;138035]
Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sint calm, stai linistit :)
Ma nedumireste numai ca puteti sa vorbiti cu atita senitate si sa acceptati atitea nonsensuri numai pentru a va salva sufletele.
Da-l incolo de suflet, crezi ca raiul o sa plinga dupa tine? Crezi ca e atit de important sufletelul tau acolo ca nu mai poate Dzeu fara el? Daca credea ca e atit de necesar sa ajungi in rai facea el altfel sa intelegi asta, nu punea niste amariti de oameni sa scrie o poveste fara sens. Sau cu un infinit de sensuri, ia-o cum doresti.
Daca o fi si in rai atita "bunatate" si nonsens, prefer sa gust din "rautatea" iadului.
Acum sint sigur ca o sa ii dati cu: sigur ca credea ca e necesar sa ajungi in rai, ca altfel nu il trimitea chiar pe fiul sau (adica pe sine) sa moara (nemuritor fiind) pentru noi ca sa vedem noi ca se poate (adica sa ne pacaleasca). Alt nonsens.
Pentru mine e nonsens ce afirmi aici si te subapreciezi, caci Dumnezeu Care ne-a creat ne iubeste, indiferent cum suntem noi. Noi oamenii ceva mai valoros decat sufletul nu avem. Cum sa spui, te citez: "Da-l incolo de suflet, crezi ca raiul o sa plinga dupa tine? Crezi ca e atit de important sufletelul tau acolo ca nu mai poate Dzeu fara el? " Nu raiul va plange ci Dumnezeu si Maica Domnului. Bunatatea lui Dumnezeu vad ca iti scapa, devreme ce preferi sa te condamni la intunericul iadului; noroc ca nu stii ce spui si sper ca Dumnezeu va tine cont ca e doar o iesire negandita.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:12:19
Anca-Miha
Guest

Implicit

Mesajul meu e repica la Topcat, nu Cristian, cum apare scris.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 19:03:01
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
sper ca Dumnezeu va tine cont ca e doar o iesire negandita.
Dzeu a tinut deja cont, daca intelegi ironia sortii de crestin
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 19:04:16
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Tot n-am inteles topcat care-i problema cu libertatea.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 12:11:18
naephius
Guest

Implicit

Chiar daca stie dinainte ce vei alege, Dumnezeu nu te forteaza sa alegi ceva, ci tu alegi, de bunavoie si nesilit de nimeni. Libertatea de vointa nu e incompatibila cu atotstiinta divina. El stie dinainte de intemeierea lumii unde-mi voi petrece vesnicia, dar asta nu-mi influenteaza cu nimic alegerile, pentru ca El nu mi le predestineaza, nu mi le determina, ci eu le aleg. El doar cunoaste finalul lor. Daca El stie dinainte ce voi alege, nu inseamna nicidecum ca nu am vointa libera. Nu e Dumnezeu rau pentru ca stie inainte sa ma creeze ca voi merge in iad, pentru ca eu am ales iadul, nu El. El mi-a spus sa aleg Viata, si mi-a spus si ce se va intampla cu mine daca n-o voi alege. Nu El ma determina sa aleg moartea, eu o aleg de bunavoie. Dimpotriva, El striga la mine sa aleg Viata.

Cum ai fi vrut sa ne creeze, roboti care sa nu poata face decat binele ? La ce bun atunci toata creatia ? Iar daca a ales sa creeze in loc sa nu creeze, chiar stiind ca vom cadea, El stie mai bine de ce a facut asta. Eu spun ca a vrut sa-si faca fii dupa har, care sa aiba viata vesnica, iubindu-L liber pe El, Viata. Nu e Dumnezeu rau pentru ca ne-a creat, chiar stiind dinainte ca vom cadea. Omul a ales raul, e adevarat, fiind amagit de Dracu', dar Dracu' nu l-a obligat sa-l aleaga, ci tot omul l-a ales in final. Deci vina e a omului libervoitor, nu a lui Dumnezeu. Dumnezeu l-a atentionat sa nu manance ca sa nu moara, Dumnezeu n-a vrut sa moara, omul a ales. Cu ce e vinovat sau rau Dumnezeu ? Scriptura ne spune ca a randuit mai inainte de intemeierea lumii pe Hristos ca sa ne aduca rascumpararea, sa ne dea viata din morti. Faptul ca Hristos, Samanta femeii va zdrobi capul Semintei sarpelui, a fost profetit inca din Eden: "Vrășmășie voi pune între tine și femeie, între Sămînța ta și Sămînța ei. Aceasta îți va zdrobi capul, și tu Ii vei zdrobi călcîiul". Dumnezeu stia dinainte de intemeierea lumii ca omul va cadea, de-asta i-a randuit Rascumparator. Dar asta nu inseamna nicidecum ca a dorit ca noi sa cadem.

Totusi, Dumnezeu nu ne-a lasat fara solutie dupa cadere, ci s-a milostivit de noi, trimitand pe Fiul Sau in istorie ca sa ne rascumpere, pentru ca ne-a iubit.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
bunatatea lui dumnezeu

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
oare de ce? patricia2006 Generalitati 12 24.05.2012 18:56:52
e oare diavolul, sau Dumnezeu? Mtcrysty17 Intamplari adevarate 28 27.01.2011 22:32:46
Oare ce voia dumnezeu sa faca din adam? andreicozia Din Vechiul Testament 73 30.06.2010 18:28:39
Oare de ce? romi2000 Din Vechiul Testament 10 02.06.2010 14:00:43
Oare toti cei din Rai pot sa-l vada nemijlocit pe Dumnezeu? sergiu Din Noul Testament 51 06.03.2010 12:31:10