Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.05.2009, 20:15:43
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Nu am inteles care este rostul interventiei dvs.
- Cunosc canonul Noului Testament.
- I-am explicat si lui Razvan care este sensul expresiei "totalitatea Sfintelor scripturi". [COLOR=Red]Era vorba despre Sfintele Scripturi scrise pana pe vremea apostolilor[/COLOR], in totalitatea lor, nu numai partea care reprezenta Legea Iudaica (urmariti discutia pe care am avut-o cu AlinB). Si un copil stie ca Sfintii Apostoli faceau referire la Vechiul Testament cand spuneau "este scris".

Discuti cu un om, si vin altii sa caute nod in papura. Pe viitor, trebuie sa am mare grija la exprimari, sa nu dau prilej la speculatii.
Nu prea reiese asta din ceea ce ai spus mai sus. Data viitoare scrie propozitia pana la capat ca sa nu mai ai parte de "neplaceri" din astea si sa se ia lumea de tine cum ca nu ai fi prea informat.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 17:22:59
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Ceea ce spuneti dvs. pare a fi un mod de a desfiinta intregul Vechi Testament (la care faceau referire, in repetate randuri, Sfintii Apostoli), ca fiind doar o lege iudaica. Cand Sfantul Apostol Pavel face referire la credinta lui Abel, Enoh sau Noe, tot despre legea iudaica vorbeste? Sau, nu stiti ca in Vechiul Testament se vorbeste despre a doua venire a Domnului Iisus Hristos si alte proorocii ce urmeaza sa se implineasca? In plus, ce drept avem noi sa categorisim si sa desfiintam unele invataturi vechi dar ,pe care, Sfintii Apostoli ni le prezinta ca fiind bune? Cand Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli spuneau "este scris" ne trimiteau la invataturi valabile.

Daca facem analogie intre un teolog si un simplu credincios putem ajunge la rezultate surprinzatoare. Exista simplii credinciosi care cerceteaza Sfintele Scripturi in fiecare zi, pe tot parcursul vietii (vorbesc de anii cand este capabil de studiu). Sunt cazuri cand teologul ar putea primi invatatura de la un simplu credincios (nu o spun din auzite). Gasim astfel de cazuri si in Noul Testament. Daca va spune ceva Sfanta Scriptura.
Am sa-ti raspuns pe scurt fara prea multe explicatii, ca sincer nu are rost sa mai continuam asa, de oarece eu iti spun ceva si tu in loc sa te gandesc sa faci o afirmatie contructiva, imediat te scurtcircuitezi si cazi in lauta specifica neoprotestanta: interpretari personalizate si subiective.

1. Legea = Vechiul Testamant, vezi canonul Vechiului Testament si multiplele denumiri care ii sunt atribuite.
2.Analogia teolog - simplu credincios, trebuia inteleasa in stilul obiectiv dupa care am facut aprecierea, si dupa codul deontologic ce-l poata aceste doua denumiri. Si nu sa incepi sa personalizezi...

Har si pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 17:57:20
icjulian icjulian is offline
Member

Data înregistrării: 12.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de matad Vezi mesajul
Iustin tu chiar crezi cu tarie ca maninci trupul si bei singele lui Hristos la impartasanie ? E tare magia asta . Scuza-ma .Eu credeam ca e vorba de credinta. Isus ne invata sa facem acest ritual in memoria Lui pina la a doua venire .Eu unul nu sint dipus sa devin mistic cu tendinte spre magie alba.Abia am renuntat la ateism si magia nu are loc acolo.
Iar faptul ca tu pui o distanta fata de alti frati diferiti de tine , aduce aminte de farisei care se considerau numai ei curati.

Apoi de ce il crezi pe Dumnezeu atit de rau ,sa nu ierte pacatele . Nu EL ne considera deja neprihaniti ,daca ne intoarcem cu fata catre EL?
Mai trebuie citit Pavel.
Unde zici tu ca un alt om pacatos si neprihanit poate ierta pacatele? Stiu ca ,conducerea bisericii vrea aceasta putere.Dar asta e o ncumetare fata de Dumnezeu ,pt ca numai El are acest drept . Stii tu vreun judecator atit de curat si drept ,afara de Hristos?

Daca vrei ceva sa te intareasca vezi emisiunile de pe www.oxigen.tv
Dureaza 15min in fiecare zi.
Acolo nu se fac discriminari denominationale.

Parerea mea este ca ai nevoie cat mai repede de o discutie si sincera cu duhovnicul tau sau cu un preot dreptcredincios .
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:01:53
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Parintele Staniloaie a fost intrebat, la finalul unui interviu, daca Raiul este numai pentru ortodocsi sau si pentru catolici. A raspuns ca si catolicii ajung in Rai, dar vor sta un pic mai departe de slava lui Dumnezeu. La care reporterul a continuat sa intrebe acelasi lucru si despre (neo)protestanti. Bineinteles ca Parintele a raspuns in acelasi fel: se vor mantui, insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu decat catolicii.

Dupa cum spunea si alt parinte ortodox serios, s-ar putea sa avem surprize la usa Raiului...

Deci, nu va pripiti sa ingustati prea mult calea, ca nu stiti judecatile Domnului.

Parerea mea de ortodox convins.
Doua aspecte :

1. Interesant ar fi sa stim care este cultul sau religia de care apartine interlocutorul parintelui Staniloaie .
2. Mi se par cam ciudate afirmatiile astea , le aveti din surse sigure ?
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:12:30
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei25 Vezi mesajul
Parintele Arsenie Papacioc spune ca singura credinta care ii poate garanta omului mantuirea este ortodoxia. El spune ca cei de alta credinta nu stie daca se mantuiesc sau nu. Stie sigur ca cineva ortodox fiind, trece la alta credinta, nu mai are mantuire in veac, daca nu se intoarce la ortodoxie. Doamne ajuta!

Afirmatia cea mai aproape de Adevar facuta despre mantuire de cineva contemporan !
De s-ar invata asa ceva si prin scolile din Romania !
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:13:28
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de icjulian Vezi mesajul
Afirmatia cea mai aproape de Adevar facuta despre mantuire de cineva contemporan !

...contemporan din Romania !
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 18:17:16
Member

Implicit

Citat:
Ceea ce spuneti dvs. pare a fi un mod de a desfiinta intregul Vechi Testament (la care faceau referire, in repetate randuri, Sfintii Apostoli), ca fiind doar o lege iudaica. Cand Sfantul Apostol Pavel face referire la credinta lui Abel, Enoh sau Noe, tot despre legea iudaica vorbeste? Sau, nu stiti ca in Vechiul Testament se vorbeste despre a doua venire a Domnului Iisus Hristos si alte proorocii ce urmeaza sa se implineasca? In plus, ce drept avem noi sa categorisim si sa desfiintam unele invataturi vechi dar ,pe care, Sfintii Apostoli ni le prezinta ca fiind bune? Cand Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli spuneau "este scris" ne trimiteau la invataturi valabile.

Daca facem analogie intre un teolog si un simplu credincios putem ajunge la rezultate surprinzatoare. Exista simplii credinciosi care cerceteaza Sfintele Scripturi in fiecare zi, pe tot parcursul vietii (vorbesc de anii cand este capabil de studiu). Sunt cazuri cand teologul ar putea primi invatatura de la un simplu credincios (nu o spun din auzite). Gasim astfel de cazuri si in Noul Testament. Daca va spune ceva Sfanta Scriptura.

Intru totul de acord cu d-l Litanu la ultima afirmatie si nu o spun nici eu din auzite . La ce scoli superioare avem in Romania la momentul actual...
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 19:46:57
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de icjulian Vezi mesajul
Sunteti de acord cu afirmatia ca o religie poate garanta mantuirea.
- Ce rol mai are Mantuitorul?
- Ce se intampla cu cei care fac parte din religia mantuitoare si care, totusi, sunt betivi, sau curvari, sau hoti sau mincinosi? Domnul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli ne invata ca nici unul din acestia nu va mosteni Imparatia lui Dumnezeu si viata vesnica (1 Corinteni 6:9,19, Efeseni 5:5, Apocalipsa 21:8, etc).

Ca sa avem mantuirea "garantata" cred ca ar trebui sa ne punem fata in fata cu Legea lui Dumnezeu. Apoi, vazandu-ne pacatosenia, sa fugim la Cruce sa cerem iertare si putere de indreptare.

Sa nu ne amagim ca s-ar putea sa ne coste mult de tot.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 20:00:35
razvan_m
Guest

Implicit

Cu incapatinarea ta de a sustine cu mijloace specifice neoprotestantismului/sectarismului modern cum ca nu numai Ortodoxia , ci si asa-zisa ta varianta (a cata???) de religie neoprotestanta este mantuitoare, deja incalci un adevar elementar si anume:adevarul nu poate exista in doua religii. insusi faptul mantuirii tale sta realmente in totalitate sub semnul intrebarii [sau, ca sa ma exprim concis, tu nu te vei mantui, atat timp cat sustii erezii [minciuni] la adresa Dumnezeirii.
Tu stii ca insusi acel Luther, intemeietorul protestantismului a recunoscut ca a gresit infiintand noua religie? Cu toate ca romano-catolicii erau la acea vreme departe de adevarul relevat de Hristos Mantuitorul, protestantii s-au departat si mai mult de acesta, anuland cinci dintre Cele 7 Sfinte Taine care, de bine de rau, existau atunci la catolici si exista si azi in lumea ortodoxa? Cu de la cine putere a anulat Martin Luther aceste Sfinte Taine? De la Dumnezeu? In nici un caz! 100% ca acea putere a venit din partea capeteniei intunericului vesnic, diavolul-sef Lucifer, pe care e posibil ca astazi voi, neoprotestantii, sa-l negati, sa-i negati existenta.

Dintre doua religii numai una poate fi adevarata, iar cealalta falsa sau, dimpotriva, amebele pot fi false.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2009, 20:18:41
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Cu incapatinarea ta de a sustine cu mijloace specifice neoprotestantismului/sectarismului modern cum ca nu numai Ortodoxia , ci si asa-zisa ta varianta (a cata???) de religie neoprotestanta este mantuitoare, deja incalci un adevar elementar si anume:adevarul nu poate exista in doua religii.
Cand vorbim despre mantuire nu ma intereseaza nici o religie ci ma intereseaza Mantuitorul. Domnul Iisus Hristos nu a devenit monopopul vre-unei confesiuni religioase (la fel ca mantuirea). Haideti sa uitam ca suntem de religii diferite si sa cautam Calea, Adevarul si Viata, cu inima sincera.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15