Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.05.2009, 18:43:34
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Am scris ce am simtit eu. Pe mine ma sufocau cursurile din facultate. Se rezumau doar la teorie. Pana si prezenta noastra la Liturghie, era prezentata sub forma unei necesitati de a intra la un examen si nu sub forma de a gusta "viata vesnica". Lucrul cel mai de pret cu care am ramas din facultate este prietenia cu alte persoane. Si ea nu s-a realizat prin cursul de morala, dogamatica, liturgica, etc. ci prin intalnirile noastre, intalniri dincolo de facultate.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2009, 18:51:55
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Am scris ce am simtit eu. Pe mine ma sufocau cursurile din facultate. Se rezumau doar la teorie. Pana si prezenta noastra la Liturghie, era prezentata sub forma unei necesitati de a intra la un examen si nu sub forma de a gusta "viata vesnica". Lucrul cel mai de pret cu care am ramas din facultate este prietenia cu alte persoane. Si ea nu s-a realizat prin cursul de morala, dogamatica, liturgica, etc. ci prin intalnirile noastre, intalniri dincolo de facultate.
Sa ma ierti, nu vroiam sa te critic personal, eu vorbeam in general. ;-)
Da, daca asa era la facultate inseamna ca este o problema..
Pe mine m-au inbogatit si inspirat multe din cursurile pe care le-am urmat (nu au fost nenumarate, pt ca am studiat la distanta) dar erau si unele asa cum zici tu.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2009, 21:34:32
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Eu nu ma pricep si am deschis acest fir pentru a intelege putin profesia preotului.
Mi se pare ca trebuie sa invete cumva sa lucreze cu oamenii, sa-i convinga, sa-i ajute, sa comunice cu ei. Teoriile si scripturile abstracte nu au valoare daca nu pot fi impartasite oamenilor si eu aici vad dificultatea.
E mai usor de lucrat pentru Dumnezeu decat pentru oameni, mai ales in ziua de azi, cand este atata suferinta pe pamant si lumea cauta ajutor.
Iar in ceea ce priveste duhovnicul, cred ca trebuie si sa fii facut pentru asta, sa ai suflet, finete, intelegere pentru om, intr-un cuvant har, dar trebuie sa si citesti psihologie. Stiu preoti care erau f.interesati in asta si citeau mult.
Spunea unul din ei ca nu poti vindeca, ajuta un om, daca nu-i intelegi, cunosti sufletul, fiinta.
Si la ceea ce spunea Costel:
Te duci la slujba la biserica, indiferent la care, dar cumva este departe de om, mai greu de patruns. Ai nevoie de aceea si de alte lucruri la biserica.
Ca sa fac o paralela: inveti carti manuale, studiezi singur, te duci la curs, dar iti trebuie si profesor si seminar si practica, unde sa intrebi sa comunici, sa nu fii numai spectator si sa inveti pe e rost niste scripturi.
Reply With Quote
Vechi 11.11.2009, 21:40:35
moment31 moment31 is offline
Member

Data înregistrării: 11.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ma intreb adesea ce si cat invata un student la teologie?
Un preot slujeste lui Dumnezeu sau oamenilor?
E bine sa fie mai aspru cu oamenii, sau mai uman, mai cu iubire de oameni?
Invata in facultate cum sa lucreze cu oamenii? Invata psihologie?
Invata sa fie duhovnic, ceva special in sensul asta?
Multi se fac preoti pt ca se castiga bani multi si nu trebuie sa munceasca mult.....Dar acei preoti cu har care au iubire de oameni si sa se dedice oamenilor sunt acei preoti care sunt retrasi de lume........Eu am vorbit cu un barbat care avea baiatul la facultatea de teologie din fagaras....Si cica era o singura fata in clasa si toti baietiii isi bateau joc din ea ca cica ce vrea sa se faca preoteasa,o piscau de fund o terorizeaza pe biata fata....Va dati seama ca toti vor sa devin apreoti ca sa ne mantuiasca.....Ca fiul la domnul vrea sa fie preot pt ca se castiga bani multi.....Poate se mai linistesc ei dupa ce se preotesc dar nu stiu eu cata iubire de oameni au ei......
Reply With Quote
Vechi 12.11.2009, 11:01:16
dani2004 dani2004 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit Facultate

De ce toata lumea are impresia ca daca faci Teologia esti de meserie preot?
Si daca terminini seminarul teologic poti ajunge preot. Mai mult, sunt calugari fara studii care sunt preoti.
A termina Teologia nu inseamna automat ca esti si preot.

E usor de aflat ce discipline, materii se studiaza la Teologie. Facultatile in general au site-uri.

Preotul slujeste oamenilor.

Exista din anul I disciplina Formare duhovniceasca.

Nu orice preot este si duhovnic.
Reply With Quote
Vechi 12.11.2009, 13:44:52
moment31 moment31 is offline
Member

Data înregistrării: 11.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dani2004 Vezi mesajul
De ce toata lumea are impresia ca daca faci Teologia esti de meserie preot?
Si daca terminini seminarul teologic poti ajunge preot. Mai mult, sunt calugari fara studii care sunt preoti.
A termina Teologia nu inseamna automat ca esti si preot.

E usor de aflat ce discipline, materii se studiaza la Teologie. Facultatile in general au site-uri.

Preotul slujeste oamenilor.

Exista din anul I disciplina Formare duhovniceasca.

Nu orice preot este si duhovnic.
asta asa este,,pt ca un preot care nu respecta poruncile.....Cele 10 porunci......Sa nu furi,sa nu minti,sa nu te culci inainte de casatorie,,sa nu fii invidios...Adica sa se roage la Dumnezeu sa il ajute sa se fereasca de pacate,sa se straduie sa isi controleze mintea ca sa se abtina de la pacate.....Pt ca un preot corupt,care nu respecta poruncile este ingust la minte la fel ca un pacatos...Si iti da doar sfaturi rele,pt ca credinta fara fapte este moarta,,si prin gura unui preot corupt vorbeste doar diavolul sa duca oamenii cat mai mult in ispite,,,si in prostie....Trebuie avut foarte mare grija si cu preotiii astia,pt ca diavoliii sunt peste tot,,,iau si chipuri de preoti de fete bisericesti ca noi oamenii sa ne pierdem increderea in biserica in Dumnezeuu....Dar noi nu trebuie sa ne pierdem niciodata increderea in Dumnezeu,in biserica pt ca biserica este casa Domnului Nostru si sa incercam sa cautam preoti cu har,,,,nu sa ascultam de preotii coruptii pt ca aia gandesc ca niste diavoli,,,pt ca un preot corupt,care face pacate are mintea fara pic de intelepciune ca sa poata ajuta lumea......
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
admitere facultate Joulie Stiri, actualitati, anunturi 0 30.08.2012 11:34:18
Facultate Teologie. alexdu Generalitati 18 12.02.2010 16:30:33
Facultate Teologie fr alexdu Generalitati 2 02.02.2010 16:30:06
Biserica noastra invata ca... amatyyy Despre Biserica Ortodoxa in general 1 12.11.2009 13:53:12
cum vad personal o facultate de teologie podolski_2 Generalitati 29 10.12.2008 01:57:17