Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2009, 13:06:26
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Exact cuvantul cheie al acestui argument lipseste cu desavarsire din versetul citat: "preoții". Traducerea sinodala foloseste acest cuvant, insa in original cuvantul este presbyteros [prezbiteri] si nu hiereus [preoti].
Vezi evolutia "presbyteros" si a lui "hiereus" pana la sfarsitul secolul I, cand se lamureste insemnatatea fiecaruia.

Har si Pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 13:17:18
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
In primul rand afirmatia " De ce sa ne marturisim lui Hristos prin preotul duhovnic? " e plina de mandrie, arata mandria noastra, e de ce sa ma smeresc eu
Nu sunt un om mandru. Dar consider ca este bine sa-ti marturisesti pacate in fata lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Este mult mai bine pentru ca Hristos te ajuta sa devii un om nou. Preotul doar iti da canoane (care nu cred ca produc vre-o schimbare in caracterul tau). Si, de ce sa schimbam ce au spus Sfintii Apostoli? "Caci este un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Hristos" (1 Timotei 2:5)

Citat:
Ba este nevoie sa fim indrumati de duhovnic, si uite doua morive, de-a lungul a 2000 de ani de foloseam logica dvs ar fi ramas oamenii total rupti de relatia cu Dumnezeu fara duhovnici care sa-i indrepte sa-i sfatuiasca, sa-i mangaie,
Nu contest rolul unui duhovnic ca sfatuitor. Dar nu are dreptul sa se puna in locul lui Hristos, ca mijlocitor intre Dumnezeu si oameni.

Citat:
Apoi, cercetarea Cuvantului fara indrumare duce la erezie, schisma. si nu e nevoie sa faci mari cercetari , ci doar sa te uiti la lumea din care provi, lumea neo-protestanta care foloseste acest principiu si rezultatul lui e inevitabil faramitarea in mii si mii de curente , de secte etc
1. Este bine sa ai un indrumator, mai ales la inceput, in cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu. Dar este nevoie ca acel "indrumator" sa cunoasca Sfanta Scriptura si sa iubeasca adevarul asa cum este prezentat in aceasta Carte. Nu este chiar asa usor sa gasesti un astfel de "indrumator".
2. Referitor la cercetari: sa privim undeva mai aproape. Mergeti, pe acest forum, la capitolul "Generalitati", topicul "morala crestina vs morala atee". Veti vedea cum niste "indrumatori", din cauza ca nu cunosc Sfanta Scriptura si nu-L cunosc pe Dumnezeu, nu stiu sa-L prezinte pe Dumnezeu, in fata unor atei. O dau din colt in colt fara sa spuna aproape nimic limpede (mai mult filozofie goala).
3. Puzderia de biserici neo-protestante se datoreaza respectarii unui principiu ("Sola Scriptura" - numai Scriptura), doar la nivel declarativ. In realitate, marea majoritate a sectelor au "selectat" niste versete pe baza carora si-au format propria teologie. Sau, intr-un caz mai fericit, respecta Scriptura doar partial (ciuntesc din Ea sub diferite motive:"asta e pentru evrei", "acum suntem sub har si nu mai este valabil nimic din Vechiul Testament", etc.)

Citat:

Preotul ti-a zis "lasa Biblia" nu pt ca Biblia e rea ci pt ca singur te duci in ratacire
Eu de exemplu nu asi recomanda Biblia unui om care nu are deloc legatura cu credinta, si sti de ce? pentru ca Biblia l-ar indeparta, deoarece el necunoscand credinta si planul lui Dumnezeu ar interpreta gresit
Domnule Litanu, nustiu cat ai avut tu deaface cu oameni necredinciosi dar intelectuali care citind Biblia fara sprijin,. fara o legatura cu Biserica, au ajuns fie sa creada ca toata povestea e o fabula fie sa ramana socati de duritatea Dumnezeului din Vechiul Testament, Vezi ce se intampla domnule, asta se intampla cand fiecare citeste Biblia dupa capul sau, ori erezii, ori ii departeaza de credinta, pt ca nu cauta explicatia, talcuirea
Preotul foarte bine ti-a zis, tu insa nu ai inteles mesajul,. bucura-te insa ca mai esti crestin, puteai sa fi un ateu la ora asta
Nici eu nu am avut credinta, dar cautam adevarul. L-am gasit in Sfanta Scriptura, direct, nu la oameni. Este adevarat ca la inceput am fost ajutat de niste "indrumatori". Dar, mai tarziu, am inceput sa cunosc tot mai mult si mi-am dat seama ca acei "indrumatori" respecta Sfanta Scriptura doar atat cat convine teologiei lor.

Chiar pe acest forum se discuta despre un intelectual ateu (C. S. Lewis) care a dat piept cu Sfanta Scriptura, in incercarea sa de al "desfiinta" pe Hristos. Rezultatul a fost convertirea sa la crestinism. Cine iubeste adevarul, chiar daca este ateu, este invins de Hristos. Glorioasa infrangere.

Poate am sa va povestesc, pe scurt, cu alta ocazie, convertirea marelui actor rus Alexandr Rostovtev (un mare ateu din perioada post stalinista). Alt om "invins" de Cuvantul lui Dumnezeu.

Despre minuni facute de preoti, in viata oamenilor, nu prea am auzit. Despre minuni facute de Cuvantul lui Dumnezseu, aud incontinuu.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 13:23:57
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Esti sigur ca acest verset a fost scris in versiunea originala a NT? Nu cumva a fost adaugat ulterior de catre Parintii Bisericii?

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=5888
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=1256
Nu sunt sigur. Posibil sa fie adaugat de Sfintii Parinti. Daca este contestata valabilitatea acestui verset, pot veni cu altele. Dar, nu stiu de ce as face-o. Toti suntem de acord ca "Tatal, Fiul si Duhul Sfant, Una sunt".
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 13:42:25
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Nu sunt sigur. Posibil sa fie adaugat de Sfintii Parinti. Daca este contestata valabilitatea acestui verset, pot veni cu altele. Dar, nu stiu de ce as face-o. Toti suntem de acord ca "Tatal, Fiul si Duhul Sfant, Una sunt".
Suntem toti, dar eu pentru tine nu sunt deacord si vreau sa-mi arati "cu Biblia in Mana".
Citeste Pildele lui Solomon 8:22. Astept

Har si pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 13:57:43
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ClaudiuT Vezi mesajul
Suntem toti, dar eu pentru tine nu sunt deacord si vreau sa-mi arati "cu Biblia in Mana".
Citeste Pildele lui Solomon 8:22. Astept
De exemplu: Isaia cap. 63: 7-10. Se vorbeste despre Domnul (vers.7), despre Mantuitorul (vers. 8) si despre Duhul Sfant (vers.10), ca despre o singura persoana.

In Pildele lui Solomon, cap. 8 se vorbeste despre intelepciune. Nu am inteles ce vreti sa gasesc in versetul pe care mi l-ati indicat.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 14:09:43
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Vezi evolutia "presbyteros" si a lui "hiereus" pana la sfarsitul secolul I, cand se lamureste insemnatatea fiecaruia.
Nu exista nici o evolutie, iar insemnatatea celor doi termeni este clara de la inceput. Termenul de "iereu" (ca preot pamantesc) se foloseste numai in cazul preotilor iudei. Cand se vorbeste despre crestini, nu mai avem preoti pamantesti ci "prezbiteri" (sau batrani). Singurul caz in care se foloseste termenul de "iereu" (preot), pentru crestini, este atunci cand se vorbeste despre singurul si Adevaratul Preot, Domnul Iisus Hristos. Preotia pamanteasca era ceva simbolic pana la venirea Preotului Ceresc (vezi Evrei cap. 7:15 - 8:4). "Daca ar fi pe pamant, nici nu ar mai fi preot."(Evrei 8:4)

Traducerile ortodoxe sunt gresite (intentionat). Doi termeni grecesti diferiti ("iereus" - preot si "prezbuteros" - batran) sunt "tradusi" la fel, fara nici o diferenta. Adica, peste tot se traduce ca insemnand "preot".
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 15:34:31
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de litanu
Nu exista nici o evolutie, iar insemnatatea celor doi termeni este clara de la inceput. Termenul de "iereu" (ca preot pamantesc) se foloseste numai in cazul preotilor iudei. Cand se vorbeste despre crestini, nu mai avem preoti pamantesti ci "prezbiteri" (sau batrani). Singurul caz in care se foloseste termenul de "iereu" (preot), pentru crestini, este atunci cand se vorbeste despre singurul si Adevaratul Preot, Domnul Iisus Hristos. Preotia pamanteasca era ceva simbolic pana la venirea Preotului Ceresc (vezi Evrei cap. 7:15 - 8:4). "Daca ar fi pe pamant, nici nu ar mai fi preot."(Evrei 8:4)
Traducerile ortodoxe sunt gresite (intentionat). Doi termeni grecesti diferiti ("iereus" - preot si "prezbuteros" - batran) sunt "tradusi" la fel, fara nici o diferenta. Adica, peste tot se traduce ca insemnand "preot".

Termenul de "bătrân" îl folosesc doar edițiile sectărești neoprotestante. Edițiile serioase folosesc termenul presbiter sau preot:
Biblia ortodoxă:
Tit 1.5 "Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc și să așezi [COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]preoți [/COLOR][/COLOR]prin cetăți, precum ți-am rânduit"

Biblia Vulgata (latina sec 4): "huius rei gratia reliqui te Cretae ut ea quae desunt corrigas et constituas per civitates[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000] presbyteros [/COLOR][/COLOR]sicut ego tibi disposui"

Așadar, apostolul Tit a hirotonit bătrâni sau a hirotonit preoți? Astept răspuns

Fapte 6.3-6 3. "Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă. 5. Și a plăcut cuvântul înaintea întregii mulțimi, și au ales pe Ștefan, bărbat plin de credință și de Duh Sfânt, și pe Filip, și pe Prohor, și pe Nicanor, și pe Timon, și pe Parmena, și pe Nicolae, prozelit din Antiohia, 6. Pe care i-au pus înaintea apostolilor, și[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000] ei, rugându-se și-au pus mâinile peste ei[/COLOR][/COLOR].
După cum se vede mai sus alegerea celor șapte diaconi o face întreaga comunitate, dar hirotnirea diaconilor o fac doar cei aleși, deși între creștini existau oameni mai în vârstă decât ei. Așadar semnifică bătrân, teremenul de "presbyter" în sensul folosit in Noul Testament?
De unde provine termenul "preot" în limbile europene? Nu de la "presbyterous"?
Și ați uitat să comentați punctual următoarele versete. Vi le reamintesc:

Să vedem și ce spune Scriptura despre rolul sacerdotal al preotului (presbiterului):
Ioan 14.12 “Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face”
Matei 18.18 “Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer”.
Ioan 20.21-23 "Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute." Si asta le-o spune numai ucenicilor sai, adica celor alesi.

Si Pavel acorda importanta hirotonirii:
1 Tim 4.14 "Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților".
2 Tim 1.6 Din această pricină, îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor mele
Fapt.14.23 Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredințat pe ei Domnului în Care crezuseră.
gr veche ultimul verset (heirotonēsantes de autois kat ekklēsian presbuterous proseuxamenoi meta nēsteiōn parethento autous tō kuriō eis on pepisteukeisan)

Evrei 6.2 să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu, 2. [COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000]A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor[/COLOR][/COLOR], despre învierea morților și despre judecata veșnică

In aproape toate limbile europene termenul de preot provine de la presbyteros!!!
Neoprotestantii sustin ca termenul de "hiereus" semnifica preot in Biblie, iar preotia adevarată a disparut odata cu venirea Marelui Preot (Hristos).
Asa cum am spus mai sus bibliile catolice si ortodoxe traduc termenul presbyteros, asa cum e si firesc, conform cuvintelor pe care le-a generat, (preot sau presbiter), insa traduc si termenul "hiereus" tot cu termenul de preot prin lărgire a semnificatiei pe care a primit-o termenul preot de-a lungul timpului.
Diferenta pe care o au presbyteros și hiereus, este aceea de context. Primul se referă intotdeauna la un preot crestin, iar al doilea la orice fel de preot (levit, iudeu, păgân, etc, depinde de context)
PS Sectele neoprotestante se folosesc de câteva citate falsificate in Biblia lui Cornilescu din Episola catre evrei ca sa combata sistemul preotesc si succesiunea apostolica. Asa au mistificat in traducerea lor si versetul de la Evrei 7.24.
Vechi 04.06.2009, 15:56:27
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Nu sunt un om mandru. Dar consider ca este bine sa-ti marturisesti pacate in fata lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Este mult mai bine pentru ca Hristos te ajuta sa devii un om nou. Preotul doar iti da canoane (care nu cred ca produc vre-o schimbare in caracterul tau). Si, de ce sa schimbam ce au spus Sfintii Apostoli? "Caci este un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Hristos" (1 Timotei 2:5)

Nu contest rolul unui duhovnic ca sfatuitor. Dar nu are dreptul sa se puna in locul lui Hristos, ca mijlocitor intre Dumnezeu si oameni.

1. Este bine sa ai un indrumator, mai ales la inceput, in cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu. Dar este nevoie ca acel "indrumator" sa cunoasca Sfanta Scriptura si sa iubeasca adevarul asa cum este prezentat in aceasta Carte. Nu este chiar asa usor sa gasesti un astfel de "indrumator".
2. Referitor la cercetari: sa privim undeva mai aproape. Mergeti, pe acest forum, la capitolul "Generalitati", topicul "morala crestina vs morala atee". Veti vedea cum niste "indrumatori", din cauza ca nu cunosc Sfanta Scriptura si nu-L cunosc pe Dumnezeu, nu stiu sa-L prezinte pe Dumnezeu, in fata unor atei. O dau din colt in colt fara sa spuna aproape nimic limpede (mai mult filozofie goala).
3. Puzderia de biserici neo-protestante se datoreaza respectarii unui principiu ("Sola Scriptura" - numai Scriptura), doar la nivel declarativ. In realitate, marea majoritate a sectelor au "selectat" niste versete pe baza carora si-au format propria teologie. Sau, intr-un caz mai fericit, respecta Scriptura doar partial (ciuntesc din Ea sub diferite motive:"asta e pentru evrei", "acum suntem sub har si nu mai este valabil nimic din Vechiul Testament", etc.)

Nici eu nu am avut credinta, dar cautam adevarul. L-am gasit in Sfanta Scriptura, direct, nu la oameni. Este adevarat ca la inceput am fost ajutat de niste "indrumatori". Dar, mai tarziu, am inceput sa cunosc tot mai mult si mi-am dat seama ca acei "indrumatori" respecta Sfanta Scriptura doar atat cat convine teologiei lor.

Chiar pe acest forum se discuta despre un intelectual ateu (C. S. Lewis) care a dat piept cu Sfanta Scriptura, in incercarea sa de al "desfiinta" pe Hristos. Rezultatul a fost convertirea sa la crestinism. Cine iubeste adevarul, chiar daca este ateu, este invins de Hristos. Glorioasa infrangere.

Poate am sa va povestesc, pe scurt, cu alta ocazie, convertirea marelui actor rus Alexandr Rostovtev (un mare ateu din perioada post stalinista). Alt om "invins" de Cuvantul lui Dumnezeu.

Despre minuni facute de preoti, in viata oamenilor, nu prea am auzit. Despre minuni facute de Cuvantul lui Dumnezseu, aud incontinuu.
Ca de obicei, dumneata iti expui punctul de vedere sau opinia dumitala ca un adevar general valabil
Biblia ne vorbeste despre marturisirea pacatelor, neo-protestantii nu o fac, nici nu interpreteaza corect versetul din Ioan 20:23
Preotul iti da canoane tocmai pt a te cizela, a te forma, ati forma obiceiuri bune, a urma cai bune, a citi carti sfinte, Dumnezeu oare de ce a dat porunci si indrumari?
preotul nu se pune in locul lui Hristos, dumneata nu vrei sa intelegi ca fara indrumare e cu neputinta sa fi pe calea cea buna, fara pastor e cu neputinta ca oile sa gaseasca drumul si stana, afirmatia dumitale e egala cu afirmatia "tu te pui in locul lui Hristos pt ca citesti Biblia si-ti dai sfaturi si-ti creezi o opinie, o viziune"
Chiar dumneata recunosti ca e nevoie de indrumator, de sfatnic, de duhovnic,
problema dumitale ca ca nu ai trait ortodoxa, erai un ortodox doar cu numele, nu aveai duhovnic, nu cunosteai invatatura si trairea ortodoxa de aceea iti este greu acum sa intelegi
Tu nu poti sti cine-l cunoaste si cine nu pe dumnezeu, asta doar El o stie, faptul ca nu cunosti scriptura pederost nu inseamna automat ca nu-l cunosti pe Dumnezeu, ori sunt foarte multi atei care cunosc Scriptura foarte bine si tot degeaba, la urma urmei nu cunoasterea Scripturii pederost te mantuie, si dracu cunoaste Biblia pe dianfara
Despre secte, exact , fiecare atre o doctrina pe care o ridica deasupra celeilalte, prin asta se identifica, desi nu toti recunosc, Penticostalii prin Glosolalie, Baptistii, acentul pe botez, mantuirea juridica, Adventistii, ziua sabatului, etc, e foarte usor ca dupa ce iti creezi o doctrina sa aduci intreaga Biblie la picioarele ei, logica e simpla, dumneata nu vei intelege in acelasi mod versetele despre vorbirea in limbi ca un penticostal, nici el nu va intelege versetele cu privire la Sabat la fel ca dumneata, desi ambii folositi numai scriptura, sunteti independenti de orice influenta omeneasca si atribuiti interpretarea Duhului Sfant, pe mine ma depasesc astfel de faze

A adevarat, multi L-au cunoscut si Slavit sa fie Numele Domnului, dar iti zic ca azi, multi nu mai ajung la Hristos, cum citesc Vechiu Testament, au si renuntat, chiar spunea cineva (din pacate) ca ii pare rau ca a citit Biblia pt ca i-a facut mult rau,
Si multi multi altii care citesc si nu inteleg, care citesc si se smintesc
Unde vreau sa ajung..Sa nu credeti ca sunt impotriva citirii Scripturii, o nu, chiar indemn la citirea ei, dar cu precautie fata de unele categorii de oameni, tocmai pt ca citirea in necunostinta de cauza a Bibliei i poate nu apropia ci departa de Dumnezeu
Daca o sa mergi intr-o universitate sa imparti biblii studentilor vei intampina desigur multe reticente, si unele dintre ele tocmai din cauza ca altii au mai impartit biblii fara niciun indreptar, studentii internauti din ziua de azi cand au citit primul capitol den Geneza, s-au dat pe spate de ras, au zis k e fabula si credinta asta si au inchis Biblia pt todeauna
biblia e o carte Speciala, tocmai pt ca e Cuvantul Lui Dumnezeu, si citirea ei implica rugaciune si legatura permanenta cu un indrumator
Evident ca Dumnezeu lucreaza, face minuni si azi, si prin Biblie si prin preoti sa fi sigur, Si in Romania sunt multe exemple de preoti care schimba caractere, a fost Arsenie Boca, Cleopa, Trifa, este Arsenie papacioc, Rafail Noica, Pomohaci, Nicolae Pavel, Marian Marcus etc

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 16:04:27
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

Pentru cei ce vor sa studieze evolutia Sfintei Liturghii le-as recomenda Karl Christian Felmy(pastor lutheran convertit la Ortodoxie), De la Cina de Taina la Dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe, daca am fost off topic iertati dar am observat cate ceva scris de Sfanta Liturghie
Vechi 04.06.2009, 18:12:40
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:

Har si Pace de la Domnul!
Pe mine nu ma intereseaza "evolutia" termenului presbyteros decat cel mult din punct de vedere filologic. Din punct de vedere teologic, important este ce a insemnat in perioada apostolilor, si ce inseamna astazi. Slujba pe care o indeplineste prezbiterul de azi (la cultele neoprotestante) se suprapune perfect peste cea de presbyteros.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Definitie topcat Generalitati 9 28.09.2008 10:41:01
O definitie a singuratatii Ioan_Ciobota Generalitati 14 28.11.2007 09:03:32