![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Aceasta relatie este curata, oameni buni, Dumnbezeu a facut-o curata. Au fost chiar sinoade care au condamnat pe cei care spun ca nu ar fi curat 'patul nuntii'. Nu numai barbati, dar si femei, sa le vad eu abtinandu-se cativa ani, si eu una as zice ca ceva nu e normal in relatia lor cu sotul si au o relatie simbiotica cu copilul/ Si ca femeie este normal sa ai dorinta pentru barbatul tau daca il iubesti. Mi se pare ca se poarta mult angelism la noi in ortodoxie de la o vreme.. Revenind la sarcina, e adevarat ca pot interveni aspecte medicale (pericol de nastere prematura din cauza contractiilor, lipsa de dorinta a femeii, sarcina inaintata etc..).. asta e altceva. Nu ca ar suferi copilul, asta e o SPECULATIE.
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ionela, mai documenteaza-te. Faptul ca dragostea trupeasca ar avea ca unic scop si scuza nasterea de copii NU este asta singura parere pe care o poti citi si nu este nici cea mai ortodoxa. Uite-te pe situl http://tainacasatoriei.wordpress.com...ele-monastice/ de exemplu. Citat de acolo: "A pune în lumină favorabilă sensul unirii fizice dintre soți înseamnă a-l aduce în corelație cu valoarea persoanei umane, a naturii, iar nu a contranaturii. Creștinismul primar a avut ocazia să creeze cultul fecioriei, pe care l-a atașat pe lângă acela al Preacuratei Măria. Cu această ocazie, abordează într-o manieră profundă și problema legăturii fizice dintre soți. Trecerea de la starea edenică la aceea a vieții care urmează căderii, face pe mulți dintre Sfinții Părinți să ezite în gândirea lor. Pentru mulți dintre ei, diferențierea între cele două sexe este o consecință a păcatului strămoșesc. În antropologia sa, Sfântul Grigorie de Nyssa, alunecă spre o spiritualizare excesivă, reducând ființa umană la angelism, la spirit pur. Ipostaza sa însă nu este convingătoare. Comunitatea conjugală este în mod clar, după referatul biblic, voită și binecuvântată de Dumnezeu. A văzut Domnul că toate sunt bune ” foarte”. Totuși, după unii scriitori bisericești, starea feciorelnică rămâne legată de persoană, iar căsătoria de specie, fapt care a făcut să perpetueze în gândirea teologică eroarea origenistă a identificării nașterii de prunci cu păcatul originar. Făcând din nașterea de prunci unicul scop susceptibil prin care să se justifice căsătoria, creștinismul din Apus, în frunte cu Fericitul Augustin, subordonează acest scop relațiilor fiziologice care însoțesc pierderea fecioriei, supunându-le unui dispreț metafizic și considerându-l ca stare inferioară. De la spiritualitatea excesivă până la angelism nu mai este decât un pas. Continuarea neamului omenesc ar implica pierderea integralității, aservirea persoanei și a spiritului unui element generic inconștient, în cele din urmă materiei. Un rigorism ostil sensului datoriei conjugale licite identifică în bloc trupul, iubirea și păcatul. Față de această atitudine, Biserica sinoadelor ecumenice a reacționat în mod hotărât. Abstinența conjugală suprimă erosul fără să-1 transfigureze. Dragostea curată dintre soți deschide un alt drum de apropiere către Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur, în perioada de maturitate a gândirii sale, susține cu deosebită energie această dreaptă învățătură, restabilind în mod magistral echilibrul tradițional." Mie asta mi se pare ca este invatatura ortodoxa, asa cum am invatat-o mai peste tot. PS Citatul STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP. mi se pare ca este din eistola catre Diognet, text apostolic, dar nu se refera la casatorie, poate ma insel...
|
|||
|
|||
|
Nu stiu daca am ales asa bine citatul, dar am sa mai revin cu altele despre Cununie dar cred ca am sa deschid alt thread care sa rezume ce s-a mai scris pe mai multe.
Doamne ajuta!
|
||||
|
||||
|
Draga frate Fani71,nu mi-am postat parerea ca sa ai tu motiv de discutie cu mine.Ar fi bine sa te mai documentezi tu un pic caci nu-ti dau dreptate.Am doi copii si intr-un fel sau altul i-am facut dupa ce m-am spovedit bine.Eram crestina numai prin botez.Pot sa-ti spun ca dupa 4 ani de casnicie inca nu aveam copii.Preotul mi-a dat canon ca la urmatoarea spovedanie sa-i spun ca-s insarcinata.N-as vrea sa-mi aduc aminte dar nu pot sa uit cat de tare m-a certat.Asa ca sa nu-mi spui tu mie ca rata impunge cand ea macaie si fuge.Casnicia nu e facuta,asa ,ca sa faci sex cu acte-n regula.Ca daca nu vrei copii ....nu-i faci......Si cum faci sex fara sa ramana femeia insarcinata?Doar daca te protejezi cumva...Si e pacat mare.Ce spun canoanele ?Cum se canonisesc cei care se pazesc prin orice fel?Cred ca tu incurci un pic lucrurile.Nici tu nu stii pe ce cale mergi,pe cea dreapta sau pe cea ocolita?Destinatia este aceeasi ,insa problema este ca pe una ajungi si pe cealalta nu.Pe care drum esti?Tu te uiti la toate postarile pe care le dai la altii sa se uite?Sau daca le vezi esti sigur ca le si intelegi?
|
||||
|
||||
|
Cat despre catolici.....?!Traiesc printre ei si cam le stiu parerea.Noi nu suntem catolici.Ce treaba ai tu cu ei?Aici se vorbeste despre noi.Ei o sa fie judecati dupa faptele neamului lor.Stiai ca dupa ce s-au despartit de noi ,de religia Ortodoxa,au aparut sectele?Cine stie de credinta nu pleaca in alta parte.Si daca nu stie,noi cei care stim,trebuie sa-i luminam.
|
|||
|
|||
|
Citat:
In ceea ce priveste subiectul nostru: relatia sexuala este data si pentru apropierea sotilor si intarirea relatiei de unire dintre ei, pentru canalizarea sexualitatii (evitarea dezordinii si a 'jocului cu focul', adica a adulterului si a desfranarii) nu numai pentru nastere de prunci. Citeste un pic sf. Ioan Gura de Aur si ai sa vezi, daca pe autorii mai noi nu ii crezi. Daca ar fi cum zici tu, atunci oamenii care s-ar dovedi sterili nu ar putea nici sa se casatoreasca sau ar trebui sa se duca direct la manastire in loc sa-si continuie casnicia. Or nu este asa in ortodoxie.. Despre contraceptie s-a discutat in alte parti si nu as vrea sa mai revenim la acest subiect delicat aici ca ar fdi chiar off topic.
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| am nevoie de un sfat | Nico11 | Pocainta | 2 | 06.04.2011 20:58:27 |
| am nevoie de un sfat | mariuca92 | Homosexualitatea | 91 | 26.04.2010 19:01:53 |
| am nevoie e un sfat | luminitam | Generalitati | 36 | 08.09.2009 16:29:03 |
| Am nevoie de un sfat | sophia | Generalitati | 10 | 13.05.2009 02:08:32 |
|
|