Citat:
În prealabil postat de Mihai3
Draga tutenes,
Pana la urma de ce crezi ca primele 7 sinoade ecumenice sunt infailibile?
ti-am spus nu confunda infailibilitatea cu impecabilitatea fiindca asta ii greseala pe care o fac protestantii si vad ca si ortodocsii, uite ce a vorbit Thomas Spidlik cu un preot ortodox despre aceasta problema, in rest chiar nu are rost sa continuam pe tema asta ca tu vorbesti despre ce intelegi tu ca este infailibilitatea papala
"Un alt exemplu: am fost să văd un drag prieten al meu român, marele teolog ortodox Stăniloaie, cu puțin înainte de moartea sa. Mi-a spus că nu poate înțelege infailibilitatea Papei. Atunci i-am replicat: Și tu și eu suntem infailibili. A fost surprins de răspunsul meu, așa că i-am explicat: Atunci când spun în timpul Liturghiei: "Acesta este trupul meu..., acesta este sângele meu..." sau când spun: "Te absolv de păcatele tale", acestea sunt cuvinte infailibile și aceasta este și infailibilitatea Papei, nimic mai mult. Apoi Stăniloaie a spus: Dacă infailibilitatea este înțeleasă astfel, atunci e simplu de priceput. Nu numai Papa este infailibil atunci când vorbește în numele Bisericii, dar și mama atunci când încearcă să-i vorbească copilului ei despre Dumnezeu. Preotul este infailibil în sacramente, iar Papa este și el infailibil atunci când vorbește în numele marelui sacrament, întreaga Biserică." (sursa)
si cu filioque nu inteleg unde vrei sa ajungi daca-i corect ce are daca e introdus in Crez, a fost introdus cand era nevoie nu de dragul de a prelungi Crezul, nu a fost motiv de schisma pt Sf. Maxim Marturisitorul nu e motiv nici pt mine.
|
pai draga Mihai,cred pentru ca ascult de BO care a pastrat neschimbate hotararile de la acele sinoade !
Stiu despre infailibilitate ce este cand papa vorbeste ex cathedra.
Dar nu inteleg,poate ma lamuresti tu,papii au fost un timp failibili si apoi infailibili?
BO zice ca Duhul purcede de la Tatal si este trimis prin Fiul(cu sensul ca Fiul il trimite).
Iar filioque a ajuns dogma recunoscuta in momentul cand s-a introdus in crez-si,repet sub presiuni politice;si eu cred ca filioque nu e corect,e erezie.
Iar schisma s-a produs datorita cardinalului Humbert,care a aruncat anatema asupra Bisericii Rasaritene !