Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.08.2009, 19:11:30
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

In mod normal, prin randuiala Bisericii si prin canoane, Impartasirea trebuie sa se realizeze cel mult o data la 40 de zile, iar aceasta se face dupa un post de cel putin 8 zile , post fara ulei...de aceia stiu ca nu se mananca peste, decat daca sarbatoarea se afla inainte de 8 zile , inaintea Impartasaniei.
Bine-nteles, lucrurile se prezinta intr-un mod mai maleabil acum, dar eu am fost educata si crescuta intr-o exigenta destul de mare, drept pentru care am fost nevoita sa tin cont de ea cativa ani ani din viata...
Acum, mi-am schimbat cumva optiunile, dar imi este greu sa nu tin cont de acea parte din mine care s-a supus atata timp la reguli absolul ne negociabile....in general emise de Duhovnicii de manastire.
Vechi 01.08.2009, 20:50:12
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
In mod normal, prin randuiala Bisericii si prin canoane, Impartasirea trebuie sa se realizeze cel mult o data la 40 de zile, iar aceasta se face dupa un post de cel putin 8 zile , post fara ulei...de aceia stiu ca nu se mananca peste, decat daca sarbatoarea se afla inainte de 8 zile , inaintea Impartasaniei.
Bine-nteles, lucrurile se prezinta intr-un mod mai maleabil acum, dar eu am fost educata si crescuta intr-o exigenta destul de mare, drept pentru care am fost nevoita sa tin cont de ea cativa ani ani din viata...
Acum, mi-am schimbat cumva optiunile, dar imi este greu sa nu tin cont de acea parte din mine care s-a supus atata timp la reguli absolul ne negociabile....in general emise de Duhovnicii de manastire.
Trebuie să ne iasă din minte cantitatea ( numărul ) , ci calitatea noastră, pentru a ne apropia de Sfântul Potir, cu inima curată și viața neintinată. Așa ne îndeamnă Sf. Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile și în general Sfinții Părinți. Biserica la ora actuală , a trecut de la rigiditate la o flexibilitate de neânțeles până la urmă. Nici o extremă nu este bună, oriunde și oricând, și mai ales când este vorba de Precuratele Taine.
Vechi 01.08.2009, 22:08:02
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Într una din conferințele sale, adunate în cartea intitulată Cultura Duhului, ieromonahul Rafail Noica spune : "Am redus pocăința la niște manierisme etico-morale sau, în cel mai bun caz, la o atitudine morală. Dar, vreau să zic că, daä ne reducem numai la moralitate, nici nu a început acea călătorie către veșnicia lui Dumnezeu, care , în limbajul Bisericii și în înțelesul adânc al cuvântului, se numește pocăință. Cu aceasta însă am spus ce nu este pocăința. Este , însă , mult mai greu să spui ce este ea. Doar cei care au trăit-o pot vorbi despre ea și aceștia o prezintă ca o stare paradoxală , o stare în care , aflându-se , omul are parte de durere, de suferință multă și , în același timp de bucurie ".
Vechi 01.08.2009, 22:15:33
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
.
Eu stiam ca daca este vreo dezlegare in ziua in care te impartasesti nu e nici o problema sa o tii. De exemplu, stiu sigur ca daca de impatasesti pe 15 august/25 decembrie/prima zi de Pasti NU trebuie sa tii post in acea zi.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 22:31:26
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Eu stiam ca daca este vreo dezlegare in ziua in care te impartasesti nu e nici o problema sa o tii. De exemplu, stiu sigur ca daca de impatasesti pe 15 august/25 decembrie/prima zi de Pasti NU trebuie sa tii post in acea zi.
Postul îl ți , dar cu dezlegare la pește ! Tot post e și se ține .
Vechi 01.08.2009, 22:34:16
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Nu, nu, sigur ca tii post in ziua de 6 august +peste.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 23:23:00
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
bineinteles ca nu trebuie sa tii post in acea zi, dar trebuie sa ajunezi in ziua respectiva - de la miezul noptii pana cand te impartasesti.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 23:31:06
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
inteleg ce vrei sa spui, pentru ca si mie mi-a venit greu la inceput sa accept mental sa ma impartasesc (aproape) in fiecare duminica. dar era si mai aiurea sa fac dupa capul meu si sa stau deoparte, cand parintele ne chema la impartasit. ce frumos este sa vezi cum se aseaza toti frumos la rand, si doar cativa raman pe margine, din motive numai de ei stiute. si ce trist sa vezi ca in bisericile romanesti sunt atat de multe duminici cand nu se impartaseste nimeni, desi este biserica plina.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2009, 11:55:34
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
inteleg ce vrei sa spui, pentru ca si mie mi-a venit greu la inceput sa accept mental sa ma impartasesc (aproape) in fiecare duminica. dar era si mai aiurea sa fac dupa capul meu si sa stau deoparte, cand parintele ne chema la impartasit. ce frumos este sa vezi cum se aseaza toti frumos la rand, si doar cativa raman pe margine, din motive numai de ei stiute. si ce trist sa vezi ca in bisericile romanesti sunt atat de multe duminici cand nu se impartaseste nimeni, desi este biserica plina.
Ai mare dreptate Mirela, oamenii participa la Sf. Liturghie, oamenii se spovedesc, oamenii postesc dupa putinta proprie si se infraneaza de la multe lucruri sociale, oamenii lupta cu ei insisi si cu mediul exterior, si cu toate acestea, cu toate ca exista atatia oameni absolut nepasatori fata de credinta si de Biserica, fata de pacate, cu toate ca acei oameni care incearca sa se apropie de Hristos, sunt respinsi intr-un mod aproape abuziv de tainele bisericii, sunt departajati mult prea aspru...sunt tinuti pe tusa pe motivul nevredniciei.
Dar, cine este vrednic, pana la urma ? ! Biserica greseste mult prin aceste desconsiderari si-si va da seama abia atunci cand numarul crestinilor va scadea considerabil..chiar daca aceiasi biserica se scuza ca acestia pleaca din necredinta, NU ESTE CHIAR ASA !

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul Maicii Domnului, scara spre Poarta Cerului Sf.Asteapta Generalitati 17 31.07.2012 00:18:42
Postul Adormirii Maicii Domnului sfanta Intrebari utilizatori 1 01.08.2011 21:16:16
Pelerinaj in insula kefalonia de ziua adormirii maicii domnului unde apar serpisorii agriniotour Pelerinaje la locuri Sfinte 0 29.01.2011 20:05:30
POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI jenica Generalitati 13 27.07.2009 15:01:57
Rugaciunea " Adormirii Maicii Domnului " icamilin Rugaciuni 0 30.07.2008 02:53:04