Citat:
În prealabil postat de vsovi
Andu3
Este suficient sa te urci intr-un turn (asa cum si Newton a facut) si sa dai drumul la un mar si vei vedea ca marul nu cade la baza turnului pentru ca pamantul se invarte.
R: Poi de ce sa nu cada? sau nu are aproximativ aceiasi viteza initziala shi marul ca shi baza? asta in cazul in care s-ar invarti pamantul, deci cum vitezele tangentziale initziale difera foarte putzin potzi sa le consideri identice shi daca s-ar invarti pamantul inseamna ca ar trebui sa cada exact la baza turnului dar daca nu e asha inseamna ca e ciudat, da, ar trebui sa cada exact la baza turnului daca pamantul se invarte sau dumneata n-ai aruncat un mar in autobuz? s-a lipit de parbrizul din spate? nu cred... deci daca marul din turn cade lateral este o alta ciudatzenie shi nu e din cauza rotirii pamantului, mai ales ca pamantul nu shtiu daca se roteshte... nu-i exclus, dar nu e sferic... ca asta e doar o presupozitzie, un model explicatzional.
|
BA NU !!!
Initial marul pe care il tii in mana are aceeasi viteza tangentiala cu celelalte repere asa cum si tu afirmi (turnul si omul din varf), pentru ca tu i-o imprimi obiectului (prin tinerea in mana). In momentul cand ii dai drumul obiectului in atmosfera forta principala care actioneaza asupra obiectului devine gravitatia (care este orientata spre centrul pamanului sferic). Pana atunci omul anula aceasta forta gravitationala prin faptul ca il tinea in mana. In momentul eliberarii obiectului aerul nu-i mai poate imprima acea forta tangentiala (forta de frecare cu aerul este neglijabila in raport cu forta gravitationala). Decalajul se poate observa cu cat turnul este mai inalt.
Asadar orice obiect care cade in atmosfera o face spre centrul pamantului si nu spre pozitia scoartei care se invarte. Asa se intampla si pe pamant si pe marte si peste tot. Asa a facut Dumnezeulegile materiei si le-a facut bine.
PS. Nu stiu cine a facut primul experimentul Newton sau Galileo (am uitat)
Miscarea lunii sau a satelitilor artificiali (sper ca nu contesti si existenta lor) se face pe un principiu asemanator: Caderea continua in jurul pamantului. Oribita trebuie sa fie la anumita distanta in care satelitul sa sufere atractia pamantului dar sa nu intre in atmosfera (pentru a nu se produce frecarea), astfel se obtine o "cadere" permanenta pe langa pamant in forma aceea ovala.
Sunt multe de explicat dar cred ca trebuie sa le citesti tu inainte sa le combati bazandu-te pe "conspiratii fictive fara sens" sau pe discuri ale caror margini nu se mai termina si pe intelegerea gresita a Sfintei Scripturi.