Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2009, 01:05:05
Iustin32 Iustin32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
In continuare spune ca cine intra in odihna spirituala a lui Dumnezeu, se va odihni (va avea pace) si el asemenea lui Dumnezeu cand cu instituirea sambetei la Creatie [vers.10];
iar in finalul subiectului "odihna", face un apel sa intram si noi degraba in aceasta odihna spirituala pentru a nu experimenta nenorocirile de care au avut parte israelitii (e bine de stiut ca ei nu au ascultat de porunca lui Dumnezeu, au uitat sa pazeasca sambata si multe blesteme s-au abatut asupra lor din aceasta cauza)[vers.11]
In Biblia pe care un adventist mi-a aratat-o scria la Evrei 4,9

9. Drept aceea, s-a lasat o zi ca cea de sabat (in loc de) alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu , cum e la noi.

A cui traducere e nu stiu. Am impresia ca a lui Cornilescu, dar o zi ca cea de sabat e clar ca nu e sabatul, ci o zi asemanatoare cu ea, Duminica.
Gura pacatosului, adevar graieste (fara sa vrea).
Vechi 18.08.2009, 08:08:03
mititelu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin32 Vezi mesajul

9. Drept aceea, s-a lasat o zi ca cea de sabat (in loc de) alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu , cum e la noi.

A cui traducere e nu stiu. Am impresia ca a lui Cornilescu, dar o zi ca cea de sabat e clar ca nu e sabatul, ci o zi asemanatoare cu ea, Duminica.
Versetul este din traducerea preotului ortodox Dumitru Cornilescu. A facut si el unele mici greseli. "Ca cea" este o adaugire.

Va rog sa luati ca traduceri de referinta cele ale vechilor ortodocsi (la care nu aveti ce contesta - mai ales ca sunt in armonie cu originalul grecesc, pe care l-am redat intr-o postare recenta):

"Iata dara au ramas serbarea sambetei narodului lui Dumnezeu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.

"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905. - Biblia Nitzulescu, 1905.

Cum comentati aceste traduceri ortodoxe? Si, mai ales, cum va explicati marea diferenta intre traducerea vechilor ortodocsi si traducerea Bartolomeu Anania ("drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu"). Se pare, ca intre timp, cineva s-a hotarat sa schimbe ziua de odihna binecuvantata si sfintita de Dumnezeu. Cine o fi acela care vrea sa faca aceasta schimbare? Ca Dumnezeu nu este, in nici un caz.
Vechi 18.08.2009, 13:56:21
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin32 Vezi mesajul

Gura pacatosului, adevar graieste (fara sa vrea).
In traducere libera in limba romana, Evrei 4,9 ar suna cam asa:

"Ramane deci sambata pentru poporul lui Dumnezeu"

Pentru conformitate, consultati originalul grecesc in versiunea interlineara:

http://www.scripture4all.org/OnlineI...NTpdf/heb4.pdf

Si daca nu aveti incredere ca ar fi asa, puteti vedea aici pagina respectiva din Codex Sinaiticus, manuscris vechi de 1700 de ani!:

http://images.csntm.org/Manuscripts/GA_03/GA03_142b.jpg

Pe ultima coloana, cam in dreptul cifrei 20 se poate distinge foarte clar Sabbatismos. Asa a scris apostolul Pavel cu doar 250 de ani inainte: "ramane deci Sambata pentru poporul lui Dumnezeu", iar la data aceea, poporul lui Dumnezeu nu mai erau evreii, ci crestinii. Acesta este adevarul, rostit de Cuvantul lui Dumnezeu, nu de gura pacatosului.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CASATORIE ALBA nicoleta23 Stiri, actualitati, anunturi 79 05.07.2021 13:02:53
'CALUGARIA ALBA' Nosam Nunta 65 03.12.2020 14:32:51
Calugaria alba Angela Calugarul 169 06.01.2018 22:37:30
Casatoria alba Adriana_Crestina Nunta 7 11.08.2011 21:32:25