![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() Citat:
Eu nu vreau sa "invat" de la ortodocsi. Eu vreau sa devin ortodox. Strabunicii mei au fost ortodocsi, bunicii mei la fel (acum bunica mea este catolica), parintii mei au fost botezati la ortodocsi dar dupa s'au dus la catolici. Eu vreau doar sa ma intorc in Biserica Mama. Eu vreau sa ma mantuiesc. Si voi incepe chiar de maine, mergand la slujba si sper sa vorbesc si cu un duhovnic de acolo. Dumnezeu sa ma ajute! Citat:
Deci, tu ce crezi despre acele racnete? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Dar daca bunicii si strabunicii tai erau luterani? Citat:
Sa te ajute Dumnezeu in tot ce ti-ai propus!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Au crescut in ortodoxie dar din diferite motive au trecut la catolicism. Punct. Citat:
Multumesc! Dumnezeu sa aiba grija de tine. |
|
|||
|
|||
![]()
Era o intrebare ipotetica, ce faceai daca erau luterani?
|
||||
|
||||
![]()
Dar daca erau eschimosi? Sau musulmani?
Dar uite ca nu sunt! Sa privim realitatea asa cum e fara ipoteze absurde! |
|
||||
|
||||
![]()
Din cate observ topicul cere sa scoatem in evidenta diferentele. Ceea ce nu-i greu. Mai greu este sa-l respecti pe cel de o alta confesiune. Si aici ne intalnim cu un mare paradox. Mi se cere sa-l respect in faptul ca el nu traieste Ortodoxia. Ceea ce nu-i putin lucru. Dar asa cum am spus in alta parte - de vreme ce Dumnezeu ii mentine si pe acestia in existenta, eu nu trebuie sa-i urasc.
Revenind la tema topicului - exista un accent pus pe rastignirea lui Hristos, pentru ca prin moartea Sa, El satisface onoarea jignita a Tatalui. Nu-i intamplator ca Hristos apare de cele mai multe ori in reprezentarile catolice ca robit de suferinta. Si de aici icoana a ajuns sa fie exclusiv realista. Intr-o astfel de situatie chipul divin din arta dispare. |
|
|||
|
|||
![]()
Despre purgatoriu:
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...52-purgatoriul mai pe sucurt: "Teologii catolici gasesc intemeiere pentru aceasta dogma mai ales in versetele 13-15 din capitolul 3 al primei epistole catre corinteni a Sfintului Apostol Pavel, in care se conclude ca unii vor fi mintuiti ca prin foc. Sfintul Isaac Sirul da adevaratul sens al acestor cuvinte. Aratarea lui Hristos la infricosatoarea judecata va fi, intr-adevar, ca un foc pentru cei neprimiti in Imparatie, dar nu toti vor percepe la fel acest foc. Cei care nici nu au vrut sa stie de Hristos si de poruncile Lui in viata aceasta nu-l vor recunoaste nici in acel foc si li se va parea un foc material, de care au auzit ca focul iadului la care se vad condamnati. Cei care L-au recunoscut pe Hristos, dar au cazut in pacate marturisind ca si Sfintul Apostol Pavel ca "nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc", Il recunosc pe Hristos in focul aratat si Domnul va lucra in ei ca un instantaneu foc curatitor." Marinescu, Elena (red.), Vademecum crestin ortodox, Bucuresti, ed. Sofia 2003 o carte ce explica foarte bine diferentele (si argumentele) intre ortodoxi, catolici si protestanti |
|
|||
|
|||
![]()
Despre imaculata conceptie a Fecioarei Maria:
http://www.crestinortodox.ro/diferen...fecioare-maria http://www.crestinortodox.ro/maica-d...cu-duhul-sfant http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...-sfanta-treime http://eresulcatolic.50webs.com/conceptia.html Pe scurt: "Totusi nasterea Lui din femeie la aceasta "plinire a vremii" s-a facut sub lege, ca pe cei de sub lege sa-i rascumpere, ca sa dobindim infierea (cf. Gal. 4, 5-6). Adica Fiul lui Dumnezeu S-a facut om nu numai prin creatie, ci si prin nastere, luind prin aceasta din firea noastra afectele si coruptibilitatea de pe urma pacatului, dar fara de pacat. Aceasta L-a pus sub legea acestor urmari, ca sa le biruiasca si ca sa scape astfel pe toti fratii Sai de sub lege, sau sa-i faca din robi legii, fii liberi ai lui Dumnezeu" D Staniloae, Teologia dogmatica ortodoxa, vol II, Bucuresti, EIBMBOR, 2003, p.90 "A nega ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu inseamna a nega ca Insusi Fiul lui Dumnezeu S-a facut Fiul ei, deci Fiul omului. De ce a pus Iisus Hristos atita accent pe numirea Sa de Fiul Omului?" idem, p.80 pentru ca cele doua citate de mai sus sa fie valabile, Fecioara Maria trebuie sa fi fost om, nascuta asemeni restului oamenilor |
|
|||
|
|||
![]()
Daca Biserica Ortodoxa nu admite decat doua stari dupa moarte, iadul sau cerul, de ce face rugaciuni pentru cei morti? E ceva inexplicabil! Biserica Catolica admite si o a treia stare, adica si una temporara, numita purgatoriu: de aceea se roaga pentru cei morti, adica pentru cei care sufera un chin temporar dupa moarte, deci diferit de chinul vesnic al iadului, din care nu este scapare, caci, asa cum mentioneaza Evangheliile, acesta este vesnic.
ivanton2003@yahoo.it |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Drumul Crucii, Calea Pocaintei, nevointele duhovnicesti. | alexmatei | Spiritualitatea ortodoxa | 0 | 16.03.2012 20:22:04 |
Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata | tatolivia | Intrebari utilizatori | 0 | 09.10.2011 15:10:56 |
Lamuriri despre teologie si stiinta | VladCat | Teologie si Stiinta | 12 | 11.04.2011 00:24:14 |
Despre purtarea crucii | ionut12 | Generalitati | 8 | 30.11.2010 18:47:54 |
|