![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Emotie de toamna - poem de Nichita Stanescu
A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Ma tem ca n-am sa te mai vad, uneori, ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori, ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain, si el o sa se-nchida cu o frunza de pelin. Si-atunci ma apropii de pietre si tac, iau cuvintele si le-nec in mare. Suier luna si o rasar si o prefac intr-o dragoste mare. ------------------------------------------------------------------------ Si tot alerg - de Adrian Erbiceanu Mi-s drumurile toate o podvoadă, O carte răsfoită înapoi, Un Zig și-un Zag ce-nnoadă și deznoadă Neliniștea trăirilor din noi; Mi-s apele meandre ferecate, Un dans de umbre făr’ așezământ, Arpegii volatile, dispersate De plămădirea primului cuvânt; Mi-s gândurile scame de urzeală, Eșafodaje ce se regăsesc Sub dalta sângerând de osteneală… Și tot alerg, și… nu te mai găsesc… __________________________________________________ ______ Cina cea de taina - de Vasile Voiculescu Bateai domol si norii silnici cerneau zadarnic sa te-ascunda Când ti-am deschis, în noaptea ceea, camara-mi sufletului scunda. De cum intrasi, târând lumina de lunga-Ti haina aninata, Chilerul mi-a parut mai muced, poiata mai întunecata. Dar ridicasi din tinda mâna usor spre-a binecuvânta, Si iata, se bolti tavanul,-naltându-se deasupra Ta. Te-am cunoscut, desi venisesi un tanic oaspe nechemat, Si-am priceput ca Ti-este sete si înca, Doamne, n-ai cinat. "M-am abatut sa fac la tine, de-ngadui, cina cea de taina. Chiverniseste pentru Paste si pune-ti grabnic alta haina, Aduna rudele si sotii cu slugile la sarbatoare, Si toarna apa calda-n vase, sa-i spal frateste pe piciore". "Stapâne, Ti-am raspuns si glasul în gât mi se facuse ghem În tot pamântul n-am pe nimeni sa vie-atuncea când îl chem. Sarac si fara de prieteni ma ocolesc de mult drumetii, Caci n-am nici azima, nici sare pe masa goala a vietii. Priveste, ca-n pustietate-i: Doar eu în fata Ta ma scol Si nu-i o dramura de pâne sa-ti pun 'nainte pe pristol"... ...Atunci spre inima-mi crescuta purtându-Ti slobod bratul drept, Ca dintr-o lacra nencuiata mi-ai scos-o repede din piept, Ai rupt-o, lesne ca pe-o roada ce coapta spânzura de ram, Si n-am simtit nici o durere, asa de bucuros eram. Apoi, frângând-o bucatele, cum nu aveam la cina soti, M-ai dus tacut la o rascruce si-am împartit-o-n zori la toti. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 15:54:36 |
| poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 19:15:49 |
| Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 16:59:15 |
| Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 12:46:00 |
| Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 15:31:41 |
|
|