![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ca sa nu mai zic de impartirea forumistilor... ce mai idei! |
|
|||
|
|||
![]()
100% de acord cu tine, Andrei.
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ba eu zic ca da! Depinde cum vezi lucrurile. Sa imbatranesti este tot un fel de ajutor. Iti vezi riduri pe fata.. sa le ascunzi? De ce? Nu este mai firesc sa accepti ca imbatranesti si mori? Nu traim etern pe pamant si cred ca fiecare etapa din viata trebuie traita firesc, nu negata! Batranetea cred ca are rostul ei.. ne forteaza sa trecem cu gandul dincolo de lumea aceasta. |
|
||||
|
||||
![]()
Sfantul Ioan Gura de Aur, referindu-se la farduri, zice:
„De ce adaogi de la tine in faptura lui Dumnezeu cea desavarsita? Nu-ti este de ajuns ceea ce a facut Dumnezeu; ci ca un mai bun arhitect incerci sa indrepti si sa dregi lucrul Sau, te impopotonezi si batjocoresti pe Creatorul”. Pe femeile frumoase el le intreaba: „Dumnezeu te-a facut frumoasa! De ce te slutesti? Dupa cum o statuie de aur ar murdari-o cineva cu noroi din mocirla, tot asa fac si femeile care intrebuinteaza sulimanuri pe fetele lor”. Dar nici femeile urate n-au nici un folos sa se fardeze, dimpotriva le urmaresc nenumarate pericole. Sfantul Ioan spune: „De altfel, ce castig ai de la frumusete? Nici unul, ci lupte mai multe, barfeli mai multe, primejdii mai multe, banuieli mai multe. Pe cea care nu este frumoasa n-ar banui-o cineva, pe cand de cea care inca mai intrebuinteaza si sulimanuri si multe podoabe, imediat lumea isi face o idee rea despre ea, si barbatul ei convietuieste cu banuiala […] Aceea in curand se ofileste din pricina sulimanurilor, capatandu-si o infatisare de molesire, de desantare, de desfranare, si chiar sufletul ei devine grosolan si plin de cea mai mare si mai totala lipsa de rusine, fiindca frumusetea spre aceasta atrage indeobste pe o femeie. […] Nu este nici un avantaj daca una este frumoasa iar alta nu; avantajul este ca aceea, chiar frumoasa fiind, sa nu desfraneze, iar cealalta sa nu fie rea”. Femeia care este preocupata de podoabe, este in aceeasi masura atinsa de mandrie si de slava desarta, care trag dupa ele o multime de alte pacate. Sfantul Ioan spune: „Cine se infasoara cu legaturi de acelea (cu podoabe) se uita in toate partile sa vada cine s-a uitat la ea si cine nu s-a uitat, este plina de mandrie, este cuprinsa de griji si de mii de alte patimi”. |
|
|||
|
|||
![]()
De ce din punct de vedere ortodox nu-i tocmai cuvios pentru o femeie sa poarte podoabe sau sa se machieze, dar in acelasi timp portul preotesc abunda de podoabe de aur, pietre, matasuri etc. Cum mai vine treaba cu piosenia ???
Ziceti de baieti ca nu-i in regula sa poarte parul mai lung, dar preotii nu il poarta tot asa, in plus au si barba lunga ( cel putin majoritatea ) ??? E un hiatus aici pe care nu-l inteleg. Ori alegeti benevol sa ignorati lucrurile astea, ori pur si simplu discutia e facuta doar de dragul de a intra in polologii absurde. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu ma crezi ? pai hai sa deslusim amindoi ! : 1. de departe se vede ca nu ai avut rabdarea sa citesti tot topicul ci doar te-ai repezit sa-ti spui parerea ! Multe au fost parerile in care se aduce ca baza sf. canoane pt. interzicerea podoabelor si a machiajului . Ba chiar parintele negroponte spune f. frumos ca podoaba femeilor sa fie virtutile crestine si nu cele trupesti pt. ca acestea din urma doar incinta dasr nu cuvinta ...despre nimic ! Pot ,,cuvinta" doar pt. cei care sunt muti de admiratie pt. trup ! 2. nu prea citesti literatura duhovniceasca si ziditoare de suflet pt. ca daca ai fi facut asa ceva nu aveai cum sa-l eviti pe arhiiubitul parinte Paisie aghioritul . La acesta intro zi a venit un tinar latos, cu parul in neorinduiala ,avind astfel o fizionomie disgratioasa. Parintele l-a intrebat scurt : ,,... fiule, esti afiorasit ?"(esti dedicat slujirii bisericii). Acesta a raspuns negativ. Parintele a continuat : ,,... atunci sa pui mina sa te tunzi ,sa-ti ingrijesti trupul si sa nu mai umblii neglijent !" 3. nu numai ca nu citesti literatura duhovniceasca dar nici pe Eminescu nu prea l-ai citit... in scrisoarea a V-a ne spune istoria lui Samson,de parul lui lung, si de soarta care a avut-o. 4. nici biblia nu prea ai citit-o ,pt. ca astfel aveai sa afli de ce Samson avea parul lung (Eminescu nu ne spune asta ci ne introduce direct in subiect, pt. el avind importanta sfirsitul lui Samson si cauza sfirsitului lui ), ce reprezenta acest par lung pt. cei afiorasiti Domnului. Aceasta cauza este si astazi baza in care cei ce sunt slujitorii lui Hristos cit si cei ce au ales sa imbrace chipul ingeresc (calugarii)nu-si tund parul . Desi este regretabil ca nu toti slujitorii lui Hristos sunt purtatori de par si barba lunga, de... acestia ,atita legatura doresc ei sa aiba cu Hristos : pina la par si pina la semnificatia acestuia ! 5. treaba cu piosenia sta astfel : toti sefii de state ,de guverne,regi ,imparati si demnitari cauta sa se imbrace cit mai frumos ,elegant si corespunzator rangului si demnitatilor lor. Intilnirile cu ei urmeaza un anume protocol, anumite uzante, politeturi si bunavointe iar uneori chiar bucurie . Pai daca asa se imbraca niste regi si imparati lumesti a caror cinste si imparatie este trecatoare pai Imparatul imparatilor si Domnul domnilor a carui imparatie este vesnica nu este firesc (din multa bucurie, cinstire, dragoste si nemincinoasa venerare)ca palatele Lui (adica bisericile Sale)sa fie cit mai frumoase si slujitorii lui sa fie cit mai cu cinste si frumusete invesmintati cind I se infatiseaza(cind oficiaza slujbele cultului public) ? Asadar ,aici nu este nici un hiatus, nu se ignora benevol nici un lucru din cele pe care le presupui tu,discutiile nu prea dau in poliloghii( atentie la cum ai scris tu !)absurde dar cu siguranta este vorba de o necunoastere a ta dublata de fronda ! Sa pui mina si sa mai citesti si ai sa vezi ca lucrurile se mai indreapta de la sine. Este bine ca atunci cind intri pe un topic sa il citesti in intregime iar daca este mare si nu ai atita rabdare macar sa ramii rezervat si sa nu te arunci in discutie . Pace tie ! Last edited by zaharia_2009; 20.09.2009 at 15:26:21. |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Zaharia,
Am citit 90% din ambele topicuri deschise pe acelasi subiect. Intentia mea nu e de a ma insera fara nici un rost in discutie, doar am cateva nedumeriri la care as fi asteptat raspunsuri mai coerente si mai ...obiective. Tot nu consider ca e corecta aceasta discriminare, atat a femeilor cat si a persoanelor ce nu apartin direct castei de slujitori ai bisericii, cum ii numiti dumneavoastra. Discutia din start mi se pare absurda, nefiind nimeni in masura sa decida ce poate fi considerat podoaba sau nu. Mi se pare ca tine de propriul gust si de propria deprindere a fiecaruia felul in care decidem sa se imbracam sau sa folosim diferite accesorii fara a fi nevoie sa fim catalogati in vreun fel. Genul acesta de atitudine naste discriminari ilogice si orice forma de discriminare are la baza un strat gros de sentimente negative in frunte cu frustrarea. Nu-mi arde de glume. Imi arde de bunul simt si de ratiunea care ar trebui sa fie definitorii pentru o persoana care se vrea membra cu drepturi depline ale societatii. Nu parul, nu crucile de 3 kile de aur, nu orice alt element din aceasta vasta categorie a esteticului sunt marci ale binelui sau raului. Nu-i nici o virtute in a arata cu degetul pe celalalt, din contra e o dovada de superficialitate. In fond ceea ce noi vedem in el e doar aspectul fizic. Mai moral si mai corect ar fi sa incercam sa il cunoastem si sa il respectam in masura in care este posibil, fara a incerca sa il judecam. P.S. Mea culpa pentru polologhii ( din cate stiu sunt acceptate ambele forme de singular polologhie si poliloghie, asa ca am presupus ca si la plural s-ar accepta ambele radacini ).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In felul in care ,,te prezinti" esti departe de ortodoxie,desi cred ca ar fi trebuit sa o inveti bine la scoala (ma refer la disciplina religie) esti insa f. aproape de umanismul fara rigori si frontiere. Cred sincer ca nu ai nimerit forumul pt. a te lamuri. Biserica este in primul rind o institutie divinoumana (nu pt. ca asa ne place noua sa spunem ci pt. ca asa a hotarit cel ce a infiintat-o)care are reguli precise si viata riguroasa. In biserica nu functioneaza zicala : ,, mai da romane, mai lasa jupine !" De asemenea, biserica nu obliga pe nimeni sa faca parte din ea ci doar daca voiesti. Chiar astazi Hristos a spus la sf. liturghie : ,,...cine voieste sa-mi urmeze sa se lapede de sine sa-si ia crucea si sa-mi urmeze " .Unde ai fost de dimineata ? de ce nu ai fost la sf. si dumnezeiasca liturghie ? sau daca ai fost de ce ai fost cu cugetul raspindit si nu ai trait liturghia? Mai ramine sa te gindesti bine daca doresti sau nu ortodoxia... dupa aparente(aceasta este o exprimare eufemistica)deocamdata nu vrei asta ! Speranta piere ultima ! Last edited by zaharia_2009; 20.09.2009 at 20:44:25. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Podoabele vestmintelor preotesti sunt un simbol al maretiei lui Dumnezeu, podoabele femeilor sunt folosite pentru influenta sociala si pentru atâtarea barbatilor. Principiile vietuirii crestine decurg din cautarea mântuirii prin slujirea lui Dumnezeu în toate faptele vietii cotidiene. Principiile lumii decurg din cautarea distractiilor trecatoare.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
despre imbracaminte si machiaj | oana72 | Generalitati | 183 | 19.11.2012 08:59:59 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre machiaj si bijuterii | danyel | Generalitati | 102 | 20.07.2007 16:15:30 |
|