![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Iata si textul initial:
clic aici sau aici Probabil el a fost tradus in romaneste inca din secolul al XIX -lea (sau chiar mai devreme) si tot atunci a fost tiparit si apoi retiparit cu numele de "Talisman". Am gasit ca, in Occident, prima atestare a "Scrisorii..." tiparite a fost anul 1795. Se mai vede ca aceasta ar fi primit binecuvantarea papei Leon al XIII-lea in anul 1890. Aici nu este vorba de plagiat in sensul juridic al cuvantului, ci in sensul moral. Atunci cand te "inspiri" dupa ceva esti dator sa mentionezi sursa. In cazul nostru trebuia sa aminteasca pe cele trei sfinte: Brigita, Matilda si Elisabeta. In felul acesta, totul ar fi fost corect. Dar probabil ca, acum doua secole, nu existau reguli atat de stricte in ceea ce priveste dreptul de autor. Asta nu-l scutea sa mentioneze sursa. De ce nu a facut-o? Pentru ca ortodocsii ar fi vazut ca cele trei sfinte apartin Bisericii Catolice si scrierea nu ar mai prezentat interes. De-a lungul celor 150 -200 de ani, cei care au retiparit "Talismanul" nu aveau de unde sa stie provenienta lui si nu si-au batut capul sa afle. Am descoperit si traducerea initiala, probabil facuta din limba italiana (vezi pag. 12): Clic aici sau aici Desi Sfanta Matilda a fost transformata in Sfanta "Maftiolita"(!?), totusi traducatorul a procedat corect si a mentionat sursa. Asa este corect si frumos! Last edited by dan_ion; 15.10.2009 at 18:11:01. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Asa ceva nu am mai vazut | costel | Stiri, actualitati, anunturi | 19 | 20.12.2015 14:40:25 |
Am vazut ceva odata... (sau atentia la ce citim???) | xanixade | Intrebari utilizatori | 5 | 10.01.2014 06:43:00 |
Sa povestim ce am vazut | cozia | Exorcismul | 143 | 24.02.2013 19:31:45 |
merita vazut | Sf.Asteapta | Generalitati | 18 | 30.08.2011 10:25:30 |
Un documentar cum nu am mai vazut. | Luca_002 | Generalitati | 46 | 15.12.2007 00:53:54 |
|