![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
@Cristiboss - dar nu te inteleg. Nu este normal sa fim curiosi sa invatam tot ce este legat de credinta? Cu ce gresesc daca imi place sa vad ce face preotul cu discul si anafura si etc.?
Citeam undeva niste explicatii (povesti), dar cu teremenii aia religiosi este greu de inteles. La spitale poti sa asisti la o operatie fara sa intri in sala (ca n-ai voie), intr-o camera speciala cu geam mare spre sala de operatie. Asa invata studentii si vad cum lucreaza chirurgii efectiv. |
|
||||
|
||||
![]()
Sophia, nu este nimic gresit in a vrea sa stii ce se intampla in spatele usilor inchise. Pana la urma curiozitatea este o calitate umana fara de care nu ne-am dezvolta in nici o directie.
Poti sa te uiti pe youtube, am impresia ca sunt niste filmulete care sa te mai elucideze. Si da, cred ca Biserica ar trebui sa faca un efort si sa explice unele lucruri pe pe intelesul tuturor, fara tot felul de cuvinte care isi aveau locul in limba romana vorbita acum 100 de ani, dar nu astazi. Daca nu stii ce inseamna fiecare moment al Sfintei Liturghii nu poti sa participi trup si suflet. De exemplu, putini romani ortodocsi stiu de ce este obiceiul de a ingenunchea in timp ce strana canta "Pe Tine Te laudam..." , sau chiar dinainte de la "Luati, mancati..." Sigur, toti se aseaza in genunchi, sau se iau dupa altii, dar de ce? Daca intrebi, lumea nu stie. Fiindca in timpul acelei cantari preotul in Sf Altar spune in taina epicleza, momentul cel mai sfant al Sf Liturghii, o rugaciune foarte importanta, prin care se invoca Sf Duh si se sfintesc Cinstitele Daruri care astfel devin Sfintele Daruri, adica chiar Sf Trup si Sange al Mantuitorului nostru cu care se impartaseste lumea. La biserica la care merg eu in Ro parintele nu spune rugaciunea chiar in taina, ci putin mai tare incat si restul credinciosilor pot sa o auda. Si astfel participi trup (ingenunchind) si suflet (stiind ce se intampla si fiind constient de prezenta Sf Duh mai mult decat oricand). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
eu cred ca influenta iudaica in timp si a pus amprenta oarecum ca exemplu in V T si femeile si barbati nu aveau voie 7 zile sa nu se apropie de un lucru,ca tot erea necurat de ce se atingeau,in NT nu mai relateaza aceste aspecte dar in schimb a ramas neschimbat referitot la femei dece?atata timp cat MAICA DOMNULUI a ridicat cinstea femei la cinstea ceea dintai atata timp ca EA fost si este ca FEMEIE mai presus de PROOROCI,APOSTOLI,CUVIOSI,MUCENICI......inseamna ca cinstea femeii e ridicata..., atata timp cat e mai presus de orice creatie de-a lui Dumnezeu excludem pe Hristos care e Dumnezeu si om inacelas timp,pe cand MAICA DOMUNULUI este faptura ceea mai importanta din creatie si este FEMEIE....Deci e un mare privilegiu sa fi femeie, i s-a dat cel mai mare dar ,acela de nastere de fii acela de a da viata ,si se zice cat de dureroasa e nasterea pe atat de mare e bucuria ei ...si aceasta bucurie nu are cum sa o inteleaga nimeni decat ea.....Atata timp cat DUMNEZEU sa smerit si sa nascut din femeie...tocmai pt ai ridica cinstea ei dupa cadere asta nu inseamna ca il face pe barbat mai presus.....in cartea faceri Dumnezeu a zis sa facem om adica a facut 2 si in acelas timp unul,nu exsita EGALITATE ci COMPLETARE unul fara altul nu poate trai si ce face unul nu poate sa faca celalanta si in acelas timp unul ,numai ca uni pt ca sau nascut barbati cred ca sunt mai sus,si aici il contrazic pe Dumnezeu ca ar fi facut femiea inferioara ,si Dumnezeu nu avea cum sa fac ceva imperfect ci toate lea facut cu intelepciune dar noi mereu in contrazicem zicand ..tu esti femeie esti facuta doar sa faci copiii.....si acest lucru revine din mandrie si iarasi revenim la primul pacat de inainte de a fi omul mandria de a se contrazice cu Creatorul ca femeia e inferioara lui..adica ca a facut lucruri inperfecte atata timp cat ii vezi inferioritatea ei...nu e vorba de discriminare cat despre contrazicerea omului cu Creatorul.....oare EL fiind creatorul nu ii era mai simplu sa ea tarana in 2 maini si sa sufle?da...ii era ...dar intelepciunea LUI fiind nemarginita a luat unul din altul ca unul fara altul sa nu poata exsista nici decum unul sal foloseasca pe altul inferior lui atata timp cat ambi se intorc in acelas pamant din care au fost luati....ambi au aceleasi neputine si dece?pt ca sa nu zica unul fata de celatat ca eu sunt barbat si mai curat sau invers eu sunt femeie si mai curata...au aceleas neputine ca uni si le stapanesc mai bine prin virtuti asta e alt ceva dar atata timp cat prin ambi circula sange cred ca sunt la fel...ca daca un barbat ar fi fost femeie ar face ceea ce face o femeie si invers...mi se pare incorect ca un barbat sau sau o femeie sa jundece partea opusa a sa de anumite pacate pe care ei nu le pot face din cauza sexului opus si inevitabil nu au cum si spre exemplu multi barbati judeca foarte dar foarte aspru unele chesti referitoare la femei dar sicer eu cred 100% ca de ar fi fost femei nu ar mai judeca asa aspru...dar spre norocul femeilor ca Dumnezeu e judecatorul tuturor..... in VT preoti se faceau numai din randul preotilor in NT oricine cu vocatie si chemare are voie,in VT se aducea jerfa de sange in NT se aduce jerfa fara de sange care e Hristos,si totusi perioada de ciclu la femei nu se gaseste in NT testament se gaseste in canoane care sunt luat o parte din VT....da in NT SF AP.Pavel zice ca preotul sa fie barbatul unei singure femei si episcopul la fel acum gasim episcopi calugari ceea ce ma suprinde ...in vechime episcopi erau insurati....oricum sunt multe chesti nelamurite,am inteles de ce sa ales ca barbati sa fie preoti pt faptul caci nu mi se pare normal sa slujeasca la acelas altar o femeie si un barbat pt simplu fapt ca in mare parte colegi de munca se incurca intre ei si pt a evita acest fapt care cu siguranta sar fi petrecut si cred ca in secolul 21 ar fi luat o mare amploare.....caci asa am fost creati sensibili unu fata de celalant asa um zicea SF VASILIE nu poti pune carbuni aprinsi si sa nu te arzi....de aici si faptul evitari unei femei in sf altar pt a nu deruta mintea celui care slujeste pt ca din vechime se stie ca si proroci si sf fugeau de femei pt ca asa a lasat Dumnezeu ca astfel nu sar fi imultit....de aceia exista acel loc in sf Munte pt ca atata timp cat SF Vasilie a zis neputinta barbatului fata de femeie,caci multi imparati regi exp Irod a fst condusi de femei... de aici reese si izolarea acelui loc.in VT pr.David,Solomon care a avut 700 de femei si exemplile sunt numai ca trebuie o interpretare logica...bine bine dar sa zicem de ce nu are vie o batrana sau o cocuta ...pt a nu se face loc altor interpretari.....cu siguranta voi fi contrazis de barbati care sunt condusi de mandria ca sunt barbati dar ascuzand acest lucru in spatele caci canoanele zic nu eu..dar totusi in spate ascuzanduse mandria de barbatie....uitand ca vrednicia se arata prin fapte si nu prin mandrie....singura diferenta intre oameni fie barbat fie femeie o face doar PACATUL....
Last edited by piedonee; 26.10.2009 at 02:27:08. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De asemenea, rugaciunile de invocare a sfantului Duh se fac cu voce tare si dupa 'pe tine te laudam'. Exista si biserici in Romania unde se face asta, de ex. 'biserica studentilor' de la Bucuresti.
|
||||
|
||||
![]()
Proscomidia poate fi vazuta la acest link:
http://video.crestinortodox.ro/paYxK...oscomidia.html |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc mult Costel. Acum stiu eu cum se face proscomidia si rugaciunile care se spun atunci. Chiar este educativ acest filmulet.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Poate ca nu la intrare este potrivit, dar oricum ar fi bine sa se faca la vedere.
Eu una am priceput niste lucruri acum si este si frumoasa toata aceasta simbolistica si acest ritual. Simti cu adevarat ortodoxia, pentru ca este ceva ce nu vezi la alti crestini. Si catolicii fac euharistia la vedere, dar la ei nu exista acel ritual al proscomidiei pentru ca ei au ostie si nu prescura/anafura. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul care nu ajuta la nimic | Delalucaci | Postul | 28 | 10.11.2014 08:56:28 |
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? | maria32 | Generalitati | 5 | 01.02.2013 11:31:53 |
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului | vidoveczandrei | Secte si culte | 861 | 29.08.2011 19:03:25 |
Preotul care calca pe locurile bolnave | cozia | Preotul | 29 | 28.10.2009 14:56:51 |
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... | pacatoasa | Umanitare | 0 | 13.10.2009 20:01:26 |
|