Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.11.2009, 20:14:25
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Universitatea Sorbona nu mi se pare a fi o sursă adventistă. Probabil tu ți-ai dori să auzi lucrurile acestea din surse ortodoxe, ia-ți gândul de la așa ceva! O asemenea informație n-o s-o citești în "Ziarul Lumina" și nu o s-o vezi pe "Trinitas TV".

Sabatarienii au constituit totdeauna o minoritate în creștinătate, excepție făcând Biserica Primară (mă refer doar la Biserica din timpul apostolilor, până la moartea lor). Atunci, raportul nu numai că era răsturnat, dar nu găseai absolut nici un creștin să păzească duminica!

Ca să-ți faci o idee despre gustul amar al unei minorități sabatariene (nu e vorba despre adventiști), citește te rog introducerea unei monografii de profil:

http://www.szavaigeza.hu/introd_RO.pdf

În decursul istoriei au fost mai multe grupări creștine ce au ținut sâmbăta, majoritatea în timpul Reformei (dar și înainte precum veldenzii), însă chiar confesiuni mai apropiate de ortodoxie precum Biserica din Etiopia (care în secolul trecut mai păzea sabatul). Dintre neoprotestanți amintesc baptiștii de ziua a șaptea, unele ramuri penticostale și adventiștii reformiști.
Ce-ar fi sa se puna aici pe forum toate cultele care au tinut sau tine sambata, impreuna cu anul infiintarii lor?Daca esti dragut chiar te-am ruga.
Vechi 14.11.2009, 21:16:47
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Ce-ar fi sa se puna aici pe forum toate cultele care au tinut sau tine sambata, impreuna cu anul infiintarii lor?Daca esti dragut chiar te-am ruga.
Cultul primilor oameni (poate e impropriu termenul) - 1 de la Creație
Cultul Mozaic - aprox. 1445 î.Hr.
Biserica Creștină - 31 d.Hr.
Vechi 15.11.2009, 12:08:31
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Cultul primilor oameni (poate e impropriu termenul) - 1 de la Creație
Cultul Mozaic - aprox. 1445 î.Hr.
Biserica Creștină - 31 d.Hr.
dintre care doar un exemplu are validalitate;primul exemplu e un fals cras, iar al treilea e la randul incertidunii, mai ales tinand cont ca Biserica de la inceput a tinut duminica; deci ai nimerit-o 1/3;
Vechi 15.11.2009, 12:53:55
Banned

Implicit

Citat:
dintre care doar un exemplu are validalitate;primul exemplu e un fals cras, iar al treilea e la randul incertidunii, mai ales tinand cont ca Biserica de la inceput a tinut duminica; deci ai nimerit-o 1/3;
Se înțelege din cele de mai sus că:

1. Primii copii ai lui Dumnezeu de pe pământ au ținut duminica
2. Evreii au ținut sâmbăta cu o anume doză de incertitudine
3. Biserica de la început a ținut duminica
?

Dacă asta ai vrut să spui, greșești fundamental și ar trebui să vi cu probe, ori probe nu ai decât la punctul 3 (și acolo parțial, dacă în "de la început" excluzi chiar... începutul, adică perioada cât au trăit apostolii).
Vechi 15.11.2009, 14:17:56
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Se înțelege din cele de mai sus că:

1. Primii copii ai lui Dumnezeu de pe pământ au ținut duminica
2. Evreii au ținut sâmbăta cu o anume doză de incertitudine
3. Biserica de la început a ținut duminica
?

Dacă asta ai vrut să spui, greșești fundamental și ar trebui să vi cu probe, ori probe nu ai decât la punctul 3 (și acolo parțial, dacă în "de la început" excluzi chiar... începutul, adică perioada cât au trăit apostolii).
1. "Primii copii" ai lui Dumnezeu nu tineau nimic, nici o zi de odihna.Astea sunt fabulatii pur adventiste si de o falsitate crasa.
2.Evreii au tinut ziua de odihna sambata.
3.Biserica de la inceput a tinut duminica ca zi de odihna, chiar daca la inceput exista posibilitatea sa se fi tinut impreuna cu sambata.Nu exista nici o mentionare ca duminica nu s-ar fi tinut, cum nu exista nici o mentionare ca sambata s-ar fi tinut.Dar toate referintele si izvoarele arata ca, crestinismul si biserica inca din inceputul vremurilor au tinut duminica.

Eu ti-am cerut sa-mi spui despre culte de-a lungul vremii care au tinut sambata.Ceva concret si universal.Nu ceea ce cultul adventist banuieste sau crede sau ce crezi tu.Ci culte cu date exacte, care au existat cu adevarat.Ar fi interesant sa avem un bilant al acestor culte si eu zic ca ar conta in contextul acestui subiect.
Vechi 15.11.2009, 14:50:12
Banned

Implicit

Citat:
1. "Primii copii" ai lui Dumnezeu nu tineau nimic, nici o zi de odihna.Astea sunt fabulatii pur adventiste si de o falsitate crasa.
Fabulație este presupunerea că primii oameni munceau continuu zi și noapte ca roboții. Iar că și copiii lui Dumnezeu făceau acest lucru este deja de domeniul absurdului și are menirea de a masca propria călcare a poruncii lui Dumnezeu.

Citat:
3.Biserica de la inceput a tinut duminica ca zi de odihna, chiar daca la inceput exista posibilitatea sa se fi tinut impreuna cu sambata.Nu exista nici o mentionare ca duminica nu s-ar fi tinut, cum nu exista nici o mentionare ca sambata s-ar fi tinut.Dar toate referintele si izvoarele arata ca, crestinismul si biserica inca din inceputul vremurilor au tinut duminica.
Dacă Iisus și apostolii ar fi călcat Sabatul cu adevărat (nu acuze ireale de-ale fariseilor), creștinismul n-ar mai fi existat. Iisus și Iosif ar fi fost uciși din prima zi în care deschideau atelierul de dulgherie în sabat, iar apostolii așișderea în primul sabat în care ieșeau în larg la pescuit. Ar fi fost plăcerea diavolului să extermine creștionismul încă din fașă. Crezi că dacă Iisus ar fi avut un singur păcat (în cazul de față călcarea poruncii a IV-a), ar mai fi putut deveni Mântuitorul nostru? Ați fi intrat direct în Iad cu icoana maicii Domnului în brațe fără putința de a mai fi mântuiți vreodată!

Citat:
Eu ti-am cerut sa-mi spui despre culte de-a lungul vremii care au tinut sambata.Ceva concret si universal.Nu ceea ce cultul adventist banuieste sau crede sau ce crezi tu.Ci culte cu date exacte, care au existat cu adevarat.Ar fi interesant sa avem un bilant al acestor culte si eu zic ca ar conta in contextul acestui subiect.
Tu-ți dai seama ce-mi ceri? Istoria consemnează doar frânturi ale unor minorități sabatariene de-a lungul erei creștine. De unde vrei să-ți scot "date exacte"? Există și asemenea date prin croinici însă un studiu exhaustiv nu cred că s-a făcut (nici nu s-a dorit).
Vechi 15.11.2009, 15:34:31
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Fabulație este presupunerea că primii oameni munceau continuu zi și noapte ca roboții. Iar că și copiii lui Dumnezeu făceau acest lucru este deja de domeniul absurdului și are menirea de a masca propria călcare a poruncii lui Dumnezeu.

Dacă Iisus și apostolii ar fi călcat Sabatul cu adevărat (nu acuze ireale de-ale fariseilor), creștinismul n-ar mai fi existat. Iisus și Iosif ar fi fost uciși din prima zi în care deschideau atelierul de dulgherie în sabat, iar apostolii așișderea în primul sabat în care ieșeau în larg la pescuit. Ar fi fost plăcerea diavolului să extermine creștionismul încă din fașă. Crezi că dacă Iisus ar fi avut un singur păcat (în cazul de față călcarea poruncii a IV-a), ar mai fi putut deveni Mântuitorul nostru? Ați fi intrat direct în Iad cu icoana maicii Domnului în brațe fără putința de a mai fi mântuiți vreodată!

Tu-ți dai seama ce-mi ceri? Istoria consemnează doar frânturi ale unor minorități sabatariene de-a lungul erei creștine. De unde vrei să-ți scot "date exacte"? Există și asemenea date prin croinici însă un studiu exhaustiv nu cred că s-a făcut (nici nu s-a dorit).
Cum sa se omoare Dumnezeu pe sine?Dumneata gandesti?Probabil face parte din teologia voastra in care Hristos nu e egal cu Dumnezeu si Dumnezeu din veac.Tocmai din pricina asta am zis ca voi nu aveti odihna.Iisus nu a avut nici un fel de pacat.Problema e ca voi nu prea intelegeti porunca a patra.Vezi aberatiile cu primii oamenii care tineau odihna.

Ce parere ai de asta:

Citat:
În prealabil postat de Maranatha Vezi mesajul
Ce parere aveti despre ce porunceste aici Dumnezeu?
Cum vi se pare Dumnezeu in acest moment?

Numeri 15
32 Cînd erau copiii lui Israel în pustie, au găsit pe un om strîngînd lemne în ziua Sabatului.
33 Cei ce -l găsiseră strîngînd lemne, l-au adus la Moise, la Aaron și la toată adunarea.
34 L-au aruncat în temniță, căci nu se spusese ce trebuiau să -i facă.
35 Domnul a zis lui Moise: ,,Omul acesta să fie pedepsit cu moartea, toată adunarea să -l ucidă cu pietre afară din tabără.``
36 Toată adunarea l -a scos afară din tabără și l -a ucis cu pietre; și a murit, cum poruncise lui Moise Domnul.

Nu e vorba de acelasi Dumnezeu plin de har si iubitor?
Nu exagereaza cumva aici?
Asa de drastic e cu neascultarea fata de porunci?
Nu seamana asta cu ruptul spicelor facut de apostoli sambata?

Oare de ce ni se spune in Evanghelie faptul ca apostolii faceau asta sambata si ca Hristos a facut multe minuni sambata?Nu cumva scrie ceva in evanghelie care e fara insemnatate?Ce zice apostolul Ioan "inca multe a mai facut Hristos, dar acestea s-au scris ca sa credeti".Hristos a tinut odihna cat timp a trait, ziua de Sabat , dar El a venit ca sa-i schimbe cursul, s-o invecheasca, si sa arate ca e aproape de pieire, impreuna cu Legea talionului,care daca ar fi fost desavarsita, nu ar fi venit Hristos s-o schimbe si ca urmeaza ziua pe care El ne-o va aduce,Ziua Domnului(Dies Domini), odihna pe care El a facut-o.Caci daca Vechiul Testament ar fi fost fara de prihana Dumnezeu nu ar mai fi hotorat un Nou Testament.El a venit sa invecheasca Sabatul evreiesc si sa-l duca spre piere.Caci "se va lua imparatia de la voi(evrei) si se va da neamului care va face roadele ei" si "voi face Sabatele lor sa inceteze".Hristos a venit ca sa implineasca Legea sa o inoiasca si sa o faca desavarsita,si sa aduca tot odata abudenta harului si prisosinta lui(a harului) asupra Legii si deasupra ei, si porunca desavarsita a iubirii.Despre cele zece porunci Hristos a vorbit, dar intr-un mod desavarsit acum dandu-le un sens mai suprem si mai maret, ridicand totodata povara Legii prin Har.

Macar o lista cu cultele care tin acum sambata,impreuna cu date sau linkuri despre ele, dar sa nu fie adventiste(linkurile) ca fac alergie la ele.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12