Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.11.2009, 19:16:40
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Inseamna ca toti suntem fara Dumnezeu in cazul asta, trasezi o linie foarte ambigua si nu vezi cum decurge de fapt viata omului in general...toti fac ce vor ei de fapt. Pe acest forum sunt curioasa daca exista familii cu 14 copii care s-au lasat in voia lui Dumnezeu, si care nu si-au programat numarul si momentul cand ar fi bineveniti, care s-au casatorit tarziu in loc sa o faca pe la 20 de ani si sa faca un copil imediat, care sunt singuri si nu sunt casatoriti si pretexteaza ca nu si-au gasit partea ( pai cum, alegi pe cineva din cei care iti ies in calea vietii... asta deja e voia ta clar...nu mai poate fi lasare in voia lui Dumnezeu!!!) si nici copii nu au facut!!

Pai nu inteleg de ce se face trimitere la Providenta numai atunci cand vine vorba de aducerea copiilor pe lume?????

Daca scopul vietii e sa ai copii si sa lasi totul in voia lui Dumnezeu, atunci cum e posibil sa alegem din oamenii pe care ii intalnim " partea noastra", nu ne casatorim cu oricine desi ar putea sa fie toti crestini buni in jurul nostru, dar nu simtim noi ca ne-am gasit omul si ...ooops mai cautam si asteptam, planificam data nuntii in functii de variate motive si nu ne casatorim intr-o saptamana, fara muzica, cu o masa simpla in familie, facem 3 copii din cauza ca tinem cont de..., de..., de..., de....,alegem serviciul care ne place si nu cel care se nimereste, alegem apartamentul in care vrem sa locuim, zona, tara in care vrem sa muncim, Biserica si Duhovnicul care ne sunt mai aprape de suflet, deci despre care lasat in voia lui Dumnezeu se vorbeste ca eu nu ma prind, sincer??? Ceea ce e interesant este faptul ca nimeni nu se sesizeaza ca toti alegem si alegem toata viata, nu exista om fara capacitatea de a alege si care face totul numai si numai cum vine....

Nu cumva si aici se aplica tot un subiectivism, fiecare criticand, alegand si laudand ceea ce ii convine lui, dar nu face nimeni de fapt lucrurile ca la carte...

Insasi conceptul asta de " abstinenta pentru a nu mai avea copii e singura metoda acceptata" e doar...Programare, Decizie, Impotrivire la voia lui Dumnezeu, Calculare. Nu poate exista metoda contraceptiva acceptata care sa fie compatibila cu voia lui Dumnezeu, eu asta incerc sa spun...nu isi da seama nimeni ca e o aberatie si se face o ierarhizare a metodelor de contraceptie penibila????
Doamne, mai fata ... ai aratat de multe ori ca ai maturitate, judecata proortodoxia,vietuire cvasicanonica spirit vigil si atitudine politicoasa. Dar acum ce se intimpla ??? Ai o dispozitie putin mai redusa ?
Pai de providenta este vorba tot timpul numai ca acum discutam despre contraceptie-sarcini dar ea se pune la fel de bine si cind discutam despre minie, mindrie, lacomie,desfrinare ,iubire de arginti,zavistie,icoane,parinti trupesti,copii,nasi de orice fel ,spovedanie, celelalte sfinte taine, viata duhovniceasca, sociala,mondena, enoriasi, preoti, calugari . Dumnezeirea(providenta)este masura, canonul, unitatea cu care se compara si se asambleaza orice de la stadiul de dorinta si gind pina la infaptuire.
Eu am rugat fratii si surorile care cunosc sfinti sau parinti imbunatatiti care au ajuns la stadiul acesta desfatindu-se sexual cu propria sotie sa ii nominalizeze. Este clar ca nu exista asa ceva . Dar tot eu pot sa va dau un exemplu de om care dupa ce s-a casatorit si i-a venit pe lume prima fetita a hotarit ,de comun acord cu sotia sa, sa-si intrerupa viata sexuala si sa devina casti .Acest om ,cunoscut in toata lumea crestina si si necrestina, roman de felul lui ,se cheama Dumitru Staniloaie,iar pt. toata curatia trupeasca si rivna sa intreaga a fost binecuvintat de D.zeu cu mari daruri ,iar stirea este publica de mai bine de 10 ani. Deasemenea este bine sa luam spre reflectie (ma refer doar la cei care si doresc aceasta):

,,Tinar am fost si am imbatrinit si n-am vazut pe cel drept prigonit si nici semintia lui cersind piine"
,,Dreptul ca finicul va inflori si ca cedrul cel din Liban se va inmulti" (Ps.91/12)
,,Arunca spre Domnul grija ta si El te va hrani,nu va da in veac clatinare dreptului (Ps54/25)

In final am inteles ce pozitie ai despre contraceptie.
Ma gindesc ca ar fi posibil sa fim in eroare : sa vorbim si sa sustinem acelasi lucru dar in formulari diferite (evident)si aparent sa avem impresia ca suntem in polemica . Voi fi mai atent de acum in colo !

Last edited by zaharia_2009; 23.11.2009 at 19:23:24.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 19:44:53
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Doamne, mai fata ... ai aratat de multe ori ca ai maturitate, judecata proortodoxia,vietuire cvasicanonica spirit vigil si atitudine politicoasa. Dar acum ce se intimpla ??? Ai o dispozitie putin mai redusa ?
Pai de providenta este vorba tot timpul numai ca acum discutam despre contraceptie-sarcini dar ea se pune la fel de bine si cind discutam despre minie, mindrie, lacomie,desfrinare ,iubire de arginti,zavistie,icoane,parinti trupesti,copii,nasi de orice fel ,spovedanie, celelalte sfinte taine, viata duhovniceasca, sociala,mondena, enoriasi, preoti, calugari . Dumnezeirea(providenta)este masura, canonul, unitatea cu care se compara si se asambleaza orice de la stadiul de dorinta si gind pina la infaptuire.
Eu am rugat fratii si surorile care cunosc sfinti sau parinti imbunatatiti care au ajuns la stadiul acesta desfatindu-se sexual cu propria sotie sa ii nominalizeze. Este clar ca nu exista asa ceva . Dar tot eu pot sa va dau un exemplu de om care dupa ce s-a casatorit si i-a venit pe lume prima fetita a hotarit ,de comun acord cu sotia sa, sa-si intrerupa viata sexuala si sa devina casti .Acest om ,cunoscut in toata lumea crestina si si necrestina, roman de felul lui ,se cheama Dumitru Staniloaie,iar pt. toata curatia trupeasca si rivna sa intreaga a fost binecuvintat de D.zeu cu mari daruri ,iar stirea este publica de mai bine de 10 ani. Deasemenea este bine sa luam spre reflectie (ma refer doar la cei care si doresc aceasta):

,,Tinar am fost si am imbatrinit si n-am vazut pe cel drept prigonit si nici semintia lui cersind piine"
,,Dreptul ca finicul va inflori si ca cedrul cel din Liban se va inmulti" (Ps.91/12)
,,Arunca spre Domnul grija ta si El te va hrani,nu va da in veac clatinare dreptului (Ps54/25)

In final am inteles ce pozitie ai despre contraceptie.
Ma gindesc ca ar fi posibil sa fim in eroare : sa vorbim si sa sustinem acelasi lucru dar in formulari diferite (evident)si aparent sa avem impresia ca suntem in polemica . Voi fi mai atent de acum in colo !
..........Dupa apelativul " mai fata" nici nu stiu daca s-ar mai merita sa citesc cele scrise de tine.................
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 20:28:29
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pai, draga Anna, daca esti foarte fertila (si sotul la fel), poti face copii si asa, in fiecare an, sigur. Cred ca eu daca ma casatoream la 20 de ani aveam vreo 15 pana acum.
Cum nu m-am casatorit decat la 36, am unul si al doilea pe drum, la 38 de ani ;-).

Unii oameni, sanatosi si cu mare credinta in Dumnezeu, si pe care ii admir, au curajul sa lase sa vina toti copiii si au uneori peste 10. Bravo lor - daca intadevar ii si cresc bine. Dar nu cred ca este intelept sa recomandam asta oricui. Cunosc si familii care dupa acest principiu 'crestin' de nepazire absoluta au avut multi copii si, ori pe unii nu au putut sa ii accepte si sa ii iubeasca, ori nu au reusit sa ii creasca cum trebuie (nu aveau capacitatea mintala si psihica necesara). Nu le-a ajunscredinta. Nu este bine sa ne gandim un pic inainte si sa ne masuram fortele?

De fapt vad ca s-a deviat subiectul, era vorba despre problemele lui pusicat. Ca sa revenim, Zaharia ii daduse sfaturi sa isi scormoneasca constiinta de pacate nemarturisite. Aici vreau sa spun ca nu este neaparat neortodox sa iti amintesti de un pacat nespovedit din uitare sau inconstienta si sa il spui - Noesisaa ia lucrurile putin rational. Da, se iarta pacatele uitate, si nu este bine sa fim prea scrupulisti si sa ne chinuim mintea si inima.
Dar iertarea nu este ceva mecanic, ca o spalare, este nevoie si de constiinta noastra, de constientizare si de intoarcere spre Dumnezeu (vezi fiul ratacitor - modelul spovedaniei) dar daca este vorba de ceva costitutiv, ceva care continua sa ne departeze de Dumnezeu, este bine sa ne spovedim de acest lucru. De ex: nu imi dadusem seama ca am ranit pe cineva, si am continuat sa il ranesc multi ani, prin anumite purtari sau vorbe care mie mi se pareau bune. Constientizez ce am facut, si ma si spovedesc.
Deci, draga pusicat, poate foloseste sa te gandesti ce anume te-a departat de Dumnezeu, si de sotul tau, cine stie, poate sunt legate. Poate ar ajuta si sfaturile unui psiholog. Mult curaj si putere.

Ce criticam eu la spusele lui Zaharia este caracterul legalist pe care il da pacatelor. Si, Zaharia, eu nu contest sau denigrez canoanele in general, da, ele sunt folositoare; ci spun ca nu trebuie absolutizate si ca oricum, trebuie revazut corpul canonic (unul din punctele din planul de lucru al multasteptatului sinod al Bisericii ortodoxe, de altfel). Exista canoane care nu se mai aplica desi ar trebui, poate, si altele pe care se tot bate apa in piua dar contin exagerari sau greseli. Nu asta era scopul lor, cand au fost scrise, sa ramana vesnic in acea forma. De altfel se si vede in dezvoltarea lor ca uneori unele le-au inlocuit pe altele.
In plus, aplicarea canoanelor la credincios, iconomia, este f importanta. Iconomia nu este o indulgenta, ci pur si simplu o aplicare.

Nu mai raspund la ce s-a scris despre contraceptie in general, am scris si am sa mai scriu in alte topicuri, dar Zaharia nu mi-a raspuns la intrebarea: sa imi spuna mie canonul in care se interzice pazirea naturala de a avea copii, prin abstinenta in anumite zile fertile. Din cate stiu eu nu exista absolut nici un canon in acest sens, si multi preoti recomanda aceasta metoda pentru a nu avea mai multi copii decat putem creste.
1.Deci sora,ti-a raspuns sora Marimira elocvent , iti raspund si eu ca folosirea calendarului catamenial este interzis nu de un canon anume ci de Hristos atunci cind spune direct : ,, Eu sunt calea, adevarul si viata " La cite aspecte ai invatat tu sa te gindesti ,sa ai in vedere, cind interpretezi aceasta afirmatie ??? Sau altfel zis cum intelegi referirea la viata (ma refer la faptul cum ai fost invatata sa ,,intelegi")
2.Parerea mea si a celor care m-au invatat dreptul canonic si bisericesc, este ca aceste canoane nu sunt bune, nu sunt rele, nu sunt dure...si nici moi, ci in primul rind sunt normative, obligatorii. Sunt de inspiratie divina si nu au alte calitati decit ca sunt garantul mintuirii omului cind sunt implinite. Pina cind Sfintul Sinod le va schimba ele se respecta asa cum sunt ,,in corpore" .
Dar totusi cred ca s-a strecurat o greseala la mijloc deoarece aparent avem aceleasi pareri desi in fapt suntem ,,in contra”.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 20:33:18
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
..........Dupa apelativul " mai fata" nici nu stiu daca s-ar mai merita sa citesc cele scrise de tine.................
Eu ce pot sa zic, fa cum crezi de cuviinta; eu l-am privit ca pe un familiarism ...s-a inteles altceva . De, principiul ,,scri soson ,citesti galos" are multe fete . Iarta-ma... si fa dupa cum iti este inima !!!
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 20:58:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Eu am rugat fratii si surorile care cunosc sfinti sau parinti imbunatatiti care au ajuns la stadiul acesta desfatindu-se sexual cu propria sotie sa ii nominalizeze. Este clar ca nu exista asa ceva .
Oamenii in general nu vorbesc de viata lor intima, este un subiect.. intim.
Asa ca nu te astepta sa citesti in sinaxare de cate ori faceau dragoste sfintii casatoriti si in ce pozitii.
Exista feluri si feluri de asceza. Exista si alte asceze si nevoiri in afara de cele sexuale. Bineinteles, masura este buna in acest domeniu, dar daca se face din viata intima un inventar de reguli, daca se face totul dupa un canon sau un tipic, ceva nu este in regula. Regulile sunt pentru orientare, pentru aducere aminte ca trebuie si o anume infranare, dar viata intima a unui cuplu trebuie sa fie si spontana, si depinde de multi multi alti factori decat un ritm hotarat din afara.
Nu stiu daca unii dintre voi au citit ce spune de ex. parintele Teofil Paraianu despre acest subiect. Am sa caut din nou textul.
Insa nu as vrea sa iasa iar ceva de genul 'in sabii sa ne taiem, sau in citate sa ne citam'... Nu aduc acest citat ca o dovada, ci ca un exemplu de gandire neinchistata in canoane.
As mai vrea sa adaug ca aplicarea canoanelor ca dogme, in mod absolut, contravine evangheliei, si mie asta mi se pare argumentul principal pe care l-as putea aduce pentru tot ceea ce spun cand critic aceasta aplicare. 'Nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om'; 'legea nu mantuie'. Etc.
Vechi 23.11.2009, 21:13:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Sa fii sanatoasa, Fani, si tu, si bebelul, sarcina si nastere usoara! Sa va bucurati de copilasi si sa ii cresteti cu dragoste, in frica de Dumnezeu! Ce va doriti, baiat sau fetita?
Multumesc mult! Ne dorim de un soi sau de altul ;-) Ce-o fi..
Vechi 23.11.2009, 21:17:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
1.Deci sora,ti-a raspuns sora Marimira elocvent , iti raspund si eu ca folosirea calendarului catamenial este interzis nu de un canon anume ci de Hristos atunci cind spune direct : ,, Eu sunt calea, adevarul si viata " La cite aspecte ai invatat tu sa te gindesti ,sa ai in vedere, cind interpretezi aceasta afirmatie ??? Sau altfel zis cum intelegi referirea la viata (ma refer la faptul cum ai fost invatata sa ,,intelegi")
2.Parerea mea si a celor care m-au invatat dreptul canonic si bisericesc, este ca aceste canoane nu sunt bune, nu sunt rele, nu sunt dure...si nici moi, ci in primul rind sunt normative, obligatorii. Sunt de inspiratie divina si nu au alte calitati decit ca sunt garantul mintuirii omului cind sunt implinite. Pina cind Sfintul Sinod le va schimba ele se respecta asa cum sunt ,,in corpore" .
Dar totusi cred ca s-a strecurat o greseala la mijloc deoarece aparent avem aceleasi pareri desi in fapt suntem ,,in contra”.
Adica cum, calendarul catamenial este interzis din cauza ca Hristos este calea, adevarul si viata?? Nu putem sa il urmam pe Hristos daca nu folosim fiecare ocazie lunara de a avea un copil? Nu il putem urma decat daca facem dragoste dupa calendarul bisericesc, strict? Netinand seama de nici un alt criteriu - boala, neputinta, programe complicate, dorintele celuilalt?

Zaharia, eu cred ca te-au invatat gresit. Pe mine m-au invatat altfel. Acum, cine are dreptate numai Dumnezeu stie, dar pe mine ma convinge mai mult si mi se pare mai mult in spiritul Evangheliei ce am invatat eu.
Vechi 23.11.2009, 21:20:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
Dar nu niste predicatori care spuneti lucrurile puternic, ci niste predicatori care duceti numai cuvantul. "Uite ce-am auzit! Nu mi-a venit sa cred. Uite. Chiar asa este? Sa verificam, este? Sa mergem!" "Domnule doctor, poftiti crucea in mana, poftiti icoana, fotografia mamei dvs. sau ce aveti mai drag. Ce mai aveti drag? Sotie, copii. Bine. Puneti mana pe tot, si spuneti-ne ce sunt anticonceptionalele? impiedica formarea omului, conceptia, sau ucide dupa 14 zile de la conceptie?"

Si doctorul daca atunci o sa aiba frica, cu mainile pe cruce, pe Evanghelie, pe ce are el mai scump, o sa ne spuna adevarul. Nu minciuna care-i vinde marfa. Nu minciuna cu care a facut contract cu farmacia. Pentru ca el daca spune asa, farmacia vinde.

Am calatorit la o conferinta impotriva avortului si am vazut, ceea ce cred ca o sa apara si la noi, ca noi luam tot ce-i rau. Am vazut niste cutii imense si bagai bani, putini bani, cat pentru o paine, si-ti veneau sase prezervative pe. loc. Cum sunt automatele de cartele pentru telefon. Si de acolo le luau.

Dar zic: "Dar de ce a fost nevoie de aceste automate si nu le vindeti la farmacie?" Zice: "Unii copii se jeneaza, parinte, si ca sa nu se jeneze au astea in gara, la scoala, in curtea scolii".

Am vazut cu ochii mei. Nu am auzit, am vazut! Ce facem? Ne schimbam sau nu? Daca nu ne schimbam, nu ne mai intalnim la anul. Nu mai putem. Se va intampla ceva.

Am trecut in anul 2000, nu am predicat asta pana acum, pentru ca este o psihoza. Avem de-a face cu o psihoza. Am avut de-a face cu psihoza anului 2000. Sfarsitul lumii e in mana noastra. Daca ne indreptam, il departam de la noi. Daca nu ne indreptam, il apropiem. Daca nu ne indreptam, sfarsitul lumii poate sa fie in orice moment.

Fratilor, sa avem convingerea ca azi lipseste Parintele Nicodim. El e prezent cu duhul, dar ne lipseste pentru ca nu e altul inca sa manuiasca cuvantul si sa sesizeze gravitatea trairii noastre acum. De aceea e greu si grav ca nu mai este. Ca nu s-a ivit altul ca sa sesizeze acestea, cum a sesizat el la vremea lui. Ati citit. Unde patrundea el dispareau carciumile, lautarii. Nu mai era nimic. Era numai: "Pre noi insine si unii pe altii, si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa
Adica cum, dupa 14 zile???
Nu exista asa ceva. Nidarea se produce dupa 5 zile de la conceptie. Uneori foarte rar prin folosirea anticonceptionalelor este totusi fecundat un ovul si atunci el nu se nideaza.
Si dupa aia vorbeste de prezervative.. Alea ce embrion omoara?
Atata inexactitate...
Vechi 23.11.2009, 22:07:34
antoradoi's Avatar
antoradoi antoradoi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Draga pusichet,

In mod sigur asta e o ispita de la diavol. Daca sunteti amandoi credinciosi ar trebui sa stiti ca casnicia e sfanta inaintea Domnului, si ca nu se poate desface decat pentru motive grave (adulter, caderea de la credinta a unuia din soti).

Rugati-va la Dumnezeu sa va ajute, se pare ca sotul tau are un moment mai dificil, o ispita. Isi face iluzii daca isi imagineaza ca va fi fericit fara tine. Fericirea se gaseste doar urmand poruncile lui Dumnezeu, iar porunca Lui despre casatorie este "Ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta". Da-i sa citeasca asta in Evanghelii, Matei 19:6

Dumnezeu sa va ajute!

Bogdan.

PS: Ar mai putea ajuta si un duhovnic sporit.
Rapid da-mi vina pe diavol.Dar omul ce face?Se lasa ,cu multa usurinta ,ispitit,pt ca-i place asa...N-as vrea sa-i scriu direct sotiei,dar am sa spun ca ,uneori ,nici comunicarea nu mai poate face nimic.Parerea mea este aceea ca omul e...frustrat.Tu-i ,elegant,ii spui "moment dificil"...eu ii zic:frustrare.Isi imagineaza ca va fi fericit fara sotie,zici,si..va fi.de ce? Pentru ca fericirea lui asta e,aceea pe care o cauta.Zadarnic vor incerca unii si/sau altii,si chiar un duhovnic sporit cu sfaturi.Degeaba e duhovnicul sporit daca nu-i si omul sporit.Poti sa-i faci omului incizie ,pe creier, si sa-i implantezi,fizic ,in tartacuta,Sfinta Scriptura,ca el ce va cloci in mintea ratcita ,aceea va face...
Acum doi ani ,un vecin ,de-al meu ,si-a parsit nevasta si s-a combinat cu o pipita,care lucra la un magazin de la scara blocului,pipita cu care el si sotia si-au baut zilnic cafelele,stind la taclale.In tot acest timp sotia n-a observat nimic.In ziua in care el i-a spus ca o paraseste pentru Angi,ea,sotia ,a ramas ca electrocutata.de ce-o parasea? pentru ca ea,sotia ,nu-i daruise copii,argumenta el....si zilnic,venea la scara blocului,de-si lua ,cu masina cumparta de catre nevasta,amanta,de la lucru.Aia,pipita,in vazul tuturor,cu nonsalanta urca "pe locul mortului",sarutindu-l cu foc,si demarau in tromba ,fericiti.Sotia ,dupa lamentari,dupa incercari de "comunicare" cu surzii,dupa plinsete si lupte cu ea insasi si cu cei din jur,a inaintat divort.In preziua primului termen,sotia care se afla la tatal sau in vizita,undeva la Constanta,s-a trezit in toiul noptii cu sotul,care plingind si tavlindu-se pe jos,i-a cerut sa se impace si sa-i faca un copil,si...bla..bla.Eram plecata in RUSIA,unde am stat trei saptamini.La intoarcerea mea acasa ii vad impreuna....??? ...O vara intreaga imi plinsese biata femeie pe umar si ore intregi petrecusem cu ea ca s-o ascult si s-o imbarbatez.Era o femeie desteapta,frumoasa si avea o minte asezata.Lucra la mai multe firme si cistiga bine.Platea ,la greu rate pt masina sotului si alte datorii pe care netrebnicul le facuse tertilor.Ce-ai facut?,o intreb.Ai dat o mie de euro la avocat.Ai innebunit?Asta nu-i om.Asta-i un ratat.Te-a facut de ris,si tu-i dai o sansa? N-o merita si vei vedea,i-am mai zis....apoi i-am zis ca apreciez faptul ca a avut puterea sa treaca peste toate mojiciile lor,si ca il rog pe BUNUL DUMNEZEU sa-i treaca asta in CONT....Imi parea rau ca nu pot fi asa toleranta...
Au facut doi copii superbi....
Dauna-zi ma suna femeia si-mi zice ca s-au separat.El nu stie ce vrea dar vrea mai mult de la ea...ca nu-i suficient ca ea inca are doua job-uri,ca a nascut doi copii,ca e o femeie f curata,ca straluceste casa,CA EA ADUCE TOTUL IN CASA,INCLUSIV LINISTEA SI INTELEGEREA FATA DE TOATE,MULTELE LUI NEPUTINTE...CA EL nu-i instare sa aibe un job,sau sa schimbe un scutec la copil...
....iata asadar un om caruia i se oferise o sansa...
unui frustrat nu-i mai poti face mare lucru...nici tu ,nici chiar duhovnicul sporit...Cit despre Dumnezeu...Dumnezeu nu incalca voia noastra.Ne-a lasat liberi.Liberi fiind in a alege,unii aleg sa devina victime...Mi-ar parea rau ca femeia de mai sus sa devina o victima unui sot frustrat...Neputinta naste MONSTRI...
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 22:27:11
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Adica cum, calendarul catamenial este interzis din cauza ca Hristos este calea, adevarul si viata?? Nu putem sa il urmam pe Hristos daca nu folosim fiecare ocazie lunara de a avea un copil? Nu il putem urma decat daca facem dragoste dupa calendarul bisericesc, strict? Netinand seama de nici un alt criteriu - boala, neputinta, programe complicate, dorintele celuilalt?

Zaharia, eu cred ca te-au invatat gresit. Pe mine m-au invatat altfel. Acum, cine are dreptate numai Dumnezeu stie, dar pe mine ma convinge mai mult si mi se pare mai mult in spiritul Evangheliei ce am invatat eu.
Discutia deviaza tipic, ca si in alte dati, si pt. mine este destul cit am ,,discutat" deoarece noi nu suntem invatacei . Stim fiecare lucruri destule, serioase si poate ca si suficiente . In cazul nostru ,prelungirea discutiei nu duce decit la contradictii jenante sau la polemica sterila. Ma surprinde cum de poti intelege strict in modul acesta postarile mele . La fel ai speculat si subiectele : iubirea aproapelui, iertarea lui, pomenirea lui in rugaciuni, icoana ortodoxa, sfintii fara frontiere etc,etc,etc.
Ma explic : pe Hristos il urmezi atunci cind il marturisesti pe El ,altminteri urmezi pe cine marturisesti. Este treaba fiecaruia ce marturiseste si pe cine urmeaza. Dar ,producerea sexului se face ori de cite ori sotii cad de acord (cind au chef, fara vreo constringere) fara a tine cont de ,,pericolul" aparitiei unei sarcini si fara sa foloseasca nici o metoda de a impiedica aparitia unei vieti. Se respecta insa perioadele de necuratie a femei (chiar daca libidoul este crescut: stop, lehuzie,etc.)si bine inteles evenimentele din calerndarul bisericesc (care este busola crestinului). Este posibil ca eu sa fi fost invatat gresit la scoala despre canoane, despre sexul la ortodoxi , despre iubirea aproapelui ,s.a.m.d. dar sunt greselile predate de maestrii profesori si duhovnicesti care concorda cu trairea si invatatura duhovnicilor numiti ,,mari" contemporani traitori in Romania.
Un exemplu similar cu contraceptivele acestea (este vorba de importanta si sensul duhovnicesc al acestora)a fost, de exemplu, despre Psaltire . S-au napustit surorile si fratii care mai de care sa-si dea cu presupusul (tu printre ei)despre :
- este o carte a VT si poate fi citita de oricine si oricum !
- da de ce sa citim nuimai cite o catisma ? putem citi cite vrem
- nu este nevoie de binecuvintarea duhovnicului pt. citire ! s.a.m.d.
Insa putini sunt cei care au luat act de cele doua povesti(altminteri s-ar fi inchis threadul la acest nivel) ale unor surori care au spus cum s-au ,,jucat" ele (din nestiinta una si cealalta depasind indicatia duhovnicului)cu Psaltirea si ce au avut de patimit pt. ca au citit (s-au rugat !) dupa ideile lor liberale si nu duhovnicesti (ca sa obtina un si mai mare cistig duhovnicesc intr-un timp si mai scurt !!!). Cu duhurile si ispitele se lupta duhovniceste si nu rational pt. ca altminteri iesi scarmanat rau din asemenea incercari : iti pierzi copii, parintii, familia, sanatatea ,locul de munca, profesia, etc.etc. De revazut ,sau mai bine de retinut parerea sf. Vasile cel mare despre bolile noastre,(trupesti si sufletesti)despre cauzele lor. Cu sexul si tot ce tine de el ... asemanator.
Dar , recomandarea mea este sa faci cum crezi de cuviinta ; pastreaza-ti parerile ,aprecierile si judecatile tale si nu zabovi pe parerea mea .Eu pot trai f. bine si daca tu esti de alta parere si cunosc care imi este drumul de urmat. Dar bine inteles ca la intrebarile viitoare ale fratilor si surorilor voi alatura la raspunsurile si sfaturile tale (voastre)si oferta mea, ,,cautatorului' raminindu-i sa aleaga intre mai multe dupa propria-i intelepciune si maturitate.
Asta este parerea mea, am vorbit destul , ce este mai mult de atit sunt convins ca este de la ispititor. Cine vrea sa se convinga, nu are de cit .
Pace si bucurie tie sora !

Last edited by zaharia_2009; 23.11.2009 at 22:38:35.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ajutati-ma sunt disperata patricia2006 Umanitare 7 02.09.2012 23:47:20
O mama disperata va roaga cu lacrimi in ochi sa ii ajutati baiatul diannaalex Umanitare 5 23.06.2010 09:05:36