Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2009, 08:34:50
GeorgeS GeorgeS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.10.2009
Locație: Slobozia
Religia: Ortodox
Implicit

Parintele Gheorghe Holbea ne spunea la cursurile preotesti ca un exemplu clasic de carte care se incadreaza in noul curent post-modernist este "Despre Ingeri" a lui Andrei Plesu. Va dati seama de aici ce este in capul omului.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 08:49:32
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
Parintele Gheorghe Holbea ne spunea la cursurile preotesti ca un exemplu clasic de carte care se incadreaza in noul curent post-modernist este "Despre Ingeri" a lui Andrei Plesu. Va dati seama de aici ce este in capul omului.

Plesu e filosof, nu teolog, ceea ce inseamna ca isi poate atribui unele licente cu care un teolog nu ar fi de acord. Asa ca nu te poti astepta sa scrie un manual care sa fie folosit in facultatea de teologie. Nu am citit cartea totusi, doar am frunzarit-o.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 14:02:24
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Plesu e filosof, nu teolog, ceea ce inseamna ca isi poate atribui unele licente cu care un teolog nu ar fi de acord. Asa ca nu te poti astepta sa scrie un manual care sa fie folosit in facultatea de teologie. Nu am citit cartea totusi, doar am frunzarit-o.
Pelsu nu e nici teolog, nici filosof; e numai crestin ortodox. Crestinismul a dat trei Teologi care merita acest supranume: Sfintii Ioan Evanghelistul, Grigorie de Nazians si Simeon Noul Teolog.

Iar filosofi sunt Heidegger, Hegel, Kant, Platon, Aristotel... Nu Plesu. :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 15:37:07
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Pelsu nu e nici teolog, nici filosof; e numai crestin ortodox. Crestinismul a dat trei Teologi care merita acest supranume: Sfintii Ioan Evanghelistul, Grigorie de Nazians si Simeon Noul Teolog.

Iar filosofi sunt Heidegger, Hegel, Kant, Platon, Aristotel... Nu Plesu. :)

:) Daca asa vrei sa fii tu tipicar...:P
Parerea mea este ca sunt filosofi mari si mai putini mari. Sigur, nu se poate compara Plesu, sau oricare alt roman cu pretentii de filosof cu nici unul dintre marii filosofi germani.

Si daca vrei tu sa spui ca Sf Ioan Gura de Aur de exemplu nu a fost teolog, bine. Sau Vasile cel Mare, sau altii.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2009, 16:18:18
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

În încercarea de a-i căuta o calificare riguroasă lui Pleșu (filosof ???) nu s-au spus niște lucruri mai aproape de esențial. Cum că Pleșu este un om viu în sensul plenar al cuvântului, o întâlnire fericită între cultură și credință. Ca să fiu mai aproape de adevăr, între o cultură uriașă și o înțelegere adâncă a credinței. L-am auzit vorbind despre rugăciunea inimii la o altitudine a gândului greu de egalat. Pleșu practică un apostolat implicit și eficace printre intelectuali și trebuie înțeles în acest context. Felul lui orecum atipic de a fi ortodox, n-ar trebui să ne îngrijoreze. Este un ortodox în maniera lui Jean Bies, un căutător de comori ascunse în marile tradiții ale omenirii dar face asta fără a cădea în sincretism conjuncturalsau judecăți comparative. Deși nu se bate cu cărămida în piept, Pleșu a frecventat părinți duhovnicești despre care noi mai putem afla doar din cărți dar nu se laudă cu ei mulțumindu-se doar să-i citeze discret. Există destui oameni care au găsit folos incusiv duhovnicesc în cărțile lui.
Noi românii nu ne prea iubim oamenii cu adevărat valoroși decât atunci când îi pierdem și ne trezim brusc în fața anvergurii lor. Sunt multe aspecte la care trebuie să reflectăm înainte de a da certificat de orto sau heterodoxie cuiva.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Exista "limbo" in ortodoxie? Mihaela Cristina Botezul 11 10.12.2010 19:56:32
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42