Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.12.2009, 04:35:47
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
Din pacate cunosc invatatura cu care va ilumuneaza pastorii vostri,una dintre acestea este sa nu recunoasteti istoria.Putem nega existenta apostolilor,faptele lor,urmasii apostolilor(episcopi si preoti)?Sigur ca nu putem nega.Deci recunoastem ca acum 2000 de ani apostolii au trait si au propovaduit evanghelia la multe neamuri din vremea respectiva,dar pe urmasii lor deatunci si pana acum?Pe ei nu-i mai recunoastem?Nu este o istorie scrisa dealungul celor 2000 mii de ani?Va comportati de parca dupa apostoli ati urmat voi.Voi cei de azi aveti o vina mai mica pentru necunoasterea Adevarului,dar cei care au infiintat aceste grupari(secte) au o vina foarte mare.Dupa Marea Schisma din 1050,din biserica catolica au inceput sa rasara neoprotestantii.Stim bine din istorie cum se comporta BC in acele vremuri(inchizitia,cruciadele),in orice chip biserica cauta sa impuna credinta cu forta,ori Dumnezeu a lasat libertate omului pentru a accepta sau nu credinta.In Biserica ortodoxa nu ai sa auzi de aceste lucruri dealungul istoriei ei.Biserica Ortodoxa a propovaduit intotdeauna credinta in Iisus Hristos in mod pasnic,indemnand mereu pe oameni la pocainta si smerenie.Ruptura BC de BO a insemnat si ruptura de harul Duhului Sfant.Roadele Duhului Sfant sunt pacea,bunatatea,blandetea,smerenia,dragostea,indel unga rabdare,curatia.Dupa cum am aratat mai sus la BC nu s-au vazut aceste roade,ba din contra multa dusmanie fata de aproapele.Deaceea in BO se gaseste Adevarul de credinta si se pastreaza invatatura cea buna pentru ca harul Duhului Sfant isi face simtita prezenta prin roadele Sale.Apoi din BC s-au desprins neoprotestantii,diferite grupari avand la baza ideologii lumesti,nefiind luminati de harul Duhului Sfant(pentru ca s-au rupt de Adevar),ei au cautat sa interpreteze Sf.Scriptura dupa mintea lor.Asa s-a ajuns ca Adventistii sa calculeze mereu data venirii Mantuitorului Iisus Hristos,cand in evanghelie scrie clar ca nimeni nu stie ceasul acela decat Tatal.Asa Baptistii ratacesc cu botezul lor simbolic(doar cu apa)cand noi stim ca ne botezam cu apa si cu Duh Sfant.Asa s-a ajuns ca Penticostalii sa creada ca la ei se pogoara Duhul Sfant si cred ca au darul vorbirii in limbi.Si multi altii.Dar sa ne oprim un pic la acest "dar",al vorbitului in limbi,sa intram mai in profunzime si sa vedem care este diferenta dintre adevaratul dar si falsul "dar".Sa vedem ce zice Sf.Scriptura la Fapte;
Cunoașteți învățătură adventistă - spuneți dvs. Atunci ar trebui să știți că ei nu neagă istoria de 2.000 de ani a creștinismului, ci erorile care au apărut de-a lungul acestor ani. Noi nu negăm lucrurile bune din istoria ortodoxiei și chiar a catolicismului, pe care prea usor o catalogați ca fiind coruptă și lipsită total de aportul Duhului Sfânt după Marea Schismă. Uite, noi nu privim lucrurile chiar așa în stil maniheist.
Acum dacă s-au făcut greșeli în bisericile istorice iar acestea au fost perpetuate prin Sfânta Tradiție, era numai normal să existe și revirimente conduse de Duhul Sfânt. Unele au avut efect, altele au fost întâmpinate cu reticență și chiar cu măsuri punitive. Lupta cu inerția este grea, de durată și uneori imposibilă. Reformatorii au fost nevoiți, ba chiar obligați să iasă din bisericile lor și să înființeze noi biserici. Desigur, aceste biserici au făcut la rândul lor greșeli și nici nu au restituit Bisericii Nevăzute toate adevărurile pierdute din Cuvântul lui Dumnezeu. Există un principiu, amintit și în Scriptură, acela al luminii crescânde. Nu trebuie să blamați noutatea cultelor neoprotestante, acestea au adus totuși multă lumină în ceea ce privește Cuvântul lui Dumnezeu prin acest principiu protestant Sola Scriptura. Dacă am admite că Biblia este singura noastră călăuză în probleme spirituale, am fi mai dispuși să lepădăm tot ce stă în calea apropierii noastre de Dumnezeu și ne-ar fi feri de multe erori doctrinare. Domnul să ne ajute!
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 04:45:45
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
Am aratat succesiunea apostolica si implicit al harului.Rolul care il are preotul si sF.Taine.
Construcția aceasta sintactică este un nonsens dacă privim lucrurile în perspectivă biblică. Nu poate exista decât o succesiune a învățăturii apostolice, harul nu se moștenește ereditar. Experiența apostolilor ca martori oculari a faptelor lui Iisus, este o experiență unică în istorie și din păcate nerepetabilă decât în sens duhovnicesc. Rolul pe care îl are preotul este unul de factură istorică și didactică însă sacerdoțiul lui este caduc: a fost preluat de Unicul Mijlocitor - Iisus Hristos Marele nostru Preot.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 04:15:16
anaoara anaoara is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
... Desigur, aceste biserici au făcut la rândul lor greșeli și nici nu au restituit Bisericii Nevăzute
Biserica "nevazuta"?!!
Dar ce frate, suntem spirite plutitoare neincarnate?!!
Biserica primului secol era cit se poate de vizibila; se stia cine apartine de ea, ce invatatura are aceasta Biserica, cine o reprezinta, etc.
La fel si Biserica de pretutindeni si dintotdeauna. Cum sa se pocaiasca paginii daca Biserica lui Hristos este invizibila?!

Citat:
... toate adevărurile pierdute din Cuvântul lui Dumnezeu.
Duhul Sfint a promis ca isi va conduce Biserica in TOT adevarul. Vrei sa spuneti ca a falimentat?
Hristos, Capul acestei Biserici vizibile, nu putea falimenta nici El.
Cred ca dvs ati pierdut adevarul Bisericii lui Hristos si asta inainte de a va naste.

Citat:
... Există un principiu, amintit și în Scriptură, acela al luminii crescânde.
al cunoasterii, mai bine zis. Astazi analfabeismul este redus la minimum, comparativ cu sec I-XVII.

Citat:
... Nu trebuie să blamați noutatea cultelor neoprotestante, acestea au adus totuși multă lumină în ceea ce privește Cuvântul lui Dumnezeu prin acest principiu protestant Sola Scriptura.
acest principiu contrazice Scriptura. "Therefore, brethren, stand fast, and hold the TRADITIONS which ye have been taught, whether by WORD, or our EPISTLE", 2 Tes 2:15.
Deci ce au adus denom. np este erezie.

Citat:
... Dacă am admite că Biblia este singura noastră călăuză în probleme spirituale, am fi mai dispuși să lepădăm tot ce stă în calea apropierii noastre de Dumnezeu și ne-ar fi feri de multe erori doctrinare. Domnul să ne ajute!
erori doctrinare se gasesc din belsug in denom. np cu tot principul ala man-made "SOLA".
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 04:26:07
anaoara anaoara is offline
Junior Member

Implicit

Citat:
.. Nu poate exista decât o succesiune a învățăturii apostolice, harul nu se moștenește ereditar.
nu e vorba de mostenire si nici ereditara ci de transmiterea unui har de la cine il are catre cine nu-l are (dar merita sa-l aibe) prin punerea miinilor.
De fapt vedm acest act al punerii miinilor si la np cu toate ca la ei este pur simbolic; un fel de teatru, ceva de genul sa ne prefacem ca transmitem un dar sau har.
Se aduna mai multi pastori np si isi pun miinile peste noul pastor (care este ingenunchiat in mijlocul lor) ca sa-i transmita...nimic!

Citat:
.. Experiența apostolilor ca martori oculari a faptelor lui Iisus, este o experiență unică în istorie și din păcate nerepetabilă decât în sens duhovnicesc. Rolul pe care îl are preotul este unul de factură istorică și didactică însă sacerdoțiul lui este caduc: a fost preluat de Unicul Mijlocitor - Iisus Hristos Marele nostru Preot.
preluat de la cine?
De la cine a preluat Hristos ce?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 11:28:01
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaoara Vezi mesajul
Biserica "nevazuta"?!!
Dar ce frate, suntem spirite plutitoare neincarnate?!!
Biserica primului secol era cit se poate de vizibila; se stia cine apartine de ea, ce invatatura are aceasta Biserica, cine o reprezinta, etc.
La fel si Biserica de pretutindeni si dintotdeauna. Cum sa se pocaiasca paginii daca Biserica lui Hristos este invizibila?!
Biserica din primului secol era adunarea tuturor credincioșilor creștini și aceștia nu aveau deloc o biserică (clădire) văzută sau numită. Abia atunci când basileul le-a întins mâna
s-au găsit creștini care să i-o pupe (săru'mâna părinte!) și să intre în casa lui (basilica)... și acolo au rămas până azi numind-o biserica. Când intri într-o biserică ortodoxă vezi aceleași picturi de zei de pereți, aceiași prapori imperiali, aceleași mitre bizantine pline de nestemate, același fum de tămâie, aceleași incantații mistice, etc. Aceasta este biserica ce pe nedrept o numești continuatoarea bisericii primului secol.
În schimb, "Biserica nevăzută" este formată din credincioșii adevărați din toate timpurile și locurile (care cuprinde -stai liniștită- și credincioși ortodocși).

Citat:
Duhul Sfint a promis ca isi va conduce Biserica in TOT adevarul. Vrei sa spuneti ca a falimentat?
Hristos, Capul acestei Biserici vizibile, nu putea falimenta nici El.
Cred ca dvs ati pierdut adevarul Bisericii lui Hristos si asta inainte de a va naste.
Nu vreau să spun că a falimentat, și nici nu va falimenta deoarece este Biserica lui Hristos. Doar că o identific cu acea "Biserică nevăzută" formată din "pietre vii":

"Și voi înșivă, ca pietre vii, zidiți-vă drept casă duhovnicească, preoție sfântă, ca să aduceți jertfe duhovnicești, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos" (1 Petru 2,5)

Citat:
al cunoasterii, mai bine zis. Astazi analfabeismul este redus la minimum, comparativ cu sec I-XVII.
Nu m-am gândit deloc la cunoașterea științifică, ci la lumina cunoașterii de Dumnezeu.

Citat:
acest principiu contrazice Scriptura. "Therefore, brethren, stand fast, and hold the TRADITIONS which ye have been taught, whether by WORD, or our EPISTLE", 2 Tes 2:15.
Deci ce au adus denom. np este erezie.
Scriptura nu are cum să contrazică Scriptura. Traducerea "tradiție" a cuvântului paradoseis din 2 Tes.2,15 (vezi și Marcu 7:3) este nu numai nefericită, ci și prost înțeleasă în ortodoxie și catolicism. Cuvântul acesta înseamnă lucruri predate, înmânate sau transmise ca învățătură sau doctrină. Ideea proeminentă a acestui cuvânt este aceea de autoritate mai presus de cea a învățătorului; de aceea se referă aici la soliile inspirate primite de Pavel și de asociații lui și transmise credincioșilor tesaloniceni. În nici un caz la "datina bătrânilor" atât de blamată de Iisus.
Cum am mai spus, principiul Sola Scriptura este protestant, nu neoprotestant. Aceștia l-au preluat de la Luther.

Citat:
erori doctrinare se gasesc din belsug in denom. np cu tot principul ala man-made "SOLA".
Tocmai de aceea îndemnam la urmarea principiului: spre a ne feri de aceste erori doctrinare. Dacă ne îndreptăm spre basme băbești și tradiții fără bază scripturistică avem toate șansele să ajungem în Babilon!
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 11:47:11
Banned

Implicit

Citat:
nu e vorba de mostenire si nici ereditara ci de transmiterea unui har de la cine il are catre cine nu-l are (dar merita sa-l aibe) prin punerea miinilor.
De fapt vedm acest act al punerii miinilor si la np cu toate ca la ei este pur simbolic; un fel de teatru, ceva de genul sa ne prefacem ca transmitem un dar sau har.
Se aduna mai multi pastori np si isi pun miinile peste noul pastor (care este ingenunchiat in mijlocul lor) ca sa-i transmita...nimic!
Același pericol îi paște și pe preoții ortodocși. Cel ce primește întărirea prin punerea mâinilor nu este calificat de oameni, oricât ar intona ei întreitul "vrednic este!", ci de Duhul lui Dumnezeu. Iar Acesta nu se transmite și prin țevi ruginite cum spuneai pe alt forum...

Citat:
preluat de la cine?
De la cine a preluat Hristos ce?
Era vorba de rolul sacerdoului din vechiul legământ. De fapt și acesta indica tot spre Hristos. Odată cu împlinirea în El a Jertfei la cruce și a Preoției în locașul ceresc, nu mai există preoți de drept pe pământ (în afară de "preoția" generală a tuturor credincioșilor).
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 12:13:31
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Locație: Altundeva
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Din cate stiu, trebuie sa ne cinstim preotii indiferent cat de ruginite ar fi tzevile lor.
O taina savarsita de un preot "ruginit" e mai putin taina? Isi ia Dumnezeu cuvantul inapoi? Doar cele ce le spune preotul nu de la sine le spune, ci de la Duhul. Problema este ca ei au o raspundere mai grea decat noi si vor da socoteala altfel decat noi, "cei de rand", asa ca eu daca as vedea un preot pacatuind grosolan, m-as cutremura fiindu-mi mila de el.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 12:19:40
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Din cate stiu, trebuie sa ne cinstim preotii indiferent cat de ruginite ar fi tzevile lor.
O taina savarsita de un preot "ruginit" e mai putin taina? Isi ia Dumnezeu cuvantul inapoi? Doar cele ce le spune preotul nu de la sine le spune, ci de la Duhul. Problema este ca ei au o raspundere mai grea decat noi si vor da socoteala altfel decat noi, "cei de rand", asa ca eu daca as vedea un preot pacatuind grosolan, m-as cutremura fiindu-mi mila de el.
Același respect trebuie să-l acordăm tuturor oamenilor, căci toti suntem... oameni. Responsabilitate avem și noi că de aceea avem conștiință, nu ne putem deroba de această responsabilitate.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 12:23:39
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Locație: Altundeva
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Corect, insa eu nu o sa pot niciodata sa savarsesc Liturghia, nu voi putea dezlega pacate cu de la mine putere etc. Daca as crede ca pot face lucrurile astea, ar insemna fie ca m-am ticnit, fie ca ma bantuie un duh sinistru al mandriei :) Si riscul ca eu sa smintesc pe cineva prin comportamentul meu e mai mic, pe cand pe un preot sunt toti ochii atintiti.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 12:32:51
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Corect, insa eu nu o sa pot niciodata sa savarsesc Liturghia, nu voi putea dezlega pacate cu de la mine putere etc. Daca as crede ca pot face lucrurile astea, ar insemna fie ca m-am ticnit, fie ca ma bantuie un duh sinistru al mandriei :) Si riscul ca eu sa smintesc pe cineva prin comportamentul meu e mai mic, pe cand pe un preot sunt toti ochii atintiti.
Ei vezi, același lucru îl afirmă și Scriptura... Nici un om nu poate "dezlega de păcate" pe cineva. Doar Hristos poate să ne ia păcatul, căci El singur e fără păcat! Și am să adaug ceva pentru care precis voi fi contrazis: Nici măcar Dumnezeu nu poate dezlega de păcat pe cineva. Doar atât că reponsabilitate pentru păcatele noastre o trece asupra Fiului Său, atunci când credinciosul crede în El. Însă acest lcuru a făcut ca Hristos să moară pe cruce! Vedeți cât de grozav este păcatul? El nu poate fi "dezlegat" decât prin mortea Fiului lui Dumnezeu!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. Seraphim7 Secte si culte 104 23.10.2022 00:36:38
Profeti adventisti NeInocentiu Secte si culte 592 07.05.2012 09:41:27
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini RafaelMiticaPitulice Despre Sfanta Scriptura 25 02.08.2011 09:01:17
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50