Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.12.2009, 19:59:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Dar pentru a sti acest lucru e nevoie doar de a citi Sfintii Parinti referitor la Post. Pe mine scrierile vest-europene ma deruteaza si ca limbaj si ca continut, si de aceea agreez scrierile ortodoxe din rasarit, caci au o unitate de vedere si un limbaj simplu si precis.
Pai, fiecare cu ce i se potriveste mai bine, numai de folos sa fie.
Si eu am citisc si citesc din Sf Parinti, dar mie personal imi foloseste si un limbaj vest-european modern, mi-au facut bine si multi autori din zilele noastre.
Important este sa nu ne denigram unii pe altii pentru ceea ce citim, daca rezultatul este bun (folosul pe care il tragem).
Vechi 03.12.2009, 20:33:58
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit despre orice nevointa !

Citesc si vad cum lucruri si porunci ale lui Dumnezeu ,lasate noua tocmai pt. intarirea in lupta cu ispititorul , in lupta cu patimile si pacatele, in invatarea si progresarea in viata duhovniceasca si nu in ,,viata noastra",in stringerea faptelor celor de ,,tarie' pt. plata la vami , sunt luate in discutie si considerate ca pe orice reteta medicala destinata unei stari oarecare . Pai toate aceste lucruri nu au fost poruncite de D.zeu ca sa ne chuinuie, cu toate ca el a stiut din tot deauna ca femeia va si rodi, ca sa ne constringa , ca sa ne supuna la mici suplicii , ca sa ne batjocoreasca un pic pt. a ne invata supunerea fata de el in orice moment . Nu, nici pomeneala ! Toate acestea ne sunt de mare folos duhovnicesc. Pai ce sa zicem de gravida care in mod firesc pierde apetitul sau chiar face o forma de disgravidie si are varsaturi cu inapetenta... ati auzit ca ar fi murit vreuna sau copilul, ca nu maninca (sau sa zicem mai extins : ca nu posteste ?) ? De ce amestecam lucrurile duhovnicesti cu cele lumesti cind ele nu au un numitor comun ? Mai ales cind se poate posti in felurite chipuri si cu felurite tarii ! Ce usor este sa ne gasim o motivatie si sa ne lepadam de nevointe invocind stiinta si traiul lumesc ! Ma repet : nevointele proprii ne folosesc noua insine si nu lui D.zeu sau sotului sau cine mai stie cui !

Dar la urma urmei aceasta parere a mea este ... o parere si bine inteles ca nevoitorii vor cauta ,,mai intii imparatia si dreptatea lui D.zeu " convinsi ca apoi toate celelalte li se vor adauga lor ,dupa cuvintul Celui ce ne tine pe noi toti : Dumnezeu ! Ceilalti, ne-vroitori vor avea grija mai intii de ei , din sute de motive, si mai apoi de cuvintul Lui , ca nu cumva sa le piarda pe ale lor. Nu pare, si nici nu este, un lucru matur duhovniceste . Dar mintuirea nu este obligatorie... si fiecare face cum crede de cuviinta . Ca doar acesta este izul forumului si al libertatilor lumesti. In incheiere :

,,Binecuvintat este cel ce vine intru numele Domnului; binecuvintatu-v-am pe voi, din casa Domnului. " (Ps. 117/26).

Last edited by zaharia_2009; 03.12.2009 at 20:39:27.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:00:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Ce usor este sa ne gasim o motivatie si sa ne lepadam de nevointe invocind stiinta si traiul lumesc !
Sigur ca da, stiinta ne spune sa mincam bomboane pina ne doare burta, sa stam cu ochii in monitor pina ne lacrimeaza ochii, sa bem pina cadem sub masa, sa injuram si sa aruncam coji de seminte pe jos.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:03:55
Miha-anca
Guest

Implicit

In Sambata Mare se tine post negru, in schimb dupa Inviere se ciocneste un ou rosu.

Nu prea stiu la ce e buna relativizarea in ceea ce priveste Postul, canoanele si altele. Daca era buna relativizarea, o faceau si Sfintii de mult; dar ei au respectat cu strictete, ceea ce Ii e bineplacut lui Dumnezeu. Pentru asta au ajuns in Rai si vegheaza acum asupra noastra, raspunzand la chemarile si rugamintile noastre fierbinti. Ei au putut face acest lucru pentru ca au renuntat cu totul la ei. Erau constienti ca adevarata viata abia in rai va fi si s-au comportat ca atare si i-au invatat si pe altii sa duca acest stil de viata intelept. Dar de ce au facut ei asa? Din dragoste.

Si noi ne laudam mult cu dragostea noastra, dar uite ce spune Sf. Maxim Marturisitorul despre dragoste:

1. Dragostea este o asezare a sufletului intru care nu se cinsteste nimic mai mult, din cele ce sunt, decat cunostinta lui Dumnezeu. Dar e cu neputinta sa deprinda aceasta dragoste desavarsita cel ce e impatimit fata de ceva din cele pamantesti.
2. Dragostea se naste din nepatimire; iar nepatimirea din nadejdea in Dumnezeu; si nadejdea din rabdare si indelunga rabdare; pe acestea le naste infranarea cea atot cuprinzatoare; infranarea se naste din frica de Dumnezeu, iar frica, din credinta cea intru Domnul.
3. Cel ce crede in Domnul, se teme de munca (iadului); iar cel ce se teme de munca, se infraneaza de la patimi; rabda necazurile si cine rabda necazurile va avea nadejdea in Dumnezeu, cea care desface mintea de toata impatimirea pamanteasca si despartindu-se de aceasta, mintea va dobandi dragostea cea catre Dumnezeu.
( din capetele cele pentru dragoste ale Sf. Maxim Marturisitorul)

E cineva dintre noi, care nu se simte iubit de Sfintii nostri? care a strigat dupa ajutor si nu a primit?!? Cred ca nu...
Cand ajungi sa le vezi si sa le simti ajutorul la tot pasul, nu poti decat sa incerci sa le asculti sfaturile duhovnicesti, pe care ni le-au lasat, respectand dupa puteri Postul si celelalte.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:07:17
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Sigur ca da, stiinta ne spune sa mincam bomboane pina ne doare burta, sa stam cu ochii in monitor pina ne lacrimeaza ochii, sa bem pina cadem sub masa, sa injuram si sa aruncam coji de seminte pe jos.
Asta e traiul lumesc! Ai incurcat borcanele!
Vechi 03.12.2009, 21:08:38
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Asta e traiul lumesc! Ai incurcat borcanele!
in sensul ca?
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:11:51
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
In Sambata Mare se tine post negru, in schimb dupa Inviere se ciocneste un ou rosu.

Nu prea stiu la ce e buna relativizarea in ceea ce priveste Postul, canoanele si altele. Daca era buna relativizarea, o faceau si Sfintii de mult; dar ei au respectat cu strictete, ceea ce Ii e bineplacut lui Dumnezeu. Pentru asta au ajuns in Rai si vegheaza acum asupra noastra, raspunzand la chemarile si rugamintile noastre fierbinti. Ei au putut face acest lucru pentru ca au renuntat cu totul la ei. Erau constienti ca adevarata viata abia in rai va fi si s-au comportat ca atare si i-au invatat si pe altii sa duca acest stil de viata intelept. Dar de ce au facut ei asa? Din dragoste.

Si noi ne laudam mult cu dragostea noastra, dar uite ce spune Sf. Maxim Marturisitorul despre dragoste:

1. Dragostea este o asezare a sufletului intru care nu se cinsteste nimic mai mult, din cele ce sunt, decat cunostinta lui Dumnezeu. Dar e cu neputinta sa deprinda aceasta dragoste desavarsita cel ce e impatimit fata de ceva din cele pamantesti.
2. Dragostea se naste din nepatimire; iar nepatimirea din nadejdea in Dumnezeu; si nadejdea din rabdare si indelunga rabdare; pe acestea le naste infranarea cea atot cuprinzatoare; infranarea se naste din frica de Dumnezeu, iar frica, din credinta cea intru Domnul.
3. Cel ce crede in Domnul, se teme de munca (iadului); iar cel ce se teme de munca, se infraneaza de la patimi; rabda necazurile si cine rabda necazurile va avea nadejdea in Dumnezeu, cea care desface mintea de toata impatimirea pamanteasca si despartindu-se de aceasta, mintea va dobandi dragostea cea catre Dumnezeu.
( din capetele cele pentru dragoste ale Sf. Maxim Marturisitorul)

E cineva dintre noi, care nu se simte iubit de Sfintii nostri? care a strigat dupa ajutor si nu a primit?!? Cred ca nu...
Cand ajungi sa le vezi si sa le simti ajutorul la tot pasul, nu poti decat sa incerci sa le asculti sfaturile duhovnicesti, pe care ni le-au lasat, respectand dupa puteri Postul si celelalte.
Frumos citat. L-am printat sa ma mai gandesc la el.
De mult timp caut o definitie a iubirii. Fiecare intelege astazi altceva prin iubire, vorbim de lucruri diferite.
Eu cred ca iubirea vine doar de la Dumnezeu, omul este incapabil sa iubeasca cu putere de la sine (nu stiu daca gresesc, la concluzia asta m-a dus experienta de viata). Un ateu mi-a spus acum vreo 2 ani ca iubirea este doar un cuvant. Nu am gasit argumente bune sa-l contrazic (este un ateu f inteligent). De ce? Pana la urma a trebuit sa inteleg ca daca nu ne intemeiem iubirea in Dumnezeu, iubirea nu exista (adica nu are nici un fundament: vorbim de toleranta, instincte etc., dar nu iubire).
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:13:06
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
in sensul ca?
Las-o balta, Topcat! Ne aruncam si noi in discutii ca nu avem ce face...
Vechi 03.12.2009, 21:24:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pai, fiecare cu ce i se potriveste mai bine, numai de folos sa fie.
Si eu am citisc si citesc din Sf Parinti, dar mie personal imi foloseste si un limbaj vest-european modern, mi-au facut bine si multi autori din zilele noastre.
Important este sa nu ne denigram unii pe altii pentru ceea ce citim, daca rezultatul este bun (folosul pe care il tragem).
Ar fi pacat sa ne denigram unii pe altii. Nu ar avea nici un sens, caci eu nu am ceva cu Fani, ci eventual cu ideile , pe care le vehiculeaza.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2009, 21:25:38
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu este vorba de nici o relativizare in ceea ce spun eu.
Este vorba de duh si litera, cum spuneai mai sus.

Povestea din Pateric o stii? Un batran cu doi ucenici mergeau in pustie intr-o zi de post mare. Se intalnesc cu niste pastori, care de bucurie ca i-au intalnit pe acesti sfinti parinti, pe loc taie un ied si ii invita la masa. Ucenicii se uita spre parinte, care le face semn discret sa manance, spunandu-te in soapta ca este dupa legea dragostei. Dupa ce pastorii pleaca, ucenicii, dupa aceasta masa buna, vor sa bea apa dintr-un rau. Batranul ii opreste, zicand: am mancat carne dupa legea dragostei, insa acum nu bem apa, dupa legea postului.

Ati inteles ce vreau sa spun?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20