Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2009, 18:06:25
Order66 Order66 is offline
Member

Data înregistrării: 08.12.2009
Implicit

Citat:
ACCEPTI?
CUm sa nu?:D
Citat:
-Lumina Sfanta,care apare la Invierea .. zici ca nu crezi ce vezi in net...
Am pus mai sus niste linkuri critice despre lumina sfanta.Daca esti interesat,citeste.

Citat:
-norul care vine la sarbatoarea ,,Shimbarea la fata,,in Tabor
Si cum arata norul ala?
Ma rog,sa zicem ca exista religia n cu simbolul cel mai apreciat literele NGC(cum e la voi crucea).Sa zicem ca 1 milion de oameni se duc pe multele x sa se roage si pe cer apar niste nori in forma de NGC(sansa de a se intampla asta e ridicol de mica,dar se poate intampla ).
E asta o dovada ca religia n e adevarata?

Btw :)
de asta cum iti explici?
http://www.youtube.com/watch?v=KqJKxpNUGZw
http://www.youtube.com/watch?v=lX7Vu...layer_embedded

Cum spuneam,norii pot lua orice forme :)e doar o chestie de probabilitate :)

Citat:
-apele Iordanului care isi intorc cursul de Boboteaza
Dovada?vreau un film cu rezolutie mare si in HQ ca sa vad ceva.

Citat:
-icoane care plang cu lacrimi de sange...cand uni se bat cum ai citit tu in VT
Dovada?

Citat:
-preoti care leviteaza...aha ..
Cu ajutorul magnetismului se pot face ca trennurile alea rapide de care nu n-ai auzit sa "pluteasca" deasupra sinelor cu 5 cm.Astfel prinde viteze "up to 400 KM/H"

Si btw,nimic nu poate fi categorisit drept minune.Cand un om de stiinta normal vede ca un fenomen nu are o explicatie,atunci fenomenul ala e un mister (inca!) nedezlegat.
Cand un om religios vede ceva iesit din comun,gata,dumnezeu a facut-o!!
Si ignora explicatiile logice.
Ca in cazul cu lumina sfanta si fosforul alb.

Si ma rog,de ce zici lucrurile astea pe un ton superior?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 18:10:22
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Bun, si legea asta veche de care vorbesti tu, nu ii lasa unei entitati cu puteri de neimaginat alt refugiu punitiv decat violenta pura? Repet, vorbim despre puteri nelimitate, asupra timpului, spatiului si legilor fizicii. Deci poti crea miliarde de galaxii, fiecare cu sute de mii de stele, dar nu te poti descurca cu cateva milioane de oameni, creati dupa imaginea ta, in alt mod decat a-i omori cu sutele de mii, direct sau prin interpusi. Si cand asta nu e de ajuns, dai drumul la robinet si inunzi soarecii, ca ti-au iesit de sub "lege".

Si legea asta de care vorbesti, cine a inventat-o? Nu cumva aceeasi entitate? Si omniscienta fiind, nu stia ca o sa ajunga intr-un punct in care oamenii se vor indeparta de ea?

Legea s-a schimbat, dar dumnezeu tot ala e. Adica cel despre care ziceti ca e bun, iubitor, etc., e tot ala din VT, care a comis toate atrocitatile alea. A trecut printr-un anger management course? Un om care comite un genocid, si daca ii pare rau dupa aia, tot un criminal ramane. Macar un om e limitat.
Dumnezeu poate stapani materia pe care a creat-o, insa nu cred ca El "se descurca" cu oamenii care in Vechiul Testament ieseau de sub Lege. Nu cred ca asta e cuvantul.. Dumnezeu ne-a creat din iubire, nu "se descurca" cu noi, ci vegheaza neincetat asupra noastra. Calamitatile abatute asupra Egiptenilor de care amintesti printr-un limbaj destul de difuz, au fost trimise pentru a vadi pedeapsa ce o vor primi cei ce i-au prigonit si inca ii prigonesc pe crestini. Pedepsele aspre si calamitatile din Vechiul Testament au existat pentru ca oamenii atunci nu aveau perspectiva vesniciei asa cum o avem noi astazi. legatura cu Dumnezeu fiind rupta prin caderea lui Adam. Oamenii de atunci erau mai mult ai lumii, in timp ce, alaturi de Hristos, nu mai suntem de-ai lumii, ci ne facem "fii ai Imparatiei". Si fiind ai lumii, isi primeau pedeapsa din lume. Pedepse ce pot parea niste barbarii fara sens, insa atat de mare si urat este pacatul in om, pe masura pedepselor ce le primeau cei aflati sub Lege..
Nu putem judeca din prisma asta - de ce acelasi Dumnezeu a facut aia atunci si face altfel acum. Caci nu Dumnezeu este diferit, ci oamenii traiau dupa alte principii.. Nu stiu daca m-am facut inteles. Imi pare rau ca nu stiu mai multe despre Vechiul Testament, dar am doar 20 de ani si nici nu sunt student la teologie. Insa sunt convins ca pe forumul acesta exista teologi in toata firea si chiar sunt putin surprins ca nu a raspuns nimeni acestei provocari, caci raspunsul la aceasta intrebare priveste pe orice crestin. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 18:26:56
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si omniscienta fiind, nu stia ca o sa ajunga intr-un punct in care oamenii se vor indeparta de ea?
Atotcunoasterea lui Dumnezeu este diferita fata de predestinare.. din cate stiu asta e o dogma, e posibil sa gresesc..
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 18:33:17
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Order66 Vezi mesajul
tie ti se pare normal sa postezi asa ceva pe un forum ortodox? de respect si bun simt ai auzit? ca de buna crestere nici nu mai intreb..
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 18:38:37
Order66 Order66 is offline
Member

Data înregistrării: 08.12.2009
Implicit

Am fost prea direct.Sorry.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 18:49:18
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

nu ai fost prea direct, ci ai dat dovada de nesimtire. sa intri in intimitatea unor oameni si sa batjocoresti credinta lor cu niste obscenitati mi se pare sub nivelul demnitatii umane. imi pare rau ca se ajunge la asa ceva. Dumnezeu sa ne ierte pe toti!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 19:03:44
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Calamitatile abatute asupra Egiptenilor de care amintesti printr-un limbaj destul de difuz, au fost trimise pentru a vadi pedeapsa ce o vor primi cei ce i-au prigonit si inca ii prigonesc pe crestini.
Deci, nu a avut de ales? Nicicum? Nu putea sa apara, cum a facut cu Moise, ca tufis in flacari/pasare vorbitoare/orice alt mod si sa vorbeasca cu oamenii aia, inainte de a-i lua la omor? Pana si diavolul era mai coerent, a aparut ca sarpe cu vorbire coerenta, si a facut-o pe Eva sa calce pe bec. Vezi ca se poate cu vorba buna?

Citat:
Pedepse ce pot parea niste barbarii fara sens, insa atat de mare si urat este pacatul in om, pe masura pedepselor ce le primeau cei aflati sub Lege..
Ce pacat? O groaza de oameni din VT sunt ucisi din simplul motiv ca se inchinau la alt zeu. Asta arata a comportament de barbat gelos si egocentric, nu entitate superioara.

Citat:
Imi pare rau ca nu stiu mai multe despre Vechiul Testament, dar am doar 20 de ani si nici nu sunt student la teologie.
Apreciez efortul. Sincer. Dar nu cred ca nici o explicatie teologica este satisfacatoare, pentru ca sunt irationale si ilogice.

O entitate cu caracteristicile atribuite de biblie lui dumnezeu nu are scuza pentru ce a facut dumnezeu in VT. Nici un om, oricat de batut in cap si limitat ar fi, nu ar avea o scuza.

Citat:
nu ai fost prea direct, ci ai dat dovada de nesimtire.
OK, putea alege nori care arata ca... Dacia Logan. De exemplu.

Dar argumentul din spatele filmuletelor alea ramane.

Revin: un clip foarte interesant, despre originile VT.
Christine Hayes, Introducere in Vechiul Testament (Biblia ebraica) (Universitatea Yale: Cursurile Open Yale)

http://www.youtube.com/watch?v=4UlTm99dqdI
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.

Last edited by konijiro; 13.12.2009 at 19:10:18.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 19:25:57
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce pacat? O groaza de oameni din VT sunt ucisi din simplul motiv ca se inchinau la alt zeu. Asta arata a comportament de barbat gelos si egocentric, nu entitate superioara.
Inchinarea la alt zeu este considerat un pacat. Mai ales pentru oamenii din perioada aceea, intrucat erau foarte aproapiati, ca timp de momentul 0 in care Dumnezeu daruise Legea poporului Sau si totusi au ales sa isi faureasca proprii zei asa cum fac oamenii si in ziua de azi. Toate intamplarile din Vechiul Testament, pe langa interpretarea literala, au si un sens alegoric - zeii lumii acesteia, chipurile cioplite, nu sunt doar zeii religiilor pamantului, ci insasi patimile care ne stapanesc si ne robesc sufletele, patimi carora ne inchinam cu buna stiinta.

Citat:
O entitate cu caracteristicile atribuite de biblie lui dumnezeu nu are scuza pentru ce a facut dumnezeu in VT. Nici un om, oricat de batut in cap si limitat ar fi, nu ar avea o scuza.
nu incearca nimeni "sa il scuze" pe Dumnezeu. doar ca evenimentele din Vechiul Testament pot fi foarte usor puse intr-o lumina proasta daca nu sunt intelese.

Cat despre minunile pe care incercati sa le explicati stiintific... faptul ca un nor poate sa ia orice forma, nu explica de ce apare in fiecare an, in acelasi moment, un nor pe Muntele Taborului. si daca focul se poate aprinde de la sine prin diverse metode, asta nu inseamna ca s-a dovedit automat ca Lumina Sfanta de la Ierusalim asa se aprinde. eu din cate stiu, patriarhul ierusalimului este verificat de mai multe autoritati inainte sa intre in Sfantul Mormant, printre care si evrei (care de 2000 si ceva de ani tot isi doresc sa demonstreze falsitatea acestei minuni). insa nu pe minuni trebuie sa ne concentram, caci minuni multe a facut si Hristos, pe care toti L-au vazut dar nu toti au crezut in El. minunea ni se ofera spre intarire.

Citat:
Revin: un clip foarte interesant, despre originile VT.
Christine Hayes, Introducere in Vechiul Testament (Biblia ebraica) (Universitatea Yale: Cursurile Open Yale)

http://www.youtube.com/watch?v=4UlTm99dqdI
filmul mi-a prezentat niste idei care pentru acei oameni par foarte bine stabilite. de exemplu, se afirma foarte clar, imposibilitatea ca textul Vechiului Testament sa reprezinte o realitate istorica. Sunt dispus sa ma aplec asupra acestui subiect in momentul in care mi se aduce un studiu amanuntit pe tema asta... filmul prezinta doar niste concluzii. este "pentru cunoscatori" ca sa zic asa... :)
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 19:42:17
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
este nefondata aceasta afirmatie intrucat nu exista alt zeu (fiind doar o inventie a mintii oamenilor). Dumnezeu "nu avea pe cine sa fie gelos" (iertati pentru exprimare)
Reply With Quote
Vechi 13.12.2009, 20:05:11
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Inchinarea la alt zeu este considerat un pacat.
Nu contest asta. Problema mea vine din modul in care dumnezeu alege sa "indrepte" pacatosii.

Citat:
nu incearca nimeni "sa il scuze" pe Dumnezeu. doar ca evenimentele din Vechiul Testament pot fi foarte usor puse intr-o lumina proasta daca nu sunt intelese.
Imi pare rau, dar toti crestinii il scuza pe dumnezeu, si exact asta faci si tu aici. Textele sunt clare, chiar prea clare. Problema cu interpretarile e ca intotdeauna textele se interpreteaza in asa fel incat sa se sustina ideea de dumnezeu iubitor, si pana la urma, neajutorat. Da, i-a omorat pe oamenii aia, dar, nici el, saracul, nu avea ce sa faca. Omnipotent cu era.

Asta vedem si in viata de zi cu zi, apropo de ce discutam mai sus despre minuni. Daca e de bine, e minune, si dumnezeu e mare. Daca e de rau, nu ne gandim prea mult, ca tot nu il intelegem pe dumnezeu.

Cam asta e modelul de evaluare crestina a lui dumnezeu, si asta a fost de la inceput.

Citat:
si daca focul se poate aprinde de la sine prin diverse metode, asta nu inseamna ca s-a dovedit automat ca Lumina Sfanta de la Ierusalim asa se aprinde. eu din cate stiu, patriarhul ierusalimului este verificat de mai multe autoritati inainte sa intre in Sfantul Mormant, printre care si evrei (care de 2000 si ceva de ani tot isi doresc sa demonstreze falsitatea acestei minuni).
Atata timp cat e loc de frauda (iar in cazul luminii e), nu poate fi catalogata de minune. Tu chiar crezi ca nu se pot intelege cu evreii aia?

Citat:
minuni multe a facut si Hristos,
Si, in mod convenabil, nu avem nici o sursa independenta bibliei care sa confirme minunile astea. Nu ti se pare ciudat ca:
a) nu exista nici o scriere de orice fel despre Isus din timpul vietii lui
b) in afara bibliei, nu exista nici o scriere istorica ce ar documenta minunile, sau invierea. Ciudat, avand in vedere ca oamenii morti pe cruce in general nu invie. Si nu, nu putem dovedi ca biblia e adevarat folosind biblia. Ala se cheama rationament circular.

Citat:
Sunt dispus sa ma aplec asupra acestui subiect in momentul in care mi se aduce un studiu amanuntit pe tema asta...
Cine crezi ca iti va aduce acest studiu? Crezi ca o sa te trezesti maine dimineata si un sir de istorici iti vor aduce cafeaua la pat si iti vor prezenta munca lor de o viata? Filmul ala iti da niste titluri de epopei, deci ai un punct de plecare.
Serios acum, biblia in sine nu e un document istoric, si multe parti din ea nici nu sunt originale. Informatiile iti sunt la indemana, uite, poti incepe aici, despre Isus:

http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_jesus

Citat:
este "pentru cunoscatori" ca sa zic asa... :)
Daca prin "cunoscator" intelegi oameni care vor sa mearga un pic mai departe de nivelul de cunostinte din scoala/familie/biserica, atunci da, e pentru cunoscatori. Si nu e nimic rau in a fi un cunoscator, in sensul asta al cuvantului.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parerea mea... iustin10 Generalitati 22 20.09.2010 11:18:01
parerea mea luciamanta Despre Biserica Ortodoxa in general 13 26.06.2010 22:52:17
parerea dumneavoastra Anamaria_anca Generalitati 12 11.03.2010 18:57:39
PAREREA VOASTRA ! cristiboss56 Botezul 51 20.08.2008 16:51:03
spuneti-va parerea alexa.oni Generalitati 12 06.01.2008 15:40:38