![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar fi mai folositor, parinte, sa dati argumente si sa raspundeti punct cu punct la argumentele scrise de AnaMariaManole si de mine, de exemplu. Este foarte usor a scrie texte de acest gen 'vaaai, ce rataciti sunteti voi cei din diaspora si ce buni sunt credinciosii care fac ce le spune preotul fara sa puna intrebari'. Ei bine, si noi cei ce citim, gandim si ne uitam in jur la ce fac alti ortodocsi suntem tot crestini ortodocsi si am vrea sa participam la o discutie si fara sa ni se puna in carca imediat 'occidentalismul'. Si noi, ca babele ascultatoare, suntem suflete crestine. Si noi, cei care traim in occident, putem fi crestini ortodocsi chiar daca traim in alta cultura decat cea romaneasca. Ne acuzati de lucruri pe care le stiti din auzite, se vede: ca ne impartasim oricum, fara pregatire, nu ne spovedim, ca nu avem duhovnici, etc. Ei bine, la Bruxelles sunt cel putin 20 de biserici ortodoxe, de exemplu - ai de unde sa iti alegi duhovnic fara sa recurgi la internet. Iar preotii care oricum traiesc din altceva decat din preotie (nb nu este cazul in Belgia, unde multi preoti sunt platiti de stat), nu vad de ce ar fi atat de disperati sa isi pastreze credinciosii. Un secret: nu sunt, cei buni, putin le pasa cati credinciosi vin, ii intereseaza mai mult calitatea invataturii si a slujbei. Or eu cand vorbesc de parerile preotilor la cei buni ma refer. Nu ati raspuns nici unei intrebari directe: tot nu stiu de unde vine aceasta regula cu postul trupesc de sarbatori. Imi permit sa va corectez si la folosirea cuvantului 'disapora', cuvant aparut pentru evrei si folosit in mod fals pentru crestinii ortodocsi: noi ortodocsii din alte tari decat cea in care ne-am nascut nu suntem in diaspora, pentru ca nu suntem evrei pentru care singurul templu se afla la Ierusalim. Pentru noi, asa cum i-a spus Hristos samaritencii, Sfantul Duh vine in orice loc in care traim, unde avem altare si unde ne impartasim. Orice patrie ne este strainatate si orice strainatate patrie, noua crestinilor, cum se spune in epistola catre Diognet.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 11.01.2010 at 10:48:33. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 12:32:42 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 21:49:47 |
Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 12:18:10 |
|