![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Daca macar unul din familie ar citi zilnic psalmi, am avea parte numai de bucurii. Din ce vad in jurul meu, e semn ca oamenii nu citesc psalmii.
|
|
||||
|
||||
![]()
Acum nu știu câți citesc Psaltirea, dar există teama nejustificată că la citirea ei vin asupra noastră numai necazuri , iar cei ce cred așa ceva, consideră citirea Psaltirei ca ceva primejdios. Greșit, pentru că ea Psaltirea, este tocmai pentru omul încercat de supărări și necazuri, pentru cei împovărați de păcate, pentru cel ce cere întărirea în lupta cu ispitele. Nu cred că este cineva ce nu se regăsește în Psaltire, doar trebuie să o citim, să o recitim , să o înțelegem și ea, Psaltirea, nu va mai fi lepădată din mână. Are marele dar de tămăduire a rănilor pricinuite de păcate, iar pe cel neatins de patimi îl păstrează sănătos. Poate, dragă Costele, nu e citită din comoditate, căci decât o Catismă, o rugăciune scurtă e mai "economică"pentru timpul fiecăruia, dar fiecare are rostul și rolul ei . Spuneau Sfinții Părinți că a nu citi Psaltirea , înseamnă a ieși la lupta cu diavolii fără a avea arme și atunci ei ne fac robi ai păcatelor. Suntem oare mai viteji decât cel rău ? Dacă așa credem, e o vitejie amăgitoare, venită tocmai de la cel amăgitor . Într un frumos articol a lui Adrian Cocoșilă se făcea referire la neânțelegerea Psaltirei și se făcea chiar plângere către duhovnic că nu se înțelege pe deplin Psaltirea. Răspunsul este edificator:"Tu nu înțelegi, dar diavolii o înțeleg foarte bine și fug departe de tine. Citește-o! Și deși acum nu o înțelegi, încet-încet vei începe să o înțelegi. Eu nu știu ce se va întâmpla, dar îți repet citește Psaltirea în fiecare zi câte puțin. Și Domnul nu te va lăsa,ci va veni cu mila Sa, te va ajuta și te va mângâia, pentru totdeauna. Amin !".
|
||||
|
||||
![]()
Iertati-ma, dar mie treaba aceasta cu psaltirea interzisa, ca vin ispitele, mi se pare mai mult de domeniul vrajitoriei.
|
|
||||
|
||||
![]()
Păi și vrăjitoria nu-i tot de la cel ispititor ? Cine lucră cu ea și prin ea ?
|
||||
|
||||
![]()
De la cine altcineva sa fie? :)
Este o superstitie care nu are alt rost decat sa-l indeparteze pe om de la rugaciunea care il arde pe vrajmas cel mai mult. |
|
||||
|
||||
![]()
Exact ! Chiar acum mi-am terminat catisma și totul e foarte bine .Importantă este și starea noastră sufletească, atmosfera din jurul nostru, etc. Am mai spus-o, să avem candela aprinsă, să citim în preajma icoanelor, să căutăm liniștea cuvenită, să cerem înțelegere celor de lângă noi. Obținând toate astea, rugăciunea în general este TAMADUITOARE, nu ispititoare !
|
||||
|
||||
![]()
„In cult, randuiala citirii Psaltirii de la inceputul acestei carti ne arata precis care catisme, in ce moment al anului bisericesc si la care slujbe se citesc. Singura perioada a anului cand nu se citeste psaltirea este cea cuprinsa intre Miercurea Saptamanii Patimilor si Sambata Tomii, cu exceptia Deniei din Vinerea Patimilor.
In rugaciunea particulara a credinciosilor, Psaltirea nu se mai citeste dupa o regula de tipic, ce trebuie respectata cu strictete, ci este doar o carte care completeaza randuiala de rugaciune zilnica. Ea nu este obligatoriu de citit, dar aduce mult spor duhovnicesc atunci cand se adauga randuielii rugaciunii de dimineata si de seara. Cand se citeste de catre credinciosul de rand, se incepe cu formula "Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri...", se continua cu rugaciunile incepatoare, troparele de umilinta, "Doamne miluieste" de 40 de ori, Rugaciunea catre Sfanta Treime, dupa care se incepe a citi Psaltirea "incet si cu luare aminte, fara sa te grabesti si cugetand mereu, ca sa intelegi si cu mintea cele ce citesti!" Trebuie retinut ca citirea Psaltirii nu inlocuieste rugaciunea particulara, ci o desavarseste... Binecuvantarea de la preot pentru citirea psaltirii este buna, dar nu este obligatorie”. (Constantin Popa) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Interzisa rugaciunea la Sfinti, ingeri,etc? | valeria85 | Rugaciuni | 38 | 04.08.2011 17:27:34 |
Psaltirea in versuri | cristiboss56 | Rugaciuni | 70 | 27.01.2011 00:29:29 |
Sucurile “Orhei-Vit” – productie koser (interzisa crestinilor) | colaps | Generalitati | 22 | 14.01.2011 10:49:51 |
HELP , VA ROG !!! Casatoria dintre o musulmanca si un crestin , TOTAL INTERZISA ??? | dreamhappy | Religia Islamica | 40 | 11.01.2010 11:00:14 |
PSALTIREA | jeny | Despre Biserica Ortodoxa in general | 4 | 05.05.2007 22:15:18 |
|