Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2010, 21:58:31
Imogene's Avatar
Imogene Imogene is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
In acelasi mod in care demonstrezi ca existenta unui triunghi cu patru laturi este un lucru absurd.
X crede in triunghiul cu patru laturi. Eu il intreb "ce-i aia" si el imi raspunde. Iar eu ii spun ca definitia lui nu are nicio noima, deci asa ceva nu poate exista, e o absurditate.

Cum il definesti tu pe Dumnezeu?
Pentru mine Dumnezeu e Iubire. Imi dau seama cum suna asta pentru tine si ca nu prea ai ce combate. :))) Asta m-a facut sa cred in El si asta e motivul pentru care ma incapatanez in continuare sa cred in pofida intrebarilor care inca ma bantuie. De ce e absurd Dumnezeul ortodox?

Citat:

Da.
"The Four Horsemen". :)
Vechi 13.01.2010, 22:33:58
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Imogene Vezi mesajul
Pentru mine Dumnezeu e Iubire. Imi dau seama cum suna asta pentru tine si ca nu prea ai ce combate. :))) Asta m-a facut sa cred in El si asta e motivul pentru care ma incapatanez in continuare sa cred in pofida intrebarilor care inca ma bantuie. De ce e absurd Dumnezeul ortodox?
Ti-ai dat seama unde am vrut sa ajung, era destul de evident :)

Oricum, stii la fel de bine ca si mine ca Dumnezeu nu e doar iubire. Mai sunt si chestiunile acelea cu facerea lumii, izvorul legilor, fiinta perfecta, omnipotenta, omniprezenta etc.

Dar chiar si asa, daca Dumnezeu e iubire atunci de ce-i condamna pe oameni la iad? Chiar daca omul e pacatos si nu se spovedeste, iubirea lui Dumnezeu nu e suficient de mare ca sa-l ierte?
Eu nu mi-as condamna copiii sau fratii la iad, indiferent ce ar face. Nu mi-as condamna nici dusmanii sa arda o vesnicie in iad. Sa inteleg ca Dumnezeu ne iubeste mai putin decat imi iubesc eu semenii? Dumnezeu este mai putin capabil de iubire decat un ateu? Nu are niciun sens.

Last edited by stereox; 14.01.2010 at 00:53:02.
Vechi 14.01.2010, 12:17:13
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:

Oricum, stii la fel de bine ca si mine ca Dumnezeu nu e doar iubire. Mai sunt si chestiunile acelea cu facerea lumii, izvorul legilor, fiinta perfecta, omnipotenta, omniprezenta etc.

Dar chiar si asa, daca Dumnezeu e iubire atunci de ce-i condamna pe oameni la iad? Chiar daca omul e pacatos si nu se spovedeste, iubirea lui Dumnezeu nu e suficient de mare ca sa-l ierte?
Eu nu mi-as condamna copiii sau fratii la iad, indiferent ce ar face. Nu mi-as condamna nici dusmanii sa arda o vesnicie in iad. Sa inteleg ca Dumnezeu ne iubeste mai putin decat imi iubesc eu semenii? Dumnezeu este mai putin capabil de iubire decat un ateu? Nu are niciun sens.
Nu cred ca ar trebui sa vorbesti asa despre Dumnezeu. Mai degraba si mai intelept ar fi sa incerci sa intelegi si un alt punct de vedere decat cel déjà format. Nu exista doar ceea ce poti vedea si intelege, ci cu mult mai mult. Mintea umana este limitata. Individul este limitat, doar o celula intr-un mare corp care este pamantul, care si el la randul lui e o celula din acest univers care este corpul lui Dumnezeu si pe care omul nu-l poate descoperi in intregime, oricat ar incerca.
Niciodata mintea umana nu-L va putea cuprinde sau intelege, doar prin ratiunea sa pe Dumnezeu. Asta nu demonstreaza nicidecum ca Dumnezeu nu este. Asa cum celulele din corpul nostru lucreaza armonios in noi pentru a forma un intreg, la fel si noi, fiecare individ este o celula intr-un corp mai mare, care este pamantul. Sa incerci sa-l intelegi doar rational pe Dumnezeu si sa-l cuprinzi cu mintea mi se pare o actiune inutila care esueaza din start, pentru ca Dumnezeu este nelimitat, asa cum acest univers,care este corpul Lui si in care pamantul nostru este doar o mica celula, este nelimitat. Noi toti suntem mici celule, fiecare cu functia ei si doar lucrand impreuna armonios putem metine armonia corpului in care suntem si care este pamantul. Nu vom putea face asta, considerandu-ne mai presus decat altii. Crezi ca vreodata, cu toata cunoasterea lor, oamnenii de stiinta vor putea sa descopere tot universul si sa spuna ca aici incepe si aici se sfarseste? Eu nu cred. La fel nici mintea umana nu va putea vreodata sa-L cuprinda pe Dumnezeu si sa spuna: atat e Dumnezeu.

Ni s-au dat V.T. si N.T.. Amandoua pot fi rezumate simplu in 2 propozitii: Iubeste-L pe Dumnezeu cu toata fiinta ta. Iubeste-l pe aproapele tau ca te tine insuti.
Ti se pare ca Dumnezeul descris in V.T. este crud? Cuvintele scrise acolo ar trebui intelese asa: dupa fapta si rasplata. Vremurile s-au schimbat, cu toate astea inca exista aceleasi tipuri de oameni. In V.T. au fost date niste legi care dupa parerea mea, nu sunt inutile. Ele sunt facute pentru a pastra o ordine intre oameni si in oameni. Parca ateulcelplictisit spunea in postarile trecute ca are admiratie pentru societatea creata de evrei. De ce crezi ca acea societate este buna? Pentru ca s-au respectat niste legi care nu sunt inutile si care pastreaza o ordine.
In Noul Testament avem o lege la fel de importanta. Este legea Dragostei, care daca ar fi respectata asa cum trebuie, ar elimina ura, rautatile, razboaiele si toate lucrurile rele care ne divizeaza ca intreg. Dragostea adevarata nu poate fi acolo unde domina egoul. Este acolo unde fiecare iubeste pe fiecare ca pe el insusi, si niciunul nu se priveste ca fiind mai presus de altul, oricate functii importante ar avea pe lumea asta. In acest fel de dragoste nu mai exista stapan si sclav, barbat mai presus de femeie, si nici un alt fel de inegalitate. Unde nu e inegalitate, nu e nici nedreptate. Ca individ esti echilibrat cand iti pastrezi mintea si inima in echilibru. De ce crezi ca Mantuitorul nostru, care nu este separat de Dumnezeu, ci in El, a spus sa ne iubim chiar si dusmanul? Pentru ca procedand asa, dusmanul nu mai exista, insasi notiunea de dusman ajunge sa fie desfiintata.
De ce crezi ca a spalat picioarele ucenicilor? Pt. ca desi era mai mult, nu s-a pus mai presus de ei. Eu cred ca nimic din ce a zis nu e minciuna si ca orice om care procedeaza cum ne-a invatat este mantuit si fiind mantuit nu mai exista lupta in el. Este impacat cu lumea si cu el insusi. Hristos este cu noi. Este si va fi mereu si vom putea vedea asta atunci cand il vom lasa sa fie si sa se manifeste cu adevarat in noi insine si vom putea sa-L privim si sa stim ca e in toti ceilalti semeni ai nostri. Atunci vom fi cu totii condusi in Imparatia lui Dumnezeu si Imparatia lui Dumnezeu va fi pe acest pamant pentru ca atunci va fi in fiecare dintre noi.
Cel ce nu uita sa priveasca in felul acesta: Ca Dumnezeu are atribute ca Adevar, Dreptate, Intelepciune, Dragoste, Bunatate etc, cel care nu uita ca Dumnezeu este atotstiutor, omniprezent, omnipotent si care nu uita ca Mantuitorul este cu noi, in noi si in semenii nostri si ca ne va conduce in Imparatia lui Dumnezeu are numai de castigat.
Nu Dumnezeu ii condamna pe oameni la iad, ci ei se condamna prin gandurile si comportamentul lor, care ii separa de Dumnezeu.
Nu crezi?
Exista o intelege a lui Dumnezeu si aceia iti este data atunci cand crezi si il iubesti pe Dumnezeu cu toata fiinta ta .
Vechi 14.01.2010, 13:55:28
stereox's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Nu cred ca ar trebui sa vorbesti asa despre Dumnezeu. Mai degraba si mai intelept ar fi sa incerci sa intelegi si un alt punct de vedere decat cel déjà format.
Nu vorbesc despre Dumnezeu asa. Am vorbit despre conceptul de Dumnezeu, ca fiinta ce inseamna doar iubire. Mie mi se pare ca un astfel de Dumnezeu, care ne iubeste infinit dar ne condamna la iad pentru eternitate daca gresim, nu poate exista. Cele doua lucruri se exclud reciproc.
Vechi 14.01.2010, 14:20:17
Imogene's Avatar
Imogene Imogene is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.01.2010
Implicit

Eu nu pot spune cu siguranta ca Iadul este vesnic. Nadajduiesc ca nu e vesnic. Pentru a putea suporta iubirea lui Dumnezeu, trebuie sa fii asemenea lui, adica sa incerci sa ajungi la smerenie si iubire. Nu stiu daca dupa moartea trupului omul mai poate sa se pocaiasca, dar nadajduiesc asta. Si aceasta nadejde a mantuirii omului dupa moarte se poate vedea la ortodocsi prin rugaciunile pentru morti de exemplu.
Vechi 16.01.2010, 22:17:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu vorbesc despre Dumnezeu asa. Am vorbit despre conceptul de Dumnezeu, ca fiinta ce inseamna doar iubire. Mie mi se pare ca un astfel de Dumnezeu, care ne iubeste infinit dar ne condamna la iad pentru eternitate daca gresim, nu poate exista. Cele doua lucruri se exclud reciproc.
Asta daca de asemeni crezi ca iubirea exclude dreptul de a alege.

Fiecare din noi avem dreptul de a alege inca din aceasta viata cum ne vom petrece eternitatea.

Dumnezeu incurajeaza alegerile bune insa nu-i poate opri cu forta pe cei care in loc de asta isi cauta propriul Iad.
Vechi 14.01.2010, 12:39:53
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:

Invatatura ortodoxa spune, ca omul se condamna singur la Iad, mai exact prin respingerea lui Dumnezeu.Pentru ca Dumnezeu e dragoste, si lumina care va fi in Rai , va fi focul din Iad.Ceea ce-i va arde pe cei din Iad va fi iubirea lui Dumnezeu, adica respingerea ei, modul in care individul s-a raportat la dragostea lui Dumnezeu, si propriile pacate, constiinta si gandul nostru neimpacat cu noi insine, cu aproapele si cu Dumnezeu.
Vechi 14.01.2010, 13:52:47
stereox's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Invatatura ortodoxa spune, ca omul se condamna singur la Iad, mai exact prin respingerea lui Dumnezeu.Pentru ca Dumnezeu e dragoste, si lumina care va fi in Rai , va fi focul din Iad.Ceea ce-i va arde pe cei din Iad va fi iubirea lui Dumnezeu, adica respingerea ei, modul in care individul s-a raportat la dragostea lui Dumnezeu, si propriile pacate, constiinta si gandul nostru neimpacat cu noi insine, cu aproapele si cu Dumnezeu.
Daca tu ai un copil care alege sa-ti fure din casa pentru a-si cumpara droguri, apoi jefuieste oameni pe strada si intr-un final intra in puscarie, il lasi acolo si uiti de el? Nu-l vizitezi, nu-l astepti sa iasa ca sa il schimbi, sa-l ajuti sa-si traisca viata nu sa si-o arunce pe geam?

Dumnezeu ne iubeste infinit de mult, dar daca noi alegem sa gresim, ne pedepseste pentru eternitate in iad. Pai cum ne iubeste infinit? Nu suntem tot copii lui, asa nebuni sau drogati sau hoti, cum suntem? Tu poti sa-ti iubesti ca om un astfel de fiu, dar Dumnezeu, in infinitatea iubirii lui pentru noi, nu poate. E absurd!

Si nu ne arunca in inchisoare daca gresim. Ne arunca in iad, unde suntem torturati pentru eternitate. Tu stii ce inseamna tortura? Pe copilul tau drogat si hot l-ai putea lasa sa intre in inchisoare pentru 10 ani, dar l-ai lasa sa fie torturat incontinuu timp de 10 ani? Dar pentru eternitate?

Cum este Dumnezeu iubire?
Vechi 14.01.2010, 14:21:12
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Daca tu ai un copil care alege sa-ti fure din casa pentru a-si cumpara droguri, apoi jefuieste oameni pe strada si intr-un final intra in puscarie, il lasi acolo si uiti de el? Nu-l vizitezi, nu-l astepti sa iasa ca sa il schimbi, sa-l ajuti sa-si traisca viata nu sa si-o arunce pe geam?

Dumnezeu ne iubeste infinit de mult, dar daca noi alegem sa gresim, ne pedepseste pentru eternitate in iad. Pai cum ne iubeste infinit? Nu suntem tot copii lui, asa nebuni sau drogati sau hoti, cum suntem? Tu poti sa-ti iubesti ca om un astfel de fiu, dar Dumnezeu, in infinitatea iubirii lui pentru noi, nu poate. E absurd!

Si nu ne arunca in inchisoare daca gresim. Ne arunca in iad, unde suntem torturati pentru eternitate. Tu stii ce inseamna tortura? Pe copilul tau drogat si hot l-ai putea lasa sa intre in inchisoare pentru 10 ani, dar l-ai lasa sa fie torturat incontinuu timp de 10 ani? Dar pentru eternitate?

N-ar fi o problema daca, in calitate de parinte, ti-ai pedepsi mai dur copilul. Problema apare atunci cind pentru faptele lui il pedepsesti pe frati-su
Vechi 15.01.2010, 11:10:30
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:

Dumnezeu este si drept.Cand vine vorba de cercetarea din inchisoare din felul in care vorbesti, Biserica invata ca prin rugaciuni , fapte bune si milostenie,cei care au fost ai Bisericii si au murit neimpacati cu Dumnezeu , se pot impaca cu El si dupa moarte.Pentru ca Dumnezeu e bun si milos si pana la Judecata de Apoi mai este o sansa.Totusi Scriptura spune ca Dumnezeu este sfant, inca de trei ori, si nimic curat nu se poate apropria de El.Cand Moise a fost in muntele Horeb, ca sa primeasca tablitele Legii , muntele ardea de foc si cerul s-a intunecat, pentru ca Dumnezeu era acolo , si cei din poporul evreu nu au putut suporta vedenia si nici sa le vorbeasca Dumnezeu, din cauza necuratiei lor si nesfinteniei lor.Caci si porunca a fost de se va apropia de munte orice animal sa fie omorit cu pietre.Muntele acela reprezenta Imparatia lui Dumnezeu si Biserica celor sfinti si intai nascuti a caror nume sunt scrise in Ceruri, dupa cum zice Pavel in Evrei.Caci ei s-au inspaimantat de vedenie si de glasul lui Dumnezeu, si au zis "sa nu mai vorbeasca Dumnezeu cu noi" , din cauza lor, de aceia s-a si suit Moise singur in munte sa primeasca tablitele Legii.Dumnezeu a zis ca omul nu Il poate vedea pe Dumnezeu si sa traiasca, pentru ca Dumnezeu este sfant.Omul cazut in pacat, caci Adam cand era in comuniune cu Dumnezeu vorbea cu El , dar dupa ce a pacatuit a inceput sa se ascunda de El si sa se teama.Chiar si ingerii din ceruri, heruvimii isi acopera fata cu aripile lor si picioarele cu aripile lor in fata lui Dumnezeu.Atat de mare e sfintenia lui Dumnezeu si pentru cei care nu sunt curati ea nu poate fi cuprinsa.De aceia nu poate vedea omul necurat pe Dumnezeu si sa traiasca.Doar cel ce este curat, si curatit poate vedea sfintenia lui Dumnezeu asa cum este.Precum zice Scriptura "Fericiti cei cu inima curata ca aceia vor vedea pe Dumnezeu".Pentru cei necurati si neimpacati cu constiinta lor insusi prezenta lui Dumnezeu ii va chinui, cea pe care ei o urasc si o resping.Din cate am inteles eu acestea se vor intampla abia dupa Judecata de Apoi, cand Dumnezeu va fi peste toate si in toate, si cei ce il urasc si il resping vor fi pedepsiti insusi asa prin prezenta Lui.Pana atunci Imparatia Mortii si a Iadului este a Diavolului, insa Hristos are cheile "Iadului si a Mortii" , si poate elibera pe cine doreste.Tot asa nu putem noi zice cine ajunge in Rai sau mai rau sa ne apucam sa zicem cine ajunge in Iad.Doar Dumnezeu stie si mila Lui este peste toti oamenii ca toti sunt chipul Sau, iar El este iubitor,milostiv si drept.Este si drept sa nu uitam asta.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58