Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.01.2010, 10:55:17
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Pt. a sti multe si cu certitudine , adica fara indoieli !
Sa nu ma mai pui sa-ti traduc pt. ca vorbesc destul de clar !
Lele, lele, vorba bulgarului, ce turnura mai ia si discutia asta! Dar Zaharia, eu nu te pun sa faci nimic, faci ce crezi de cuviinta. Pe de alta parte probabil ca vorbesti destul de clar, despre cum scrii, este alta problema. :P

Nu mi se pare totusi foarte cinstit sa te iei de varsta interlocutorului ca sa incerci sa ii inchizi gura. :) Un argument cu siguranta nu este.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 12:34:46
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Lele, lele, vorba bulgarului, ce turnura mai ia si discutia asta! Dar Zaharia, eu nu te pun sa faci nimic, faci ce crezi de cuviinta. Pe de alta parte probabil ca vorbesti destul de clar, despre cum scrii, este alta problema. :P

Nu mi se pare totusi foarte cinstit sa te iei de varsta interlocutorului ca sa incerci sa ii inchizi gura. :) Un argument cu siguranta nu este.
Mai sora, chiar nu ai de gind sa termini cu copilariile acestea o data si cu interpretarea asta in ,,dunga" de care nu te mai poti debarasa ? Te mai intreb o data , fara nici o gluma sau tendentios, tu defapt esti Sophia si postezi sub 2 username ? Tot tac, tot tac dar tu numai modul acesta de intelegere il ai ... dupa virsta se cadea sa fi un pic mai infrinta in curaj dar discuti precum redactorii de la ,,vocea patriotului nationale" . Nu vezi ca tot esti sesizata de diverse surori ca ai o tendinta f. asemanatoare atitudinala cu a Sophiei ...si tot ca ea , desi esti ,,mustrata" tu iti vezi de miristea ta mergind la fel inainte insa justificindu-te ca si cind esti melopeea bineintentionata dar neinteleasa ! Pai chiar nu iti dai seama ? trebuie sa fi ,,imbrincita" ca macar sa te hotarasti sa treci in silentio vis-a-vis de cei care nu iti ingaduie orice ? Pai stiu si eu interpretari ca tine sa fac dar nu de asta am cautat un site ortodox, de pacate , vecsatii, abilitati, contre ambitioase, degete aratate spre luare aminte stiu si eu dar nu asta caut aici ... Nu numai ca nu poti intelege firul gindirii mele dar in general nu intelegi nimic din ce postez oricit de simplu as posta. Intelegi insa sa interpretezi aiurea de fiecare data . Pai cind se intimpla sa nu mai intelegi spune sora mai intii asta si pe urma 'om mai vedea !Prin modul tau de exprimare si interpretare ne tragem de bracinar de parca am fi sogori si venim povestind de la bolda ! Sa nu te bazezi pe asta , adica pe tupeu si indiferenta si sa nu ma mai incerci mult ca siguri vei avea surprize . Totul are o limita si o intelegere ...dupa care uneori nu stim ce mai este ! Daca ai de gind sa dai un raspuns stai mai intii si citeste atent ce postez, cauta sa intelegi, sa sa faci legatura cu firul discutiei si cu modul si substanta ta cu care raspunzi...daca nu cel mai bine ar fi sa taci !
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 13:27:07
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Zaharia2009 - Eu sunt eu si Noesisaa este Noesisaa.
Poate ca semanam in unele lucruri, si ne laturam lui Fani. Dar sunt si cazuri in care (fiecare din noi trei) ne corectam reciproc.
Tie (si altora)nu-ti place ca sunt asa cum sunt - viata si oamenii ma fac sa fiu asa. Daca stai in banca ta si inghiti tot si lasi pe altii, nu mai capeti nimic si mereu castiga altii.
Eu una am avut si am mult de luptat in viata, f.mult. Sigur ca ma ajuta credinta mult, dar numai ea nu este suficienta.
Poate ca altora le este mai usor in viata, le vine totul mai de-a gata si de asta sunt mai moi, mai buni. Noi deja suntem storsi de necazuri.
Important este sa ne lamurim aici probemele si sa ne ajutam sa fim mai buni, si nu sa ne punem reciproc la zid. Nici nu este crestinesc ceea faceti unii din voi.
Asa ca Zaharia te rog, lasa-ne in pace. Tu esti altfel, ne esti superior, esti model de om si sfant, etc. lasa-ne pe noi.
Nici multora de aici nu le place de tine, asa cum esti/scrii.

As vrea sa spun ca mi-as dori sa fie si preotii asa ca noi, sa lupte, sa lucreze cu oamenii, sa-i convinga pasnic, sa fie si rationali si sa nu mai paraseasca discutia imediat si sa le fie frica sa vorbeasca si sa lamureasca oamenii.
Stiu ca este smerenie, si eu incerc sa fiu, dar daca la prima vorba a plecat, noi ce mai facem?
La scoala/facultate profesorii chiar isi doresc sa colaboram, sa punem i trebari. Ce-ar fi daca la prima nelamurire sau intrebare a noastra ar parasi sala?
Preotii trebuie sa ne ajute si sa ne lamureasca si in biserica si daca intrebam privat ceva.

Si inca ceva: da, preotii capata un har, dar acela este eclusiv pentru profesia si misiunea lor. Nu le este dat harul acela la hirotonie nici ca sa-i culegem din santuri, sau sa cada in alte patimi, (li s-a dat voie si sa aibe femeie si copii), nici ca sa ne dispretuiasca, sa nu ne repsecte, sau mai stiu eu.
Deci este o diferenta.
Harul acela nu-ti da dreptul la orice pe lumea asta. Ca dovada ca mai pot fi si pedepsiti sau chiar caterisiti cei din cler.

@Eduardd - parca tu ai facut afirmatia care m-a socat:
De ce spui:"curiozitatea nu este duhovniceasca?" Sau paote ca nu am inteles eu ce ai vrut sa spui.
Curiozitatea este f.buna si in credinta ca sa poti afla, patrunde si fii mai bun.

O remarca generala:
Intotdeauna cand fcai o afirmatie sa specificati si despre care biserici este vorba, din tara sau din diaspora, pentru ca situatiile difera (chiar mult).
Mai intelege lumea gresit pe urma.

a. In tara am vazut si eu ca sunt bisericile sunt mai pline duminica si la sarbatori. Daca va referiti la moliftele Sf.Vasile, atunci nu stiu sa va spun cum este in tara, acolo nu mergeam pe 1 ian. la biserica.
Sambata, la pomeniri iarasi este plin.
Vineri seara (cand imi placea mie sa merg) se dau acatiste multe si timp si liniste. Si se scriu din acelea pentru diverse dorinte.
In timpul saptamanii vin (sau veneau, poate s-a mai schimbat)destui dimineata la Liturghii.

b. In diaspora este altfel:
Nu vine asa multa la biserica in mod normal. Vin multi de sarbatorile mari in schimb. Daca ar veni macar jumatate din cati romani se mai stiu ca exista in zona, n-am avea probleme cu finantarea preotului si a bisericii.
Se fac slujbe oricum numai duminica si tot atunci, dupa slujba Liturghiei se face slujba de pomenire.
Pe 1 ian. vin f.putini.
Peste saptamana se mai fac Liturghii la sarbatori mai importante, dar vin f.putini. Lumea lucreaza, copiii sunt la scoala.
Nu stiu cum reusesc in tara. Poate ca e mai lejer la serviciu.
Se citesc acatiste gen lista de nume si atat. Si sunt multe.
Se duce lumea insa la diverse rugaciuni dupa slujba, pentru diverse probleme si le citeste preotul. De ex. cand se pleaca la drum.
Mai multe nu mai spun.
Ca varsta: ori sunt f.tineri, ori f.in varsta. Pe la mijloc (40-50 ani) sunt putini.

Si asa cum am mai spus: in diaspora preotul si biserica mai au un rol important, pe care in tara nu-l au: socializare, comunitate, activitati extra-slujbe.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 13:57:41
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Eduardd - parca tu ai facut afirmatia care m-a socat:
De ce spui:"curiozitatea nu este duhovniceasca?" Sau paote ca nu am inteles eu ce ai vrut sa spui.
Curiozitatea este f.buna si in credinta ca sa poti afla, patrunde si fii mai bun.
Ce spune Eduardd am intanit si eu in diverse scrieri: curiozitatea in sine este ceva rau, de nedorit.
Parerile noastre nu reflecta binele, ci doar spiritul vremii in care traim, Sophia.
Chiar si simpla cercetare a Scripturilor pentru a aduna argumente intr-un dialog este ceva rau, din cat am inteles.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 13:27:26
Marimira's Avatar
Marimira Marimira is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Implicit Nu putem schimba credinta, dogmele, canoanele dupa nevoile noastre!

Extras din amintirile E.I. Motovilova, după însemnările soțului ei, N.A. Motovilov, despre Cuviosul Serafim:

În anul 1903, în timpul sărbătorilor de la Sarov, viitorul arhiepiscop Arsenie (Jadanovski, 1875-1937) a primit de la E.I. Motovilova extrasul din însemnările soțului ei despre preacuviosul Serafim, păstrate ulterior în arhiva ieromonahului Serafim (Orlov, †1975). Textual, el se aseamănă cu Marea taină din Diveevo și cu textul apărut sub titlul Antihrist și Rusia. Reproducem integral acest text: „Vor fi asemenea vremuri, spune părintele Serafim, când nelegiuirea arhiereilor ruși va întrece nelegiuirea arhiereilor greci de pe timpul Împăratului Teodosie cel Tânăr (vezi Minei, 4 august, Pomenirea celor șapte tineri din Efes) și se vor împlini cele prezise: «Se apropie oameni de mine care cu buzele și limba lor mă cinstesc, iar inimile lor stau departe de Mine. Dar în zadar mă cinstesc, propovăduind învățături omenești». Că sub pretextul progresului bisericesc și creștinesc, întru satisfacerea trebuințelor acestei lumi, vor schimonosi și falsifica dogmele (învățătura) și tipicul Sfintei Biserici, uitând că acestea își au începutul de la Însuși Domnul Iisus Hristos, care i-a învățat și le-a poruncit ucenicilor Săi, Sfinții Apostoli (…): Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh (Matei 28: 19). De atunci și până astăzi s-au păstrat și au ajuns până la noi canoanele și tradițiile Sfinților Apostoli, care au fost explicate și confirmate definitiv o dată și pentru totdeauna de către Sfinții moștenitori – Sfinții Părinți, povățuiți de Sfântul Duh la cele Șapte Soboare Ecumenice. Vai de cel care va scoate sau va adăuga un cuvânt – spune părintele Serafim. Biserica noastră nu are nicio pată; vai și amar de cel care va cuteza să introducă oarecare schimbări în Slujbele bisericești și în pravilele acelei Biserici, care este stâlpul și temelia Adevărului și despre care Însuși Mântuitorul a spus că nici porțile iadului nu o vor birui; adică ea va dăinui neschimbată până la sfârșit – până la cea de-a Doua Venire. Orice încercare de a introduce, chipurile, perfecționări, schimbări în canoanele și învățătura Sfintei Biserici înseamnă erezie. Orice încercare de a înființa o altă Biserică, bazată pe gândirea omenească, este abatere de la poruncile Duhului Sfânt și este hulă împotriva Duhului Sfânt, care nu va fi iertată în veac. Așa au procedat și vor proceda toți cei care s-au rupt de la unitatea Sfintei Biserici Apostolești, despre care Apostolul Pavel spune: Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor (II Cor, 11: 13-15). Pe această cale vor merge arhiereii pământului rusesc și clerul, și mânia lui Dumnezeu îi va surpa. Iisus Hristos ieri, astăzi și în veac același este și învățăturile poruncilor și așezămintelor Sale sunt întărite de El o dată și pentru totdeauna fără schimbări, pentru că acesta este adevărul, adus din Ceruri de către Însuși Fiul lui Dumnezeu. Științele, învățăturile omenești trebuie să fie supuse modificării în procesul dezvoltării și perfecționării lor, dar învățătura dumnezeiască dată nouă nu poate fi schimbată de către oameni, precum neschimbător este însuși Dumnezeu, care a întemeiat Sfânta Biserică și Tainele sale, de aceea, spune părintele Serafim, aici nu este loc pentru filosofări omenești. Din care cauză Apostolul a și spus: Dar chiar dacă noi sau un înger din cer vă va vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema (Gal. 1:8)”.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 13:33:28
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Zaharia, nu imi dau seama de ce te simti asa de amenintat de mine, sau de ce stilul meu de a scrie un argument ti se pare atata de aiurea sau care e problema ta, dar de data asta nu esti nici macar amuzant. Nu iti place, ignora-ma, lumea e diversa in gandire si in fel de a se exprima, asa ca am dreptul sa scriu cum vreau, fara a mi se spune ca fie sunt prea tanara, sau "ca nu mi se ingaduie orice," si mai ales fara sa fiu amenintata in vreun fel -- si pana la urma, daca intr-adevar continui sa scriu cum am scris, si de fapt asta e stilul meu, ce ai sa imi faci? Ma iei de urechi? Virtual? :D Hahaha.

Inteleg ce vrei sa spui in general, nu, nu sunt nici pe departe retardata cum sugerezi, si adevarul este ca mai niciodata nu sunt de acord cu ce scrii, si da, te mai si ironizez. Si care-i problema? Esti facut din aur cu platina si te zgarii? Si da, poate am un stil mai rebel cateodata, si da, poate ar trebui sa dau dovata de mai multa conciliaritate...Dar de aici si pana a ma lua de copil de cinci ani care trebuie sa se duca sa doarma de amiaza, e cale lunga.

Initial nu vroiam sa raspund nimic la atacul tau la persoana, dar pana la urma de ce sa iti dau satisfactia ca m-ai facut praf?
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 14:26:46
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Zaharia, nu imi dau seama de ce te simti asa de amenintat de mine, sau de ce stilul meu de a scrie un argument ti se pare atata de aiurea sau care e problema ta, dar de data asta nu esti nici macar amuzant. Nu iti place, ignora-ma, lumea e diversa in gandire si in fel de a se exprima, asa ca am dreptul sa scriu cum vreau, fara a mi se spune ca fie sunt prea tanara, sau "ca nu mi se ingaduie orice," si mai ales fara sa fiu amenintata in vreun fel -- si pana la urma, daca intr-adevar continui sa scriu cum am scris, si de fapt asta e stilul meu, ce ai sa imi faci? Ma iei de urechi? Virtual? :D Hahaha.

Inteleg ce vrei sa spui in general, nu, nu sunt nici pe departe retardata cum sugerezi, si adevarul este ca mai niciodata nu sunt de acord cu ce scrii, si da, te mai si ironizez. Si care-i problema? Esti facut din aur cu platina si te zgarii? Si da, poate am un stil mai rebel cateodata, si da, poate ar trebui sa dau dovata de mai multa conciliaritate...Dar de aici si pana a ma lua de copil de cinci ani care trebuie sa se duca sa doarma de amiaza, e cale lunga.

Initial nu vroiam sa raspund nimic la atacul tau la persoana, dar pana la urma de ce sa iti dau satisfactia ca m-ai facut praf?
Daca taceai (si invitatia in sensul acesta a fost facuta !) filosof ramineai !
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 14:51:14
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca taceai (si invitatia in sensul acesta a fost facuta !) filosof ramineai !
Ba sa stii ca ma bucur ca nu am tacut. Cine te-a desemnat pe tine tatucul forumului ca sa spui cui sa taca si cui sa vorbeasca, cine-i de nota 10 si cine-i de 2, cine intelege si cine nu?

Si da: NU SUNT SOPHIA! Suntem persoane diferite, de varste diferite, traind in tari diferite, crescute in orase diametral opuse, in epoci diferite, de parinti diferiti, am mers la scoli diferite...etc.

Last edited by Noesisaa; 15.01.2010 at 14:55:21.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 15:02:23
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba sa stii ca ma bucur ca nu am tacut. Cine te-a desemnat pe tine tatucul forumului ca sa spui cui sa taca si cui sa vorbeasca, cine-i de nota 10 si cine-i de 2, cine intelege si cine nu?

Si da: NU SUNT SOPHIA! Suntem persoane diferite, de varste diferite, traind in tari diferite, crescute in orase diametral opuse, in epoci diferite, de parinti diferiti, am mers la scoli diferite...etc.
,,Asa e oamenii, e diferiti unii de altii !"
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 15:07:53
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
,,Asa e oamenii, e diferiti unii de altii !"
Asa... si? Din nou am sa te rog sa explici ce vrei sa spui sau macar de unde ai luat citatul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10