Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Citind acest articol despre hirotonia femeilor, am dat peste parerea Pr. Schmemann privitor la ecumenism si Crestinismul Apusean:
Prima dimensiune a consternarii noastre poate fi denumita una "ecumenica". Aceasta dezbatere, asupra drepturilor femeii de a primi hirotonia, ne dezvaluie un fapt pe care noi l-am suspectat de mult timp, dar care acum ne-a confirmat dincolo de orice indoiala: indiferenta totala, monolitica, a Crestinismului Apusean fata de tot ceea ce nu este situat in sfera propriilor problematici, a propriei experiente. Nu pot decat sa repet: chiar si asa-numita "miscare ecumenica" - in pofida faptului ca se sustine contrariul - a fost intotdeauna, si inca este , un fenomen pur Occidental, avand la baza premise Occidentale si determinata de o agenda specific Ocidentala.
Si aici nu este vorba de "mandrie" sau "aroganta" - dimpotriva, Crestinismul Apusean este aproape obsedat de un complex de vinovatie si isi gaseste placerea in auto-critica si auto-condamnare. Este mai degraba o incapacitate totala de a se transcende pe sine, de a accepta simpla idee ca propria experienta, propriile forme de gandire sau prioritati pot sa nu aibe valente universale, ca ar fi nevoie ca ele insele sa fie evaluate si apreciate in lumina unei experiente cu adevarat universale, genuin catolice, sobornicesti.
Crestinismul Apusean e gata sa judece si sa auto-condamne, insa in termenii proprii, avand ca unica referinta numai propriul punct de vedere. Astfel, atunci cand ei decid, in functie de "situatia culturala" specifica Occidentului - eventual limitata si conditionata, spunem noi - ca ar trebui "reparate" anumite nedreptati pe care le-au suferit femeile de-alungul istoriei, au de gand sa o faca imediat si fara macar a se intreba ce gandesc "ceilalti" despre aceasta. Iar apoi sunt uluiti si chiar intristati de lipsa de spirit ecumenic, intelegere si toleranta a acestora din urma.
http://sldsjd.wordpress.com/tag/schmemann/
|
Si ce este mai interesant este cat de mult poate fi schimbat sensul unui citat daca nu este citit in context. Luat din context zici aproape ca-i un text bun de Apologeticum. :D (Mi-a adus aminte de textul din parintele Steinhardt din Jurnalul Fericirii luat de razboiintrucuvant acum cateva zile si transformat de cititorii sai in text anti-ecumenic. :D ) Am avut curiozitatea sa ma uit la sursa si sa citesc intreg articolul -- este vorba despre problema hirotonirii femeilor in context ecumenic. Este vorba despre diferente culturale care fac un anumit subiect greu de discutat in context ecumenic (din punct de vedere istoric si social, esticii nu s-au intalnit cu problema asta), despre de ce un trend cultural nu trebuie sa afecteze Biserica lui Hristos, si apoi prezinta pozitia ortodoxa asupra acestei probleme.
De fapt in citatul pe care il dai tu Anca este vorba despre miopia vestului care isi vede ograda sa si se gandeste ca problemele cu care se confrunta crestinatatea occidentala, sunt probleme ale crestinatatii universale. Parintele Schmemann nu spune in nici un caz ca, fiindca occidentul e miop, si poate cam egoist, trebuie sa il aruncam la lada de gunoi si sa incetam discutia cu ei, ci doar le sugereaza sa-si schimbe ochelarii ca sa poata vedea problemele universale care pot fi discutate bilateral si in cunostinta de cauza de ambele parti si care pot duce la o avansare a dialogului.
Si ca sa vezi ca de fapt dialogul ecumenic nu este neaparat un dialog al surzilor in care fiecare vorbeste despre ale lui fara prea multa intercalare ...chiar ieri mi-a parvenit un interviu al posibilului viitor episcop catolic al Bruxelles-ului, in engleza:
http://incaelo.wordpress.com/2010/01...n-too-passive/ Mi se pare chiar foarte interesant, urmareste ceea ce spune despre hirotonia femeilor.