![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
aici nu prea mai inteleg argumentul tau... spui ca in natura sa umana, era in fata lor, om intreg, in carne, dar in natura sa divina era in paine. Obiectile mele sunt urmatoarele: 1) natura divina este caracterizata si de faptul ca Dumnezeu este duh (vezi Ioan 4:24), e imaterial, nu are un trup (mormonii cred ca Dumnezeu are un trup). materialul tine de creatie. El nu este o creatie. Asa dar daca spui ca in natura sa divina era prezent in paine si vin de fapt nu mai sustii o prezenta reala a trupului Sau (despre care spui ca in natura sa umana a ramas in fata lor) ci una spirituala. Totodata acest mod de exprimare lasa putin impresia separarii celor doua naturi din persoana lui Hristos(una in fata ucenicilor si una in paine) ceea ce contrazice un mod de intelegere, sa zic, standard in crestinism: "...doua firi in chip neamestecat, si neschimbat, si neimpartit, si nedespartit.." 2) sau daca intelegi prin asta ca datorita naturii divine a facut o minune si trupul a existat in doua locuri concomitent (in fata ucenicilor si in paine si vin), atunci intrebarea care mi-o pun este urmatoarea: Jertfirea lui Hristos cand a avut loc ? Trupul sau a fost frant si sangele sau a fost varsat pe cruce sau la Cina cea de taina? eu cam asa vad lucrurile... tu ce parere ai? Last edited by iust79; 20.01.2010 at 23:18:16. |
|
|||
|
|||
![]()
Fara a raspunde concret obiectiilor despre existenta Domnului in paine,pentru ca subiectul se amplifica,as spune:
Scena cinei de taina,si a rastignirii,sunt strans legate. Prin ele Domnul pecetluieste Legea cea Noua,a indurarii lui Dumnezeu fata de noi,cu sangele Sau,varsat pe Golgota,si Trupul Sau,frant pe cruce. In schimb la cina cea de taina, le da ucenicilor,jertfa care trebuie sa o aduca ei de aici inainte. Asa cum vechii preoti ai VT trebuiau sa aduca sange (real) de tapi si vitei pentru iertarea pacatelor,asa si oamenii vor trebui sa aduca o jertfa de multumire , pentru iertarea care o ofera Dumnezeu de aici inainte. Jertfa cea noua,are o forma nesangeroasa,paine si vin.Dar ca ea sa nu fie de mai mic pret dect un vitel cu sange real,oamenilor li se da ca sa aduca pe insusi Fiul lui Dumnezeu coborat in aceea paine,ca jertfa de iertare. In momentul cinei,rastignirea inca nu e facuta. Daruirea painii la cina ,e o daruire a Trupului lui Hristos,intr-o forma nedureroasa. Singura inchipuire din aceasta asociere a painii cu Trupul,este insusi rastignirea.Frangerea painii nu il rastigneste pe Domnul,ci doar inchipuie aceasta.Altfel,ar fi fost suficienta aceasta frangere.Amintiti-va ca un pic mai tarziu Iisus ca se roaga:"Daca este cu putinta,departeaza paharul acesta de la mine " Deci paharul cu sange trebuia varsat pina la capat.Intai nesangeros,ca vin,in actul daruiriii de la masa,dar apoi cat se poate de sangeros,in actul rastignirii Deci in paine este Trupul Domnului,ca un dar. Sunt 2 feluri de jertfa,de fapt 2 intelesuri ale jertfei,diferite: 1- Jertfa reala care o face Domnul Insus,in sfinta sfintelor,odata pentru totdeauna ,cu insusi sangele Sau (cunoasteti citatul,a fost dat aici ca exemplu al unicitatii jertfei) 2- Jertfa de multumire si ispasire care o fac oamenii zilnic,pentru Dumnezeu Tatal.In aceasta jertfa a oamenilor,Domnul Iisus a gasit cu cale sa fie tot El.Ca sa nu lase un obiect oarecare,o creatie,sa fie aduse ca jertfa lui Dumnezeu.Doar sub forma vazuta este paine si vin. Chiar si in slujba de la Biserica Ortodoxa,la fel cum a fost in realitate,painea si vinul sunt intradevar o inchipuire pina la momentul in care Domnul coboara in ele. Taierea painii,se face inainte de acest moment,si aceasta preinchipuie jertfa.Dar Domnul coboara in paine ,la sfarsit,prin rugaciuni,pentru a fi impartsit ,mancat de credinciosi,si pentru ca darurile aduse lui Dumnezeu sa capete o mare importanta.Si se stie ca doar in urma a astfel de daruri,Dumnezeu,care e drept,poatre da iertarea. |
|
|||
|
|||
![]()
Faimoasele cuvinte ale lui Iisus, care afirma că nu putem avea viață veșnică decât mâncând trupul Lui și bând sângele Lui (Ioan 6:53) nu au fost rostite la Sfânta Cină, ci cu doi ani mai înainte, când aceste cuvinte au scandalizat pe unii dintre adepții Lui, care L-au și părăsit atunci (Ioan 6:60.66). Iisus avea obiceiul să vorbească mereu "în pilde". Rareori vorbea simplu și direct. Dar de obicei explica lucrurile neînțelese celor care aveau nevoie și răbdare. În Ioan 6:63, Iisus le-a explicat ascultătorilor că El nu voia să se înțeleagă aceste lucruri în sens fizic, afirmând că trebuie înțelese spiritual, adică figurat și cu aplicație spirituală:
Afirmație: Ioan 6:56-57: „Cine mănîncă trupul Meu, și bea sîngele Meu, rămîne în Mine, și Eu rămîn în el. După cum Tatăl, care este viu, M'a trimes pe Mine, și Eu trăiesc prin Tatăl, tot așa, cine Mă mănîncă pe Mine, va trăi și el prin Mine.”Prin urmare, Iisus a învățat că noi trebuie să trăim în strânsă legătură cu El, așa cum El, ca om, trăia în strânsă legătură cu Dumnezeu. Această legătură este spirituală. După cum fizic trăim prin mâncare și băutură, tot așa în sens spiritual trăim prin Cuvântul și prin Duhul lui Dumnezeu (vezi replica lui Iisus dată diavolului: "omul nu trăiește numai cu pâine..., ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu" Mat. 4:4). Că acesta este sensul exprimării lui Iisus, reiese și din comparația făcută cu relația dintre Iisus și Tatăl. Iisus nu avea o euharistie personală secretă, mâncând o mană/pâine care să fie trupul mistic al Tatălui, ca să trăiască; ci El trăia prin credința și ascultarea Cuvântului și prin împărtășirea Spiritului Tatălui. |
|
|||
|
|||
![]()
Parerea ta nu intereseaza pe nimeni. Sau poate pe "fratii" adventisti.
|
|
|||
|
|||
![]()
poti sa-mi spui cum se numeste subiectul pe care postam? (Forum Crestin Ortodox>Biserica Ortodoxa.... - ca sa nu-ti fie prea greu sa gasesti raspunsul :)) )
Last edited by iust79; 21.01.2010 at 17:44:16. |
|
|||
|
|||
![]()
Topicul se numește "Intrebări pentru adventiști, baptiști și penticostali". Cred că nu a fost destinat doar pentru întrebări retorice, ori de genul "ortodocșii întreabă, ortodocșii răspunde"(sic); ci pentru dialog.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. | Seraphim7 | Secte si culte | 104 | 23.10.2022 00:36:38 |
Profeti adventisti | NeInocentiu | Secte si culte | 592 | 07.05.2012 09:41:27 |
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini | RafaelMiticaPitulice | Despre Sfanta Scriptura | 25 | 02.08.2011 09:01:17 |
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti | danyel | Secte si culte | 741 | 11.08.2010 21:37:50 |
|