Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2009, 14:49:55
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.10.2009
Implicit

Eu ceream o talcuire pentru a intelege mai bine (referintele biblice pe care le-am primit urmeaza sa le studiez). Nu vreau altceva decat sa pricep care e legatura intre regele Solomon si Iisus, imi scapa ceva si nu stiu ce anume... de ce oare Dumnezeu i se adreseaza lui Solomon asemanator lui Iisus?
Si acum sa va spun de ce ma intereseaza acest aspect: cu cateva luni in urma ma certam cu niste sectari pe tema trinitatii si incercam sa le aduc dovezi ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu Adevarat iar ca tronul Lui este in veci, dupa cum scrie in Epistola catre Evrei a Apostolului Pavel... apoi citind VT, m-am mirat foarte tare sa vad ca Dumnezeu i-a spus acelasi lucru lui Solomon! Prin urmare oameni buni, sa nu credeti ca eu nu ma indoiesc de Dumnezeirea lui Iisus, desi credinta mea e slaba, cu mintea mea macar sa cred.... incerc sa inteleg unde am gresit de mi s-au dat peste cap toate socotelile si de ce aceasta analogie? Exista vreo talcuire a Sfintilor Parinti pe tema asta? Nu vreau sa ma apuc eu de interpretari pentru ca ma depaseste...

Last edited by Floar3; 13.11.2009 at 14:52:22.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2009, 14:55:21
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Implicit

Ma scuzati daca am scris mai precipitat, nu stiu daca m-am facut inteleasa!

Last edited by Floar3; 13.11.2009 at 15:22:25.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2009, 15:56:16
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Draga mea in primul rand psalmii au fost scrisi de David.Iisus Hristos e fiul fagaduit din vechime, inca de la caderea lui Adam in pacat, Fiul fagaduit lui Adam , lui Avraam, lui Moise a lui David si a tuturor.Dumnezeu a facut legamant cu David ca sa nu lipseasca urmas de pe tronul lui , si l-a marit tare ca prin Hristos tronul lui a ajuns acelasi cu tronul lui Dumnezeu.Vezi de ce ti-am zis eu tie cu psalmii cum sta treaba?Sincer , personal eu nu iti recomand sa citesti din psalmi.Este o carte plina de intelesuri.Iisus Hristos este un arhietip al tuturor oamenilor si in El s-au implinit desavarsit toate fagaduintele lui Dumnezeu.Tie ti-a fost dat sa cunosti tainele imparatiei lui Dumnezeu , pentru ca te-ai nascut in credinta cea adevarata, dar tine minte un lucru la atitudinea ta nu meriti perlele astea, dar eu ti le dau pentru ca te iubesc, si esti sora de-a mea.Vad ca ai inceput sa ai o abordare buna , sper sa mentii cursul.Nu mai intra in discutie cu sectari ca usor poti pica in gura lor.Foarte bine imi place de tine ca, cercetezi sa continui tot asa si la mai bine.Domnul sa fie cu tine, Floar3!

Doamne ajuta! Dănuț
Reply With Quote
Vechi 13.11.2009, 16:31:54
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Draga mea in primul rand psalmii au fost scrisi de David.Iisus Hristos e fiul fagaduit din vechime, inca de la caderea lui Adam in pacat, Fiul fagaduit lui Adam , lui Avraam, lui Moise a lui David si a tuturor.Dumnezeu a facut legamant cu David ca sa nu lipseasca urmas de pe tronul lui , si l-a marit tare ca prin Hristos tronul lui a ajuns acelasi cu tronul lui Dumnezeu.Vezi de ce ti-am zis eu tie cu psalmii cum sta treaba?Sincer , personal eu nu iti recomand sa citesti din psalmi.Este o carte plina de intelesuri.Iisus Hristos este un arhietip al tuturor oamenilor si in El s-au implinit desavarsit toate fagaduintele lui Dumnezeu.Tie ti-a fost dat sa cunosti tainele imparatiei lui Dumnezeu , pentru ca te-ai nascut in credinta cea adevarata, dar tine minte un lucru la atitudinea ta nu meriti perlele astea, dar eu ti le dau pentru ca te iubesc, si esti sora de-a mea.Vad ca ai inceput sa ai o abordare buna , sper sa mentii cursul.Nu mai intra in discutie cu sectari ca usor poti pica in gura lor.Foarte bine imi place de tine ca, cercetezi sa continui tot asa si la mai bine.Domnul sa fie cu tine, Floar3!

Doamne ajuta! Dănuț
Uite ca de data asta mi-a placut tonul tau :) daca vorbeai asa de la inceput nu cred ca mai ajungeam sa am atitudinea de mai inainte. Atata doar te sfatuiesc ca altadata sa ai grija cum iti alegi cuvintele ca se inteleg multe prin "inspaimantat", dai impresia ca tu te crezi mai luminat de Dumnezeu iar ca altii iti sunt inferiori tie. Daca Dumnezeu ne-a dat un dar sau ne-a facut sa intelegem tainele Imparatiei, trebuie sa dam mai departe ceea ce am primit si nu sa reactionam cu scarba sau dispret fata de altii care poate din graba sau ratacire, n-au ajuns la intelegerea noastra. Toti avem partasie la Imparatia lui Dumnezeu si nu se cuvine sa ii zici cuiva ca nu merita "perlele" doar pentru ca nu e ortodox. Dimpotriva, la judecata s-ar putea ca tot noi sa fim de vina pentru ca n-am stiut sa ii intoarcem pe semenii nostri pe calea cea dreapta.
Iti multumesc pentru lamurire si iarta-ma daca te-am suparat

Doamne ajuta!

Last edited by Floar3; 13.11.2009 at 16:42:19.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2009, 12:52:22
RELUCU RELUCU is offline
Member

Data înregistrării: 04.08.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Floar3 Vezi mesajul
Am citit Noul Testament. Eu nu pun la indoiala Biblia, pun la indoiala faptul ca le-as sti pe toate. Iar daca nu stiu, intreb! Dar vad ca aici m-am nimerit cu adeptii lui Iulius Celsus, in loc sa primesc lamuriri ma afund si mai tare in bezna necunoasterii. De acum nu am sa mai fac greseala sa intreb pe forumul asta, ca n-am pe cine! Iar de gasit, gaseste doar cel ce cauta...
Toti cei care ti-au raspuns la unele nedumeriri, au facut-o cu buna inima, si sfaturi pe masura.
De ce ai impartit la fiecare cate o palma, e mai greu de inteles !
Lipsa noastra de intelegere nu este vina altora !
Scriptura nu este un roman politist.
Orice pasaj din Sf Scriptura scos din contextul sau, duce la ratacire !
Este cea mai mare greseala a extrage un pasaj, si a incerca explicarea, argumentarea, fara a tine cont de cativa factori.
De fapt Sf Scriptura nu poate fi obiect de interpretare pentru orice crestin, caci ajungem astfel la ratacire.
Asa s-au format toate sectele vazute azi pretutindeni.
Doar Biserica este cea care ne ofera interpretarea corecta a Scripturii, prin Sf Parinti ce s-au ostenit in aleasa traire duhovniceasca.
Sf. Scriptura este cea mai profunda si frumoasa colectie de carti.
Ne invata Sf, Parinti ca nu exista psalm in care sa nu fie vorba de Iisus.
Intelegerea noastra insa, nu ajunge sa-i patrunda toate tainele, caci in ea salasluieste cuvantul lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este de nepatruns cu mintea omului.
Nu totdeauna textul Scripturii trebuie inteles s-au analizat in sens literal.
Intalnim in Sf Scriptura alegorii, fabule, parabole, de aceea interpretarea si implicit intelegerea sunt foarte complexe si delicate.
Foarte important si contextul timpului in care s-a scris; traditie, obiceiuri, scop, etc.
Intelegem deci ca interpretarea Scripturii nu se poate face oricum, de oricine, trebuie sa urmam doar invatatura Bisericii Ortodoxe, in ea gasim Adevarul, Biserica in totalitatea ei nu poate gresi, caci capul ei este Iisus Hristos, in cer si pe pamant.
Nadajduiesc ca fiecare sa patrunda in profunzimea invataturilor Scripturii, caci aici gasim hrana cea mantiutoare.
Dumnezeu sa ne lumineze !
Reply With Quote
Vechi 16.11.2009, 13:34:05
Floar3's Avatar
Floar3 Floar3 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de RELUCU Vezi mesajul
Toti cei care ti-au raspuns la unele nedumeriri, au facut-o cu buna inima, si sfaturi pe masura.
De ce ai impartit la fiecare cate o palma, e mai greu de inteles !
Care fiecare? Si eu cand am pus intrebari am facut-o cu inima buna, nu ca sa insinuez ceva. Ma intreb cum ar fi reactionat altul mai slabut in credinta

Last edited by Floar3; 16.11.2009 at 13:37:16.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2009, 19:37:44
RELUCU RELUCU is offline
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Floar3 Vezi mesajul
Care fiecare? Si eu cand am pus intrebari am facut-o cu inima buna, nu ca sa insinuez ceva. Ma intreb cum ar fi reactionat altul mai slabut in credinta
Raspunsul este chiar in afirmatiile tale !

Dar vad ca aici m-am nimerit cu adeptii lui Iulius Celsus, in loc sa primesc lamuriri ma afund si mai tare in bezna necunoasterii. De acum nu am sa mai fac greseala sa intreb pe forumul asta, ca n-am pe cine! Iar de gasit, gaseste doar cel ce cauta...
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 17:28:58
RELUCU RELUCU is offline
Member

Implicit Biserica Ortodoxa din Grecia

Buna ziua tuturor,
Ii rog pe cei care cunosc bine situatia Ortodoxiei in Grecia, sa faca o prezentare, inteleg ca sunt mai multe Sf Sinoade, care sunt acestea, cu cine sunt in comuniune, si alte detalii importante.
Va multumesc
Reply With Quote
Vechi 18.01.2010, 14:02:31
ben_gal
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul

Daca sfintii au interpretat astfel, nu se cade a rascoli mai mult decat au facut ei.
Personal, ma incred suficient in Scrierile lor si in marii parinti duhovnici contemporani.
Adica "crede si nu cerceta"?

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
"Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut."
Dumnezeu nu l'a nascut decat pe Hristos Mantuitorul, pe Fiul Sau. Deci nu pe David ori vreun altul.
Chiar daca aceste cuvinte ii sunt spuse lui David. Aceasta s'a facut pentru a pastra vie constiinta venirii lui Mesia.
Cred ca expresia "Fiul Meu" trebuie interpretata metaforic.
Cu toti suntem fii Domnului. Pina si bravul Rege David.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 19:42:16
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Dar ma intreb oare de ce argumentele lor sunt asa de clare si pe intelesul si satisfactia noastra a tuturor.
De ce oare Dumnezeu care poate TOT, nu ne da explicatii mai ample, elaborate si cu exemple clare, de ce oare este asa de sfios si simbolic cind vine vorba de clarificari? este o mare dilema si pentru mine
Daca argumentatia era clara ca la matematica atunci credinta nu ar mai fi fost decat o disciplina de studiu la scoala. Dumnezeu nu poate fi invatat, el poate sa se deschida, sa se reveleze. Daca ar fi fost totul pus pe tava, relatia cu Dumnezeu, credinta si mantuirea nu ar mai fi fost taine ci o stiinta. Cred ca nici nu putea sa fie pus astfel pe tava pentru ca nu exista o tava suficient de mare, creierul nostru nu cred ca are capacitatea de a-L cuprinde pe Dumnezeu, probabil nici macar o farama. Si atunci omul a fost creat astfel incat sa cuprinda atat cat ii este cu folos, cat sa poata sa aiba o relatie completa cu Dumnezeu, completa pentru nivelul sau. De aceea se si spune ca nu poti avea o relatie cu Dumnezeu decat prin TRAIRE, nu prin intelegere. Prin traire ajungi sa intelegi. Si atunci probabil ca intrebari de acest gen ni se vor parea ridicole si ne vom amuza de noi cei din trecut si de intrebarile pe care ni le puneam. Asta daca vom ajunge vreodata acolo, evident.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Stim ce sa cerem? costel Generalitati 7 03.04.2012 23:42:07
Steaua lui David - Scutul lui David olaru stefan Intrebari utilizatori 6 20.02.2012 09:47:02
Unde a fost Iisus in timpul celor trei zile dintre moartea si invierea Sa? lacrimi Din Noul Testament 18 24.09.2010 07:18:50
Intrebari esentiale - ce nu stim inca Eugen7 Teologie si Stiinta 10 22.09.2010 20:11:48
De unde stim ca GAVRIIL era ARHANGHEL. gavriil Din Noul Testament 2 05.01.2010 16:00:13