Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.01.2010, 14:59:31
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Si calea spre mantuire este una ingusta.
Avand in vedere ca Sf. Apostol Pavel spune ca ar trebui sa fim asa, adica feciorelnici cu totii, trag concluzia ca si calugaria este pentru toti. "Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare femeie, barbatul sau".
Am constatat obiceiul de a se sari peste primul verset: "Cat despre cele ce mi-ati scris, bine este petnru om sa nu se atinga de femeie", facand abstractie de el. Dar daca nu sarim peste acest verset, vom constata vrand-nevrand ca tocmai calugaria este cea, la care suntem chemati cu totii. Ca nu putem, este altceva.
Anca, Scripturile nu le putem citi asa dupa capul nostru, exista o traditie de interpretare. Nu citim fiecare fragment in parte, asa se ajunge la erezii.
de exemplu, ideea ca ar trebui sa nu ne mai casatorim si sa devenim toti calugari a fost condamnata ca erezie in istoria Bisericii, acum, pt ca nu sunt tare in citate si date, nu mai stiu la care sinod. Au fost condamnati si bogomilii care printre altele aveau si aceasta doctrina falsa.
Nu asa trebuie citite aceste versete. Trebuie citite tinand seama de:
1) asteptarea imediata a Imparatiei lui Dumnezeu - din acest punct de vedere, sf. Pavel spune ca fecioria este mai conforma cu venirea grabnica a imparatiei, casatoria fiind o cale carese potriveste mai mult celor care 'au timp' pana la venirea lui Hristos (sau moartea lor, daca Hristos nu vuine imediat) Primii crestini aveau aceasta asteptare, ca Hristos va veni f repede.
Ce trebuie noi sa retinem in ea este apropierea imparatiei si trezevia (vezi pilda celor 10 fecioare)
Nu uita ca mai spune si ca preferinta lui pentru feciorie este o preferinta personala, o parere a lui, si nu o porunca de la Domnul.
2) pasajele din Efeseni unde spune despre casatprie ca este o mare taina, imaginea unirii dintre Hristos si Biserica. Nu se pot citi aceste pasaje decat impreuna, se echilibreaza una pe alta.
Vechi 21.01.2010, 15:24:10
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anca, Scripturile nu le putem citi asa dupa capul nostru, exista o traditie de interpretare. Nu citim fiecare fragment in parte, asa se ajunge la erezii.
de exemplu, ideea ca ar trebui sa nu ne mai casatorim si sa devenim toti calugari a fost condamnata ca erezie in istoria Bisericii, acum, pt ca nu sunt tare in citate si date, nu mai stiu la care sinod. Au fost condamnati si bogomilii care printre altele aveau si aceasta doctrina falsa.
Nu asa trebuie citite aceste versete. Trebuie citite tinand seama de:
1) asteptarea imediata a Imparatiei lui Dumnezeu - din acest punct de vedere, sf. Pavel spune ca fecioria este mai conforma cu venirea grabnica a imparatiei, casatoria fiind o cale carese potriveste mai mult celor care 'au timp' pana la venirea lui Hristos (sau moartea lor, daca Hristos nu vuine imediat) Primii crestini aveau aceasta asteptare, ca Hristos va veni f repede.
Ce trebuie noi sa retinem in ea este apropierea imparatiei si trezevia (vezi pilda celor 10 fecioare)
Nu uita ca mai spune si ca preferinta lui pentru feciorie este o preferinta personala, o parere a lui, si nu o porunca de la Domnul.
2) pasajele din Efeseni unde spune despre casatprie ca este o mare taina, imaginea unirii dintre Hristos si Biserica. Nu se pot citi aceste pasaje decat impreuna, se echilibreaza una pe alta.
Bine, Fani, atunci te rog sa te referi la interpretarile facute de sfinti. Faptul ca nu aduci citate este un minus, caci nu prezinta garantii cele spuse de tine. Sorry.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 15:39:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bine, Fani, atunci te rog sa te referi la interpretarile facute de sfinti. Faptul ca nu aduci citate este un minus, caci nu prezinta garantii cele spuse de tine. Sorry.
Stiu, dar s-au mai dat pe alte fire citate in acest sens. Am dat chiar si eu dar nu le am mereu la indemana. Se pot gasi de altfel in mai toate cartile desprecasatorie, p. Vasile Mihoc de ex. (poate doar la p. Arsenie Boca sa nu se afle..)
Poate unul din teologii cu memoria mai buna poate spune la ce sinod a fost condamnata ideea ca nu ar trebui sa ne mai casatorim.
Vechi 21.01.2010, 16:04:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Nu a vorbit nieni despre o condamnare a casatoriei. Am spus doar, ca in lumnaa ce afirma Sf. Apostol Pavel, prima optiune, pe care o prefera si el, este fecioria; caci tot el spune mai departe tot in I Corinteni:
28. Daca insa te vei insura, n-ai gresit. Ci fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 16:18:33
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Nu a vorbit nieni despre o condamnare a casatoriei. Am spus doar, ca in lumnaa ce afirma Sf. Apostol Pavel, prima optiune, pe care o prefera si el, este fecioria; caci tot el spune mai departe tot in I Corinteni:
28. Daca insa te vei insura, n-ai gresit. Ci fecioara, de se va marita, n-a gresit. Numai ca unii ca acestia vor avea suferinta in trupul lor. Eu insa va crut pe voi.
Deci ori feciorie (id est, calugarie, insa pe vremea Sf. Ap. Pavel nu se pusesera inca bazele institutionale ale ei), ori casatorie, nu abrambureala, gen casatorie alba! El spune ca prefera calugaria, ca e mai usoara decat crucea casatoriei. Asta numai Dumnezeu o stie, dar toti avem o cruce de dus!
Vechi 21.01.2010, 18:31:52
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaMagdalena Vezi mesajul
in adevar ce spui in legatura cu acoperirea capului. tot in acelasi adevar stau si acoperirea mainilor si picioarelor. dar stii care e problema omului, intotdeauna, cand ceva nu-i iese pt ca "nu poate" (in fapt, n-a voit destul), da vina pe generatie si pe vremurile "altele", cele de dinainte....ideea asta are priza la "necugetatorii adanci" sa le zic asa :P e mult mai confortabil in felu asta pentru constiita...."Doamne, pana mea, nu vezi ca se poarta pantalonii fara fund? ce vina am eu ca m-am nascut acum?!" mda..ideea e ca nu s-au inventat pacate noi intre timp..is aceleasi de cand lumea; singura diferenta ii ca, nu era dezvoltata tehnologia si nu se multiplicau asa repede.
si revenind la oile noastre..."cum sa-mi pun basma pe cap in sec 21?!" foarte simplu e algoritmu si nu include decat 2 pasi: { dragoste fata de Dumnezeu; credinta } . si explicitarea: atunci cand ai aste in inima, n-ai sa vezi niciodata in jurul tau guri clevetitoare, ochi care-or sa rada de felul in care te imbraci, comporti pt ca mai presus de Dragostea ta, nu e nimic! realizezi ca nu te mantuieste lauda si admiratia omului ci, opusele=>vei avea curaj sa porti basma pe cap mereu...
ca sa raspund anticipat, nu, nu-mi acopar constant capul....dar cand ma voi hotara s-o fac, am sa-I cer ajutorul spre intarire.
ma iertati si Dumnezeu sa ne ajute sa-l iubim!
Ma bucur ca cineva a avut curajul sa raspunda la acea intrebare.
Iti sustin punctul de vedere.
Acum nu am in permanenta capul acoperit, dar sper ca pana la urma voi ajunge la asta.
Nu pot intelege de ce a purta capul acoperit este mai jenant decat a purta leggings, fusta scurta, haine transparente sau decoltate (cam astea-s tendintele modei).
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 19:19:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bine, atunci te-am inteles eu gresit, ai spus: "Avand in vedere ca Sf. Apostol Pavel spune ca ar trebui sa fim asa, adica feciorelnici cu totii, trag concluzia ca si calugaria este pentru toti."
Am dedus ca, daca crezi ca calugaria este pt toti, atunci casatoria nu este pentru nimeni, deci este condamnabila.
Sf Pavel spune intr-adevar ca este mai grea calea casatoriei decat a calugariei. Nu spune aici ca este inferioara sau mai rea.
Vechi 21.01.2010, 19:56:07
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Bun, am inteles: femeia este lasata de Dumnezeu cu par lung si daca s-il tund nu vor sa il urmeze pe Hristos.
Din cate stiu eu copiii cand se nasc nu se nasc cu par diferit.
Pai da, copiii, baieti si fete, se nasc si cu par scurt pe deasupra. Si parul unui barbat, daca il lasa sa creasca, poate sa ajunga la fel de lung ca al unei femei, deci nu sunt sigura ca asa a lasat Dumnezeu, sau e o conventie sociala.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 20:54:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Mai clar de atât , nu se poate . . . !

Dacă părerea unora din noi nu contează și bășcălia e drept răspuns pentru unii , cred , sper din tot sufletul, că Sfântul Apostol Pavel , Sfântul Ioan , Sfântul Ioan Gură de Aur, să fie ceva mai convigători . . . :http://bisericanmd.wordpress.com/tinuta-femeii/
Vechi 21.01.2010, 21:19:20
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Este dezgustator si incalificabila atitudinea celor care, in pofida marturiilor de tot felul pt. marturisirea si propagarea dreptei credinte , nu cunosc decit parerea lor si binecuvintarea proprie . Spunea cu mult adevar si tilc proorocul David : ,, Caci traim vremea in care se lauda pacatosul cu poftele pintecului sau iar cel ce face strimbatate pe sine se binecuvinteaza !"
Este de mult prisos sa mai marturisim ceva pt. indreptarea fratilor laturalnici si prefacuti la nesfirsit ,,democratici', decit lincul indicat de fratele Cristi.
Pt. cei ce cred nu este nevoie de marturii iar pt. cei ce nu cred nu sunt destule marturiile !
Intreba cineva de unde incepe lepadarea de Hristos. De aici , de la lucrurile simple !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 209 01.06.2025 21:06:29
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 18:19:07
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28