Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2010, 14:30:35
mc2009 mc2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.04.2009
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pai, draga Windorin, ai spus ca ai citit trei carti de C. S. Lewis si ca iti este foarte drag. De ce sa le citim? pentru ca gasim in ele o perspectiva frumoasa, care ne da despre credinta un pic alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti.
Am citit de curiozitate si apoi mi'a placut.

Totusi, e ceva simplu, insa mintal, izvorat din minte. Nu pare sa aiba caldura cu care sunt obisnuit. Insa il recomand celor care au citit deja multa teologie sau scrieri de'ale noastre.

Cat despre "gasim in ele o perspectiva frumoasa, care ne da despre credinta un pic alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti" nu stiu ce sa zic... cam asta as spune eu multora despre cartile Sfantului Ioan Gura de Aur si ale altora ca el. Gasim in ele o credinta pe care spunem ca o avem, dar pe care nu o cunoastem.
Punctul de vedere al Sfinților Părinți cu privire la cititul altor cărți despre credință (eretice) este categoric împotriva acestui gen de lectură. Cum, în afară de cunoașterea în cele legate de credință, aceștia erau în primul rând mari cunoscători ai omului și a celor ce sunt înlăuntrul lui, probabil au avut motive serioase, legate de posibile înțelegeri deformate ale lucrurilor.
Danion Vasile dezvoltă aici subiectul mult mai bine:
http://www.danionvasile.ro/blog/2007...in-biblioteca/
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 14:51:05
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Dar, iubim?????
Oare am ajuns la masura Sfantului Siluan sau a lui Gheronda Pasisie sau a Batranului Porfirie sau a Sfintei Chiriachi sau a Sfintei Filofteia de a iubi lumea?? Eu cred ca NU. De aceea se cuvine sa vorbim din pozitia noastra de a iubi pe toti la fel. Nu este corect sa ne imbracam cu "penele" altuia si sa vorbim de iubire. E drept dam "bine"... dar Nu putem zbura..
Nu mi se pare corect sa folosim doar iubirea din vietile sfintilor ( "sa uitam" mortile lor martirice) si sa ne folosim de ea in acest "duh ecumenic". Ei au iubit, DA! Dar, au murit pentru Adevar!
[/b]!
Foarte miscator mesaj.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 18:26:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mc2009 Vezi mesajul
Punctul de vedere al Sfinților Părinți cu privire la cititul altor cărți despre credință (eretice) este categoric împotriva acestui gen de lectură. Cum, în afară de cunoașterea în cele legate de credință, aceștia erau în primul rând mari cunoscători ai omului și a celor ce sunt înlăuntrul lui, probabil au avut motive serioase, legate de posibile înțelegeri deformate ale lucrurilor.
Danion Vasile dezvoltă aici subiectul mult mai bine:
http://www.danionvasile.ro/blog/2007...in-biblioteca/
Dar ei citeau cartile ereticilor, altfel nu ar fi putut sa le critice.

Daca nu ne simtim destul de puternici in credinta, sigur, sa nu le citim, sa asteptam sa ne intarim. Dar este alegerea fiecaruia.

C.S. Lewis nu esre eretic. S-a ferit de altfel intotdeauna sa scrie despre punctele controversate de doctrina. Este foarte apreciat de multi ortodocsi.
Vechi 22.01.2010, 18:46:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Nu ma refeream la Sfanta Scriptura.
De fapt nu ma gandeam nici macar la sfintii parinti, desi si in unele din scrierile lor sunt limitari specifice timpului in care au scris. Bineinteles, nu ele sunt importante, ci mesajul esential, care este inspirat de Sf Duh cum spui tu.
Ma gandeam la unele carti care circula si sunt elogiate pe aici, ca unele indreptare de spovedanie (insasi notiunea de indreptar de spovedanie este inspirata din cazuistica catolica; asta ca sa se vada ca nu sunt nici eu ecumenista in toate), cartile lui Arsenie Boca.

...
Ma surprinde, Fani, ca nu gasesti limitari in cartile catolice, pe care le-ai citit, dar gasesti in cele ortodoxe... Cum asa?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 19:50:09
mc2009 mc2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.04.2009
Implicit

Citat:
Daca nu ne simtim destul de puternici in credinta, sigur, sa nu le citim, sa asteptam sa ne intarim. Dar este alegerea fiecaruia.
C.S. Lewis nu esre eretic. S-a ferit de altfel intotdeauna sa scrie despre punctele controversate de doctrina. Este foarte apreciat de multi ortodocsi.
'Stricto-senso', din câte am citit, a făcut parte din biserica anglicană, care este protestanta, iar aceasta, în raport cu Biserica Ortodoxă, este considerată a fi una eretică.

Cât despre restul, știu doar că Sfinții Părinți sunt foarte stricți în acest sens: exemplul bătrânului din Pateric, care a acceptat acuzațiile care i s-au adus despre toate păcatele, mai puțin erezia.

"Sfantul Antanasie cel Mare afirma si el ca doctrina ereticilor nu poate hrani sufletul. Nici nu se poate vorbi de o cunoastere a lui Dumnezeu in erezie, pentru ca aceasta apartine numai Bisericii, iar ei nu mai sunt ai Bisericii. Renuntand la credinta apostolica, acestia nici nu mai pot fi numiti crestini, ci dupa numele initiatorului sau al ereziei respective. Deci este imposibila comuniunea in rugaciune, iar cercetarea lucrarilor cu caracter eretic nu este recomandata, pentru a nu se crea confuzii."
Parintele Sterea, de aici: http://www.crestinortodox.ro/dreapta...fintii-parinti

Am vrut doar să atrag atenția asupra acestui aspect, ca a fi unul important, sper să nu fie luat cu supărare sau 'la persoană'.
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 19:56:53
antoniap
Guest

Implicit

P. Arsenie Papacioc – Marturisirea Adevarului. ANTI-ECUMENISM
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 20:07:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Ma surprinde, Fani, ca nu gasesti limitari in cartile catolice, pe care le-ai citit, dar gasesti in cele ortodoxe... Cum asa?
Cum sa nu, gasesc limitari multe la cartyile catolice, dar nu despre asta era vorba aici.
Vechi 22.01.2010, 20:20:43
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Cum sa nu, gasesc limitari multe la cartyile catolice, dar nu despre asta era vorba aici.
Mai sa fie! si lor le gasesti limitari? Incep sa cred ca toti sunt limitati ... aproape fara excceptie...
Reply With Quote
Vechi 22.01.2010, 20:45:51
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

se pare ca de la "paranghelia" ecumenica fara finalitate practica, deci fara rost, s-a ajuns la cartile ereticilor, ma vad nevoit sa fac precizarea ca Sfintii Parinti nu interzic cu totalite citerea cartilor "eretice", spre exemplu Sf. Vasile cel Mare adresandu-se unor tineri pagani care studiau la o universitate pagana, isi construieste discursul folosind in totalitate citate din marii filosofi ai antichitatii care erau pagani( mai rau deci decat ereticii) si tot marele Vasile spune ca in trebuie sa fim precum albina care alege din ori floare doar ceea ce este bun, intr-adevar exista o porunca bisericeasca care interzice citirea cartilor "eretice" insa aceasta trebuie inteleasa ca o restrictie pentru cei slabi in credinta care prin citirea acelor carti pot usor aluneca din dreapta credinta, insa din moment ce suntem intariti in credinta noastra consider ca putem citi si carti "eretice" pt ca nu putem apara de ceva ce nu cunoastem
Vechi 22.01.2010, 20:49:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
se pare ca de la "paranghelia" ecumenica fara finalitate practica, deci fara rost, s-a ajuns la cartile ereticilor, ma vad nevoit sa fac precizarea ca Sfintii Parinti nu interzic cu totalite citerea cartilor "eretice", spre exemplu Sf. Vasile cel Mare adresandu-se unor tineri pagani care studiau la o universitate pagana, isi construieste discursul folosind in totalitate citate din marii filosofi ai antichitatii care erau pagani( mai rau deci decat ereticii) si tot marele Vasile spune ca in trebuie sa fim precum albina care alege din ori floare doar ceea ce este bun, intr-adevar exista o porunca bisericeasca care interzice citirea cartilor "eretice" insa aceasta trebuie inteleasa ca o restrictie pentru cei slabi in credinta care prin citirea acelor carti pot usor aluneca din dreapta credinta, insa din moment ce suntem intariti in credinta noastra consider ca putem citi si carti "eretice" pt ca nu putem apara de ceva ce nu cunoastem
Mi-ai luat vorba din gura, Valentin.. ;-)

Eu cand citesc o carte mai ales scrisa de un neortodox sunt mai vigilenta. Este valabil si pt C.S. Lewis, unul din autorii mei preferati.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Comentariu rugaciune "Cuvine-se cu adevarat" Ludescu Despre Biserica Ortodoxa in general 17 26.05.2011 04:17:42
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42