![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Danion Vasile dezvoltă aici subiectul mult mai bine: http://www.danionvasile.ro/blog/2007...in-biblioteca/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu ne simtim destul de puternici in credinta, sigur, sa nu le citim, sa asteptam sa ne intarim. Dar este alegerea fiecaruia. C.S. Lewis nu esre eretic. S-a ferit de altfel intotdeauna sa scrie despre punctele controversate de doctrina. Este foarte apreciat de multi ortodocsi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât despre restul, știu doar că Sfinții Părinți sunt foarte stricți în acest sens: exemplul bătrânului din Pateric, care a acceptat acuzațiile care i s-au adus despre toate păcatele, mai puțin erezia. "Sfantul Antanasie cel Mare afirma si el ca doctrina ereticilor nu poate hrani sufletul. Nici nu se poate vorbi de o cunoastere a lui Dumnezeu in erezie, pentru ca aceasta apartine numai Bisericii, iar ei nu mai sunt ai Bisericii. Renuntand la credinta apostolica, acestia nici nu mai pot fi numiti crestini, ci dupa numele initiatorului sau al ereziei respective. Deci este imposibila comuniunea in rugaciune, iar cercetarea lucrarilor cu caracter eretic nu este recomandata, pentru a nu se crea confuzii." Parintele Sterea, de aici: http://www.crestinortodox.ro/dreapta...fintii-parinti Am vrut doar să atrag atenția asupra acestui aspect, ca a fi unul important, sper să nu fie luat cu supărare sau 'la persoană'. Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Cum sa nu, gasesc limitari multe la cartyile catolice, dar nu despre asta era vorba aici.
|
|||
|
|||
![]()
Mai sa fie! si lor le gasesti limitari? Incep sa cred ca toti sunt limitati ... aproape fara excceptie...
|
|
||||
|
||||
![]()
se pare ca de la "paranghelia" ecumenica fara finalitate practica, deci fara rost, s-a ajuns la cartile ereticilor, ma vad nevoit sa fac precizarea ca Sfintii Parinti nu interzic cu totalite citerea cartilor "eretice", spre exemplu Sf. Vasile cel Mare adresandu-se unor tineri pagani care studiau la o universitate pagana, isi construieste discursul folosind in totalitate citate din marii filosofi ai antichitatii care erau pagani( mai rau deci decat ereticii) si tot marele Vasile spune ca in trebuie sa fim precum albina care alege din ori floare doar ceea ce este bun, intr-adevar exista o porunca bisericeasca care interzice citirea cartilor "eretice" insa aceasta trebuie inteleasa ca o restrictie pentru cei slabi in credinta care prin citirea acelor carti pot usor aluneca din dreapta credinta, insa din moment ce suntem intariti in credinta noastra consider ca putem citi si carti "eretice" pt ca nu putem apara de ceva ce nu cunoastem
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cand citesc o carte mai ales scrisa de un neortodox sunt mai vigilenta. Este valabil si pt C.S. Lewis, unul din autorii mei preferati.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Comentariu rugaciune "Cuvine-se cu adevarat" | Ludescu | Despre Biserica Ortodoxa in general | 17 | 26.05.2011 04:17:42 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|