![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Mai intai ca eu stiam ca exista niste reguli stricte pentru a fi primit in manastire. Tot aici in forum am auzit asta.
Asa ca ar trebui sa va hotarati, sau sa vorbeasca unul care chiar stie aceste lucruri, pentru ca altfel ne jignim aici reciproc fara rost. Eu stiam ca trebuie sa intri curat si necasatorit (cel putin la tinerete), dar mai sunt si cazuri de batrani(e) vaduvi(e) care se retraga la manastire. Nu cunosc in ce conditii se poate face asta. In ceea ce priveste casatoria fara sex. Nu, eu nu sunt obsedata, dar daca ar fi dupa unii din voi, numai asa ar trebui sa fie casatoria in general. Am vazut aici atat de des cat de murdari si desfaranati sunt considerati cei casatoriti...mi-a ajuns. Si a lasa sotul/sotia indiferent pentru ce, chiar pentru manastire, nu se refera numai la sex, ci in general. Pentru ca pleci de tot, il lasi singur, fara iubire, fara ingrijire, etc. Sexul este si el o forma a iubirii pana la urma (la oameni, la animale este numai ceva fizic). Asta este parerea mea, la altii poate o fi altfel. Ca de la o anumita varsta esti mai potolit, poate, dar cred ca rareori, daca nu esti bolnav, chiar nu mai vrei sa dormi macar in pat cu sotia/sotul. Si asta eu n-as numi-o casnicie alba sau monahie. Lareine - tocmai ca trebuie si sa fie interzis sa fie primiti la manastire, pentru ca altfel multi ar da fuga acolo, sa zicem in anumite momente (mai grele ale casniciei, sau mai stiu eu ce probleme) si gata...ar scapa. Am mai spus: casatoria este in primul rand un juramant in fata lui Dumnezeu. Este mare pacat sa-l incalci. Si mai este ceva: ce face cel ramas, mai ales daca are si copii, singur, cu un venit lipsa, cu probleme pe cap ramase (inclusiv familia celui plecat la manastire)? E usor sa spui: "pa draga, am plecat la manastire, descurca-te." Exista totusi niste reguli pe lumea asta, care sunt respectate si in scripturi. |
|
|
||||
|
||||
|
Sophia, tu aici te gasesti in eroare:
Citat:
Si-apoi, de te duci, nu te tunde nimeni calugar imediat, ci dupa un timp mai lung sau mai scurt de vietuire in manastire, tocmai ca sa fie incercat si sa se lamureasca daca e doar o toana de moment sau o nazuinta sincera, existentiala. Nu uita ca duhovnicii si staretii nu vor calugari pe nimeni doar pentru ca se da acela cu fundul de pamant de ravna, nimeni se face calugar SINGUR, PE SINE, doar pentru ca asa are CHEF si i s-a pus pata. |
|
|
|||
|
|||
|
Sophia pune urmatorul caz:
Cineva,un barbat,pleaca la manastire,dar era singurul care aducea venit in casa,si isi lasa sotia si copii pe drumuri.In acest caz si eu cred ca va fi sfatuit de parintele staret,sa isi termine treaba in viata mireana,sa mai astepte... Sau,daca as fi in locul staretului,as pune toata manastirea sa munceasca in plus,sa asigure un venit femeii,ca sa se castige un suflet pentru Domnul.Caci si fapta aceluia e nefireasca (sau mare?),sa isi lase copilul fara sprijin.Dar la o asemenea fapta cred ca nci Dumnezeu nu ar sta indiferent ,si ar ajuta cumva aceea familie. Macar sa existe un astfel de caz... |
|
|
|||
|
|||
|
in cazul celor singuri la parinti, care vor sa se calugareasca, credeti ca ar trebui sa reprezinte un impediment durerea parintilor de a-si "pierde" unicul copil ??
Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu : Aliluia ! |
|
|
|||
|
|||
|
@NihilSineDeo - eu as spune ca si in acest caz este greu si este durere.
Si la recrutarea pentru armata exista acest criteriu, din cate stiu eu - nu au voie sa ia in armata fii unici la parinti, considerati capul si intretinatorul familiei. In general, asa din cate am auzit eu, monahii provin din familii mai numeroase si cu greutati materiale. Copii de oraseni mai bogati si singuri la parinti nu prea se duc la manastire... In general, ceea ce am uitat sa spun mai sus, eu cred asa: credinta adevarata (cea mai mare) este aceea de a fi bun crestin acolo unde te afli, pe drumul pe care te indreapta Dumnezeu, fie acela familie, profesie, sau manastire. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
asa sa fie ??
Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu : Aliluia ! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Legat de ce spune Sofia ca monahii provin din medii sarace - nimic mai neadevarat!! SUnt multi monahi fosti directori de firme, medici, ingineri, etc - unii chiar f titrati si din familii instarite - un exemplu sunt chiar cei trei Sfinti Ierarhi de azi - Vasile, Grigorie si Ioan - care proveneau din familii f bogate si erau f invatati Uitati insa un lucru - monahismul nu e numai alta cale, este prin excelenta o cale de pocainta..de aceea oricine poate deveni monah, chiar si cel mai mare tilhar, cum a fost Sf Moise Arapul. Calugarul care nu se duce la manastire pentru pocainta, sa-si plinga pacatele, acela nu se mintuieste...de aceea la incputul monahismului, cel ce vroia sa se faca monah, se ducea cu hainele pregatite la un parinte imbunatatit din pustie care-l imbraca si-l trimetea apoi sa se nevoiasca.. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
.. e un pic riscant, desi rugaciunea, stim bine..face minuni!
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
![]() |
| Tags |
| calugarie |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Viața copilului pusă pe cântar: site-ul care lasă cititorii să voteze pentru o viață | colaps | Generalitati | 24 | 23.11.2010 23:27:05 |
| Ajutor pentru a ma lasa de fumat | bluekobra28 | Generalitati | 38 | 15.11.2010 10:57:27 |
| Rugaciunea sotului pentru sotia sa | Intrebari utilizatori | 0 | 07.07.2010 17:07:09 | |
| Ajutor pentru a ma lasa de fumat | bluekobra28 | Generalitati | 33 | 16.06.2010 14:33:02 |
| 2% pentru copiii de la Valea Plopului | gigelchiazna | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 04.10.2009 21:12:07 |
|
|