Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.02.2010, 18:07:53
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ethereal Vezi mesajul
Mereu am avut in vedere acest subiect. Si am plecat de la anumite premise, transformate in intrabari retorice.
Cand se poate numi cineva desfranat? Care este numarul de parteneri care te "ridica"la acest statut?
Era o vorba profana:"Imi plac femeile fara trecut si barbatii cu viitor."
Am fost confruntat de-a lungul timpului cu aceasta problema...Oare eu as putea trece peste acest "stigmat"?
Intotdeauna, in faza incipienta, mi-a venit acelasi raspuns: Nu. Un "Nu" categoric as spune. Iar asta nu din cauza ca n-as avea incredere in persoana care si-ar expune trecutul, in alegerile ei, ci pentru ca ma stiu slab. Iar slabiciunea trezeste o teama ca dragostea n-ar fi atat de puternica incat sa fie durabila in timp, dupa entuziasmul specific inceputurilor. Si e lesne sa se rupa ceva, purtati fiind prin tensiunile si problemele vietii de cuplu. S-ar putea ca, la un moment dat, la nervi, dezamagit fiind sau din orice alte motive, sa reprosez. Sa judec atitudini, sa condamn alegeri. N-as ucide sufleteste persoana respectiva? Care ar mai fi stabilimentul dupa un astfel de eveniment? Cum as mai putea privi in ochi pe cineva care se presupune ca imi e drag? Ca un judecator? Cu vina? Cu supunere?
Cand am intalnit astfel de cazuri m-am axat foarte mult pe binecuvantare. Dar si pe o cautare voluntara a ei. Nu am incercat sa fortez pe cineva sa-si asume propriile fapte, deci n-am insistat pentru o marturisire comuna, la un duhovnic care sa ne cunoasca pentru amandoi. Iar rezultatul a fost, ca toti, chiar si eu, ne asumam cu usurinta poverile pe care le purtam, de care suntem raspunzatori. Poveri care, indiferent de cronologie - trecut, prezent, viitor - afecteaza si viata celuilalt.Probabil avea dreptate Schiller(cred) cand spunea ca "Rusinea scade atunci cand creste in intensitate pacatul."
Ce legatura are " Cine e fara de pacat, sa arunce primul cu piatra!"...cu decizia de a te casatori cu cineva cu a carui stil de viata nu esti de acord??
Reply With Quote
Vechi 08.02.2010, 18:16:09
ethereal ethereal is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Ce legatura are " Cine e fara de pacat, sa arunce primul cu piatra!"...cu decizia de a te casatori cu cineva cu a carui stil de viata nu esti de acord??
Mi se pare ca se emit judecati. Un om din punct de vedere duhovnicesc, este supus doar judecatii lui Dumnezeu. Corect?
Titlui post-ului meu e preluat dintr-o situatie in care era implicata o desfranata. Am gresit?

Precizez ca eu am manifestat doar atitudini. Pro si contra.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2010, 20:38:42
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ethereal Vezi mesajul
Mi se pare ca se emit judecati. Un om din punct de vedere duhovnicesc, este supus doar judecatii lui Dumnezeu. Corect?
Titlui post-ului meu e preluat dintr-o situatie in care era implicata o desfranata. Am gresit?

Precizez ca eu am manifestat doar atitudini. Pro si contra.
Pai evident ca se emit, sau mai bine zic ca emit, insa nicidecum de genul celor cu aruncatul cataroaielor in cei cu a caror stil de viata nu sunt de acord, ci in sensul ca judec...Gandesc, deci exist!

Titlul theradului era intr-adevar legat de o situatie in care era implicata o desfranata, o poveste care nu are absolut nicio legatura cu iubirea lui Hristos pentru oameni...ci o poveste mai mult sau mai putin frumoasa intre doi oameni, si in care " desfranata" s-a maritat cu altcineva...dar mai traia jumatate de poveste ( sau poate mai mult de atat) cu cel dinainte.

Oi fi eu mai " ganditoare"...dar as vrea sa cred ca asa ceva nu are cum sa fie crestinesc, si ca BOR nici nu mai e nevoie sa se pronunte, pentru ca e logic ca iubirea de tipul asta nu prea are nicio legatura cu modelul Hristic!!!
Reply With Quote
Vechi 08.02.2010, 21:05:30
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Un idiot s-ar casatori cu o desfranata. Idiotul lui Dostoievski, desigur!
Vechi 09.02.2010, 11:08:25
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Un idiot s-ar casatori cu o desfranata. Idiotul lui Dostoievski, desigur!
Da, printul Miskin s'ar casatori cu una, precum isi si dorea pe acea... Nastasia, parca.

Printul Mîșkin, personajul principal din romanul "Idiotul", intruchipeaza idealul crestin al fiintei umane.

Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 12:31:05
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Da, printul Miskin s'ar casatori cu una, precum isi si dorea pe acea... Nastasia, parca.

Printul Mîșkin, personajul principal din romanul "Idiotul", intruchipeaza idealul crestin al fiintei umane.
Iata secventa respectiva din Idiotul (cu subtitrare romaneasca). Incepand cu minutul 5 avem cererea in casatorie:

http://www.youtube.com/watch?v=RFQ41hYPUlU

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cu ce fel de om v-ati casatori? aradeanu Generalitati 179 21.07.2014 17:22:04
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
cine/ce sunt? victortiti89 Din Noul Testament 1 29.05.2011 18:31:25
cine ma ajuta? Hartford Muzica Bisericeasca 4 30.09.2010 04:03:37
Cine stie? Adriana Cluj Generalitati 2 26.08.2010 21:36:05