Citat:
În prealabil postat de felicitas
Andreicozia, eu nu am incurcat nici o iubire, nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar clarific ceea ce am scris, ia gandeste-te la una din rugaciunile slujbei Cununiei unde spune ca mirele trebuie sa-si iubeasca mireasa asa cum Hristos isi iubeste Biserica Sa, care este mireasa Lui? Tu ce intelegi prin asta? Ce iubire este deci asta, una trupeasca sau duhovniceasca? Asta e si rostul oricarei actiuni ale noastre de pe pamant, spiritualizarea noastra care sa duca treptat spre mantuire, in Rai, Adam si Eva au fost chemati spre o unire duhovniceasca, si nu trupeasca, unirea trupeasca au cunoscut-o dupa pacat. Si deci iubirea trupeasca din casatoria crestina ( tu poate te-ai referit la altfel de casatorie ) trebuie sa se supuna iubirii duhovnicesti, placerea este doar o consecinta nu un scop al casatoriei crestine. Noi suntem chemati sa restabilim ceea ce Adam si Eva au pierdut in Rai, ei au pierdut iubirea lui Dumnezeu, legatura lor cu El, asta e ceea ce Dumnezeu cere de la noi, la asta m-am referit cand am zis ca noi trebuie sa avem unii fata de altii iubirea pe care Mantuitorul a avut-o, o are si o va avea fata de noi, indiferent din ce unghi priveste problema tot la aspectul iubirii duhovnicesti ajungi, n-am sa scriu mai multe pentru ca mi-am dat seama de cum gandesti, si faptul ca tie iti repugna ideea de femeie desfranata e problema ta, insa Dumnezeu ne iubeste pe toti asa cum suntem, si nimeni de pe pamantul este nu este fara de pata in fata Lui
|
Felicitas, dar nici tu nu trebuie sa judeci pe nimeni sau sa tragi concluzii...care iti depasesc practic atributiile. Fiecare se casatoreste cu cine vrea, dar exact si chiar numai cu cine vrea....si nu isi au loc dezbaterile legate de cat de mare si mica e iubirea si de care...aici exagerezi cam mult, judeci si acuzi pe altii ca judeca precum farisesii!!!
Cum comentezi afirmatia unui monah care m-a intrebat candva " Asa barbat iti trebuie tie, ( credincios) asa si asa?"...oare de ce nu mi-o fi spus ca imi trebuie orice fel de barbat, ateu, un homosexual sau mai stiu de care...si ca indicat e sa ma casatoresc pentru a salva pe cineva si nu cu cine consider eu ca pot iubi?
Eu cred ca si Dumnezeu face in asa fel incat pe unii ii putem iubi, iar pe unii nu...pentru ca nu e vorba de iubirea aia pentru tot omul sau de compasiune pentru patimile lui, ci de o iubire mult mai complexa, care contine mai multe ingrediente si care ne face pe noi receptivi la ceva anume, dar nu la orice....si care poate avea loc numai pentru un anumit om, intr-un anumit context si de dorit pentru toata viata, si numai Dumnezeu ne da acest dar atunci cand crede El...fiind ceva aparte.
Ideea e ca iubirea in vederea casatoriei o intelege fiecare cum vrea, avem aceasta libertate, si de iubirea si casatoria aceea crestineasca vorbesc...dar e ceva mult prea personal ca sa ne indici tu cum trebuie sa iubim, si mult prea personala pentru a iubi pe toti la fel... numai un anumit tip de persoane, sau pe fiecare se perinda in viata noastra, asa la comanda!