Citat:
În prealabil postat de glykys
Am spus ca nu are de a face cu credinta, pentru ca, asa cum i-am spus si Sophiei, barbatii care discrimineaza femeile, care le bat si le pun sa se culce cu ei pentru un favor nu au nici in clin, nici in maneca, cu credinta! Ei nu fac asta pentru ca L-ar asculta pe Dumnezeu, dimpotriva, ei fac voia diavolului. Ai dat singur / singura doua exemple - cel cu serviciul (culcatul cu un tip pentru un post) si cel familial (cratita). Dar ia sa mearga femeia respectiva la Biserica, sa se roage Bunului Dumnezeu si Maicutei Sale sa o fereasca de primejdii si ispite, sa ii dea serviciu bun si barbat cu frica de Dumnezeu, sa mai vedem atunci! Dar cum ne asternem, asa dormim! Cu placere.
|
Observ că ne-am înțeles greșit. Am întrebat dacă discriminarea ți se pare plauzibilă în sine, nu dacă ți se pare plauzibilă existența ei în biserică sau altundeva. Și ai spus că da, de unde am tras concluzia că ești de acord cu această manifestare. Am înțeles acum ce ai vrut de fapt să zici.
Cât despre discriminarea în sânul bisericii, nu crezi că ea există pentru că nu consideri ca discriminare ceva ce scrie în Biblie sau în învățăturile sfinților părinți. E asemeni unei licențe poetice, dacă mi-e permisă o astfel de comparație, se știe că e greșit, dar se acceptă, sau ca o excepție de la regulă. Se zice toți sunt egali în fața lui Dumnezeu, dar femeia e supusă bărbatului. Toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât ceilalți...
În trecut au existat și societăți matriarhale, precum în prezent domină patriarhatul, adică bărbații. Asta nu vine de la religie, ci invers, regulile astea s-au introdus și în religie.
Îmi pare rău că există femei care se consumă efectiv în dileme de genul "eu dacă nu pot avea copii ce mai rămâne de făcut, mă călugăresc?". Deși nu mai sunt o persoană religioasă, mă interesează cum religia afectează viața oamenilor și sunt de părere că unii oameni ajung să fie speriați că nu se mai mântuiesc din cauza unor reguli vechi, pe alocuri aberante, care nu au de a face cu prezentul, cu spiritualitatea sau cu adevăratul sens al noțiunii de mântuire. Cel puțin în opinia mea...