Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2010, 16:58:46
idealist
Guest

Implicit

@dorinastoica14: Aceste privilegii ale barbatului pe care poate le-ai dori si femeilor nu sunt lucruri de dorint cu ochii inchisi: Preotii sunt judecati mai aspru la Judecata de Apoi, poarta raspunderea pentru sufletele tuturor celor din parohii. A fi politist, militar e o stare cu multe riscuri ca si conseciinte. Sunt in general locuri unde se duc cei ce-si asuma riscuri si responsabilitati. Scopul nostru e sa fim sfinti, nu preoti. Alfel sa-ti doresti preotia si asa e mandrie.
Cat priveste faptul ca nu orice femeie poate fi mama, sau sotie, uite corespondentele: nici orice barbat nu poate fi militar, politist(daca are platfus), preot(are impedimente canonice).
Pentru initiatoare topicului: Dumnezeu nu a poruncit sa ne inmultim, e o diferenta. Nu cred de altfel ca se referea la inmultirea trupeasca.

Last edited by idealist; 13.02.2010 at 17:00:54.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 17:33:29
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de idealist Vezi mesajul
Pentru initiatoare topicului: Dumnezeu nu a poruncit sa ne inmultim, e o diferenta. Nu cred de altfel ca se referea la inmultirea trupeasca.
Citat din Biblie: "Dumnezeu i-a binecuvîntat, si Dumnezeu le-a zis: "Cresteti, înmultiti-vă, umpleti pămîntul, si supuneti-l; si stăpîniti peste pestii mării, peste păsările cerului, si peste orice vietuitoare care se miscă pe pămînt." (Geneza 1:28). Se pare că a poruncit.

Cât despre crezut... Așa e cu toate religiile. Ce crede fiecare despre ce scrie în niște texte vechi de sute sau mii de ani. Ăla crede că așa, ălalalt crede că altfel. Este o chestiune de interpretare.

Ăsta e unul din motivele pentru care am ales să gândesc pentru mine, nu să-i las pe alții. De aceea nu mai pun semnul echivalenței între religie și ideea de divinitate. Sunt agnostic. Accept că poate să existe, dar nu sunt naiv în acceptarea asta. Iar textul genezei este doar atât, un text, scris de niște oameni care au trăit în urmă cu ceva mii de ani. Nu trebuie luat la propriu tot ce scrie acolo. Avem o minte. Cum procedăm? :)
Vechi 13.02.2010, 18:08:47
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Porunca ,,Cresteti si inmultiti-va a fost data la inceputul omenirii si era data pt. atunci. Acum nu mai are relevanta pt. ca omenirea s-a inmultit. Tot asa cum porunca ,,sanu mancati din pomul cunostintei binelui si al rauluiŽŽ a fost data primilor oameni.
Apoi au venit cele 10 porunci date poporului evreu( erau pt. evrei, nu pt. alte neamuri).
Iar Iisus Hristos a implinit Legea veche, nu a anulat-o.Cele 10 porunci sunt valabile si pt. crestini ( care fac parte din toate neamurile pamantului) dar cu anumite completari: a se citi textul din ev. de la Matei capitolul 5.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2010, 20:10:59
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de caliyo Vezi mesajul
Porunca ,,Cresteti si inmultiti-va a fost data la inceputul omenirii si era data pt. atunci. Acum nu mai are relevanta pt. ca omenirea s-a inmultit. Tot asa cum porunca ,,sanu mancati din pomul cunostintei binelui si al rauluiŽŽ a fost data primilor oameni.
Apoi au venit cele 10 porunci date poporului evreu( erau pt. evrei, nu pt. alte neamuri).
Iar Iisus Hristos a implinit Legea veche, nu a anulat-o.Cele 10 porunci sunt valabile si pt. crestini ( care fac parte din toate neamurile pamantului) dar cu anumite completari: a se citi textul din ev. de la Matei capitolul 5.
Foarte bine, acum ne-am înmulțit, hai să ne oprim. Hai să nu ne mai înmulțim :)
Cine stabilește ce din Biblie mai are relevanță și ce nu?
Astea sunt detalii care nu mai contează, cu porunca X sau legea Y, cu evreii, cu creștinii, cele 10 porunci sunt valabile, sau nu, legea veche e depășită, ȘI AȘA MAI DEPARTE.
Ideea de bază este următoarea: Textele Bibliei, pe lângă faptul că sunt foarte vechi și sunt scrise în concordanță cu nivelul societății de atunci, mai sunt și în prezent întoarse pe toate fețele și li se dau enșpe mii de semnificații pentru a servi o biserică sau alta, sau secte, ETC. Tu zici că acea poruncă nu mai e valabilă, vine papa și zice că alta mai e, vine preafericitul și mai adaugă și el o idee, apoi alții, tot așa, se mai fac completări, vorba ta, la fel cum s-a petrecut de-a lungul istoriei, s-au făcut interpretări peste interpretări unor texte scrise de niște oameni dar despre care se crede că ar fi primit dictare divină.

Evident că o să ziceți la fel ca mine despre celelalte religii, pentru că ele sunt neadevărate, nu? Numai creștinismul este adevărat și cum interpretăm noi textele e adevărat. Musulmanii cred și ei la fel despre islam, ca acela e adevărat. Evreii la fel. Cercul se închide. Și o ia de la capăt. Distracție plăcută!

Îmi pare rău pentru tonul ironic, dar cred că e o modalitate de a mă face mai bine înțeles. Dacă avem un cap, îl putem folosi și putem extrage tot ce e bun din niște texte, religii și așa mai departe. Nu să urmăm orbește niște reguli inutile, care sunt aplicabile unor perioade trecute.
Vechi 15.02.2010, 17:58:02
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Golbi_ Vezi mesajul
Foarte bine, acum ne-am înmulțit, hai să ne oprim. Hai să nu ne mai înmulțim :)
Cine stabilește ce din Biblie mai are relevanță și ce nu?
Nu e vorba ca acum nu trebuie sa ne mai inmultim, numai ca acum inmultirea nu mai constituie o prioritate ca atunci. Cine e casatorit si vrea sa faca 1 copil sau 10 copii, n-are decat. Dar nici daca se calugareste sau nu poate avea copii din motive medicale, nu e nici o problema.
Cine stabileste ce din Biblie mai are relevanta si ce nu? In nici un caz fiecare de capul lui, pt. ca asa au luat nastere sectele, interpretand fiecare scriptura dupa cum l-a taiat capul.
Modul de interpretare a Bibliei se invata in Biserica( si ca locas de cult si ca institutie), din urmatoarele surse:
-scrierile Sfintilor Parinti( care au trait in primele secole ale crestinismului) si pot da un exemplu- Sf. Ioan Gura de Aur a explicat Ev dupa Matei in cartea ,,OmiliileŽŽ.
- textele liturgice
- hotararile celor 7 sinoade ecumenice
- predicile de duminica din biserica
- si altele
Inca ceva: mai e nevoie de rabdare, toate se descopera in timp. Exact ca si cum ai urma cursurile unei facultati. Si ca sa intelegi cu adevarat Sfanta Scriptura , trebuie sa studiezi si din alte domenii : istorie, geografie, lb. greaca, arheologie biblica, patrologie( viata si scrierile sfintilor Parinti). Textele trebuie studiate in context, pt. ca daca le scoti din context, iese cu totul altceva.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 18:32:15
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit cresteti si va inmultiti

Sfinții Părinți, subliniind în mod special faptul că virtuțile sunt sădite în însăși firea omului, nefiind calități care să-i fi fost, într-un fel sau altul, adăugate, au totuși în ceea ce privește acest subiect o concepție dinamică: virtuțile nu i-au fost date omului într-un chip deplin; ele aparțin naturii sale numai întrucât menirea acesteia este de a le pune în practică și numai întrucât ele constituie împlinirea și desăvârșirea acestei naturi. Dar realizarea lor presupune participarea activă a omului la planul lui Dumnezeu, colaborarea lui - cu toate facultățile sale - cu voința divină, libera deschidere a întregii sale ființe la harul lui Dumnezeu. Omul a fost creat cu posibilitatea de a realiza aceste virtuti si a început chiar să le pună în practică. El avea virtuțile în germene. Dar lui îi revenea sarcina de a le face să sporească până la desăvârșire. Astfel înțeleg Sfinții Părinți porunca divină dată primilor oameni: „Creșteți și vă înmulțiți" (Fac. l, 28). Și de aceea ei zic că, în rai, „omul era asemenea unui prunc si trebuia, sporind în cele bune, să ajungă la starea bărbatului desăvârșit".
Citat din Terapeutica Bolilor Spirituale de Jean Claude Larchet
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 23:17:44
Golbi_ Golbi_ is offline
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de caliyo Vezi mesajul
Cine stabileste ce din Biblie mai are relevanta si ce nu? In nici un caz fiecare de capul lui, pt. ca asa au luat nastere sectele, interpretand fiecare scriptura dupa cum l-a taiat capul.
Modul de interpretare a Bibliei se invata in Biserica( si ca locas de cult si ca institutie), din urmatoarele surse:
-scrierile Sfintilor Parinti( care au trait in primele secole ale crestinismului) si pot da un exemplu- Sf. Ioan Gura de Aur a explicat Ev dupa Matei in cartea ,,OmiliileŽŽ.
- textele liturgice
- hotararile celor 7 sinoade ecumenice
- predicile de duminica din biserica
- si altele
Din cele enumerate, majoritatea sunt stabilite atunci, în vremurile vechi, când societatea era la un anumit nivel de dezvoltare. Sfinții Părinți au trăit, atunci, Sinoadele au avut loc tot în mileniul 1, iar textele liturgice se bazează pe acestea.
Ceea ce vreau eu să spun este că nu neg valoarea deplin morală și plină de bunătate a învățăturilor acestea, DAR: multe din practici se bazează pe niște obiceiuri care erau specifice și normale atunci, la nivelul dezvoltării societății de atunci... cum ar fi de exemplu faptul că de multe ori o femeie nu putea să își aleagă soțul. Azi, ea poate. Este un exemplu de îmbunătățire a vieții, pe măsură ce societatea evoluează și se dezvoltă. Valorile morale se păstrează, dar obiceiurile arhaice, să rămână arhaice. Personal nu consider o femeie murdară și nedemnă de de cineva sau ceva, doar că e la ciclu. Este o concepție învechită.. sigur, pe atunci, când medicina nu era așa dezvoltată, aceste reguli, precum și altele legate de actul sexual își aveau rostul lor precis, chiar dacă pentru mulți poate nu era știut - prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Înțelege oare careva din voi ideea mea? Au ba? :P
Vechi 15.02.2010, 23:39:56
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Golbi_ Vezi mesajul
Din cele enumerate, majoritatea sunt stabilite atunci, în vremurile vechi, când societatea era la un anumit nivel de dezvoltare. Sfinții Părinți au trăit, atunci, Sinoadele au avut loc tot în mileniul 1, iar textele liturgice se bazează pe acestea.
Ceea ce vreau eu să spun este că nu neg valoarea deplin morală și plină de bunătate a învățăturilor acestea, DAR: multe din practici se bazează pe niște obiceiuri care erau specifice și normale atunci, la nivelul dezvoltării societății de atunci... cum ar fi de exemplu faptul că de multe ori o femeie nu putea să își aleagă soțul. Azi, ea poate. Este un exemplu de îmbunătățire a vieții, pe măsură ce societatea evoluează și se dezvoltă. Valorile morale se păstrează, dar obiceiurile arhaice, să rămână arhaice. Personal nu consider o femeie murdară și nedemnă de de cineva sau ceva, doar că e la ciclu. Este o concepție învechită.. sigur, pe atunci, când medicina nu era așa dezvoltată, aceste reguli, precum și altele legate de actul sexual își aveau rostul lor precis, chiar dacă pentru mulți poate nu era știut - prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Înțelege oare careva din voi ideea mea? Au ba? :P
Da, eu..pe asta legata de perioada...controversata . Adica iti inteleg punctul de vedere, am auzit si eu diferite versiuni si argumente...cum ca inainte femeile erau mai " necajite"...si acum s-a schimbat situatia, dar cu toate acestea pe mine nu ma deranjeaza faptul ca se spune ca suntem nu stiu cum....pentru ca nu ma simt chiar asa, adica bine...daca mi-ar spune-o un barbat cine stie pe ce ton...mi-as face urgent coada barzoi, dar asa eu imi vad de treaba mea...si daca o fi sa se schimbe lucrurile candva, va fi bine...daca nu, Sanatate sa avem!
Reply With Quote
Răspunde

Tags
intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 15:47:33
Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism Decebal Biserica Romano-Catolica 37 25.08.2013 15:06:04
Discriminarea - o boala a societatii in care traim - razvan_andrei Generalitati 23 27.02.2012 12:47:06
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46