Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.03.2010, 17:35:31
Iustin000 Iustin000 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.03.2010
Implicit Omu Bun

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Nu am nimic cu nimeni, dar niste reguli totusi sunt facute sa fie respectate, fiindca altfel ar face fiecare dupa cum il taie capul. In general, cel ce merge regulat la biserica, nu e nevoie sa fie..."tras de manecuta" fiindca stie ce e bine si ce nu. Unii insa, sunt in stare sa-l ia de guler pe parinte fiindca nu le da si lor Sf. Impartasanie (am fost odata martor la o asa scena!...) Ce daca nu s-au spovedit? Ce daca-s tigani? Ei nu-s tot oameni? Ma rog, cazuri si cazuri. Ceea ce vad din cand in cand la biserica unde merg de obicei si ce simt ca "deranjeaza" cumva, este faptul ca toata lumea asteapta sa iasa Parintele cu Sfintele Daruri, dascalul repeta si repeta si repeta si repeta si o ia iar de la inceput cu "Grija cea lumeasca..." ce trece de multe ori de jumatate de ora, ca enoriasi tot vin si vin cu pomelnice si lumanari aprinse, iar parintele nu le poate inchide usa in nas niciodata. La fel si inainte de citirea Sf. Evanghelii, cand saracu' dascal ajunge sa citeasca nu numai ce este strict pentru duminica respectiva, ci si pentru luni, marti, miercuri... pana ii face disperat semn clopotarului sa se puna de-a curmezisul sa nu mai treaca altii cu pomelnicele! Eu cred ca un pic de habar tot trebuie sa avem, pentru a nu tulbura bunul mers al Sfintei Liturghii.
Omu bun,ca tot te-ai denumit asa, ce vrei sa spui?ca eu daca m-am nascut tigan,nu am voie sa ma impartasesc???desi parintele mi-a dat binecuvantare?Daca erai om bun, nu gandeai asa, in mod rasist si se pare ca toti cei care ti-au citit mesajul sunt de acord cu tine,pentru ca nimeni nu a sesizat asta.Deci ce sa gandesc eu acum?Ca pe voi toti va iubeste Dumnezeu dar pe tigani,nu?Nu tot El i-a creat?Nu ne iubeste pe toti Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 03.03.2010, 21:56:03
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin000 Vezi mesajul
Omu bun,ca tot te-ai denumit asa, ce vrei sa spui?ca eu daca m-am nascut tigan,nu am voie sa ma impartasesc???desi parintele mi-a dat binecuvantare?Daca erai om bun, nu gandeai asa, in mod rasist si se pare ca toti cei care ti-au citit mesajul sunt de acord cu tine,pentru ca nimeni nu a sesizat asta.Deci ce sa gandesc eu acum?Ca pe voi toti va iubeste Dumnezeu dar pe tigani,nu?Nu tot El i-a creat?Nu ne iubeste pe toti Dumnezeu?
Ai citit cu atentie postarea? Nu Omubun are ceva cu ei, ci ei..tiganii, nu voiau sa intelega ca nu te poti impartasi daca nu esti spovedit inainte, si recurgeau atunci repede la discriminare, fara a face un minim de efort sa intealaga rostul lucrurilor...am sau nu am dreptate?

E ceva de genul: In Germania intr-un camin, erau mai multe studente cazate...printre care si o negresa. Buuun...bucataria era comuna, si se stabilise ca fiecare o data ce folosea vesela, oalele, tigaile...sa le spele dupa ce statea la masa, din bun simt..si respectand codul bunelor maniere!

Toate fetele spalau in urma lor, lasau totul curat...numai negresa nu. Azi asa, maine asa...si la un moment dat una dintre fete i-a sugerat totusi sa nu mai lase lucrurile nespalate o data ce le foloseste, pentru ca nu e corect sa i le spele altcineva, dupa ce le gaseste..cum le gaseste! Care crezi ca a fost raspunsul negresei " Ai ceva cu mine, sunteti rasiste?"..deeeci a preferat sa le acuze de rasism, in loc sa inteleaga de fapt ca...trebuia sa isi spele vasele, si ca nimeni nu era obligat sa stranga in urma celuilalt ( fie el caucazian, tigan, chinez, nigerian, negru...sau extraterestru)!!!

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 21:41:48
dorinastoica14
Guest

Implicit Duminica nu trebuie să îngenunchem la Sfânta Liturghie!

Răsfoind articolele din ziarul LUMINA al BOR am dat peste un articol intitulat astfel și scris de Lucian Fărcoșin.
În articol ni se spune că în conformitate cu Hotarârea Sinodului IV egumenic în zilele de duminică nu se îngenunchiază nici la biserica dar nici acasă la rugăciune.
Iată un fragment din acest articol:
"Oprirea îngenuncherii în zilele de duminică are o profundă semnificație teologică.Astfel duminica nu se îngenunchiază pentru că Mântuitorul prin jertfa Sa de pe Cruce și prin învierea Sa din morți în ziua duminicii ne-a răscumpărat din blestemul neascultării primilor oameni adică din moartea cea veșnică.
...
Duminica nu îgenunchem nu pentru că suntem vrednici,ci pentru că Hristos înviind din morți în această zi ne reașează ca cetățeni ai Împărăției Cerurilor"

Nu am știut aceasta deși când am mers duminica în marile orașe la biserică am văzut credincioșii majoritatea ca stăteau în picioare și la Sfânta Evanghelie și la Crez și la Tatăl nostru.
La noi dacă în astfel de momente cineva stă în picioare toți se uită mirați la persoana respectivă care are toate șansele să fie și certată de vreo batrânică "râvnitoare"
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 22:53:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Nu am știut aceasta deși când am mers duminica în marile orașe la biserică am văzut credincioșii majoritatea ca stăteau în picioare și la Sfânta Evanghelie și la Crez și la Tatăl nostru.
Poziția recomandată la citirea Evangheliei este poziția în picioare. Trebuie să fim atenți la indicațiile liturgice ale preotului. Înainte ca preotul (sau diaconul, dacă există) să citească Sf Evanghelie, preotul spune: "Înțelepciune ! Drepți, să ascultăm Sf Evanghelie !"

Însă părerea mea sinceră aspura motivului pentru care laicii din marile orașe nu mai îngenunchează nu este acela că ei ar fi aprofundat cunoștințele de liturgică și tipic bisericesc, ci diminuarea simțului pentru sacru. Altfel, ar îngenunchea la Prefacere, ar face grup de trei mătănii mici la intrarea în biserică, ar face plecăciune mică la auzul cuvintelor Ecteniei: "Pe Preasfânta, curata, preabinecuvântata.." în direcția icoanei împărătești din stânga și plecăciune adâncă la auzul pomenirii numelui Fiului ei către icoana împărătească din dreapta.

Suntem adesea foarte critici cu preoții noștri care se abat de la normele liturgice. Dar mai bine am vedea bârna din ochii noștri. Am vedea atunci cât de des uităm noi să facem ceea ce tipicul și tradiția ne cer să facem în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 22:56:36
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Înainte ca preotul (sau diaconul, dacă există) să citească Sf Evanghelie, preotul spune: "Înțelepciune ! Drepți, să ascultăm Sf Evanghelie !"
Parerea mea e ca preotul nu se refera la pozitia militareasca, ci la dreptatea [indreptatirea] biblica. Nu ati avut curiozitatea sa-l intrebati?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 07.11.2010, 23:04:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Parerea mea e ca preotul nu se refera la pozitia militareasca, ci la dreptatea [indreptatirea] biblica. Nu ati avut curiozitatea sa-l intrebati?
Așa cum Biblia poate fi citită în registru alegoric, ceea ce nu înseamnă că înțelesul ei propriu este greșit, și în privința sfaturilor liturgice: ele au un înțeles figurat, care nu îl anulează pe cel propriu, ci ambele sunt corecte.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.11.2010, 11:17:00
costache marilena
Guest

Implicit

Doamne ajuta!

Si eu credeam ca prin aceasta chemare "Drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie" ar trebui sa inelegem ca "Drepti" este un apelativ cum ar fi de ex: "elevi, sa ascultam anuntul directoarei" sau "copii, sa fiti cumint".
Adica, noi, cei "drepti" (...si nu prea...) sa ascultam Sfanta Evanghelie...
...parerea mea...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa traiesti mai mult cu 14 ani absolutep0wer Generalitati 4 11.06.2010 13:21:13
Ce inseamna sa iti traiesti viata la maxim? alexdu Generalitati 22 24.02.2010 12:01:02